perjantai 1. marraskuuta 2013

Pinciano, Quartiere IIIVia Washington/Villa Borghese/ Chi Era Costui?/ Sandro Vallocchia


Pincianon korttelisto, korttelisto numero III

Pincianon korttelisto sijaitsee Rooman  keskustasta pohjoiseen. Alue on elegantti ja rauhallinen asuinalue. Pincianosta ei juuri löydy paljoakaan kauppoja eikä montakan ravintolaa. Myymälät ovat keskittyneet määrätyille kaduille, kuten Piazza Eucliden, Via Filippo Civinini ja Via Giovanni Antonellin kaduille. Täällä on rauhallista ja hiljaista verrattuna keksikaupungin hälyyn. Via Salarion varressa myydään myös asusteita jotka ovat halvempia kuin Pincianon alueella noin yleensä.

Pincianosta puhuttaessa tarkoitetaan usein Pincianon puistoaluetta jossa Borghesen huvila/galleriakin sijaitsee. Mutta Pinciano on paljon laajempi alue ja erittäin korkeatasoinen asuinalue.

Pincianossa asuu noin 23 000 asukasta. Pincianon korttelisto syntyi vuonna 2011 mutta sai virallisen statuksensa Quartiere III vasta myöhemmin. Alkuun aluetta kutsuttiin nimellä Vittorio Emanuele III:n nimellä, Italian ex-kuninkaan, mutta nimi muutettiin toisen maailmansodan jälkeen.

Alueella asuu melko varakasta väkeä. Täältä löytyy paljon villoja ja villini'neitä, palazzetto'ja ja palazzino'ja. Useita suurlähetystöjä useita instituutteja,erikoisia kirjastoja jne.Via Tre Orologi 3/Chi Era Costui?/Helena Serrano
Erittäin kaunis karmeliittiluostari kirkkoineen Carmelo Tre Madonne  sijaitsee Via dei Tre Orologin loppupäässä.

Hotelli Aldrovandi Villa Borghese, entinen uskonollinen instituutti, sijaitsee siinä lähellä Via Ulisse Aldrovandilla. Hotellin vieressä sijaitsee myös Aldrovandi Residence City suites, jolla on ihana uima-allas puutarhassaan, jota saa muutkin käyttää, kuten Aldrovandi Villa Borghesessa asuvat. Luultavasti uima-altaalle pääsee kuka vaan sivuportin kautta, maksua vastaan. Alueella on vartija. Molemmat hotellit sopivat hääpareille, vanhemmille pariskunnille tai muuten vaan luxuslomailijoille.Via Paisiello 41/Chi Era Costui?/Helena Serrano

Museo Civico di Zoologia sijaitsee Via Ulisse Aldrovandi18. Vieressä sijaitseva Museo Africana on suljettu taloudellisista syistä.
Pincioanon puiston pohjois- ja itäpuolella sijaitsevat villat ja villinit sekä palazzinat hyvin tiheässä. Suosittelen päiväkävelyä alueella! Esim Via Giuseppe Mangili, Via Carlo Linneo, Via Giusepep Cuboni, Via dei Tre Orologi jne jne. Roomassa on todellakin kymmeniä tuhansia kauniita rakennuksia. Pincianon puiston ja Via Salarian välisellä alueella suosittelen myös tehdä vaikka iltakävely.

Korttelisto on melko moderni eikä täällä ole mitään mikä muistuttaisi Rooman historiasta. Rakennustyyliltään se on neoklassinen tai neobarokin tyylinen, osittain saanut vivahteita fasismin ajan arkkitehtuuristakin. Täältä ei juuri löydy palatseja eikä ainoatakana keskiaikaista rakennusta. Alueella on kyllä kauan sitten asunut alkuperäisiä roomalaisia aatelissukuja kuten gens Anicii, gens Acilii ja gens Pinel, josta kukkula sai nimensä. Heillä oli horti, vihannes- ja viinipuutarha,  täällä ylhäällä.

Vuoden 1920 jälkeen tänne muutti yrittäjiä, virkamiehiä, näyttelijöitä ja filmitähtiä. Muutto sai jopa oman nimityksensäkin, pariolismo. Alue sai herraskansalaisen maineen niin arkkitehtuurillisesti kuin kulttuurillisestikin. Raitiovaunulinjakin vedettiin jotta hienot rouvat pääsivät keskikaupungille shoppailemaan.
Raitiovaunuliikenne Roomassa. Tuo luoteinen kulmaus käsittää Pincianon kortteliston.

Alueen suurimmat nähtävyydet ovat :

Galleria Nazionale d'Arte Moderna e Contempranea,
Viale delel Belle Arti 131
Museo Etrusco  di Villa Giulia, Piazzale di Villa Giulia 9,
Galleria Borghese, Piazzale del Museo Borghese  5Via Paisiello 33/Chi Era Costui?/Sandro Vallocchia

Baari/kahvila Mix Match, Via Savoia 6

Täällä leivotaan uunissa pullat ja cornetot sekä pizzat, kansainvälinen ruokalista, norjalaista lohta, libanesialaista taboulehta, falafelia, meksikolaista ruokaa joka on erittäin suosittua Roomassa, voileipiä oman maun mukaan, ranskalaisia juustoja kinkkuja jne. Kahvileipää joka lähtöön. Avoinna kello 8.00-17.00, ei päivällistä. Lounaan hinnaksi tulee noin 20 euroa.

Rossopomodoro, Via Flaminia/Corso Francia

Napolilainen ravintolaketju, valoisa ja viihtyisä lukaali, josta ei mieli tee lähteä ulos kun on saanut kupunsa täyteen. Mikään ei estä istumasta kauenpaa ja juttelemasta pöytäkaverien kanssa. Täältä löytyy ne oikeat pizzat, napolilaiset ja niitä on pitkä lista josta valita. Kalaruuat ovat myös suositeltavia. Avoinna kello 12.30-14.30, sekä kello 19.30-23.30. Hinta noin 20 euroa. Suosittelen!

Huom! Rossopomodoro  Via Flaminian varella on ollut töyskorjausten alla, joten en tiedä onko se jo avattu uudestaan.

Muut Rossopomodoro ravintolat Roomassa:

Via Colli Portuensi 567, Via Portuensi, Parco Leonardo,

Largo di Torre Argentina 1, (keskustassa)

Piazzale Porta Pia 119,

EUR, Viale dell'Oceano Pacifico,

Viale Mazzini,

Via Tuscolana 638,

Ostia, Viale Capitan Consalvo 6Via Villa Sacchetti 28/Chi Era Costui?/Helena Serrano


Mausoleo di Lucilio Peto, Via Slaria 125

Alueella on useitakin katacombeja kuten Catacombe di San Panfilo, Catacombe di San Valentino ja l'Ipogeo di Via Ilvenza. Via Salarin varella on yksi Rooman suurimmista katacombeista, Catacombe di Priscilla, joka on avoinna. 

Catacombe di San Valentino, sijaitsee nykyisen Viale Marcello Pilsudskin kadun alla. Tämä katakombi kaiveltiin melko tarkkaan 1800-luvulla mutta sittemmin se on hajonnut Teveren joen tulviessa.

File:Pinciano - Santa Teresa in Panfilo 2.JPG


San Panfilion katacombi sijaitsee Via Paiciellon ja Via Spontinin katujen alla. Santa Teresan kirkko on rakennettu katakombin päälle. Kirkon vieressä sijaistee karmeliittiluostari. Luostarin tiloissa on kirjasto jossa voi kuka vaan käydä lukemassa. En tiedä saako sieltä lainata kirjoja.


Santa Teresa d'Avila, Corso d'Italia 37

Kirkko rakennettiin karmeliittiluostarijärjestölle ja heidän luostarinsa sijaitsi aivan kirkon kupeeessa. Muuten...Pincianssa on sijainnut ja sijaitsee vieläkin melkein vain karmeliittiluostareita, jostain ihmeen syystä. Luostarin tiloissa  on nykyään Rooman yliopiston sosiologinen laitos. Kirkko on pyhitetty Pyhälle Teresa Avilalaiselle, joka sai kunnianimekseen kirkonopettaja ja hän on  yksi harvoista naishenkilöistä, jotka ovat saanet kirkonopettajan arvon.

File:Santa Teresa 2.jpg

Vanha valokuva Santa Teresan basilikasta ja sen luostarista vuodelta 1905.File:Moschea 00497.JPG

Rooman valtavan iso moskeija sijaitsee Pariolissa, Pincianon vieressä.


Santa Maria Immacolata a Villa Borghese, Piazza di Siena

Tämä kirkko on toiminut Villa Borghesen henkilökunnan kirkkona ja nykyään erittäin suosittuna vihkikirkkona.


Madonna dell'Arco Oscuro, Viale delle Belle Arti, Piazzale Villa Giulia

Tämä erikoinen pieni kirkko sijaitsee Villa Giuliaa ja siinä sijaitsevaa Etruskimuseota vastapäätä. Kirkko on jäänyt ylenpänä kulkevan kadun tukimuurien sisään. Tämä toimii eräänlaisena katualttarina.


Cappella della Madonna dell'Arco Oscuro


Via Tevere 3/Chi Era Costui?/Helena Serrano


Sacro Cuore Immacolata di Maria, Piazza Euclide
Messu kello 7.00, 8.00, 11.00 ja 18.00

Tämä kirkko valmistui vuonna 1923. Italian ja Kanadan valtioiden yhteisrahoituksella. Arkkitehti Armando Brasini suunnitteli kirkkorakennuksen. Brasinin oli pakko hieman tinkiä suunnitelmastaan koska kustannukset nousivat liian korkealle. Krypta valmistui vuonna 1936 jonka otti klarettiaanijärjestö haltuunsa. 

Clarettianimunkkijärjestö on italiaksi nimeltään Missionari figli del Cuore Immacolata di Maria ja nimi viittaa Pyhän Marian tahrattomaan sikiämiseen. Tämä seikka on katolisen kirkon dogmi. Munkkijärjestö syntyi 1800-luvulla Espanjassa. Tämä kirkko täällä Pariolissa on järjestön pääkirkko ja pääkonttori. Kaksikolmasosaa järjestöön kuuluvista on pappeja.

Q01 - s Eugenio alle Belle Arti 1000879.JPG

LänkSant'Eugenio alle Belle Arti, Via delle Belle Arti 10
Tämä kirkko on pyhitetty paavi Eugeniolle joka toimi paavina 700-luvulla. Kirkon rakennutti paavi Pio XII Pacelli ja hän oli mukaan alttarin vihkiäisissä vuonna 1951. 
Avoinna kello 7.25-19.00
 Messu kello 7.25, 13.15 ja 19.00
 Sunnuntaisin kello 8.00 ja 19.00


Sant'Eugenio alle Belle ArtiVia Villa Sacchetti 36/Chi Era Costui?/ Helena Serrano


Santa Teresa del Bambin Gesu in Panfilio, Via Giovanni Paiciellon ja Via Gaspare Spontinin kulmauksessa. Karmeliittiluostarin kirkko. Kirkko on rakennettu San Panfilon katakombien päälle.


Santa Maria della Pace ai Parioli, Viale Bruno Buozzi 75

Avoinna kello 8.30-20.25. Messu kello 8.30, 12.00 ja 19.30. Monikansallinen kirkko jossa voi ripittäytyä espanjaksi, saksaksi, italiaksi, englanniksi ja portugaliksi. Kirkon omistaa järjestö nimeltä Opus Dei.


Porta Pinciana sijaitsee Aurelianuksen kaupunginmuurissa. Portti johtaa Viale del Muro del Torto:lle, Viale San Paulo  del Brasile'lle, jota pitkin bussit kulkevat  ja itäänpän Corso d'Italialle sekä  Viale Pinciana'lle. Aivan läheltä tätä suurta teiden risteystä lähtee myös tie Viale del Museo Borghese, jota pitkin pääsee Galleria Borgheseen. Kävelymatkaa tulee reilut 400 metriä.
Porta Pinciana on upea näkemys varsinkin sen ulkopuolelta. Portti on  säilynyt erinomaisen hyvin ja muurit ovat melkein ehjät vieläkin. Viale Belle Arti 8/Chi Era Costui?/Helena Serrano


Viale Muro del Torto on kallioon hakattu tie jonka reunat ovat äkkijyrkät. Toinen reuna on Aureliansuken kaupunginmuuria ja toinen on hakattua kalliota. Tie kulkee Pincion puistoalueen läpi kohti Piazza Flaminiota. Kallion reunoilta aikoinaan syöstiin varkaita, "ilotyttöjä", rikollisia ja muuten vaan "irtolaista väkeä" alas varmaan kuolemaan. Moni on ottanut hengenkin itseltään hypätessään alas kallion reunalta. Nykyään on suojaverkot laitettu kallionseinämille. Muro del Torton yli kulee vain yksi silta, Via delle Magnolien päässä.
Casina Valadier, Piazza Bucarets
Tämä erittäin ekslusiivinen ravintola/kahvila/juhlahuone kompleksi on upea paikka. Sen sijaintikin on ekslusiivinen. Rakennuksesta löytyy useita eri mahdollisuuksia nauttia hyvästä ruuasta tai vaikapa vain aperitivosta tai kupillisesta kahvia. Lounasta tarrjoillaan kello 13.00-15.00 ja päivällistä kello 20.00-23.00. Kalliin puoleinen. 
Kesäaikaan Casinan ulkoilmakahvila/ravintolassa on party-iltojakin.


Galleria Nazionale Arte Moderna, Viale delle Belle Arti 131

Museota vastapäiselle Pincion puiston kukkkualle pääse leveitä portaita pitkin ja sieltä löytyvät nämä kaksi melkein samanlaista suihkulähdettä, Fontane Oscure.

Museo avattiin vuonna 1883, suurinpiirtein samoihin aikoihin kun Italia yhdistettiin yhdeksi valtioksi. Italialaisilla ei ole vielä tänäkään päivänä edes nimeksikään kansallistunnetta, siis yhteistä tunnetta olla italialaisia.

Tähän museoon on kasattu taidetta Italian yhdistymisen ajoilta. Nykyinen museorakennus on kuitenin uudempi luomus vuodelta 1915. Arkkitehti Cesare Bazzanin suunnittelema neoklassinen tyyliltään, jossa on myös vivahteita jugend tyylistä. Alkuun museo oli aktiivisessa kääytössä mutta vuoden 1975 jälkee kiinnostus on lopahtanut. Viime vuosina on museoon hankittu hieman lisää taidetta. Museo koostuu neljästä siipirakennuksesta. Näyttelyt jakautuvat aikakausien mukaan.

Rakennuskessa sijaitsee myös kirjasto ja kirjakauppa, sekä erittäin elegantti kahvila. Kaikki kolme nurkan takana Via Gramschin puolella.

Raitiovaunut 3 ja 19, pysäkki museon edustalla
 Bussit 88, 95, 490, 495 ja M Pazzale del Fiocco 
 Sisäänopääsymaksu 10 €
 Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 8.30-19.30 Viale Buozzi 106/Chi Era Costui?/Sandro Vallocchia


Museo/Galleria Villa Borghese, oma sivu täällä!


Tempio di Esculapio, Laghetto


Villa Borghesen puisto


Viale Parioli 67/Chi Era Costui?/Sandro Vallocchia


 Museo Nazionale Etrusco  di Villa Giulia, Piazzale di Villa Giulia 9

Täältä löytyy oma sivu!


Ninfeo di Villa Giulia


Villa Giulia, Loggia Ammannati


Edicola Sagra, Divino Amore, fuori Porta Pinciana, Piazzale Brasile


Museo Pietro Canonica, Viale Pietro Canonica 2

Museossa on esillä suurimmaksi osaksi Pietro Canonican veistoksia mutta rakennuksessa toimii myös taiteilijoita ja joitakin heistä kaiketi asuu rakennuksessa. Museosta löytyy myös muutakin kuten samuraijasu, flaamilaisia gobelengejä sekä modernia taidetta ja taide-esineitä.  Täällä esitellään myös italialaisten taidemaalareiden teoksia.

Avoinna kesäaikaan kello 13.00-19.00 ja talviaikaan kello 10.00-16.00 Maanantaisin suljettu 
Sisäänpääsymaksu 5 €

File:Ingresso bioparco 2.JPG

Pincion alueella sijaitsee myös Rooman eläintarha, 
Bioparco, Piazzale del Giardino Zoologigo

Avoinna kello 9.30-17.00. Minun täytyy sanoa etten ole koskaan käynyt Bioparcossa joten minulla ei siitä ole mitään mielipidettä. Mutta kuulema noin miljoona henkilöä siellä käy vuosittain.


Ei kommentteja: