perjantai 9. elokuuta 2019

Foro Italico



 Foro Italico

Foro Italicon areena rakennettiin vuosina 1928-1938 'Il Ducen' Benito Mussolinin fasistisella pääministerikaudella, jonka aikana hän otti yksinvallan käsiinsä, kunnes hänet otettiin hengitä vuonna 1943. 

Mussolini nimitti urheiluareenaansa Foro Mussoliniksi. Ketään muuta henkilöä ei italialaiset vihaa niin paljon kuin Mussoliniä. Italialaisten kanssa ei voi puhua Mussolinistä ja facismin ajasta Italiassa. Se on valtavan suuri kansallinen trauma.

Foro Italico areenalla käytiin jopa olympialaiset vuonna 1960. Täällä urheillaan, kilpaillaan ja treenataan vieläkin.



Foro Italico sijaitsee korttelistossa nimeltä della Vittoria. Foro Italicolle on kaksi sisäänkäyntiä, Piazza Lauro di Bosis, pääsisäänkäynti ja Viale dei Gladiantori. Lähellä pääsisäänkäyntiä pysähtyy muun muassa bussit (kaikki melkein pohjoisesta päin) 32, 69, 168, 200, 226, 301, 446, 628, 911....

Jos saapuu Foro Italicolle Ponte Duca d'Agostan siltaa pitkin niin silloin on parasta ottaa kyyti Piazza  Mancihinille ja siitä kävellä sillan ylitse. Piazza Manchinilla on raitiovaunu 2:n päätepysäkki, bussit 53, 168, 280, 910  ja Lungotevere Grande Ammigraglio di Revelin rantakadulla pysähtyy useimmat edellä mainitut bussit.

Teveren joen itäpuolella sijaitsee korttelisto Flaminio, missä sijaitsee myös urheiluareenoita ja urheluhalleja sekä taajama nimeltä Villaggio Olimpia, mikä rakennettiin olympialaiskyläksi. Villaggio Olimpia on melko ränsistynyt asuinalue nykyään. Sinne ei kannata mennä lainkaan. Olisivat voineet purkaa rakennukset olympialaisten jälkeen. Siellä on kirkko mikä on pyhitetty Pyhälle Valentinolle. Näitä pyhiä Valentinoja on ollut useampiakin Italiassa.


Foro Italicon urheiluareena kompleksi sijaitsee Rooman korkeimman kukkulan Monte Marion juurella, Rooman pohjoisosissa. Samalla rakennettiin Palazzo della Farnesina, joka siihen aikaan oli nimeltään Palazzo del Littorio, aivan Foro Italicon vireeen.


Mussolinin obeliski seisoo sisäänkäynnissä, jotta sitä ei kukaan voi välttyä näkemästä. Mussolinilla oli suuret luulot itsestään. 

Urheiluareena kompleksia pidetään 30-luvun arkkitehtuurisena mestariteoksena. Se raknnettiin Benito Mussolinin pyynnöstä ja arkitehtinä toimivat Enrico Del Debbio ja Luigi Moretti. Foro Italico on selkeä ja hyvin säilynyt esimerkki fasistisen aikakauden aikana propagandatarkoituksiin rakennetuista urheilutiloista kansallisen ylpeyden luomiseksi ja urheilun yhdistämiseksi hallintoon. Mutta siinä ei Mussolini onnistunut lainkaan. Mitään yhteistä ylpeää kansallistunnetta hän ei onnistunut synnyttämään.

Foro Italico-kompleksiin kuuluu Rooman olympiastadion, Stadio dei Marmi, Stadio Olimpico del Nuoto (uima-allas) ja tenniskentät.



Stadio dei Marmi, käännettynä 'marmori stadioni'

Tämä Stadio dei Marmin urheilukenttä ehkä eniten herättää ajatuksia suuruudenhullusta kansallisaatteesta. Kenttää käytettiin fasistisen akatemian harjoituskenttänä, missä treenattin miespuolisia fasisteja. Kenttää ympäriöi 60 vaikuttavaa valkoista marmorista patsasta.







Palazzo della Farnesina, Piazzale della Farnesina

Alkuun palatsi toimi facistien pääkallonpaikkana ja pääkonttorina. Nykyään rakennus on Italian valtion ulkoministeriö. Farnesina nimitys tulee siitä että alueen tontit omisti Farnesen aatelissuku. Italiassa on valtava määrä aatelisia, jotka kaikki  omistivat valtavan suuret alueet Apenniinien niemimaalla yhdessä Kirkkovaltion kanssa. Kun Italiasta tuli itsenäinen demokraattinen valtio, niin aateliset ovat alkaneet jakaa tiluksia, jotta saadaan rakennettua auintaajamia ja teollisuusalueita.










Olympia stadion Foro Italicolla

Rooman olympiastadion eli Stadio Olimpico on Roomassa sijaitseva urheilustadioni. Se kuuluu Foro Italico kompleksiin. Se on kahden jalkapalloseuran, AS Roman ja SS Lazion, kotikenttä, mutta sitä käytetään myös yleisurheilukilpailuissa. 

AS Roman kannattajien paikat ovat Curva Sudissa/eteläisessä päädyssä ja Lazion kannattajat Curva Nordissa/pohjoisessa päädyssä. Stadion avattiin 1937, viimeisin remontti tehtiin 2008, jolloin katsojakapasiteetiksi muodostui 72700 paikkaa. Stadionilla on järjestetty myös useita konsertteja, joissa ovat esiintyneet muun muassa Iron Maiden, Madonna, Rolling Stones, Muse ja U2.



Ei kommentteja: