keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Jorge Bergoglio/ Fransiscus


Fil: Pope Francisco recién elegido.jpg

File:FirmaPapaFrancisco.png

Jorge Bergoglia valittiin 266. paaviksi ja hän otti  paavinimekseen Fransiscus. Fransiscus, Fransiskus Assisilaisen mukaan. Hän on ensimmäinen Euroopan ulkopuolelta valittu paavi sitten 700-luvun jolloin Gregorius III valittiin paaviksi. Gregorius III syntyi Syyriassa. Jorge Bergoglia on ensimmäinen latinalaisamerikkalainen paavi ja ensimmäinen jesuiitti paavintuolilla.

Se ei ollut lainkaan itsestään selvää että Jorge Bergogliosta tulisi paavi. Häntä edellä oli noin kaksitoista muuta ehdokasta mutta amerikkalaiset kardinaalit kokosivat pienen piirin kardinaaleja jotka sitten ajoivat ehdokkaansa, Jorge Bergoglion, läpi paavinvaaleissa, mutta  se onnistui vasta viidennellä äänestyskerralla. Nyt on niin että amerikkalaisia ja kanadalaisia kardenaaleja on useitakin Vatikaanissa ja he maksavat huomattavat summat Vatikaaneille vuosittain.

Fransiscus on jo iäkäs, 76 vuotias joten hänen paavinkautensa ei varmaankaan tule olemaan kuin korkeintaan kymmenen vuotta. Hän vaikuttaa kuitenkin pirteältä.

Jorge Bergoglio vihittiin papiksi vunna 1969. Alusta asti hän on kuulunut jesuiittijärjestöön ja vain neljä vuotta pappina toimimisen jälkeen hänet valitiiin jesuiittien johtajaksi Argentinassa. Tämän jälkeen hän opiskeli Sakssa ja palattuuaan sieltä Buonos Airekseen hänestä tehtiin arkkipiispa. Jorge Bergoglio ei olle ollut kiinnostunut korkeista titteleistä vaikka niitä on hänelle tarjottu. Hän on konservatiivisen teologia suuntauksen kannattaja, kuten Paavi Johannses Paulus II:nkin oli.

Jorge Bergoglia pitää tärkeinpänä tehtävänään auttaa köyhiä. Buonos Aireksessa hän asuin hyvin pienessä asunnossa, laittoin ruokansa itse ja käytti julkisia kulkuvälineitä. Jorge Bergoglio on paiosotanut hegellisyyden merkitystä ja rukoilua köyhien puolesta. Että hänet valittiin paaviksi tuli yllätyksenä jo ykistään sen takia että hän on jesuiitti. Katolisessa kirkossa on ollut vahva jesuiittivastainen liike. Jopa itse jesuiititkin ovat vastustaneet ajatusta että heidän keskuudestaan nousisi henkilö katolisen kirkon johtooon.

File:Bergoglio Misa Conmemoracion Beagle cropped.jpg

Jorge Bergoglion vanhemmat olivat italialaisia, jotka muuttivat Argentinaan. Muuten Etelä Amerikkaan on muuttanut kymmeniä miljoonia italialaisia 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Puhutaan jopa Italian diasporasta. On luonnollisestikin vaikea arvioida tarkalleen kuinka monta italialaista alkuperää olevaa löytyy Etelä Amerikasta.  Brasiliassa kerrotaan asuvan  noin 25 miljoonaa italo-brasilialaista. Argentinassa asuu noin 24 miljoonaa italo-argentinalaista, siis noin puolet asukasluvusta. 

Italialaisia on muuttanut hyvin moniin maihin. USA:ssa on  noin 18 miljonaa, Ranskassa 4 miljoonaa, Kanadassa noin 1,5 miljonaa, Uruguaissa noin 2, 5 miljoonaa, Venezuelassa noin 2 miljoonaa jne.

Jorge Bergoglio piti kouluaikaan jalkapallosta, kemiasta ja uskonnosta. Se oli paavi Johannesa Paulus II joka teki Bergogliosta kardinaalin vuonna 2001. 

Vain kaksi viikkoa sen jälkeen kun Jorge Bergogliosta tuli paavi hän vieraili Astalikeskuksessa, jesuiittijärjestön pakolaisvastaanottokeskus Roomassa. Hän puhui siitä kuinka tärkeää on että maahanmuuttajia kohdellaan hyvin. Hän puhui maahanmuuttajia kohtaan tuntemasta myötätunnosta. Hän puhui myös siitä ettei kannata pelätä erilaisuutta. Yhteisestä hyvästä ja ihmsiarvoista. Onhan hän itsekin maahanmuuttajien lapsi.File:Domus Sanctae Marthae from the Dome of St. Peter's.jpg

Domus Santa Marta Vatikaanissa
Se on täällä kun paavi asuu nykyään, Vatikaanin asuntolassa.

File:Papa Francesco entra nella Domus Sanctae Marthae.JPG

Paavi Fransiscus saappuu Domus Martan asuntolaan. Ovella vartioi sveitsinkardistit.Paavi pitää joka amu  hartaustilaisuuden  Santa Martan asuntolan kappelissa. Mukana karinaalit ja papit, jotka myös asuvat Domus Santa Martassa, ainakin tilapäisesti. Tämä hartaustilaisuus on paavin oma keksintö. Johtunee kai siitä että hän itsekin asuu Domus Santa Martassa eikä paavin asunnossa, Apostoolisessa palatsissa.

Fil: Francis Invigning fc10.jpg

Tässä valokuva paavin virkaanastujaisista. Vasemlla kuvassa Guido Marini, liturgiamestari, joka on aina Paavin kupeessa ja auttaa ja avustaa liturgioissa. Tämä Monsignore Guido Marini oli jo edellisen paavin aikaan liturgiamestari. Ihailen tämän herran kärsivällisyyttä vihkiytyä palvelemaan paavia hänen virantoimituksessa, ehkäpä elämänsä lopuun saakka. Guido Marini vaikuttaa vähintäin yhtä ystävälliseltä ja ihmisrakkaalta henkilöltä kuin itse paavikin. Uskon että he tulevat viihtymään erittäin hyvin yhdessä. Oikealla puolella seisova mieshenkilö on liturginen avustaja, Marinin avsutaja ja oppipoika. Hänen niemeään en tiedä.Jopuluvalot sytytetään Pyhän Pietarin torilla. Joulkuusiperinnehän tulee Saksasta alunperin ja edesmennyt paavi Johannes Pualus II, joka oli puolalaista alkuperää, hankki joulukuusen Pyhän Pietarin torille Puolasta. Näin joulkuusesta tuli perinne Vatikaanissa ja italialaisetkin alkoivat hankkiman jouluusia.

Tämän vuotinen joulukuusi on Bayerista, Saksasta, 25 metriä korkea ja painaa 7.2 tonnia. Kuusi on 45 vuotta vanha. Se kuskattiin poliisisaattueessa Monacon kautta Roomaan. Se pystyteään Pyhän Pietarin torille je sen ympärille laitetaan 60 pinenpää kuusta. Paavi Fransescus antoi määräyksen ettei tänä vuonna laiteta kallista seimiasetelmaa torille joulkuusen eteen vaan yksinkertaisempi ja halvempi .Mutta niin kauan kuin eddellinen paavi Benedictus XVI Ratzinger elää niin joulukuusi tullaan ottamaan vastaan Saksasta. Onhan Ratzinger aluneprin saksalainen.