sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Gian Lorenzo Bernini


Gian Lorenzo Bernini, omakätisesti maalattu portretti
1598-1680

Gian Lorenzo syntyi Napolissa ja kuoli Roomassa. Hän on haudattu San Giovanni in Lateranon basilikaan. Hän oli erittäin taitava kuvanveistäjä, arkkitehti, taidemaalari ja sisustusarkkitehti. Barokin ajan suurimpia mestareita. Mitäpä Rooma olisi ilman Berniniä.


Tämä Gian Lorenzon oma maalaama portretti löytyy Galeria Borghesesta.

Gian Lorenzo toimi seitsemän vuotiaasta lähtien isänsä Pietro Berninin oppipoikana. Isällä oli oma kuvanveistoverstas Napolissa. Pietro Bernini muutti Roomaan vuonna 1605 tai 1606. Hän teki hommia Santa Maria Maggioren basilikassa Borghesen sukukappelissa sekä San Andrea della Vallen basiliakssa Barberinin sukukappelissa. 

Kardinaali Scipio Borghesesta, josta myöhemmin tuli paavi Paulo V, toimi Pietro Berninin suojelijana. Kun paavi näki kuinka taitava poika Pietro Berninillä oli niin hän pyysi oman veljensä Maffeo Barberinin, sittemmin paavi Urban VIII, antaa nuorelle Gian Lorenzolle kunnon koulutuksen. Vuosina 1611-1613 Gian Lorenzo valmisti kaksi puttiveistosta. Kardinaali Maffeo Borgehese tilasi Berniniltä neljä patsasta omaan Quirinalen huvilaansa. Ja tästä alkoi Berninin mestarillinen menestys Roomassa arkkitehtinä, kuvanveistäjänä ja maalarimestarina.


Luonnollisesti Gian Lorenzo Bernini valmisti paavi Urban VIII:n hautamuistomerkin Pyhän Pietarin basilikaan vuonna 1644.

Fil: Berninigrave.jpg

Berninin vaatimaton hautamuistomerkki San Giovanni in Laterinon basilikassa.


Capella Paolina on yksi Italian kauneimpia kappeleita. Paolina oli Napoleon I:n sisko ja naimisissa kardinaali Camillo Borghesen, paavi Paulo V:n veljen pojan kanssa. Camillo Borghese oli suuri taiteen keräilijä. Gian Lorenzo Bernini oli ennan kaikea Borghesen suvun suosikki ja lemmikki. Galleria Borgehesessa on useita Berninin tekemiä patsaita. Kun Maffeo Barberinistä tuli paavi Urban VIII suosi hänkin Berniniä. 

File:Сень над папским алтарём.jpg

Pyhän Pietarin kirkkoa kunnostettaessa oli Bernini ehdoton suosikki. Pääalttarin baldakiiniin loi Bernini useita mehiläisiä, jotka ovat Barberinin suvun symbooleja. Neljä jättiläismäistä pylvästä jotka tukevat kupolia hän koristeli patsailla. Paavi Urban VIII:n hautamuistomerkki oli Berninin suunnittelma. 

Vesipostit Pyhän Pietarin torilla olivat "rauhallisia" vesialtaita kunnes Bernini rakensi ne uudestaan ja sai niihin eloa ja liikettä. Hän sai apua vasta valmistuneesta Felicen akvedukdista ja sen voimakkaasta vesipaineesta jonka laista ei Verginen akvedukti pystynyt saaman aikaan, ja josta Tritonen suhkulähde on hyvä esimerkki.

Fil: Rzym Fontanna Czterech Rzek.jpg

Pamphilin suku nousi paavin istuimelle Barberinin jälkeen ja Bernini joutui joksikin aikaa pannaan. Pamphilin suvulla oli palatsi Piazza Navonan reunalla ja he halusivat laittaa torin uuteen uskoon. Paavi ei missään nimessä halunnut Berniniä suunnittelemaan suihkulähteitä torille koska hän oli ollut Barberinien suosikki. Mutta Niccolo Ludovisi onnistui salakavalasti antamaan paaville Berninin luonnoksen. Paavin oli suostuttava sillä Berninin luonnos torista suihkulähteineen oli loistava. Berninin suunnittelemat neljän joen suihkulähteet ovat Rooman suosituimpia nähtävyyksiä.


Yhdessä he, isä ja poika Bernini, tekivät La Baccarinan suihkulähteen Piazza di Spagnan edustalle.Fontana del Tritone, Piazza Barberini


Santa Bibiana, Via Giovanni Giolitti 154

Luultavasti kirkko on taas avoinna. Se on aika ajoittain ollut suljettuna romahdusriskin takia.


Gian Lorenzon veistämä Santa Bibianan patsas on kirkon ehdoton vetonaula.


Santa Bibiana pääalttarilla

Gian Lorenzo sai monta kirkkorakennusta tehtäväkseen. Bernini itse suosi Sant'Andrea al Quirinalen kirkkoa. Kirkko onkin hieno esimerkki Berninin taidoista arkkitehtinä. Gian Lorenzo Bernini oli syvästi uskonnollinen henkilö. Hän kävi päivittäin Il Gesu kirkossa messussa.

File:1397RomaSAndreaQuirinale.jpg

Sant'Andrea al Quirinale, Via del Quirinale 29

Kardinaali Camillo Francesco Maria Pamphili, myöhemmin paavi Innocentius X, kustansi kirkon rakentamisen ja sai pääsisäänkäynnin ylle sukunsa vaakunan.

Kirkko on avoinna:
 Tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-12.00 ja 15.00-16.00
Maanantaisin suljettu 

Messu:
 Sunnuntaisin kello 10.30

Ehkäpä juuri tämä kirkko on Rooman ehdottomin aarre. Kauniinpaa kirkkoa saa hakea. Kirkkosali on ympyrän muotoinen ja suhteellisen pieni. Kirkon paikalla sijaitsi aikaisemmin kirkko nimeltä Sant'Andrea a Montecavallo. Kerrotaan ettei Bernini ottanut palkkaa kirkon rakentamisesta vaan hänen ainoa vaatimuksensa oli että kirkossa tullaan jakamaan leipää köyhille päivittäin. Sama tapa on vieläkin muutamissa roomalaisissa kirkoissa kuten San Francesco d'Assisi a Ripa Trasteveressä.


Sant' Andrea al Guirinale


Sant'Andrea Qurinalen kupoli on henkeä salpaavan kaunis.


Scala Regia, Vatikaani

Vatikaanin palatsin paraatirappuset, joita pitkin pääsee Pyhän Pietarin basilikasta Vatikaanin palatsiin, paavin asuntoon, Appartemento papale /Appartemento Nobile/ Appartemento Pontifici. 

Huom!  Alla olevan tekstin ehdin kirjoittamaan jo edellisen paavin Bendictus XVI:n ajalla, joten seuravat tiedot ovat jo historiaa. Kirjoitan ehkä toisten uuden paavi Franciskuksen ykistyiselämästä. Hän ei asu Vatikaanin palatsissa.

Paavien virallinen asunto on sijainnut 1600-luvulta saakka Vatikaanin palatsin ylimmässä kerroksessa. Paavin makuuhuone sijaitsee ylimmän kerroksen oikeassa kulmauksessa. Sen vieressä sijaitsee keittiö, ruokasali, olohuone, lääkärin huone, paavin privaatti konttori ja paavin sihteerin työhuone, sekä privaatti kappeli ja rukoushuone. Paavilla on myös privaatti kattoterassi sisäpihalle päin. 

Vatikaanin muurin sisäpuolella sijaitsee Sant Anna dei Palfrenierin kirkko ja sen yhteydessä on benediktiini nunnaluostari. Nunnat käyvät siivoamassa paavin asunnon, pesevät hänen vaatteensa ja auttavat paavia pukeutumaan erityisessä pukeutumishuoneessa. Kesäajat asuu paavit aina Castelgandolfossa. Nykyinen Paavi otti mukaansa paavin asuntoon luonnollisestikin myös kissansa, toinen musta ja toinen valkoinen. Ingrid Stampa on nykyisen Paavin kodinhoitaja ja palvejitar. Hän on musiikkiprofessori viraltaan. Nykyinen paavi otti myös pianonsa mukaan paavinasuntoon ja hän kuuuntelee ja soittaa mielellään klassista musiikkia vapaa-aikanaan. He kuulema soittavat duettoja, paavi pianoa ja Ingrid gambaa, joka on antiikin aikainen cellotyyppinen instrumentti. 

Edesmenneen paavi Johannes Paulus II:n kodinhoitajana toimi nunna Pascalina Lehnert joka on haudattu Campo Santo Teutonicon hautausmaalle joka sijaitsee aivan Vatikaanin edustalla. Hautausmaalla lepää vain saksalaisia. Pascalina ehti saada kaikki mahdolliset ja mahdottomat kunniamerkit ja maininnat elämänsä aikana.

Paavit ovat asuneet myös aikaisemmin San Giovanni in Lateranon palatsissa ja Palazzo Quirinalessa, joka nykyään on Italian presidentin asunto.


Gian Lorenzo Bernini ehti elää monen eri paavin ajalla. Pamphili paavin jälkeen istui paavin istuimelle Alessandro VII joka kuului Chigin sukuun. Hän rakennutti Pyhän Pietarin kirkon eteen torin. Carlo Maderno sai tehtäväkseen suunnitella Pyhän Pietarin kirkon julkisivun, mutta hän ehti kuolla ennen kuin hän pääsi puuta pidemmälle. Gian Lorenzo Bernini sai julkisivunkin työkseen, sekä koko basilikan edustalla sijaitsevan torin. Torille hän rakennutti kaksi pilarikaariholvia, joihin tuli kaiken kaikkiaan 284 pilaria. Työt veivät kokonaista yksitoista vuotta.


Pulciano della Minerva, Piazza della Minerva

Gian Lorenzo on valmistanut tuon vekkulin elefantin obeliskin jalustaksi. Obeliskin löysivät Santa Maria sopra Minervan luostarin munkit omasta puutarhastaan. He halusivat obeliskin kirkon ja luostarin eteen. Niinpä Bernini tuumasta toimeen.


Fontana della Api, Piazza Barberini

Tämä suihkulähde symbolisoi Barberinin suvun valtaa. Lähellä suihkulähdettä sijaitsee Barberinien suuri palatsi, Palazzo Barberini.


Ludovica Albertoni, San Francescoa Ripan kirkko Trasteveressä


Pyhä Teresa ekstaasissa on Berninin kuuluisin teos, Santa Maria della Vittorian kirkossa. Coronarin suku tilasi teoksen oman sukunsa kunniaksi suvun hautakappeliin.


Cappella Coronaro, Santa Maria della Vittoria


Tritone suihkulähde, Piazza Barberini


Sant'Andrea della Fratten kirkossa on kaksi Berninin alkuperäistä enkelipatsasta jotka on siirretty kirkkoon talteen Sant'Angelon sillan kaiteelta. Paavi Clemente IV käski Berninin suunnitella kymmenen enkelipatsasta sillan kaiteita koristamaan. Bernini teki vain kaksi enkeliä ja hänen apulaisensa loput. Samainen paaavi Clemente IV käski siirtää Berninin tekemät enkelipatsaat San Andrea della Fratten kirkkoon. Jotkut väittävät että Bernini itse olisi valmistanut kopiotkin sillan kaiteelle. Bernini asui San Andrea della Fratten kirkkoa vastapäätä. Hänet on haudattu Santa Maria Maggioren basilikaan.


San Longino, San Pietro,Vatikaani


Apollo e Daphne, Galleria BorgheseGian Lorenzo Bernini pääsi koristmaan italialaisen liiranseteliä 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti