lauantai 17. tammikuuta 2015

Donato Bramante

File:Donato Bramante.jpg

Donato di Angelo di Pascicco/Il Bramante, syntyi vuonna 1444 Fermignanossa ja kuoli Roomassa vuonna 1514. Hän oli arkkitehti ja taidemaalari, rensesanssiajan suurinpia mestareita yhdessä Rafaelin ja Michelangelon rinnalla.  Bramante ehti kuolla jo noin 40 vuotta ennen kuin Gian Lorenzo Bernini syntyi. Joten voi sanoa että Bramante oli 1500-luvun Roomassa mestari kun Gian Lorenzo oli 1600-luvun Roomassa. Hän sai koulutuksensa Urbinossa ja sen jälkeen hän matkusti Milanoon jossa hän teki ensimmäiset suurtyönsä. 

Urbinolaiseen koulukuntaan kuuluivat myös  esimerkiksi Piero della Francesca ja Melozzo da Forli. Opettajana toimi Luciano Laurana, jota ei voi noin vaan ohittaa. Luciano Laurana oli kroatialaista alkuperää. Hänen  panoksensa renesanssitaiteessa on huomattava. Laurana itse opetteli taidetta ja arkkitehtuuria Veneziassa Filippo Bruneleschin luona. Rikas milanolainen aatelissuku Sforza toimi hänen  ja muidenkin taiteilijoiden suojelijoina. Toinen aatelisherra urbinolainen Frederico da Montfeltro suosi myös Luciano Lauranaa ja antoi hänen tehtäväkseen rakentaa kokonaisen renesanssipalatsin Urbinoon, Palazzo Ducalen.  Hän rakensi myös Napolin kuinkaalle mutta palasi Urbinoon jossa hän rakensi Urbinoon Rocca linnakkeen.

Luultavasti Bramante työskenteli oppi-isänsä Lucianon kanssa Il Ducalea rakennettaessa. Bramante on voinut aivan hyvin olla mukana myös San Bernandino degli Ciccolantin kirkkoa rakennettaessa. 

Milanossa Bramante rakensi useita kirkkoja kunnes hän muutti Roomaan jossa hän tutustui kardinaali Giuliano della Rovereen josta sittemmin tuli paavi Julius II. 

File:Roma Statue Bramante.JPG

Bramanten pysty Villa Medicin puistossa Roomassa.

Datei:Bramante bei raffael.jpg

Rafael maalasi Donato Bramanten mukaan suureen freskomalaukseensa Ateenan koulu, jonka löytää Vatikaanin museon Rafaelin huoneista.Rafaelin Ateenalainen koulu, Vatikaanin museo
Bramante kuvassa toinen oikealta.

File:Chiostro SM della Pace.jpg

Santa Maria della Pacen luostarin suunnitteli Bramante vuonna 1504. Tämä saattoi olla Bramanten ensimmäinen työ Roomassa. Luostaria kutsutaan Bramanten luostariksi. Bramante sai ensimmäiset työnsä kardinaali Carafalta. Tyypiltään luostari on tyypillinen architettura romana tyylinen, roomalaisen arkkitehtuurin tyylinen. Luostarissa ei enää asu nunnia vaan se on nykyään monipuolinen rakennuskompeksi, jossa on hotelli, kahvila, ravintola, konferenssitilat ym. Kaikki luonnollisestikin erittäin varoen restauroitu.

File:Roma-tempiettobramante01R.jpg

Vuonna 1510 rakensi Bramante Tempietton josta tuli todellinen rensanssiajan mestariteos. Tempietto sijaitsee San Pietro in Montorion kirkon vieressä Gianicolon kukkulalla. Espanjan kuninkaan tilauksesta. Espanjan valtion instituutti sijaitsee aivan Tempietton vieressä. Se sijaitsee luostarin sisäpihalla, jonne pääsee kirkon pihalta.

File:Cortile del Belvedere 2011.jpg

Cortile del Belvedere edustallla ja taenpana Cortile della Pigna

Pyhän Pietarin kirkon uusrakentaminen kesti kamalan kauan, noin 20 vuotta, ja sinä aikana oli ties kuinka monta rakennusmestaria ja niinpä Bramantekin oli yhdessä vaiheessa mukana. Bramante sai kuitenkin ihan  oman homman Vatikaanissa. Hän suunniiteli ja rakensi ns Cortile del Belvederen Vatikaanin museoon. Cortiele del Belvedere on 300m x 100m iso sisäpiha Palazzo Apotolici'ssa, Vatikaanin palatsissa.

Bramante oli noin 30-40 vuotta aikaisemmin ajassa kuin Michelangelo Buonarroti, joka lopullisesti päätti basilikan rakentamisesta. Bramante oli kuitenkin ensimmäinen joka sai sen tehtäväkseen paavi Julius II della Roverelta. Bramante sai kaverikseen Giuliano da Sangallon. 

Kahdeksan vuotta myöhemmin sai Raffaello homman itselleen ja da Sangallo avusti. Kuusi vuotta myöhemmin da Sangalleo nuorempi sai homman itselleen ja Baldasarre Peruzzi avusti. Michelangelo Buonarroti otti ohjakset omiin käsiinsä kaksikymmentäkuusi vuotta myöhemmin ja nyt vihdoinkin kirkon uusrakennus suunnitelmat toteutettiin Michelangelon suunnitelman mukaisesti. Myöhemmin da Vingola, Giacomo della Porta ja lopuksi viimeisenä Gian Lorenzo Bernini  ovat tehneet lisätöitä Pyhän Pietarin basilikaan. Kaiken kaikkiaan vei basilikan rakentamien ja valmistelu  123 vuotta. Pyhän Pietarin basilikassa on 45 alttaria ja 11 kappelia.