perjantai 6. joulukuuta 2013

Joulu Roomassa, Natale a Roma

Vatikaanin joulukonsertti oli ensimmäisen kerran vuonna 1993 ja se pidettiin alkuvuosina Vatikaanin Aula Paolo VI:ssa. Vuodesta 2006 on joulukosertti ollut kiertävä, ensin Monte Carlossa, sen jälkeen kahtena vuotena Veronassa. Vuonna 2009 Cataniassa, 2010 Maltalla ja vuonna 2011 konsertii palasi takaisin Roomaan. Tällä kertaa konsertti pidettiin Roma all'Aurotorium Consiliazione'ssa. 

Viime vuonna konsertti pidettiin myös Auditoriumilla ja se lähetettiin jouluaattona TV:ssä  kanavalla Rai 2. Tämän vuoden joulukonsertti pidetään jolukuun 7. kello 19.00 Auditoriumilla.
Joulukonserttia valmistellaan yllä olevassa You Tube pätkässä ja näytetään pätkiä aikaisemmista joulukonserteista.Kuten huomaatte niin ei Vatikaanikaan ole voinut välttyä komersialismilta.
  
Erityisesti kutsutuille (roomalaisia ja eurooppalaisia julkkiksia) Vatikaanin juhlavieraille tarjotaan konsertin jälkeen upeat päivälliset jossa on mukana joukko kardinaaleja. Luultavasti tänä vuonna ei enää tarjoilla päivllisiä, jos uusi paavi saa siitä märätä.

Tämä Auditorium Conciliazione, Vatikaanin kokoushalli, sijaitsee Via delle Concilazione 4, aivan Pyhän Pietarin torin edustalla. Tämä vuoden ohelmistosta täällä.

Tässä isossa hallissa pidetään muitakin Vatikaanin kaikille avoimia konsertteja. Hallissa pidetään myös näyttelyjä sun muuta ja pääsyliput voi ostaa netistä. Tuossa kirjoitin että kaikille avoimia konsertteja sillä Vatikaanissa on oma konserttisalinsa paaville ja kardinaaleille sekä Vatikaanin henkilökunnalle. Onpa jopa oma poikakuorokin.

Vatikaanissa on toinenkin iso kongressihalli, jonka salissa, Aula Paolo VI, paavi tapaa keskiviikkoisin erityisen luvan saaneita henkilöitä ja pitää esirukouksen useammalla kielellä. Tilaisuus, tai osa siitä, televisioidaan ja näyteään Vatikaanin TV:ssä. 

Nyt eilen keksiviikkona 4.12 sai tapaamisen tulla englantilaisia, tanskalaisia, australialaisia ja amerikkalaisia, jotka olivat anoneet lupakirjeen. Tässä video siitä. Ensin paavi tapaa kaikkia torille saapuneita ja sen jälkeen heitä jotka ovat saaanet erikosiluvan. Huomatkaa että nykyinen paavi Franciscus kävelee torilla eikä aja turvallisuusautossa.

Suomenkielisille oli kerran vuodessa aikaisemmin tapaaminen. Nyt ei taida olla enää sitäkään. Ei riitä halukkaita tarpeeksi...

Jotta tähän hallissa pidettävään yhteistilaisuuteen pääsee mukaan on etukäteen hankittava sellainen ns keltainen pääsylippu Vatikaanin konttorista. Mitään muita vaatimuksia ei ole. Samoin on tämän joulukosertinkin kanssa. Torillehan pääsee kuka vaan ja nykyään keksiviikkoisin ja sunnuntaisin on tori tipaten täynnä väkeä. Keksiviikkona paavi saapuu siinä kello 10.45 aikoihin torille.

Viimevuoden joulumessu täällä. Videossa näytetään Pietarin basilikan kupolia, kattoa ja kirkkosalia. Erittäin hieno video.

Vatikaanin seimiasetelma tulee tänä vuonna Napolista ja joulukuusen on lahjoittanut saksalainen Waldmunchenin kylä. Kuusi asetetaan Pyhän Pietarin torille 6. joulukuuta.

Atac Julen 2012 Rom Via del Corso

Via del Corson yllä on aina jonkinlainen valomeri joulun aikaan. Osa paikkallisbusseista ja raitiovaunuista on joulukoristeltu. Coca Cola markkinoi juomiaan Roomassa joka joulu ja he tapitsoivat muutamia raitovaunuja kokonaan Coca Cola mainosten sisään. Vasta aivan viime vuosina on joulukoristelua alkanut esiintyä jonkin verran Roomassakin mutta Roomassa ei ole paljoakaan joulukoristelua verrattuna muiden maiden suurkaupunkeihin. Rooma on muutenkin hyvin valaistu vuodet ympäri, ja vuorokaudet ympäri. Katujen varsila valoheittäjät valaisevat rakennusten seiniä, varsinkin suurimpien katujen varsilla.

Turistien kannalta Rooma on rauhallien  paikka viettää joulua. Jouluaatto on tavallien työpäivä ja kaupat ja ravintolat avoinna. Vasta myöhemmin päivälisen aikoihin siinä kello 21 kaupunki alkaa hiljentymään, kuten aina muinakin päivinä samaan aikaan. Joulupäivänä saatta olla hieman vaikenapaa löytää avointa ruokapaikkaa mutta ei se ole mitenkään mahodottomuus. Muutkin paikat ovat suurelta osin suljettuja mutta useimpiin kirkkoihin pääsee pitkin päivää sisää. Roomalaisilla onkin tapana kierrellä kirkoissa katsomassa jouluseimiasetelmia.  

Jotkut ravintolat tarjoavat joulupäivinä joululounaan tai joulubrunchin tai päivällisen, jotka on varattava etukäteen.  

Köyhille ja kodittomille tarjotaan Roomassa myös joululounas monien kirkkojen toimesta. Ennen joulua on keräyksiä joihin voi lahjoittaa kaikkea ihan tavallista tavaraa jota kodittomat ja köyhät tarvitsevat. Näitä sitten jaetaan kirkkojen jouluruokailun yhteydessä. Sant'Egidion kirkko toimii  mm järejstäjänä. Trasteveressä katetaan Santa Maria Trasteveren kirkkosaliin pitkät pöydät liinoinen ja tarjoillaan joululounas köyhille ja kodittomille.

Ruokaa jaetaan myös vanhainkoteihin, lastenkoteihin, vankiloihin, maahnmuuttajien asuntoloihin, sairaalohin ja kadulla kulkevillekin. Italialaiset ovat keksineet hyväntekeväisyyden, caritas, ja he ovatkin siinä mestareita. Santa Maria in Trasteveren basilika

Roomassa ei panna paljoakaan painoa pyhäpäiville vaan kaupat, myymälät, kahvilat ja ravintolat ovat yleensä avoinna paitsi ei  kaikki pienimmät putiikit, koska omistajat haluavt pitää hieman vapaata. 

Rooman joulu ei ole lainkaan niin vakava tapahtuma kuin suomalainen joulu on. Tunnelma Roomassa jouluna on mielestäni jollakin tavalla kevyt ja hieman romanttinenkin. Eipä silti, minä en ole edes käynyt Suomessa kuin pari kertaa neljäänkymmeneenkahteen vuoteen.Tukholmassa sen sijaan... Suomenkielikin on päässyt ruostumaan. Teen blogin aivan tarkoituksella suomeksi, vaikka joudunkin melko usein kääntymään sanakirjan puoleen. Mutta tässähän se harjaantuu...


Hiljainen roomalainen joulukatu


Tässä mainostaa saksalainen autofirma jouluvalaistuksessa


Colosseumin joulukuusi


Espanjalaisten portaiden joulukuusi 


Piazza Venezian joulukuusi ja jouluasetelma. Joulupukkihan se siinä poroineen...


Jouluseimi Pyhän Pietarin torilla


Piazza Venezian joulukuusi ja jouluasetelma on Rooman kunnan laittama. Rooman kunnnantalohan sijaitsee tuossa oikealla, Campidogliolla, Capitoliumin kukkulalla, josta Roomaa on hallittu jo 2766 vuotta.La Befana on  noita-akka joka lentää luudallaan 5. ja 6. päivän välisenä yönä tammikuussa ja laittaa makeisia lasten sukkiin. La Befana toimittaa joulupukin virkaa roomalaisessa joulussa. Makeita ja värikkäitä makeisia jos lapsi on ollut kiltti ja mustia hiilenpaloja jos lapsi on ollut tuhma. Joulumarkkinoilta voi ostaa tarpeet, sukan ja makeisia, ja jopa niitä  mustia hiilten palojakin. Tuskinpa monikaan vanhempi ostaa niitä "hiilenpaloja" lapsilleen.

Joulupukkia ei tule mutta nykyään useimmat lapset saavat silti joululahjan joulupäivänä. Ruokailu on tärkein aatonvietto huvitus. Syödään seitsemän sortin kalaa ja paljon kakkuja, leivonnaisia, makeisia ja nautitaan tuntikaudet pöydän antimista. Sen jäkkeen kiiruhdetaan kello kymmeneksi kirkkoon joulumessuun. Uskallanpa väittää että suurin osa joulumessussa olevista aikuisista on enempi tai vähempi juovuksissa. Joulupäivää vietetään kotona perheen kanssa, esimerkiksi pelaten pelejä ja käydään kierros kirkoissa katselemassa jouluseimiasetelmia. Joulupäivänä onkin sitten jo sallittua syödä lihaakin.Jos vain mahdollista niin isovanhemmat haetaan lapsiperheisiin viettämään joulua joulupäivänä.

Nikola från 1294.jpg

San Nicola di Bari (280-343)

Babbo di Natale, joulupukki San Nicola dei Bari, Pyhä Nikolaus, joka syntyi ja on haudattu omaan kirkkoonsa Barin kaupunkiin. Hän toimi Myran (nykyisessä Turkissa) arkkipiispana. Pyhä Nikolaus on toiminut esimerkkinä ja mallina joulupukille. Esimerkiksi hollantilainen joulupukki muistuttaakin paljon enempi Pyhää Nikolausta kuin meidän joulupukkia.
Roomassa pidetään päivittäin ties kuinka monta  konserttia ja joulun aikaan tavallista enempi. Konserttien lisäksi on tarjolla teatteria, joulumarkkinoita näyttelyitä jne.Aventinon kaupunginosan oma kuoro esiintyy joulunalla usemmankin kerran.

Lapsille on omat jolukonserttinsa ja  teatterinsa.


Piazza Navonan perinteiset joulumarkkinat avataan jo 25. marraskuuta ja jatkuu 6. tammikuuta saakka. Markkinoilla on  karnevaalitunnelma.


Panettone falso, moderni muunnelma panettonesta ja nuo tähdet ovat kaiketi italialainen piparkakkuversio, panpepato di natale romano...

Roomalaiset ovat todellisia herkkusuita. Roomasta löytyy pasticceria, konditoria, melkein joka kadunkulmalta. Makeita leivonnaisia syödään jo aamukahvin kanssa. Jokaisella suuremmalla paikkaunnalla Italiassa on omat erikoisuutensa kuten panettone Milanossa,  babà Napolissa, pandoro Veranossa jne. Italialaiset ja etenkin roomalaiset syövät tonneittain jäätelöä ympäri vuodet. Hienot herratkin seisoskelevat jalkakäytävillä ja toreilla ja nauttivat  kaikessa rauhassa jäätelöstään. 

Pampepato tai panpepato, piparikakkuja, josta on useita eri muunnelmia riippuen missä päin Italiaa ne on tehty. Roomassa on omansa panpepato romana, joka näyttää paremminkin leivokselta. Panpepato on erityisesti umbrialainen ja emilia-romagnalainen tuote ja  sitä esiintyy myös Laziossa ja Toskanssa.


Pasticceria Andreotti, Via Ostiense 54

Normaalisti roomalaisten aamiaiseen kuuluu cornetto, voisarvi, jonka roomalaiset syövät  myös aina yöllä tai aikaisin aamulla juhlimisen jälkeen, ennenkuin palaavat kotiin. Ja silloin cornettoon laitetaan paljon kermavaahtoa, suklaata tai vaniljakastiketta väliin. 

Yksi Rooman suosituimmista cornetterioista on L'Antica Cornetteria, Via Labicana 78, siis Colosseumin lähellä. Tämä cornetteria on aivoinna läpi yön ja heidän kahvinsa on erinomaisen hyvää. Saa siellä muutakin syötävää ja juotavaa kuin vain cornettoja ja kahvia.

Toinen aivan mahtava cornetteria löytyy Vatikaanin läheltä, Ottavianon metroaseman läheltä, Via Barletta 27. Tämä konditoria on nimeltään Dolce Maniera ja heillä on tarjolla joka lähtöön makeaa jokaiseen makuun. Käykääpäs katsastamasta ja suosittelen vaikka jäätelöä tai miksi ei täytettyä cornettoa. Mahtavia voileipiä tuoreesta  juuri leivotusta leivästä. On kaiketi avoinna kaikkina päivinä melkein kellon ympäri.

File:Panettone vero.jpg

Panettone vero, se oikea Panettone, tyypillinen milanolainen joulukakku


Joulukoristelu ja -valaistus saa aina paljon roomalaisia, Via Condotti, Via del Corsolle ja Piazza Navonalle.

Näkymä Espanjalaisten portiaden yläpäästä Via Condottille


Jouluinen Coca Cola raitiovaunu


 
Via dei Condotti jouluvalaistuskessaanPortaat ylös Campidogliolle. Taustalla kaupungintalo.Santa Maria  degli Angeli e dei Martirin kirkon urkukonsertit ovat suosittuja, varskin joulun alla.

Useimmissa suuremmissa kirkoissa on joulun alla joulukonsertteja aivan ilamaiseksi. Jos kiinnnostaa niin kannattaa katsoa ohjelmistoa kirkkojen vestibuleista. Jouluseimi asetelman laittaa nykyään useimmat kirkot kirkkosaliin, heti uloskäynnin viereen. 

Kirkkojen vestibuleista mennään oikeanpuoleisesta ovesta sisään kirkkosaliin ja tullaan vasemmanapuoeleisesta ovesta ulos. Tämä on sääntö on useimmissa roomalaisissa kirkoissa. Aquasantiere, kastevesiastia, seisoo kirkkosalissa näitten kahden oven välimaastossa. Nykyään astioissa ei ole vettä lainkaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti