perjantai 29. maaliskuuta 2013

Sant'Angelo in Pescheria

File:Piazza di Pescaria - Vasi.jpg

Giuseppe Vasi: Piazza di Pecheria vuonna 1752

Ghetto Ebraica, juutalainen ghetto. Ghetosta löytyy oma sivukin täältä.
Sant'Angelo in Perscherian kirkon ovi näkyy portikon oikealla  puolella.

File:P-Octavia1.JPG

Piazza Portico d'Ottavia

File:Roma-PorticodiOttavia 02.JPG

Portico d'Ottavia ja Sant'Angelo in Pescherian kirkkon ovi näkyy portin takana.
Kirkko rakennettiin kahdeksannella vuosisadalla jaa kalakauppiaiden kirkoksi, sillä kalatori sijaitsi juuri Portico d'Ottavialla. 

File:10 Roma gheto porta.jpg

File:22 Portico di Ottavia dal Teatro di Marcello.JPG

File:P-Octavia4.JPG

Sant'Angelo d'Pescherian kirkon ovi raunioiden keskellä
Joku keksi 1300-luvulla rakentaa tilliportikon kirkon pääsisäänkäynnin edustalle. Kirkkoa uusrakennettiin 1300-luvulla ja tuo tiiliportikko voi olla rakennettu saman aikaan. Kellotapulikin rakennettiin mutta se hajosi kolmesataa vuotta myöhemmin. 

File:Piranesi-16070.jpg

Piranesin kuvaus  1700-luvulta Portico d'Otavialta, oikeealla Sant'Angelo in Pescherian kirkon ovi.

File:Piranesi-16071.jpg

Toinen Piranesin kuvaus samalta paikalta eri vinkkelistä nähtynä

File:Bierstadt Albert The Portico of Octavia.jpg

Kuvaus kalatorilta, Albert Bierstadt 1858


Sant'Angelo in Pescherian  pääalttari

Sisäänpääsy kirkkoon on sivukujalta Via della Tribuna di Campitelli 6
 Avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin kello 16.00-18.30. 
Suljettu elokuussa.

Keisari Augustus on rakennuttanut pyhäkön siskonsa Ottavian kunniaksi vuonna 33-23 eaa. Portikko sai myös siskon nimen. Porticus Ottavia oli alunperin  katolla päällyetty alue jota kehysti 270 kollonnaa, jonka sisällä sijatsiikirjasto, kokoontumishalli ja kaksi temppeliä, toinen Jupiterille ja toinen Junolle pyhitetty. Joitakin kolonneista seisoo vieläkin jäljellä. Antiikiin aikainen nimitys Portico tarkoitti pylväshallia, jossa oli katos. Nykyinen nimitys tarkoittaa vain kaariporttia.

Nykyinen kirkkorakennus on 550-luvulta ja se on kalakauppiaiden ikioma pyhäkkö. Nykyinen kirkko on kuitenkin 700-luvulta.

Cola di Rienzo aikoinaan saarnasi kirkossa ja johti sen jälkeen kansan mukanaan Capitoliumille, jossa hän julisti  Rooman kansanvaallaksi. Hänen kotinsa  sijaitsi kirkon lähellä.

Kirkollla on ollut myös suuri merkitys juutalaisten historiassa. Viisi kertaa vuodessa oli juutalaiset pakotettu kirkkoon kuulemaan kristinuskon sanomaa. Kerrotaan että juutalaiset olisivat työntäneet vahaa korviinsa ennen  kirkkoon menoa. Tiedä sitten.

File:S Angelo - s A in Pescheria altare Crocifissione 1130151.JPG

Kuvassa Cappella Crocifissi

Sant'Angelo viittaa arkkienkeli Mikaeliin jota niin juutalaiset kuin kristitytkin pitävät arkkienkelinään. Koko kaupunginosa on saanut nimekseen nykyään Sant'Angelo johon sisältyy ghetton alue nykyään.

Kirkossa on Pyhä Synforosan jälkeenjäännökset joka kuoli marttyyrikuolemna seitsemän poikansa kanssa Tivolissa keisari Hadrianusken aikana. Keisari Hadrianus  asui Tivolissa. Tivolissa on kirkkokin heidän kunniakseen. Siitä huolimatta Synforosa nimi on poistettu katolisesta pyhimyskalenterista.

Synforosan nimi liitetään myös San Sinforosa  katakombeihin  Via Tiburtinan varrella, noin 17 kilometriä Roomasta, Setteville'ssä. Siellä on ikivanahan Santa Synforosan basilikan rauniot. Sieltä on tuotu Synforosan reliikit tänne Sant'Angelon in Perscheriaan 1600-luvulla. 

Synforosa ei ole ainoa pyhimys jonka reliikkit ova täällä. Sisäänkyynnissä on oikealla puolen seinällä lista kirkossa säilyettävistä reliikeistä. Taulussa on käytetty bysanttilaista kalenteria jonka mukaan maailma luotiin vuonna 5509 eaa. Synforosaa ei kuitenkaan listalta löydy, jostain syystä.

Kalatori oli latinaksi Foro Piscium. Nimi vaihdettiin vasta 1200-luvulla Pescheriaksi. Torilla myytiin kalaa vuoteen 1888 saakka. 

Paavi Paulo Vi Caraffa perusti ghetton vuonna 1555. Kaikkien Rooman juutalaisten oli muutettava sinne ja ghetton ympärille rakennettiin muuri. Kaikkien kristittyjen oli muutettava pois alueelta.

Vasta 1860-luvulla tuli kaksi uutta kulkuväylää ghettoon, toinen Santa Maria del Carmine e del Monte Libano kirkon kautta, Vicolo del Costaguti ja toinen Santa Maria della Pietan kirkon kautta. Aivan tarkoituksella kristillisten kirkkojen kautta.

Kalakuappiaiden veljeskunta, eräänlainen kilta paremminkin, sai kirkon käyttöönsä ja siksi rakennettiin kappeli Pyhälle Andrakselle joka on kalastajien ja kalakauppiaiden suojeluspyhimys.

Kirkossa on kryptakin mutta sinne pääsee vain lattiassa olevan luukun kautta. Kryptassa on merkkejä alkuepärisestä kirkosta.

File:S Angelo - s A in Pescheria - Gozzoli 1130154.JPG

Benazzo Gozzolin maalaus Madonna ja lapsi

File:S Angelo in Pescheria stemma università dei pescivendoli 1160687.JPG

Sant Adrean kappelin lattiamarmori, kalakauppiaiden vaakunaKatualttari

File:S Angelo - s Angelo in Pescheria - oratorio di s Andrea dei pescivendoli 0511-02.JPG

Oratorio San Andrea dei Pescivendoli, Sant'Angelo In Pescherian  kirkon yhteydessä, joka ei enää kuulu kirkkoon vaan on maallistunut kokouspaikka.
Martino Longhi sai tehtävkseen suunnitella kappelin pyhälle Andreakselle Sant'Angelo in Pescherian kirkkoon, mutta myöhemmin kirkon viereen ihan oman kirkon. Sakristian läpi pääsee kulkemaan molempiin kirkkosaleihin sekä luostariin.
Cracciolini veljekset muuttivat tänne San Lorenzo in Lucianan kirkon vierestä ja saivat Sant'Angelo  in Pescherian kirkon omaan käyttöönsä vuonna 1909. Kirkkoa käyttää myös järejstö nimeltä Communita Maria.

File:S. Angelo - S. Andrea dei Pescivendoli 1.JPG

File:S Angelo in Pescheria cappella s Andrea 1160685.JPG

Cappella Sant'Andrea
Fransiscus Assisilaienn avsemmalla ja santa Fransesca Roman oikealla puolen alttaritaulua. Giorgio Vasari on maalannut alttaritaulun.Lungotevere de Cenci on Teveren rantakatu juutalaisen ghetton kohdalla.

Ei kommentteja: