sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Hellettä riittää


Useat roomalaiset käyttävät sateenvarjoa aurikohattunaan

Roomassa on aina kuumaa heinä-elokuussa mutta tänä vuonna on ollut jo pitkä jakso hellettä, tosi hellettä. Yli +30 päästiin jo toukokuun alkuviikolla ja koko kesäkuu on ollut siinä +30 pintaan. Nyt heinäkuussa on ollut kaiken aikaa siinä +34-36 astetta eikä helpotuksesta ole kuuloakaan. Elokuu jopa on yleensä se kuumin kuukausi.


 Aurinkovarjo


Roomassa on ollut jo reilun kuukauden siinä + 35 astetta ja enempikin ja se eikun jatkuu. Nyt jo lähentelee + 40 astetta iltapäivisin. Aivan liikaa pohjoismaisille turisteille, kun paikallisillekin on siinä kestämistä. Monet roomalaiset matkustavatkin ylös vuoristoon tai meren rantaan viettämään lomaa, mutta Roomassa on paljon vanhuksia jotka ei jaksa matkustaa, joten kunta pitää heistä huolta. Kunta jakaa vettä ja vie vanhukset jonnekin varjoisaan paikkaan jossa voi vaikka pulahtaa altaaseen.


Nasonessa voi täyttää juomapullon ja antaa koirille vettä juotavaksi ja laskea vettä päälle

Ympäri Roomaa saa näin kesäaikaan ilmaisia juomapulloja. Vatikaanikin jakaa niitä joka kesä, samoin Rooman kunta. Roomassa on monia satoja vesiposteja ns nasoneja joista voi juoda kylmää vettä, täyttää juomapullonsa, veden alla huuhtoa kasvonsa, kätensä ja vaikka jalkansakin. Ihanan kylmää ja raikasta vettä joka on takuulla juomakelpoista, sillä sitiä pitää kunta hyvän huolen.


  Näin nasone toimii jos haluaa vettä suoraan suuhun.


Kartta paikoista joista löytyy nasone


Rullilla seisova kioksi, autokioski


 Uimarannoilla on tungosta

Rooman porimestari Ingnazio Marino kertoi jo keväällä että Foro Romano tulee saamaan uuden taiteellisen valaistuksensa. Taiteellijapari Fransesca ja Vittorio Sorano sai sen tehtäväkseen. 

Porimestari Ignazio Marino itse joutui vastikään mafiapoliisien tutkittavaksi mutta hän selvisi puhtain paperein. Marino ei olekaan oikeastaan puhdasverinen poliitikko, vaan hän on maailmankuulu taitava kirurgi, joka hyppäsi politiikkaan mukaan toden teolla pari vuotta sitten kun Italian talous alkoi huimaa vauhtia mennä kadotuksen partaalle. Marino halusi olla  mukana tainnuttamassa mafiaa, kansainvälistä rikkollisuusta,  joka syö suuret summat yleisiäja yhteisiä varoja.

Porimestari Marino kertoi myös että Ostiasta on tullut järjestätyneen rikollisuuden pesä. Nyt Marino on antanut käskyn että Ostia on putsattava rikkolisuudesta. Rooma on kauan pystynyt rimpuilemaan mafiaa vastaan ​​mutta aivan viime vuosina Roomaan on syntynyt oma mafiansa, mafia Capitale Ostia. 

Aikaisemmin oli Maglianan kaupunginosa laittomuuden pesä mutta Magllianasta saatiin mafia pois ja koko kaupunginosa on saanut uuden nousukauden. Mikään kultturuinkehto se ei ole vieläkään, mutta ei vaarallinenkaan. Pari vuotta sitten pidätti roomalaiset mafiapoliisit noin sata henkilöä. Pidätettyjen joukossa oli poliitikkoja, asianajajia,lääkäreitä, liikemiehiä. Samalla Ostiassa pidätettiin noin 50 henkilöä yhteyksistä mafiajärjestö Cosa Nostraaan. Samaan aikaan pidätettiin myös Kalabriassa noin 65 henkilöä yhteyksistä mahtavaan mafiaorganisatioon Ndranghetaan. Poliisit sanovat että Ostian mafia on suurin mitä Rooman alueella on koskaan toiminut.

Ostiassa on mafiapoliiseja aivan silmin nähden kaikkialla, ja hyvä niin että mafiapoliisit ottaa kovan otteen rikollisuudesta. Kaikki ravintolat, hotellit, kioskit ja myymälät ja vastaavat on mafiapolliiit käyneet nuuskimassa. Operatio "palauttaa oikesuvaltio" on meneillään Ostiassa. Castel Porzianon rantapaikkoja on kahdeksan ja niistä on mafiapoliisi sulkenut kaksi, ensimmäisen ja kuudennen portin. Kunnan työntekijöitä on pidätetty, kuten Ostian kunnan vastaava tirehtööri Aldo Papalini. 

Nyt juuri pari päivää sitten Rooman prefekti Gabriellin tutkimusraportti on sisäministeriön pöydällä ja tuhat sivuinen raportti on myös annettu presidientille. Huhujen mukaan on vaarassa että koko ministerineuvosto hajoiteaan.

Ostia kuuluu Rooman kuntaan. Ostia elää suuresti turismillaan. Ostiassa asuu noin 85000 henkeä ja kesäaikaan Ostiassa asustelee paljon turisteja ja roomalaisiakin.
 

Takaisin kaupungille...
Ponte Subliciolta Ponte Sistolle, koko se Teveren joen ranta on kesäaikaan täynnä ravintola-jakahvilakojuja, myyntipöytiä ja muuta mukavaa.Täällä esitetään laulua, tanssia ja cabareeta. Täällä saa kuulla klasssista musiikkia ja katsella taidetta aivan ilmaiseksi. Kaikki on ilmaista paitsi ruoka ja juoma.
 

 Castel Sant'Angelo
 Castellissa on myös kesäohjelmaa ja kastelli on välillä avoinna öisinkin. 


Villa Doria Pamphili

Villa Doria Pamphilin puistossa esitetään kesäiltoina jazzmusiikkia. Tämä perinne täyttää tänä kesänä 25 vuotta.


Oopperaa Caracallan TermeilläTäällä on Estate Romana 2015 kaikki ohjelmat!

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Serkkuni on tällä hetkellä Roomassa ja nauttii kuulema täysin siemauksin hellesäistä, niitä kun ei Suomessa ole ollut juuri ainuttakaan. Paikallisista voi varmasti tuntua tukalalta, etenkin vanhuksista, joten toivottavasti siellä tosiaan vedenjakelu ja ilmastointi toimii ettei satu vahinkoja.

Donna kirjoitti...

Liika on likkaa. Minulle riittää aivan hyvin +25. Onneksi roomalaiset yöt ovat paljon pitemmät kuin meidän täällä pohjoisessa ja öisin lämpötilat laskee melko mukaviin lukemiin jotta pystyy nukkumaan. Mutta en kyllä kaipaan moisia helteitä.

Roomassa on onneksi vettä riittämiin, raikkaan kylmää, juomakelpoista ja ihan ilmaistakin.