tiistai 12. toukokuuta 2009

Aventino, osa I


Fil: Piranesi-1039.jpg

Giovanni Battista Piranesin kuvaus Aventinosta vuonna 1756 nähtynä Teveren joen puolelta. Argeologit ovat kaivelleet tuosta Lungotevere Aventinion kadun vierestä ja löytäneet rippeita perinteisistä yksinkertaisista vuokra-asunnnoista, joita kututtiin nimellä insulae. 

Asukkaita nimitettiin blebeijeiksi joka tarkoitti varatonta työläisväkeä, jotka olivat töissä joko vieressä sijainneessa satamassa tai kalatorilla. Vähitellen Aventinoon muutti kauppiaita ja muita porvareita. Rooman tulipalon jälkeen muuttivat senattorit ja aristokraatit kukkulalle. Toisella vuosisadalla jaa muutti jopa kaksi keisariakin Aventinoon, Trajanus ja Hadrianus. Heidän palatseistaan ei ole enää mitään jäljellä. 

Aventino on alue Circo Massimon, Viale Aventinon, Via Marmoratan ja Lungotevere Aventinon välinen alue. Aventino kuuluu Ripan kapunginosaan. Vain Aventinon alueen laitamilla kulkee busseja, mutta Aventino ei ole kovin suuri alue. Aventinossa on erittäin hiljaistaja rauhallista. Hyvin vähän myös yksityisliikennettä.

Nykyinen Aventino on aristokraattien asuinalue. Heidän asuntojensa lisäksi alueella sijaitsee useita luostareita ja joitakin kirkkoja. Aventino on todellakin idyllinen alue.


Giardino di Sant'Alessio/Sant'Alession puisto


File:Ripa - Aventino - CavalieriDiMalta.JPG

Aventinon kukkula, Mons Aventinus, nähtynä Lungotevere Aventinon puolelta. Tuo rakennus kukkulan päällä on palazzo dei Cavalieri di Malta, joka on Maltan ritarikunnan päämaja.

Aventino sijaitsee Rooman keskustassa hieman eristäytyneesti omalla kukkulallaan. Avnetino on  yhdessä San Saban alueen kanssa Rooman rauhallisinta aluetta. Aventinoon löytää kun kävelee Piazza della Bocca Veritalta muutaman askeleen etelään päin pitkin Lungotervere Aventinoa ja siitä sitten portaat ylös ja edelleen ylös kaunista ja idyllistä Clivo di Rocca Savella kujaa pitkin. Tai Colosseumilta Via di San Gregoriota pitkin. Tai metrolla B Circo Massimon pysäkille ja siitä sitten kävellen. Aventino on kuin tehty rauhallisia päiväkävelyjä varten.

Aventinoon pääsee hyvin kävellenkin. Busseja ei sinne juuri kulje muuta kuin laitakaduille. Kauppoja ja myymälöitä ei ole lainkaan eikä juuri montakaan ravintolaa, kahviloista puhumattakaan. Idyllisiä asuinrakennuksia luostarien välissä  hiljaisilla kaduilla, joita varjostaa upeat vanhat puut. Joitakin hotelleja ja muita majoituksia löytyy jokunen, ja ne ovat hyvin viihtyisiä.
Clivo di Rocca Savelli


Piazza dei Cavalieri di Malta

Tämä tori on Aventinon keskeisin paikka. Tori on saanut nimnesäsitiä etteä torin reunalla sijaitsee Maltan ritarikunnan päämaja ja Maltan ritarikunnan kirkko Santa Maria dei Priorato.


Torin reunalla sijaitsee myös Sant'Aneslmo all'Avention kirkko ja Sant'Anselmon collegio, uskonnollien yliopisto. 
Kuja Sant'Anselmon kirkkoon


 Sant'Anselmon kirkon sisäpiha


Sant'Anselmon collegio


Torilla on usein jono turisteja jotka jonottavat saadakseen tirkistää Maltan ritarikunnan oven avaimen reiästä.


Avaimen reikä josta tiiristellään...


 Avaimenreisätä näkee Pyhän Piatarin basilikan kupolin. Näkymä riippuu ihan siitä, millä kameralla ottaa kuvan avaimen reiästä.


 Tästä lähtee polku Sant'Anselmon kirkoon


Piazza dei Cavalieri di Malta, Aventinon kukkulalla, on yksi Rooman rauhallisimmista ja viihtyisimmistä alueista. Aventino on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta. Aikoinaan Aventino sijaitsi kaupungin muurin ulkopuolella. Aventinossa oli asutusta jo 600-luvulla eaa. Cavalieri di Malta, Maltan ritarikunta, omistaa osan kukkulasta ja se on suvereeni alue, joka ei kuulu Italian valtiolle. Ritarikunnlle kuuluu myös alue  Roomassa Via Condotti 68, jossa heillä on kokonainen suvereeninen korttelisto omistuksessaan.


 Via di Sant'Alessio


 Piazza San Anselmo

Sant'Anselmon kirkko jonka tiloissa sijaitsee benediktiiniläinen luostari.  Luostaria vastapäätä Piazza San Anselmon torin reunalla sijaitsee erittäin viihtyisä  ensiluokkainen Hotelli San'Anselmo. Vain kivenheiton päässä sijaistee aivan loistava hotelli, Hotel Aventino, Via di San Domenico 10.

Savellin rikas aatelissuku asutti kukkulaa ja rakensi upean puiston asuntonsa ympärille. Puistoa nimitetään Giardino degli Aranci'ksi, appelsiinipuistoksi, tai Savellin puistoksi. Alueelle rakennettiin myös useita luostareita ja kirkkoja. 
Aventinossa sijaitsi 500-luvulla eaa Servius Tulliuksen rakennuttama Dianatemppeli josta ei ole enää mitään jäljellä. Muuten Aventinon kukkulalla asui alemman kansanluokan väkeä joita kutsuttiin blebeijeiksi. He asuivat sille ajalle tyypillisissä vuokra-asunnoissa, insuloissa, ja sellaisia on Aventinolla ollut paljon. Insulat sijaitsivat kallion sisällä. 

Hieman myöhemmin muutti kauppiaita ja muita porvareita alueelle asumaan. Heidän jälkeensä muutti senattoreja ja artistokratteja alueelle vuorostaan. Niin Trajanus kuin Hadrianusksin asui Aventinossa aikansa. Hadrianus kuitenkin kyllästyi asumiseen ja rakennuitti isomman ja laajemman huvilakompleksin Tivoliin Keisari Claudiuksen aikana noin vuonna 40 eaa siirrettiin Teveren ranalla ollut satama Ostiaan, merenrannalle

Satama oli sijainnut aivan Aventinon kukkullan alapuolella Teverejoen rannalla. Kun satama muutti paikkaa niin Aventinossakin harveni asutus. Barbaarit ryöstivät aristokraattien asuintalot 400 luvulla eaa ja jäljelle jäi vain jokunen luostari. 


Vuoden 1000 aikoihin muutti saksalais-roomaalinen keirsari Otto III Aventinoon. Hänellä oli aivan erikoinen suunnitelma. Hän halusi yhdessä silloisen paavin kansa perustaa ihanne valtion, ison kristillisen impeeriumin  ja hallita sitä yhdessä paavin kanssa. Otto III teki omasta serkustaan paavin jolle hän antoi nimen Gregorius V. Kun hän kuoli nimitti Otto III vielä seuraavankin paavin jonka nimeksi tuli Silvester II. Hän oli Oton opettaja.


Fil: Aventino s Maria del Priorato villa dal giardino 1050419.JPG

Cavalieri di Maltan huvila, Villa dei Priorato dei Malta


Alueen omistaa Maltan ritarikunta. Heillä on palatsi keskellä kaupunkia Via Condottin varrella. Oikeastaan he omistavat kokonaisen kortteliston palatsin ympärillä. Alue on autonominen joten sinne ei Rooman poliiseilla ole asiaa. Huvila oli aikaisemmin ollut benediktiiniluostari joka sittemmin luovutettiin temppeliritareille ja lopulta huvila joutui Maltan ritarikunnan omistukseen. Huvila uuskorjattiin ja se on vuodesta 1869 ollut autominen alue.


Cavalieri di Maltan huvila ja puisto


Santa Maria in Prioraton puutarha
Kuva Maria del Prioraton huvilan ja kirkon puutarhasta.


Santa Sabina

Santa Sabinan basilika on yksi Rooman mielenkiintoisimmista kirkoista. Se on rakennettu jo 400-luvun alussa ja näin ollen yksi vanhimmista kristityistä kirkoista. Se on pyhitetty Pyhälle Sabinalle. Basilika kuuluu nykyään dominikaaneille. Täällä olen tehnyt postauksen Santa Sabinan baslikasta.


Samalla paikalla on aikaisemmin sijainnut Juno Reginalle pyhitetty temppeli ja sen 24 kolonnaa on käytetty Santa Sabinan sisustuksessa. Kirkko on restauroitu kahteen kertaan, viimeksi 1900 luvun alussa. Luostarin puutarhaan on istuttanut Pyhä Dominicus appelisiinipuun 1200-luvulla ja siitä lähtien jokaiseen dominikaaniseen luostaripuutarhaan on istutettu appelsiinipuu. 


Pyhä Dominicus asui luostarissa jonkun ajan 1200 luvulla. Hänen mukaansa perustettiin dominikaaninen järjestö. Joka vuosi Paavi julistaa perinteisesti paastoajan alkavaksi juuri Santa Sabinan basilikassa.


Santa Priscan kirkko, Via di Santa Prisca

Kirkko on pyhitetty Pyhälle Priscalle. Kirkon alimmassa kerroksessa sijaitsee vanha Mithraenum, Mithra jumalan pyhäkkö. Kirkko on rakennettu paikalle vuonna 499, mutta paikalla oli sitä ennen ns. tituli, asuinrakennus jossa alkuseurakuntalaiset kokoontuivat. Niin Pyhä Pietari kuin Pyhä Paavalikin sanotaan vierailleen kirkossa. Kirkosta löytyy kasteastia jota Pyhä Pietari on käyttänyt. Kirkon yhteydessä sijaitsee luostari jonka tiloista voi vuokrata yösijaa. Täällä olen tehnyt postauksen Santa Priscasta.


Sant' Anselmon kirkko ja luostari Aventinon kukkulan kumpareessa.

Aventinosta ei juuri löydy ravintoloja, ei kahviloita, ei baareja eikä myymälöitäkään. Viale Aventinolta löytyy ruokapaikkoja. 

L'Insalata Ricca joka on ravintolaketju, sijaitsee Via Avention, Piazza Albanina ja  Via di San Saban katujen risteyksessä. Roomasta löytyy yksitoista muuta saman nimistä ravintolaa, jotka kukin ovat hieman erilaisia, mutta ruokalista suurin piirtein sama. Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 12.00-15.30 ja 19.00-24.00. Ravintolasta saa valtavan suuria annoksia erilaisia salaatteja, norjalaista savustettua lohta, vihanneksia ja juureksia, häränpihviä, kanapoikaa, kalaruokia, juustoja, voileipiä ja mahdottoman eripuolisia pizzoja ja paljon muuta. Jokaiselle löytyy jotakin. Halpaa. 

Photos of 0,75 - zerosettantacinque, Rome

 Bar 0,75

Toinen mukava ruokapaikka Bar 0,75, joka sijaitsee hieman kauenpana Circo Massimon kupeessa, Via dei Cerchi 65. Bar 0,75 on moderni viihtyisä viinibaari jossa tarjoillaan todella hyvää ruokaa. Toisessa salissa on Aperitivo buffe kello 18.30 lähtien ja toisessa pöytätarjoilu. Tämä ruokapaikka ei suleje iltapäiväksi kuten useimmat muut roomalaiset paikat tekevät. Täällä voi syödä nonstop kello 11.00-01.30 välisenä aikana. Viihtyisät tilat ja ystävällinen palvelu. Erinomainen sijainti viettää kesäiltaa ja nautisekella juomista. Mielestäni melko kohtuu hinnatkin. Tämä on mielestäni yksi Rooman parhaimmista paikoista, monipuoleinen, viihtyisä ja ensiluokkainen palvelu ja ruokaa. Ruokalistalta löytyy jokaiselle jotain. Suosittelen!


Giardino degli Arancin puistossa sijaitseva suihkulähde


Sant'AnselmoLuostarin portti


Santa Sabinan basilika

 Santa Sabinasta olen tehnyt postauksen täällä.

Näkymä Lungotevere Aventinolta ja tie joka lähtee ylös Aventinon kukkualle on Clivo di Rocca Savella. Tuo ensimmäinen rakennus oikealla on Istituto  Suore della Carita niminen luostari ja heidän kirkkonsa San Vincenzo de Paoli all'Aventino sijaitsee tien vasemmalla puolen.

File:Ripa - s Vincenzo de Paoli 4230055.JPG

San Vincenzo de Paoli all'Aventino

Luostarissa on yhdeksäntoista nunnaa. Kirkko ei taida kuitenkaan olla julkisesti avoinna vaan vain nunnien käytössä.


Parco Arancino, tai Savellin pouisto toiselta nimeltäänSanti Bonifacio e Alession basilika kauenpaa nähtynä.

Täällä olen tehnyt postauksen tästä basilikasta.


Santa Maria del Priorato Maltan ritareiden kirkko

Giovanni Battista Piranesi suunnitteli kirkona ja koko torin kirkon edustalla. Piranesi on ennen kaikkea tunnettu sadoista etsauksistaan jotka kuvaavat Roomaa.

Villa Rosa miminen dominikaani nuunnaluostari sijaistsee Via Terme Deciane 5. Englantia puhuvat irlantilaiset nunnat ottavat mielellään vastaan yövieraita. Bussi 715 psyähtyy aivan luostarin oven edessä. Luostari on kaunis ja sijaitsee hiljaisella ja idyllisellä alueella. Aina puhdasta ja erittäin siistiä kuten roomalaisssa luostareissa on tapana. Tämä alue on vielä kauniinpaa ja idyllisenpää kuin mitä kuvista näkyy. e-mail: vilarosa2000@libero.it
Munkit ruuuspuutarhassa

Il Roseto Communale di Roma, Via di Valle Murcia 6

Täällä olen tehnyt postauksen puutarhasta.

Avoinna 21. huhtikuuta 17. toukokuuta kello 8.30-19.30.
 Suljettu 18. toukokuuta. 
Avoinna 19. toukokuuta 16.kesäkuuta kello8.30-19.30. 
Ilmainen sisäänpääsy

Kreivitär Mary Gayley Sennillä oli aikoinaan suuri ruusupuutarha. Aatelisherra Francesco Boncompagni Ludovisi halusi perustaa vuotuiset ruusunviljely kilpailut. Vuonna 1933 pidettiin ensimmäiset ruusukilpailut. Toisessa maailmansodassa vauroioitui se alue jossa ruusuja viljeltiin. Päätettiin että perustetaan uusi ruusupuutarha. 

Aventinossa Via di Valle Mursian kohdalla on aikoinan sijainnut Flora temppeli kolmannella vuoissadalla eaa. Flora on kukkaisjumalatar roomlaisessa mytologiassa.Temppelin hajottua maata viljeltiin ja sen jälkeen alueelle tehtiin juutalaisille hautausmaa. Juutalainen hautausmaa sijaitsi paikalla vuosina 1645-1934. 

Juutalainen hautausmaa siirrettiin Campo Veranon hautausmaalle omaksi juutalaiseksi osastokseen siellä.  Haudoista nostettiin ylös osa viimeksi haudatuista ja kuskattiin Campo Veranon hautausmaalle. Juutalaisten seurakunta suostui siihen ja juutalaisten muistoksi rakennettiin ruusupuutarhan polut kulkemaan niin että polut kulkevat  juutalaisen kynttelikön, Menorahin, mallin mukaan. Ruusutarhassa on noin 11000 erilaista ruususorttia ja joka vuosi tulee uusia.Il Roseto Communa di Roma, Rooman kunnan ruusupuutarha sijaitsee Aventinossa, entisellä juutalaisten hautausmaalla.

File:Rosa Luciano del Bufalo Maresa del Bufalo Ibrido di Moschata 1.JPG

Ei kommentteja: