tiistai 10. joulukuuta 2013

Sant'Angelo in Pescheria


Portico di Ottavia, Circo Flaminiuksen, Flaminiuksen sirkus, raunioissa kuten Sant'Angelo in Percherian kirkko ja kalatorikin portikon edustalla. Circo Flaminiuksen rakennutti konsuli Gaius Flaminius Nepos vuonna 221 eaa.

Fil: Circus Flaminius Bartoli 1699.jpg

Circo Flaminius oli siis kilpapajorata


Albert Bierstadt'in kuvaus kalatorilta, Sant'Angelo in Perscherian kirkon edustalta Portico di Ottavialta. 


Sant'Angelo in Pescherian kirkko on tuossa portikossa

Sant'Angeli in Pesheria tarkoittaa Pyhä Enkelin kalatorilla ja enkelillä tässä tarkoiteaan Pyhää arkkienkeli Mikaelia.

Portico di Ottavian on rakennettu jo ennen keisari Augustuksen aikaa vuonna 146 eaa mutta Augustus omisti ajallaan suuren maa-alueen tältä alueelta. 

Viereen rakennettiin Ottavian pojalle Marcellukselle teatteri, Teatro di Marcello, jonka sittemmin osti Savelli-Orsinien suku. Osittain teatterirakennus on vieläkin Savelli-Orsinin omistuksessa vaikka sitä on yritetty myydä. Teatterirakennuksen alimmat kerrokset ovat entisellään. Yläkerroksissa on useita asuntoja joita on vuokrattu viime vuosina. Tetterin alueella voi kävellä vanhoja temeppelien raunioita katsellen päiväsaikaan ennen kello 19.00 aivan vapaasti ja ilmaiseksi.

Kesäaikaan iltasin pidetään raunioissa joka ilta korkeatasoisia klassisia konsertteja, jolloin on sisäänpääsymaksu. Sateella konsertit pidetään San Nicola in Carceren kirkossa. Nämä konsertit on mielestäni yksi Rooman kesän suurimpia kokemuksia, joten suosittelen. Täältä voi pitää silmällä ensi kesän konsertteja ja kesätapahtumia. Lisää ilmantuu lähenpänä kesää.

File:923RomaTeatroMarcello.JPG

Teatro di Marchello

File: S Angelo - casa dei Vallati 1120394.JPG

Casina dei Vallati, keskiaikainen rakennus seisoo siinä Teatro di Marcellon ja kalatorin välissä.

File:TempioApolloInCirco.JPG

Teatterin vieressä on pakanallisen ajan Bellona ja Apollo Sosianus temppeleiden raunioita, joita voi käydä katsomassa lähenpääkin. 


Sant'Angelo in Pescherian kirkon sisäänpääsy on tuo ovi tuossa kaaren takana, vaikka kirkkoon on toinenkin ovi rakennuksen sivussa. Kannattaa kokeilla sitä jos tuo kaaren takana oleva ovi ei aukea. Käänny kirkon ovesta oikealle ja rakennusken ympäri. Via della Tribune di Campitellin kujalla numerossa 6 on ovi kirkkoon. Kyllä se sieltä löytyy rakennuksen takaa.

Kirkko on mielestäni kaunis ja viihtyisä ja sillä on oma erikoinen historiansa ja vanhakin se on. Kirkko sijaitsee yhdessä Rooman vanhimmista rakennuksista. Alkuperäinen kirkko rakennettiin 700-luvulla jaa. Kirkkosali ei ole suuri mutta erittäin kotoisa ja molemmilla kirkkosalin seunustoilla ylhäällä katonrajassa on ikkunoita joista valo pääsee kauniisti laskeutumaan kirkkosaliin. Salin puinen sisäkatto on myös erikoinen roomalaisissa kirkoissa.

File:10 Roma gheto porta.jpg

Rooman Ghetto, juutalaisten asuinalue, häämöttää tuolla kaaren takana

File:930RomaPorticoOttavia.JPG

Huom! Tuossa rakennuksessa  vasemmalla vuokrataan, tai on ainakin vuokrattu, huoneistoja turisteille.

File:15 Portico di Ottavia.JPG

Sant'Angelo in Pescheria, Via della Tribuna di Campitelli 6, Campitelli

Kirkko on avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin kello 16.00-21.00
 sekä joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 15.00-18.00

Messu keskiviikkona ja lauantaina kello  19.00
sekä joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 17.00

Kirkko on nykyään napolilaisen Caracciolo nimisen uskonnollisen järjestön kirkko. Caraccioluostari sijaitsee kirkon takana. Caraccioliinit muuttivat tänne San Lorenzo in Lucinan kirkon vierestä. Heidän pääpaikkansa Roomassa sijaitsee Monte Sacron korttelistossa, Santi Angeli Custodin kirkossa.

Associazione Comunità Maria käyttää myös kirkkoa. Järjestö perustettiin vuonna 1976. Tämä on eräänlainen katollinen herätysliike amerikkalaista alkuperää. Messu tässä kirkossa on ns katollinen karismaattinen messu, joka on "suuntaus" katolisessa kirkossa. Messu keskittyy suurelti pyhän hengen ympärille. Näitä katollisen kirkon "suuntauksia" on noin kymmenisen kappaletta. Pitää siis olla varautunut tähän erikoiseen messutapaan jos haluaa osallistua messuun tässä kirkossa.


Sant'Angelo in Pescherian kirkko on pyhitetty arkkienkeli Mikaelille. Kirkko rakennettiin Portico di Ottaviaan vuonna 755 tai 770. Kirkkoa on korjattu kahteen kertaan. Vanhimmat freskomaalaukset ovat 1300-luvulta.

Siinä sijaitsi aikoinaan Pesheria, joka viittaa kirkon edustalla sijainneeseen kalamarkkinapaikkaan torilla. Kalakauppiaat pitivät kirkkoa omanaan 1600-luvulla.

File:S. Angelo - S. Andrea dei Pescivendoli 1.JPG

Sant'Angelo Pescivendolo

Aluetta nimitettiin aikaisemmin Sant'Angelo Pescivendoloksi (Sant'Angelo kalakauppias). Italian kieli on todella ihanaa ja hauskaa, eikä lainkaan hankaa suomea puhuvan oppia. Ihana sana tuo pescivendolo.Sant'Angelo Pescivendolon kirkko sijaitsee aivan vieressä vaikka kirkkona se ei ole toiminut pitkiin aikoihin, vaan on yksi Rooman kunnan kokoushuoneista.

Kirkon edustalla seisovat pylväät kuuluvat Portico di Ottaviaan jossa oli kaksi temppeliä yhteen liitettyina ja pylväitä oli 300. Temppelit olivat pyhitetty Junolle ja Jupiterille. Temppelit rakensi Quinto Cecilio Metello vuonna 146 eaa. Keisari Augustus rakensi ne uudestaan siskonsa Ottavian kunniaksi vuonna 33-23 eaa.

File:S Ambrogio della massima - cortile fontana 1240541.JPG

Suihkulähde Sant'Ambrogio della Massiman luostarin sisäpihalla

Sant'Ambrogio della Massiman luostari ja kirkko sijaitsee aivan Portico di Ottavian takana, Via di Sant'Ambrogio 3. Luostarin kirkko on avoinna vain harvoin ulkopuolisille. Täällä olen kertonut siitä kirkosta.


Pyhän Andreaksen kappeli


Piazza di Pescaria, kalatoriAlbert Bierstadt, vuodelta1858File:S. angelo in pescheria interno.JPG

Fil: Angel S - si A Fish - orgel 1130157.JPGMadonna, lapsi ja enkelit aiheinen maalaus, jonka on Benozzo Cozzolin maalaama 1400-luvulla.

Pyhän Andrean kappelissa yliopiston vaakunaEi kommentteja: