torstai 16. maaliskuuta 2023

Santi Celso e Giuliano



Piranesin kuvaus kirkosta 900-luvulla

Santi Celso e Giulianon kirkko sijaitsee Via del Banco di Santo Spirtion kadun varrella, Ponten kaupunginosassa.

Kirkko on pyhitetty pyhille Celsiukselle ja Julianukselle, jotka kuolivat marttyyrikuolemana Antinopoliksessa Egyptissä noin vuonna 304. Kirkko on annettu  roomalaiskatolliselle apostolisen elämän seuralle/ Institutum Christi Regis Summi Sacerdotis, ICKSP. Instituutin perustivat vuonna 1990 monsignore Gilles Wach ja pappi Philippe Mora Gabonissa, Afrikassa. Heidän päätarkoituksensa on lähetystyö. Yhteisön pääpaikkakunta sijaitsee Pontassieve nimisellä paikkakunnalla, lähellä Firenzeä.

San Celco/Pyhä Celco oli milanolainen marttyyri, johon liitetään miraakkeli tapahtuma, ja jolle rakennettiin erittäin kaunis kirkko/rukoushuone Santa Maria dei Miracoli E San Celso, Milanoon, mikä on Milanon kaupunkipyhäkkö. Kirkko ja sen luostari ovat Milanon ehdottomia nähtävyyksiä!


Normaalit aukiolo-ajat kello 08.00-19.00

paitsi sunnuntaisin kirkko on avoinna vuorokauden ympäri, (ainakin on ollut).

Ruusukkorukous  ja akttaripalvelu kello 9.30 ja Pyhä messu kelo 10.00.

Kirkko on suosittu kirkko keskeisen sijaintinsa takia ja ehkä siksi kirkko on avoinna päivät pitkät. 


San Celcosta tiedetään varmasti, että hän oli 18-21-vuotias, että hän oli Milanossa asepalveluksessa ja että Milanossa hänet kuoli marttyyriksi uskonsa vuoksi Neron vainon aikana. 

Hänen yhteytensä S. Nazzaron kanssa näyttää riippuvan vain näistä kolmesta tosiasiasta: he kuolivat marttyyreina samaan aikaan, heidät haudattiin samaan paikkaan ja S. Ambrogio löysi heidät samana päivänä.Hän löysi kaksi marttyyria samasta paikasta 10. toukokuuta 396.


San Giuliano oli puolestaan paavi Julius II/ della Rovere (1443-1513).Della Roveren aatelis suku oli mahtava suku Kirkkovaltiossa.Toimi paavina 1503-1513. Julius II toimi tarmokkaasti paavin maallisen vallan lisäämiseksi. Hän oli vuorotellen liitossa ja sodassa Ranskan, Saksan ja Venetsian kanssa. vuonna 1505 Julius II perusti sveitsiläiskaartin paavin turvaksi. Hän sai kutsumanimen Il Papa terrible eli "kauhea paavi".

Julius II suosi renessanssisivistystä ja oli tuota mesenaattia. Hän käynnistää Rooman Pietarinkirkon rakennustyöt ja palkkasi Michelangelon maalaamaan Sikstuksen kappelin kattoholviin freskot sekä Rafaelin maalaamaan freskot paavin palatsiin. Julius II:n mukaan nimetty Rooman Via Giulia.

Michelangelo on myös veistänyt hänen hautamuistomerkkinsä, joka sijaitsee San Pietro in Vincolin kirkossa. Julius II on kuitenkin haudattu Pietarinkirkkoon


Kirkkosali on rontondon muotoinen, siis pyöreä. Kaikki pyöreät kirkkosalit antavat ikään kuin syliinsä ottavan tunteen.





Ei kommentteja: