sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Via Tiburtina


Fil: Viae Salaria Tiburtina map.jpg

Kuvassa Via Tiburtina on rosan värinen juova Roomasta suoraan itään, Aternumiin, nykyiseen Pescaraan. Tie kulki ja kulkee vieläkin Tivolin kautta ja Tivoli on latinaksi Tibur. Konsuli Marcus Valerious Maximus rakennutti tien vuonna noin 286 eaa. 


Quartiere VI Tiburtino

Via Tiburtianan tie käsitti oikeastaan kaksi tietä. Alkupätkä oli Via Tiburtina, joka rakennettiin ensin ja Via Valeria joka rakennettiin myöhemmin. Tie oli 200 kilometriä pitkä kaiken kaikkiaan. Tie läksi Serviuksen muurista Porta Esquilinasta ja jatkoi siitä Aurelianuksen muurille, joka oli  juuri silloin valmistunut, ja eteenpäin Porta Tiburtina (Porta San Lorenzo), Porta Taurina (Capo de Bove, kuten porttia on myös nimitetty ajan saatossa). Tie kulkee vielä tänäkin päivänä samaa reittiä.


Piazza di Porta San Lorenzo

Tästä portista kaupunginmuurilta, Terminin rautatieaseman takaa, lähtee Via Tiburtina. Alue lähinnä Terminiä ei ole kovin kaunista, mutta missäpä se olisi sitä suurien kaupunkien rautatieasemien välittömässä läheisyydessä. Heti portin takaa jo alkaa tuntua kotoisemmalta. Via Tiburtina kulkee alkuun San Lorenzon boheemin kaupunginsoan lävitse. Vasemmalle jää Tiburtinon alue joka käsittää Rooman yliopiston rakennuksia sekä ison sairaala-alueen. Alueella asuu ja liikkuu paljon nuorenpaa väkeä ja yliopistolaisia.
Siinä on ihan heti alkuunsa lasten leikkipuisto, Villa Merceden alueella, jossa on mukava ulkoilmakahvilakin. Villa Mercedessä sijaitsee yksi Rooman kunnan kirjastofiliaaleista. 


Campo Veranon hautausmaan pääsisäänkäynti

Ja pian ollaankin jo sitten Piazzale del Veranolla ja heti sen jälkeen onkin oikealla Campo Veranon erittäin upea ja monumentaalisen suuri hautausmaa. Se on enemmänkin "hautausmaamuseo", sillä vain harvat ja valitut saavat luvan tulla haudatuiksi Veranon hautausamaalle. Hatuasmaa on todellakin tutustumisen arvoinen. Siellä on monia erilaisia alueita joka tekee hautausmaalla kävelyn mielenkiintoiseksi. Sinne on useampikin sisäänpääsy

Via Tiburtina kulkee haustausmaata ympäröivän muurin reunaa kohti Stazione Tiburtinaa, Rooman uutta vastarakennettua Tiburtinan rautatie- ja bussiasemaa. Asema-alue  on ulkoapäin melko sotkuisen tuntuinen mutta sisältä se on aivan valtavan suuri ja meordeni shoppinkeskus, josta löytyy ihan mitä vaan. Asemarakennuksessa on jopa oma kirkkokin rakennuksen sisällä, ravintoloita, kahviloita, baareja, kampaamoja, useita hotelleja ja myymälöitä joka lähtöön, jotka pitävät ovensa auki vuorokaudet ympäriinsä. Asemarakennus ei sulje oviaan koskaan. 

Tarkoitus on että kaikki pitkänlinjanjunat ja -bussit laitetaan lähteväksi Tibuertinalta.  Nyt jo suurin osa lähteekin. Terminin rautaieasemalla on jo usemman vuoden ollut uudet piirustukset ja suunnitelmien mukaan se tullaan rakentamaan täysin uusiksi. Tiburtinan rauatieasemalle pääsee Metrolla B.

Täältä voi  varata ja ostaa etukäteen Roma Tiburtinalta lähteviin pitkänlinjan busseihin matkalippuja.

Tässä hyvät sivut Rooman liikenteestäCampo Veranon hautausmaan kyljessä sijaistee San Lorenzo fuori le Muran basilika ja sen takana luostari. San Lorenzo on yksi Rooman kuudesta pyhiinvaellusbasilikasta. San Lorenzo on todella erikoinen kirkkorakennus ja yksi kauneimmista kaikessa yskinkertaisuudessaan. Basilikassa on erikoinen hiljaisuus  ja valo. Suosittelen! 
File:Ponte Lucano.jpg

Ponte Lucano, Via Tiburtinan  varrelta

Fil: Arco di Gallieno.jpg

Porta Esquilinalta läksi Via Tiburtina aikoinaan

File:Porta San Lorenzo.jpg

Giuseppe Vasi vuonna 1750: Porta Tiburtina/Porta San Lorenzo


File:Esquilino - porta Tiburtina 2066-7-8st.JPG

Nykyinen Porta Tiburtina

Portti oli oikeastaan alunperin Augustinuksen rakennuttama kaari akvedukteja varten. Aqua Marcia, Aqua Julia ja Aqua Tepula akveduktit juoksivat Roomaan juuri tämän portin päältä Via Tiburtinan yli. 

Fil: Esquilino - Santa Bibiana 2061.JPG

Santa Bibianan kirkko, Via Giovanni Giolitti 154

Kirkko sijaitsee aivan portin vieressä, osoitteessa Via Giovanni Giolitti 154, aivan Terminin rautatieaseman kupeessa, lähellä Minerva temppeliä nimeltä Medica. Kirkko oli välillä suljettu korjauksia varten. Se oli lähellä sortua. Kirkon on suunnittelut itse Gian Lorenzo Bernini.
Paavi Simplicius antoi käskyn viidennellä vuosisadalla, että Pyhän Bibianan kunniaksi on rakennettava kirkko. Bibienasta tai Vibienasta ei tiedetä paljoakaan. Luultavasti Bibiana ja Vibiana on ollut sama henkilö. Pyhä Vibiana on Los Angeleksen suojeluspyhimys ja hänen pyhät jälkeenjäännöksensa ovat arkussa Cathedral  of Our Lady of The Los Angeles kirkossa.

Bibiena/Vibiena sympolisoi vahvaa ja elämäniloista, aktiivista naishenkilöä ja ehkä siksi hän ollut suosittu kautta aikojen. Bibiana kuoli marttyyrikuoleman yhdessä äitinsä Dafrosan ja siskonsa Demetrian kanssa ja siksi hänet myöhemmin kanonisoitiin.

File:Esquilino - s Bibiana interno 1190004.JPG

Kirkon paikalla asui naishenkilö nimeltä Olimpina tai Olimpia, jonka kotiin kokoonnuttiin vuonna 363, ajalla jolloin ei vielä kirkkoja oltu rakennettu. Kirkkovaltion tietojen mukaan kirkkosali rakennettiin vuonna 467  paavi Simpliciuksen aikana. Paavi Leo II käski hakea 600-luvulla Generosan katakombeista marttyyrien relikkejä kirkkoon. Catacombe di Generosa sijaitsevat Portuensen alueella.Tässä kartta kuinka löytää Catacombe di Genrosa'aan. Katakombia näytetään silloin tällöin lauantaisin, joten kanattaa pitää silmällä näiltä sivuilta.

File:Generosa Wilpert1.jpg

Freskomaalaus Catacombe di Generosassa

Kuuluisa argeologi Giovanni Battista Rossi oli enismmäinen joka kaiveli Genrosan katakombeissa 1800-luvulla. Aluetta alettiin kutsumaan Maglianan pyhäksi lehdoksi koska argelologiot löysivät runsaasti pakanallisen ajan löytöjä. Alueella on ollut pakanallisen ajan pappiskoulu Frates Arvales, arvaaliveljesten koulu. Katakombit syntyi paikalle noin vuonna 303 jaa keisari Diocletianuksen vainojen aikana. Suurin osa oli alueen maanviljelijöitä jotka haudattiin katakombeihin mutta sieltä on löydetty myös neljä enempi tunnnettua marttyyria Simplicio, Faustino, Beatrice ja Rufiniano, jotka olivat luultavasti he joiden reliikit paavi Leone II/Leo II vuonna 682 kuskautti Santa Bibianan basilikaan.

File:Giovanni Lorenzo Bernini-Santa Bibiana-Church of Santa Bibiana.jpg

Pyhä Bibiena, Gian Lorenzo Berninin teos pääalttarilla

Paavi Honorius III korjautti ja kunostutti kirkon vuonna 1224 ja samalla rakennettiin kirkon viereen luostari.Paavi Urban VIII Barberini tilasi töyskorjauksen 1600-luvulla Gian Lorenzo Berniniltä. Figlia della Sacra Famiglia niminen espanjalainen luostarijärjestö sai luostarin ja kirkon haltuunsa vuonna 1953. Kirkkoon on haudattu kaikki luostarin edesmenneet abbedissat. 

Fil: Esquilino - Tempio di Minerva medica - Horti liciniani 2059.JPG

Tempio di Minerva Medica

Tempio Medica saattoi olla nympheum joka kuului Horti Licinianiin, Licinianin puutarha, joka sijaitsi Via Labicanan ja Via Prenestinan alueella lähellä Aurelianuksen kaupunginmuuria. Horti Licinianuksen omisti keisari Licinus Gallieno. Sen naapureina sijaitsi kolme muuta puutarhaa, Horti Tauriani, Horti Pallantiani ja Horti Epaphroditiani. Herra Licianini siunaattiin Santa Bibianan kirkkoon. Museo Centrale Montemartini'ssa on oma osasto Horti Licianiania varten, Sala Caldaie.Museo Centrale Montimartini


File:Monumento ai caduti del Parco della Resistenza.JPG


Parco dei Caduti della Resistenza, Via Tiburtina 100
Natsiajan muistomerkki


Eglise S: ​​t Mary Immaculate Rome.JPG


Eglise Santa Maria Immacolata 2 Rome.JPG


Tiburtino - San Tommaso Moro.JPG

San Tommaso del Moro,  Via del Marrucini


Ei kommentteja: