lauantai 6. elokuuta 2022

Helteet sen kuin jatkuvat




Italia on asettanut 16 kaupunkiin punaisen varoituksen helleaallon vuoksi tänä viikonloppuna. Italian terveysministeriö on julkaissut "punaisen varoituksen" kolmelle kaupungille perjantaina 5. elokuuta voimakkaan helleaallon vuoksi, mikä on viimeisin pyyhkäissyt maassa tänä kesänä. Kuumuus voi nousta taas kerran tuonne lähemmäksi +40 astetta.

Perjantaina "bollino rosso" -varoituksen piiriin kuuluneet kaupungit ovat Palermo, Perugia ja Rooma.

Roomaan kannattaa matkustaa siinä pääsiäisen aikoihin (ennen tai heti jälkeen)  tai lokakuussa.

Eikä tämä ole ensimmäinen kerta tänä kesänä, taitaa olla jo neljäs. Eikä edes se kuumin aika ole vielä Roomassa, vaan perinteisesti vasta ferragoston aikaan, elokuun 15 päivä.


Nasone 

Nasone (italiaksi, kirjaimellisesti "isonenä", monikko: nasoni) on nimi, mikä on annettu noin 2500 juomavesisuihkulähteelle Rooman kunnassa. Rooman historiallisessa keskustassa (centro storico) luku on noin 300. Taatusti kylmää ja puhdasta vettä!

Lauantaina punaisella hälytyslistalla olevien kaupunkien määrä nousee 16:een, kun lisätään Bolzano, Brescia, Campobasso, Firenze, Frosinone, Latina, Milano, Rieti, Torino, Trieste, Venezia, Verona ja Viterbo.

"Bollino rosso" tarkoittaa akuutteja oloja, joilla on mahdollisia kielteisiä vaikutuksia vanhuksille, sairaille tai hyvin nuorille, mutta myös terveille ja aktiivisille ihmisille.

Pieniä lapsia ja lemmikkejä ei koskaan saa jättää autoon edes lyhyeksi ajaksi, ja ihmisten tulee tarkistaa iäkkäät yksin asuvat naapurit. Koiria tulee ulkoiluttaa aikaisin aamulla tai illalla ja antaa runsaasti vettä juotavaksi.

Roomassa turistien tulee olla tietoisia siitä, että kaupungin historialliset suihkulähteet ovat kiellettyjä uima-altaita riippumatta siitä, kuinka kuumaa on, ja kiinni jääneille annetaan 450 euron sakot.


Hevosetkin pyörtyilee kuumuuteen ja janoon. Hevosilla on yleensä pieni aurinkovarjo pään päällä, mutta hellettä se ei suojaa.



Ei kommentteja: