perjantai 1. maaliskuuta 2013

Paavin asunnot

File:Papal Apartments.JPG

Paavi Benedictus XVI:n yksityinen asunto on Apostolisen palatsin ylimmässä kerroksessa, nuo ikkunat oikealla. Paavin lähimmät henkilöt hänen asunnossaan ovat hänen kaksi sihteeriään Georg Gänswein ja Alfred Xuereb. Georg Gänsweinin suhdetta paavi Benedictuksen kanssa on pidetty liiankin läheisenä. Gänsweiniä kutsutaan Roomassa Vatikaanin Clooneyksi.


Kerrotaan että heillä on ollut suhde kaiken aikaa. Toisaalta hänen virassaan on oltava alamainen ja palvelija. Sen lisäksi heillä on yhteistä saksan kieli. Mutta ties vaikka se olisi yksi syy miksi Bendictus sai potkut paavin virastaan. Hän kuitenkin vaikuttaa terveeltä ja kuulema Gänswein oleskelee erittäin usein Benedictuksen asunnolla.Paavin lähin kotiapualainen Emanuela Gamagni menehtyi onnettomuudessa vuonna 2010 ja nyt paavilla on neljä sisarta/nunnaa apunaan, Loredana, Carmela, Cristina ja Rosella. 

Paavin miespuoliset pukijat Gabriele ja Joseph auttavat häntä aamuaskareissa ja pukeutumisessa ja käytännöllisissä tehtävissä. Paavin aikaisempi butleri Paulo Gabriello auttoi paavia ruokailuissa ja sänkyynmenossa ja ilta-askareissa. Hänellä oli avaimet kaikkiin paavin asunnon oviin, ehkä myös kaappeihinkin. 

Paavin läheisiin henkilöihin kuuluu myös Birgit Wansing joka on myös jonkinlainen sihteeri "huushollissa". Hän on palvellut 25 vuotta Razingeria ja kirjoittnut  hänen kaikki puheet ja tehnyt käännöstyöt ja vastaavat, kirjoittanut kirjeet jne. Nykyään hän kirjoittaa kaikki myös tietokoneelle muistiin.

Kaikki nämä mainitut henkkilöt "paavin perheessä" asuvat paavin asunnon viereisissä huoneissa. He osallistuvat paavin aamuiseen hartaustilaisuuteen asunnon yhteydessä sijaitsevassa rukouskappelissa ja nauttivat myös aamiaisen ja lounaan sekä päivällisen paavin kanssa hänen ruokasalissaan.

HUOM! Tämä butleri, Paulo Gabriello sai potkut kun tuli selville että hän olisi varastanut dokumenttejä Apostolisesta palatsista.

Paavin veli Georg Razinger on asunut  "melkein" jatkuvasti paavin asunnossa.

File:Бенедикт XVI на традиционной воскресной мессе.jpg

Sunnuntaisin perinteen mukaan paavi tervehtii ja siunaa torille kerääntyneet työhuoneensa ikkunasta. Viimeinen ikkuna ylimmässä kerroksessa rakennuksen kulmassa on paavin makuuhuoneen ikkuna. 

Nykyinen paavi Franciskus ei asu Apostolisessa palatsissa vaan Pyhän Pietarin basilikan toisella puolella sijaitsevassa vieraskodissa, jossa nunnat pitää huolta paavista. Asuntolassa asuu nunnien lisäksi kardinaaleja ja Vatiikaanin vieraita. Paavi syö aamiaista kaikkien muitten kanssa pitkän pöydän äärellä. Hänellä ei ole edes minkäänlaista nimikkotuolia pöydän äärellä. Erona on vain se että paavilla on makuuhuoneen lisäksi pieni vastaanottohuone. Ei nyt paavi sentään voi pitää kahden keskeisiä keskusteluja  makuuhuoneessaan.

Fil: Castel Gandolfo.jpg
Castel Gandolfo sijaitsee noin 25 kilometriä Rooman keskustasta etelään päin Albano järven viereisellä rinteellä, erittäin kauniilla paikalla. Castel Gandolfo on valittu Italian kauneimpien kylien joukkoon. Castel Gandolfo kuului kuuluisaan Alba Longaan josta on Aineias  kotoisin. Tämä on roomalaisten esi-isien maita. 

Nimi Castel Gandolfo tulee myöhemmältä ajalta. Markiisi Gandolfi rakennutti 1200-luvulla linna nimeltä Cuccuruttus ja kylää alettiin kutsumaan sillä nimellä. Gapizucchit ottivat vallan alueella myöhemmin ja Savellit sitä seuraavina ja sen jälkeen vuodesta 1604 kylä joutui Kirkkovaltion omistukseen. 


Via Buozzi/Villa Vaselli, Castel Gandolfo/
Helena Serrano/Chi Era Costui?

File:Castel Gandolfo BW 3.JPG

Paavi Urban VIII Barberini otti Cuccuruttus linnan  omaan käyttöön vuonna 1623 ja vietti koko kesälomansa linnassa. Carlo Maderno uuskorjasi ja sisusti linnan. Gian Lorenzo Bernini kutsuttiin vuonna 1659 rakentamaan linnan edustalla sijaitsevaa toria ja hän muokkasi samalla myös San Tommasson kirkkoakin. Bernini loi erittäin kauniin kupolin kirkkosaliin. Kirkon nimi on nykyään San Tommasso Villanova. Vatikaani omistaa aluella kaksi muuta huvilaa, Villa Barberinin ja Villa Cybon. 

Fil: Cartina Castelli Romani.jpg

Aluetta nimitetään myös nimellä Castelli Romani, juuri siitä syystä että paavit viettävät täällä kesänsä. Alue käsittää suurin piirtein alueen jota antiikin ajalla nimitettiin nimellä Latium Vetus. Alue oli roomalaisten aatelissukujen erityisesti suosima virkitysalue varsinkin kesällä. Täällä on jonkin verran parempi ilmasto kuin Roomassa kesäkuumalla. Orsinit, Colonnat, Chigit, Ruspolit, Aldobrandinit, Torloniat ja monet muut viettivät kesänsä juuri täällä. Aluella on viljety viiniä jo ammoisista ajoista saakka ja Frascati viinit, varsinkin valkoviinit, ovat erittäin korkealaatuisia ja suosittuja.Viale Costa/Viale Buozzi/Castela Gandolfo/
Helena Serrano/Chi Era Costui?

File:John Paul II George W. Bush July 2001.jpg

Presidentti George W Buch vieraili paavin luona Roomassa joka kesä, kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tässä  valokuva siitä kun pariskunta Busch sai käydä vierailulla paavin kesäasunnollakin. Ehkäpä parsikunta sai yöpyä siellä. Rooma valmistui joka vuosi Buschin vierailuun suurella vakavuudella. Kaikki liikenne kaupungin keskustassa pysäytettiin, poliiseja vilisi joka paikassa tuhansittain. Kaikki mahdolliset paikat tarkastettiin etukäteen. Helikopterit valvoivat aluetta ilmasta. Kuinkahan paljon koko tämä lysti maksoi veronmaksajille joka vuosi, kun Buch tuli vierailulle paavin luokse. Rooman asukkaat järjestivät kaikkien aikojen suurimmat mielenosoitukset juuri samaan aikaan. Noin miljoona mielenosoittajaa kaduilla marssimassa.

Vuonna 1994 annettiin Castel Ganfolfolle kunnianimitys Citta dal Presidente della Repubblica, siis tasavallan presidentin kaupunki. Ei aavistsutakaan että mistä tämä nimitys tulee.


Via Giovanni Paulo II/Castel Gandolfo/
Helena Serrano/Chi Era Costui?

Castel Gandolfoon pääsee mukavasti paikallisjunalla FR 4 jonka päätepysäkki on Albano Laziale. Monet roomalaiset viettävät vapaa-aikaansa Albano järven rannalla kesäisin. Albano järven rannalla sijaitsee aivan mainio leirialue josta käsin voi tutustua tähän erittäin mielenkiintoiseen alueeseen. Muita leirialueita löytyy melko tiheään.


Paavit ovat viettäneet kesäänsä täällä jo 1500-luvulta lähtien. Keisari Domitianuksen rakentamasta palatsista ei ollut kuin rauniot jäljellä. Paikalle rakennettiin uusi, luultavasti 1200-luvulla. Ensimmäiset asukkaat linnassa ovat olleet veljekset Simone ja Paolo de Candulphis ja parisataa vuotta myöhemmin muuttivat Savellit linnaan. Paavi Honorius IV/Jakobo Savelli, oli nähtävästi ensimmäinen paavi joka alkoi viettää kesiään Castel Gandolfon linnassa. Savellit möivät linnan vuonna 1597 ja linna joutui Kirkkovaltion omistukseen.

Maffeo Barberini josta tuli paavi Urbano VIII antoi Carlo Madernon suunnitella linnan uudestaan. Linnan ympärille rakennettiin pieni kylä ja paavi otti entiset keisarin omistamat viininviljelyt omaan haltuunsa. Paavi Alessando VII:n aikana rakennettin kirkko nimeltä San Tommaso di Villanova torin reunaan. Monet roomalaiset aatelisperheet tulivat kesäisin Castel Gondolfoon 1700-luvulla ja he rakennuttivat toinen toistaan hienompia huviloita alueelle, kuten Villa Torlonia, Villa del Cardinale Cybo ja Villa Barberini. Paavi Pio XI:n aikana vuosisadan vaihteessa linna korjattiin perusteellisesti. Sen jälkeen ovat kaikki muutkin paavit viettäneet kesää Castel Gandolfossa.

Fil: Caastelgandolfo07.JPG

Albanojärven pohjoisrannalla ovat uimarnnat vierivieressä

Alba Longa sijaitsi suurin piirtein tuolla kuvassa vastarannalla. Tuo korkein vuorenhuippu on Monte Cavo ja sen takana  Parco Regionale  dei Castelli  Romani luonnonpuistoalue.
Antikiin aikainen erittäin historiallien paikkaunta nimeltä Alba Longa sijaitsi juuri näillä tienoilla. Mahdollisesti Albano järven toisella puolen Palazzolossa, Rocca di Papa.

Kartasta näkee Rooman kehätien GRA vasemmassa yläkulmassa ja heti sen alapuolela sijaitsee Ciampinon lentokenttä. Siis melko lähellä Roomaa tässä liikutaan. Paikallisjuna kulkee järvien vasenta puolta etelään päin. Ciampinon lentokentälle pääsee parhaiten busseilla (bussifirmoja on useita) Rooomasta muuta Anaganinaan pääsee metrolla ja siitä on lyhyt Cotralin bussimatka lentokentälle. Ciampinosta lähtee Cotralin paikallisbussi jokaiseen Castelli Romanon kylään ja kaupunkiin. 

Fil: Convent of Palazzolo - panorama 2.jpg

Maria ad Nives di Palazzolo Albano järven vastarannalla, Rocca di Papa

Upea Villa Palazzola joka on entinen luostari nimeltä Santa Maria ad Nives di Palazzolo. Todellinen paratiisi maan pällä. Kohtuuhintaisia huoneita vuokrataan. Valtatie 217 varressa, Albanojärven ja Monte Cavon vuorenhuipun välissä. Samalla alueella on useitakin luxushuviloita joissa voi yöpyä ja pitää vaikka häät tai juhlia syntymäpäiviä.


Tarinoiden mukaan Aineias jota on pidetty roomalaisten esi-isänä, on voinut olla kotoisin juuri Alba Longasta. Aineias väitti että roomalaiset ovat Venus jumalatteren jälkeläisiä ja siksi niin erikoisen jumalallista alkuperää. Roomalaiset aatelissukujen juuret Gens Giulia ovat lähtöisin näiltä seuduilta. Varsinkin keisari Julius Ceasar oli ylpeä Alba Longalaisista juuristaan. Olipa miten oli niin alueelta on lähtöisin monia vaikutusvaltaisia henkilötä ja alue on vetänyt puoleensa useita aatelissukuja jotka rakensivat keäsasuntonsa juuri Colli Albanolle.

Aikoinaan eurooppalaiset taiteilijat, kirjailijat ja aatelisherrat tekivät Grand Tourin Roomaan ja samalla he vierailivat hieman muuallakin. Castelli Romano oli heidänkin suosikkikohteensa kesäkuumalla. Varsinkin Albanojärven ja Frascatin välillä on melkein kaikilla roomalaisilla attelissuvuilla ollut kesähuvila.


Via Buozzi 1/Castel Gandolfo/
Helena Serrano/Chi Era Costui?

Valokuvia puutarhasta ja muita valokuvia paavin kesäasunnolta. Castel Gandolfo ja alue sen ympärillä kuuluu Vatikaanin valtiolle.

Castel Gandolfo 2014 by-RaBoe 010.jpg

Castel Gandolfo 2014 by-RaBoe 015.jpg

San Tommaso Villanovan kirkko, on paavillinen Collegiata, joka terkoittaa pappisjärjestön tuomiokirkkoa, jota ei johda piispa. Kirkko siis kuuluu pappilalle /papiskunnalle nimeltä Madonna del Lago.

Church of Thomas of Villanova by Gianlorenzo Bernini.jpg

Altar of Saint Sebastian in Collegiata di San Tommaso (Castel Gandolfo).jpg

Castelgandolfo Bernini Dome.jpg


Paavin audienssisali Castel Gandolfossa

Santuario Cona Castel-Gandolfo.jpg
Castel GandolfoKaunis Albanon järvi


 Castel Gandolfon rautatieasemaPaavi Frasiskus teki Castel Gandolfon palatsista museon, koska hän ei sinne itse matkusta viettämään kesää. Nyt saa kaikki matkustaa Castel Gandolfoon paavin junalla. Tässä juna lähdössä Vatikaanin rautatieasemalta Gastel Gandolfoon. Vatikaanin muurissa on portti, joka avataan junaa varten ja heti sen jälken on rauatieasema nimeltä San Pietro, joka kuuluu Italian valtiolle. Tältä asemalta saa matkustajat nousta junaan.Tässä perinteinen paavin höyryveturi ja juna seisoo Vatikaanin rautatieasemalla, sama juna jolla monet paavit ovat matkustaneet viettämään kesää Castel Gandofoon. Vatikaanista on matkaa Castel Gandolfoon noin vajaat 20 kilometriä.