sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Foro di Traiano ja Mercati di Traiano


Foro di Traiano, Trajanuksen foorumi ja markkinat, Virtuaalien vierailu

Foro tai foorumi tarkoitti keisarien ajalla toria. Torilla pidettiin poliittisia kokouksia ja siellä käytiin kauppaa. Tori toimi myös uskonnollisena kulttipaikkana. Yhteisellä nimellä näitä keisarillisen ajan foorumeja kutsutaan Fori Imperiali nimellä, joka viittaa luonnollisestikin Rooman Imperiumiin. 


Foorumit asetettuna nykyisen aluekaavan päälle


Foorumeita rakennettiin viisi ja Julius Caesarin Foorumi on niistä vanhin. Se rakennettiin jo vuosina 51-29 eaa. Keisari Julius Caesar pani alulle fooruminsa rakentamisen, mutta se valmistui vasta keisari Augustuksen ajalla. 

ForoAugustoInsolito.jpg

Augustus vuorostaan rakennutti oman fooruminsa Caesaren Foorumin taakse, jota voi tutkiskella  myös Salita dei Grillon jyrkältä kadulta käsin ja siitä Salita Campo Carleoln lyhylle kujalle.

Keisari Vespaniksen foorumi tai vapaudenfoorumi, oli vähemmän tärkeä.

KAM 0457 (8653410618).jpg

Augustuksen Foorumin kulttipaikka oli nimeltään Tempio di Marte Ultore


Minervan temppelin rauniot Nervan Foorumilla

Nervan Foorumi tai Foro Transitorio oli melko pieni ja se sijaitsi Augustuksen ja Vespanianuksen foorumeiden välissä. Sitä voi lähemmin katsella  myös Via dei Tor Conti'n kadultakin.


Trajanuksen Foorumi rakennettiin viimeiseksi ja siitä on myös luonnnollisestikin eniten jäljellä. Trajanuksen Foorumi ja markkinat on kunnostettu ja sinne on sisäänpääsymaksu. Samalla lipulla pääsee myös museoon.


Sisäänäkäynti Via IV Novembre 94 

Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 9.30-19.30
 Joulunaikaan se on avoinna vain kello 14 saakka
 Pääsylipun hinta on 14 €, alennettu hinta 12 €

 
Via Alessandrina on uusi katu joka kulkee Via dei Fori Imeprialinmkadun kanssa samansuuntaiesti mutta Via Alessabdrino kuleke lähenpnä foorumeja. Syksyllä 2013 tämä kauan odotettu Via Alessandrina avattiin kaupungin porimestarin voimin. Noin 22,5 km pitkä Alessandrinan akvedukti tulee suoraan Alessandria nimisen kaupunginosan kautta tänne ja juoksuttaa vesi tälle alueelle Roomaa.

Monti - via Alexandrina - stiftelser rivs byggnader 1110038.JPG

 Via Alessandrina kulkee keskellä foorumien raunioita


Samalla voin mainita että Rooman kunnalla on muutamia museoita joihin on ilmainen sisäänpääsy


Traianus RIC II 247-681131.jpg

Keisari Trajanuksen dinari

Keisari  Trajanus oli oikeastaan nimeltään Marcus Ulpius Nerva Trajanus. Hän toimi keisarina 83 eaa - 117 eaa. Nimen Nerva hän sai kun Nerva adoptoi Trajanuksen ja Nervasta tuli sitten Trajanuksen manttelin perijä Rooman valtakuntaan. Trajanuksesta tuli keisarikaudellaan yksi Rooman taitavimmista sotaherroista ja keisareista konsaanaan. Trajanus oli hvyä luontoinen ja käsitteli kansalaisia oikeudenmukaisesti. Kansa tykkäsi keisaristaan ja kutsui häntä nimellä Optimus. 

Traianus Denarius 114 90020186.jpg

Trajanuksen dinaari

Trajanus Market, Imperial Forum, Rom (14089148447) .jpg

Takimmaisena Via dei Foro Imperialin katu, edustalla Via Alessandrina. Kuva on otettu Trajanuksen markkinoilta. Tuolla taustalla näkyy myös Trajanuksen kolonna ja Piazza Foro di Traiano.

Forum Trajana.jpg

Piazza Foro Traiano, Basilica Ulpian rippeet

Basilica Ulpia on ollut hulppea pytikin. Ikävä kyllä siitä ei ole jäljellä kuin muutama pilarin tynkä.


Roma Colonna di Traiano.jpg

Trajanuksen kolonna tai Colonna Ulpia Traiana, josta on vaikea saada kuvaa, mutta tämä piirros kolonnasta kelpaa melko hyvin, sillä kolonna on onnistuttu säilyttämään melkein entisellään. Kolonna pystytettiin sen kunniaksi että keisari Trajanus valloitti Draakian, joka suurelta osin sijaitsi nykyisen Romanian alueella. Tämä kolonna oli ensimmäinen roomalaisten omatyylinen teos, esimerkki roomalaisesta taiteentyylistä, arte romana. Tämä oli luultavasti ensimmäinen kerta kun Rooman valtakunta onnistui iroittautumaan helleenisen taiteen vaikutuspiiristä.


Kolonna on vielä vaikuttavampi ja upeampi kun sitä katsoo läheltä. Kolonnassa kuvataan keisari Trajanuksen elämää ja urotöitä.

Colonne trajane - piedestal.jpg

Kolonnan jalassa on pieni kappeli San Nicolas de Columna, joka toimi keisari Trajanuksen hautamonumenttina. Spiraaliportaat johtaa kolonnan sisällä ylös huipulle. Kolonnassa on reikiä jotka antavat valoa. Kolonnan huipulla seisoi alunperin keisari Trajanuksen patsas, mutta paavi Sixtus  päätti vuonna 1588 että huipulle laitetaan Pyhän Pietrarin patsas.

Base Colonne Trajane.JPG 

 Kolonna on todellakin kaunis, vaikka se on jo osittain hajonnut

Trajan's Column, Rome (14085377717).jpgApollodorus Damaskolainen oli syyrialainen arkkitehti joka toimi roomalaisten insinöörinä ja arkkitehtina ensimmäisellä ja toisellla vuosisadalla jaa. Hän oli erityisesti keisari Trajanuksen suosikki. Apllodorusta pidetään Trajauksen Foorumin, Basilica Ulpian ja Trajanuksen Colonnan arkkitehtinä. Hän riitaantui keisari Hadrianuksen kanssa ja hänet karkoitettiin Roomasta ja myöhemmin teloitettiin. 

7960 - Roma - Basilica Ulpia - Foto Giovanni Dall'Orto, 6-Apr-2008.jpg

Basilica Ulpiasta ei ole kuin rippeet jäljellä. Löydöt on arkelogit vieneet museoon. Itse Trajanuksen Forumista ei ole myöskään kovin paljon jäljellä. Mutta Trajanuksen markkinat on todellakin käymisen arvoinen paikka, vaikka se kesti, ennen kuin arkeologit saivat tutkituksi alueen. Sen jäkeen kunta pani yhdessä arkelogien kanssa alueen siihen kuntoon että se voitiin avata vierailijoille. Minulle pani alkuun vastaan mennä sinne, koska rauniot eivät oikein minua vedä puoleensa, mutta olin yllättynyt kokemastani. Luulisin että tämä on mukava kohde myös kouluikäisille lapsille.

Inside Trajans Forum, Museo dei Fori Imperiali, Rome (8070768329).jpg

Museo dei Fori Imperiaaliin on koottu ne löydöt jotka arkelogoit ovat 20-vuoden ajan kaivellleet alueelta ja konneet msueoon. Kaiken kaikkiaan 40 000 erilaista löytöä on säästetty. Museossa on paljon rakennusten osia ja paloja. Samasta sisäänkäynnistä pääsee molempiin, museoon ja Trajanuksen markkinoille, ja samalla pääsylipulla.

Museo dei Fori imperiali, Mercati di Traiano.jpg

Frieze-archivatre representing Cupids, from the first order of the cells internal decoration from the Temple of Venus Genetrix in the Forum of Caesar, Trajanic age, 113 AD, Museo dei Fori Imperiali, Rome (8070749843).jpg

Frieze-archivatre representing Cupids, from the first order of the cells internal decoration from the Temple of Venus Genetrix in the Forum of Caesar, Trajanic age, 113 AD, Museo dei Fori Imperiali, Rome (8070751151).jpg

Mercato di Traiano, 2014-11-08-8.jpg

Museo dei Fori imperiali, Mercati di Traiano-2.jpg

Museo dei Fori imperiali, Mercati di Traiano-4-2.jpg

The upper floor of Trajans Market, Museo dei Fori Imperiali, Rome (8070767093).jpg

Reassembling of the porticoes' attic of the Forum of Augustus.jpg

Inside Trajans Market, Museo dei Fori Imperiali, Rome (8070759878).jpg

Mercato di Traiano, 2014-11-08-6.jpg

Trajan's Market, Imperial Forums, Rome (14275280914).jpg

Trajan's Market, Imperial Forums, Rome (14275327654).jpg

MercatiTraianoViaBiberaticaTabernae.jpg


I cosiddetti Mercati di TraianoMercato di Traiano

Foro di Traiano sain vastikään yövalaistuksenkin. Illalla täällä  vasta onkin tunnelmallista. Viimeinen sisäänpääsy on kello 18.30 ja ovet suljetaan kello 19.30. Joskus silloin tällöin kesäaikaan pidetään museoita avoinna myös öisin. Roomassa asuvat saavat jonkun kerran vuodessa mahdollisuuden käydä ilmaiseksi kunnan museoissa ja näyttelyissä sekä palatseissa ja muissa nähtävyyksissä.

Foro di Traiano

RomaMercatiTraianoVoltaGrandeAula.jpg

Mercatus Traiani 2.jpg

HaleTrajana Night2.JPG

Rome 16.JPG

Rome 20.JPG


Ei kommentteja: