tiistai 12. toukokuuta 2009

Aventino, osa I


Fil: Piranesi-1039.jpg

Giovanni Battista Piranesin kuvaus Aventinosta vuonna 1756  Teveren joen puolelta nähtynä. Argeologit ovat kaivelleet tuosta Lungotevere Aventinion vierestä ja löytäneet rippeita perinteisistä yksinkertaisista vuokraasunnnoista, joita kututtiin nimellä insulae. Asukkaita nimitettiin blebeijeiksi joka tarkoitti varatonta työläisväkeä, jotka olivat töissä joko vieressä sijainneessa satamassa tai kalatorilla. Vähitellen Aventinoon muutti kauppiaita ja muita porvareita. Rooman tulipalon jälkeen muuttivat senattorit ja aristokraatit kukkulalle. Toisella vuosisadalla jaa muutti jopa kaksi keisariakin Aventinoon, Trajanus ja Hadrianus. Heidän palatseistaan ei ole enää mitään jäljellä. 


Aventino on alue Circo Massimon, Viale Aventinon, Via Marmoratan ja Lungotevere Aventinon välinen alue. Vain alueen laitamilla kulkee busseja, mutta Aventino ei ole kovin suuri alue. Aventinossa on kovin hiljaista. Hyvin vähän myös yksityisliikennettä.

Nykyinen Aventino on aristokraattien asuinalue. Heidän asuntojensa lisäksi alueella sijaitsee useita luostareita ja joitakin kirkkoja. Aventino on todellakin idyllinen alue.

Piazza Santa Alessio: Jeanne d'ArcFile:Ripa - Aventino - CavalieriDiMalta.JPG

Aventinon kukkula, Mons Aventinus, nähtynä Lungotevere Aventinon puolelta
Aventino sijaitsee hyvin lähellä Rooman keskustaa ja silti se on Rooman hauhallisinta aluetta. Aventinoon löytää mukavasti Piazza della Bocca Veritalta muutama askel pitkin Lungotervere Aventinoa ja siitä ylös kaunista ja idylllistä Clivo di Rocca Savella kujaa pitkin. Tai Colosseumilta Via di San Gregoriota pitkin. Tai metrolla B Circo Massimon pysäkille ja siitä sitten kävellen. Aventino on kuin tehty rauhallisia päiväkävelyjä varten. Clivo di Rocca Savelli


Piazza dei Cavalieri di Malta, Aventinon kukkulalla, yksi Rooman rauhallisimmista ja viihtyisimmistä alueista. Aventino on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta. Aikoinaan se sijaitsi kaupungin muurin ulkopuolella. Aventinossa oli asutusta jo 600-luvulla eaa. Cavalieri di Malta, Maltan ritarikunta, omistaa osan kukkulasta ja se on suvereeni alue, joka ei kuulu Italian valtiolle. Ritarikunnan päämaja sijaitsee Roomassa Via Condotti 68, jossa heillä on kokonainen suvereeninen korttelisto omistuksessaan.Savellin rikas aatelissuku asutti kukkulaa ja rakensi upean puiston asuntonsa ympärille. Puistoa nimitetään Giardino degli Aranci'ksi, appelsiinipuistoksi, tai Savellin puistoksi. Alueelle rakennettiin myös useita luostareita ja kirkkoja. Aventinoon pääsee hyvin kävellenkin. Busseja ei sinne juuri kulje muuta kuin laitakaduille. Kauppoja ja myymälöitä ei ole lainkaan eikä juuri montakaan ravintolaa, kahviloista puhumattakaan. Idyllisiä asuinrakennuksia luostarien välissä  hiljaisilla kaduilla, joita varjostaa upeat vanhat puut. Joitakin hotelleja ja muita majoituksia löytyy jokunen, ja ne ovat hyvin viihtyisiä.

San Anselmon kirkko jonka tiloissa sijaitsee benediktiiniläinen luostari.  
Luostarin yhteydessä sijaitseva erittäin viihtyisä Hotelli Anselmo.
 
Aventinossa sijaitsi 500-luvulla eaa Servius Tulliuksen rakennuttama Dianatemppeli josta ei ole enää mitään jäljellä. Muuten Aventinon kukkulalla asui alemman kansanluokan väkeä joita kutsuttiin blebeijeiksi. He asuivat sille ajalle tyypillisissä vuokr-asunnoisaa, insuloissa, ja sellaisia on Aventinolla ollut paljon. Insulat sijaitsivat kallion sisällä. Hieman myöhemmin muutti kauppiaita ja muita porvareita alueelle asumaan. Heidän jälkeensä muutti senattoreja ja artistokratteja alueelle vuorostaan. Niin Trajanus kuin Hadrianusksin asui Aventinossa aikansa. Hadrianus kuitenkin kyllästyi asumiseen ja rakennuitti isomman ja laajemman huvilakompleksin Tivoliin Keisari Claudiuksen aikana noin vuonna 40 eaa siirrettiin Teveren ranalla ollut satama Ostiaan, merenrannalle. 

Satama oli sijainnut aivan Aventinon kukkullan alapuolella Teverejoen rannalla. Kun satama muutti paikkaa niin Aventinossakin harveni asutus. Barbaarit ryöstivät aristokraattien asuintalot 400 luuvlla eaa ja jäljelle jäi vain jokunen luostari. Vuoden 1000 aikoihin muutti saksalais-roomaalinen keirsari Otto III Aventinoon. Hänellä oli aivan erikoinen suunnitelma. Hän halusi yhdessä silloinsen paavin kansa perustaa ihanne valtion, ison kristillisen impeeriumin  ja hallita sitä yhdessä paavin kanssa. Otto III teki omasta serkustaan paavin jolle hän antoi nimen Gregorius V. Kun hän kuoli nimitti Otto III vielä seuraavankin paavin jonka nimeksi tuli Silvester II. Hän oli Oton opettaja.

Fil: Aventino s Maria del Priorato villa dal giardino 1050419.JPG

Cavalieri di Maltan huvila, Villa dei Priorato dei Malta ja  sen puisto

Alueen omsitaa Maltan ritarikunta. Heillä on palatsi keskellä kaupunkia Via Condottin varrella. Oikeastaan he omistavat kokonaisen kortteliston palatsin ympärillä. Alue on autonominen joten sinne ei Rooman poliiseilla ole asiaa. Huvila oli aikaisemmin ollut benediktiiniluostari joka sittemmin luovutettiin temppeliritareille ja lopulta huvila joutui Maltan ritarikunnan omistukseen. Huvila uuskorjattiin ja se on vuodesta 1869 ollut autominen alue.


Cavalieri di Maltan huvila ja puistoVilla dei Cavalieri di Maltan portti jossa on iso avaimenreikä josta jokaisen torilla käyvän on vain tiirattava. Reiästä näkee Pyhän Pietarin kirkon kupolin.


Santa Maria in Prioraton puutarha 

Kuva Maria del Prioraton huvilan ja kirkon puutarhasta.


Kuva Maria del Prioraton puutarhasta


Santa Sabinan basilika on yksi Rooman mielenkiintoisimmista kirkoista. Se on rakennettu jo 400-luvun alussa ja näin ollen yksi vanhimmista kristityistä kirkoista. Se on pyhitetty Pyhälle Sabinalle. Basilika kuuluu nykyään dominikaaneille. Samalla paikalla on aikaisemmin sijainnut Juno Reginalle pyhitetty temppeli ja sen 24 kolonnaa on käytetty Santa Sabinan sisustuksessa. Kirkko on restauroitu kahteen kertaan, viimeksi 1900 luvun alussa. Luostarin puutarhaan on istuttanut Pyhä Dominicus appelisiinipuun 1200-luvulla ja siitä lähtien jokaiseen dominikaaniseen luostaripuutarhaan on istutettu appelsiinipuu. Pyhä Dominicus asui luostarissa jonkun ajan 1200 luvulla. Hänen mukaansa perustettiin dominikaaninen järjestö. Joka vuosi Paavi julistaa perinteisesti paastoajan alkavaksi juuri Santa Sabinan basilikassa.

Santa Priscan kirkko, Via di Santa Prisca, on pyhitetty Pyhälle Priscalle. Kirkon alimmassa kerroksessa sijaitsee vanha Mithraenum, Mithra jumalan pyhäkkö. Kirkko on rakennettu paikalle vuonna 499, mutta paikalla oli sitä ennen ns. tituli, asuinrakennus jossa alkuseurakuntalaiset kokoontuivat. Niin Pyhä Pietari kuin Pyhä Paavalikin sanotaan vierailleen kirkossa. Kirkosta löytyy kasteastia jota Pyhä Pietari on käyttänyt. Kirkon yhteydessä sijaitsee luostari jonka tiloista voi vuokrata yösijaa.San Anselmon kirkko ja luostari Aventinon kukkulan kumpareessa.Kuva Teveren joen puoleta ylös Aventinon kukkulalle


Aventinosta ei juuri löydy ravintoloja, ei kahviloita, ei baareja eikä myymälöitäkään. Mutta kun lähtee etelään päin Testaccioon niin siellä on sitäkin useampia ruokapaikkoja. Viale Aventinolla, Piazza Albanialla, on on yksi ravintola jonka tunnen. L'Insalata Ricca joka on ravintolaketju. Roomasta löytyy yksitoista muuta saman nimistä ravintolaa jotka kukin ovat hieman erilaisia mutta ruokalista suurin piirtein sama. Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 12.00-15.30 ja 19.00-24.00. Ravintolasta saa valtavan suuria annoksia erilaisia salaatteja, norjalaista savustettua lohta, vihanneksia ja juureksia, häränpihviä, kanapoikaa, kalaruokia, juustoja, voileipiä ja mahdottoman eripuolisia pizzoja ja paljon muuta. Jokaiselle löytyy jotakin. Halpaa. 


Photos of 0,75 - zerosettantacinque, Rome

 Bar 0,75

Toinen mukava ruokapaikka Bar 0,75, joka sijaitsee kauenpana Circo Massimon kupeessa, Via dei Cerchi 65. Bar 0,75 on moderni viihtyisä viinibaari jossa tarjoillaan todella hyvää ruokaa. Toisessa salissa on Aperitivo buffe kello 18.30 lähtien ja toisessa pöytätarjoilu. Tämä ruokapaikka ei suleje iltapäiväksi kuten useimmat muut roomalaiset paikat tekevät. Täällä voi syödä nonstop kello 11.00-01.30 välisenä aikana. Viihtyisät tilat ja ystävällinen palvelu. Erinomainen sijainti viettää kesäiltaa ja nautisekella juomista. Mielestäni melko kohtuu hinnatkin. Tämä on mielestäni yksi Rooman parhaimmista paikoista, monipuoleinen, viihtyisä ja ensiluokkainen palvelu ja ruokaa. Ruokalistalta löytyy jokaiselle jotain. Suosittelen!


Clivo dei Savelli, kaunis kuja ylös AventinolleGiardino degli Arancin puistossa sijaitseva suihkulähdeLuostarin portti

File:Santa Sabina.JPG

Santa Sabina

Sant'Anselmon luostarin  sisäpiha
Collegio Sant'Anselmo sijaitsee samassa rakennuksessa kirkon kanssa. Sant'Anselmo on benediktiijäjestön pääpaikka. Collegio on ylisopistotasoinen.


Sant'AnselmoSanta SabinaNäkymä Lungotevere Aventinolta ja tie joka lähtee ylös Aventinon kukkualle on Clivo di Rocca Savella. Tuo ensimmäinen rakennus oikealla on Istituto  Suore della Carita niminen luostari ja heidän kirkkonsa San Vincenzo de Paoli all'Aventino sijaitsee tien vasemmalla puolen.

File:Ripa - s Vincenzo de Paoli 4230055.JPG

San Vincenzo de Paoli all'Aventino


Luostarissa on yhdeksäntoista nunnaa. Kirkko ei taida kuitenkaan olla julkisesti avoinna vaan vain nunnien käytössä.


Parco Arancino, tai Savellin pouisto toiselta nimeltään
San Alessio kauenpaa nähtynäSant'AlessioSalinata SavelliSanta Maria del Priorato Maltan ritadeiden kirkko


Giovanni Battista Piranesi suunnitteli kirkona ja koko torin kirkon edustalla. Piranesi on ennen kaikkea tunnettu sadoista etsauksistaan jotka kuvaavat Roomaa.Näkymä avaimenreiästä, Santa Maria in Prioraton kirkon ovessa

Via Terme Deciane 5 sijaitsee erittäin mukava dominikaaninunnaluostari Villa Rosa. Englantia puhuvat irlantilaiset nunnat ottavat mielellään vastaan yövieraita. Bussit 175 ja 715 psyähtyvät aivan luostarin oven edessä. Luostari on kaunis ja sijaitsee hiljaisella ja idyllisellä alueella. Aina puhdasta ja erittäin siistiä kuten roomalaisssa luostareissa on tapana. Tämä alue on vielä kauniinpaa ja idyllisenpää kuin mitä kuvista näkyy.
e-MAIL: vilarosa2000@libero.itIl Roseto Communale di Roma, Via di Valle Murcia 6
Avoinna 21. huhtikuuta 17. toukokuuta kello 8.30-19.30.
 Suljettu 18. toukokuuta. 
Avoinan 19. toukokuuta 16.kesäkuuta kello8.30-19.30. 
Ilmainen sisäänpääsy

Kreivitär Mary Gayley Sennillä oli aikoinaan suuri ruusupuutarha. Aatelisherra Francesco Boncompagni Ludovisi halusi perustaa vuotuiset ruusunviljely kilpailut. Vuonna 1933 pidettiin ensimmäiset ruusukilpailut. Toisessa maailmansodassa vauroioitui se alue jossa ruusuja viljeltiin. Päätettiin että perustetaan uusi ruusupuutarha. Aventinossa Via di Valle Mursian kohdalla on aikoinan sijainnut Flora temppeli kolmannella vuoissadalla eaa. Flora on kukkaisjumalatar roomlaisessa mytologiassa.Temppelin hajottua maata viljeltiin ja sen jälkeen  alueelle tehtiin juutalaisille hautausmaa.  Juutalainen hautausmaa sijaitsi paikalla vuosina 1645-1934. Juutalainen hautausmaa siirrettiin Campo Veranon hautausmaalle omaksi juutalaiseksi osastokseen siellä.  Haudoista nostettiin ylös osa viimeksi haudatuista ja kuskattiin Campo Veranon hautausmaalle. Juutalaisten seurakunta suostui siihen ja juutalaisten muistoksi rakennettiin ruusupuutarhan polut kulkemaan niin että polut kulkevat  juutalaisen kynttelikön, Menorahin, mallin mukaan. Ruusutarhassa on noin 11000 erilaista ruususorttia ja joka vuosi tulee uusia.Il Roseto Communa di Roma, Rooman kunna ruusupuutarha sijaitsee Aventinossa, entisellä juutalaisten hautausmaalla.

File:Rosa Luciano del Bufalo Maresa del Bufalo Ibrido di Moschata 1.JPG
Ei kommentteja: