perjantai 9. elokuuta 2019

Santa Severa



Santa Severa sijaitsee noin 50 kilometriä Roomasta luoteeseen, Tyrrhenan meren rannalla ja Fiumicinon lentokentältä noin 33 kilometriä. Yksi vanhoista ns kosulaariteistä, Via Aurelia, kulkee tästä ohitse. Sitä myötäilee Eurooppatie E80, joka on suora ja nopea moottoiritie Rooman ja Civitavecchian sataman välillä. E80 on myös osa Rooman kehätietä, jota pitkin pääsee nopeimmin Sulmonaan Apenniineille. Civitavecchiasta pohjoiseen päin kulkee E80 tie Genuaan saakka. 

Via Aurelian tie johti Ranskaan, Arlesin kaupunkiin. Nykyään Santa Severa on Santa Marinellan kunnan ainoa rantakylä. Santa Marinella on entinen etruskien satamakaupunki Pyrgi. Severa oli kristitty tyttö joka kuoli marttyyrikuoleman ja näin hänestä tuli kylän suojeluspyhimys. Kylän nimi vaihdettiin myöhemmin Santa Severaksi. Severen linnake on rakennettu vasta 1800-luvulla.


Alue oli aikoinaan roomalaisten kolonia. Vanha Pyrgin satama on merenpohjassa linnan edustalla. Pyrgistä löydettyjä etruskilaisia esineitä on runsaasti Villa Giuliassa, Roomassa sijaitsevassa Etruski museossa.

Santa Severen etelä puolelta on löydetty kolmen etruski temppelin rauniot. Santa Severan vanhinta osaa ympäröi keskiaikainen kaupunginmuuri. Täällä on huseerannut useita aatelissukuja ja paavillakin oli täällä kesäasunto, mutta 1600-luvulla kylä unohdettiin ja  vuonna 1943 asui saksalaiset sotilaat täällä. Uudemman osan Santa Severaa rakennuutti Mussolini 1930-luvulla. Torin reunalla sijaitsee kahviloita ja jäätelöbaaeja, leipomo ja ruokatavaramyyälä löytyy myös.

Vanhempi kylä syntyi keskiajalla aivan hiekkarannan tuntumaan. Täällä asuu noin 1500 hekeä pysyvästi. Santa Severan hiekkaranta yltää Santa Marinellaan saakka. Santa Severassa sijaitsee rautetiasema, josta on noin 15 minuutin kävelymatka kastellin luokse ja hiekkarannalle. Roomasta kestää junamatka tänne noin 40 minuuttia. Santa Severan asemalla ei ole matkalipunmyyntiä, ei edes automaattia,  joten osta matkalippu tästä, jos et asu Italiassa ja haluat ostaa matkapilun kännykällä. Tai osta edestakainen matkalippu Roomasta lähdettäessä automaatista tai lippukonttorista. Junastakin saa ostettua lipun, mutta se tulee kalliimmaksi. 

Tällä rannikolla Ostia Anticasta pohjoiseen päin Civitavecchian satamakaupunkiin saakka sijaitsee lukuisia korkeatasoisia rantakohteita. Civitavecchia toimii Rooman satamana, josta on melko hyvät yhteydet Roomaan.


 Museo

Castello Serveraa on kunnostettu neljä vuotta. Ongelmana on ollut se ettei mikään kunta ole ominut linnaketta, joten varoja piti kerätä sieltä täältä, jotta linnake saatiin kunnostettua. Se sai vastikään yövalaistuksenkin. Linnakkeessa sijaitsee  kolme museota. Museo del Mare e della Navigazione Antica on ehkä mielenkiintoisin.



Museoihin on yhteinen sisääpääsylippu. Linnakkessa sijaitsee myös erittäin siisti matkustajakoti/hostelli. Asukkaat saavat käyttää yhteistä keittiötä, mikä on ensiluokkainen. Keittiö sijaitsee sisäpihan yläpuolella. Siellä on kahvi-ja juoma-automaattejakin. Rakennuksessa on pieni bistrokin. Viikonloppuisin linnakkeessa on erilaista toimintaa mutta arkipäivinä matkustajakodissa yöpyvät saavat linnakeessa huseerata aivan yksin.








Henkilkohtaisesti tykkään enempi näistä pienemmistä kylistä ja rantatkohteista kuin Ostia di Lidon tätpötäysistä rannoista. Täälläkin on maksullisia ja ilmaisia rantoja. Maksullisilla rannoilla on palveluja. Ja itse kylä ja sen myymälät ja kahvilat ovat aivan selän takana.

Tuolla linnakkeen toisella puolella on arkeloginen kaivausalue ja armeijan sotilaiden ja heidän perheidensä oma ranta.



Heinä-elokuussa on Santa Severan rannatkin täpötäynnä, kuten useimamt Rooman lähistön rannat. Santa Serveran ja Santa Marinellan yhteinen ranta on pitkä, joten kyllä sinne mahtuu keskikesälläkin. Mitä kauemmaksi Santa Severasta kävelee rantaa pitkin sitä ihanammaksi ja rauhallisemmaksi ranta muuttuu. Voi sanoa että Santa Severa on ikäänkuin tavisten rantaa ja Santa Marinellaan tulee paljon väkeä omilla purjeveneillään ja baateillaan. Siellä on heidän privaatti satamansa Odescalchin linnan kupeessa. Odescalchin linnassa pideteään privaatti juhlia.

Rannalla on välillä erittäin idyllisiä rantojakin. Ranta ei ole aivan yhtenäinen sillä välillä on hotelleja ja hotellien ykistyisrantoja, jotka joutuu väistämään. Ravintoja on myös runsaasti rannalla. 


Santa Marinellan rantakin on hieman hienostuneempi.

Elokuun puolesta välisstä alkaa italialaisteb lomat, ainakin roomalaisten. Italialaiset rakastaa matkustaa leirialueille ja rannoille lomailemaan. Otetaan puoli sukua mukaan, iankin mummit ja ukit. MUtta touko-ja kesäkuu sekä syyskuu on meille pohjoismaisille aivan sopiva aika näillä rannoilla.


  
Oldescalchin linna taustalla

Odescalchit ovat italialainen aatelissuku Como järven ympäritöstä.




Santa Marinella

Tällä alueella on ihmeen vähän hotelleja ja leirialueita, mutta Braccianon järvi sijaitsee lähellä ja sen ympärillä on leirialeuita ja yöpismipaikoja jokaiseen makuun. Braccianossa sijaistee riitäin mahtava Odescalchin linnake. Braccianosta kulkee bussejakin mern rantaan, joten selkäreppuväkikin pääse helposti rannoille. Braccianossa on myös juna-asema. Cotral-bussit kulkee kaikkialla Lazion maakunnassa. Kätevänpää ja halvempaa kyytiä ei löydy. Etsi kyyti!



Ei kommentteja: