torstai 5. huhtikuuta 2012

Niccolinan kappeli, Cappella Niccolina

Fra Angelico, Beato Angelico, 1395-1455, Firenze, Fiosole

Syntyi Vicciossa ja kuoli Roomassa.
Munkki San Domenico luostarissa Fiesolessa Firenzessä

Beato Angelicosta (Guido de Pietro) tuli yksi maailman taidemaalauksen suurista mestareista. Hänen käyttämänsä värit olivat kirkkaita ja hempeän kauniita. Hänen motiivinsa uskonnollisimpia kuin muiden aikalaistensa maalaukset. Valo hänen maalauksissa on taivaallinen. 

Myös hänen veljensä Benedetto oli taitava taidemaalari ja hän oli myös munkki samassa luostarissa Firenzessä. Benedetto erikoistui miniatyyrimaalauksiin. Molemmat veljekset maalasivat upeita freskomaalauksia San Marcon kirkkoon ja luostariin Firenzessä. 

Veljesten oli pakko muuttaa luostarista ruton saavuttua alueelle. He muuttivat Folignoon joka sijaitsee Umbriassa. Sieltä he muuttivat Cortonaan ja lopulta Fiesoleen. Nykyään Fra Angelicon maalauksia löytyy ympäri maailmaa suurista taidemuseoista ja lukuisista kirkoista. 


Fra Angelicon hautakivi Santa Maria Sopra Minervan kirkossa

Fra Angelico haudattiin Santa Maria Sopra Minervan kirkkoon Roomassa, mistä hänen hautakivensä löytyy vieläkin. Vuonna 1982 silloinen paavi kanonisoi Fra Angelicon.  Fra Angelico sai lisänimen Beato, joka tarkoittaa siunattua. 

Sivulla on kuvia Vatikaanin museosta, Niccolina kappelin maalauksia jotka Fra Angelico maalasi juuri ennen kuolemaansa mahdollisesti avustajiensa kanssa yhdessä. Maalaukset on tehty sen aikaisen paavin Nicolaus V:n (Tommaso Parentucelli) kunnikasi ja hänen omasta pyynnöstään. Kappeli sijaitsee Innecentius III:N tornissa, Apostoolisen palatsin vanhimmassa osassa.



Cappella Niccolina, Vatikaanin museo

Cappella Niccolina on kappeli apostolisessa palatsissa. Se tunnetaan ennen kaikkea Fra Angelicon seinämaalauksistaan. Nimi juontaa juurensa kappelin hyväntekijän, paavi Nikolai V:n (Tommaso Parentucelli) mukaan, joka rakensi sen alun perin yksityiskappeliksi.







Ei kommentteja: