lauantai 15. kesäkuuta 2013

San Giuseppe dei FalegnamiSan Giuseppe dei Falegnami sijaitsee aivan Vittorio Emanuele II:n monumentin kupeessa, Clivo Argentarion varrella. Kirkon vasemmalta puolen kulkee portaat ylös Campidogliolle, Capitoliumin kukkulalle. 

Tilat oikealla puolen kirkkoa ovat alunperin olleet luostarin tiloja. Nykyään Vatikaanin omalla turismijärjestöllä, ORP- Opera Romana Pellegrinaggi, on toimistotilat siinä. Kortteja voi varata ja maksaa heidän sivuillaan internetissäkin. Kolmen vuorokauden Kortilla saa kulkea busseissa ja metroissa, sisältää sisäänpääsymaksuja ja kiertoajeluja ym. Näkyy olevan alennettu hinta nykyään. Kätevä kortti! Mutta Roomassa on paljon ihan ilmaistakin kuten kaikki monet sadat kirkot. Rooma on kuin tehty kävelyä varten joten hyvät kävelykengät ovat tarpeen.

File:Rome Clivus Argentarius 9-01-2011 18-32-06.JPG

Clivo Argentario kulki  nykyisen kirkon paikalta ja se oli se ainoa tie joka johti Capitoliumin kukkulalle aikoinaan.


 Kirkko on erittäin suosittu vihkikirkko.


  Kirkon edustan kaidekin on koristeltu kukkakimpuilla vihkiäisiä varten


Kirkko on vihkiäiskunnossa...

Kirkko on avoinna ainakin sunnuntaisin kello 11.00 messun aikana, tai kun sattuu olemaan vihkiäiset. Muuten on hyvin epävarmoja tietoja kirkon aukioloajoista. Kirkkoa kunnostettiin vähän aikaa sitten, joten ehkä siitä johtuu epävarmuus aukioloajoista. Piazza Venezian reunalla sijaitseva San Marcon kirkko huolehtii nykyään tästäkin kirkosta.

Fil: San Giuseppe dei Falegnami 001.jpg

Via dei Imperialilta nähtynä, vasemmalla Luca e Martinan kirkko, keskellä häämöttää San Giuseppe dei Falegnamin kirkko ja takana Palazzo Senatorio torneineen. Palazzo Senatoriossa istuu Rooman kaupungin porimestari ja kunnanvaltuusto.

San Giuseppe dei Falegnami on pyhälle Joosef'ille ja puunveistäjille pyhitetty kirkko. Pyhä Joosef'han oli "ensimmäinen kristitty" puunveistäjä. Kirkko rakennttiin 1500-luvulla Tullianumin/Mamertinumin vankilan ylle. Giacomo della Porta on ollut mukana suunnitteelmassa kirkkoa. Se kesti reilut sata vuotta ennen kuin rakennus lopulta valmistui. Pyhä Josefin veljeskunta osti kirkon vuonna 1592. Nykyään veljeskunnan tilat sijaitsevat Via Santa Chiara 10.


Kirkon pääalttari


Carcere Mamertino, Mamertinon vankila, sijaitsee San Giuseppe dei Falegnamin alla. 

Avoinna joka päivä kello 9.00-12.30 ja 14.30-18.30 kesäaikaan. Talviaikaan kello 9.00-12.30 ja 14.00-17.00.

Ilmainen sisäänpääsy mutta sisäänkäynnissä "vaaditaan" pieni lahjoitus. Omasta mielestäni ei kannata ottaa opastettua käyntiä vankilaan. Rahan tuhlausta. Tämä vankila on jo reilut 2500 vuotta vanha mutta siellä on tuskin mitään jäljellä siltä ajalta, joten sen aitous on täysin mahdottomuus. Vankilasta on monia tarinoita joiden paikkansa pitävyys on niin ja näin. Kuningas Ancus Marcius (640-616 eaa) avasi tämän vankilan käyttöön.

Fil: Entrancetoprison.jpg

Kerrotaan että vankiholvissa, jota kutsuttiin nimellä Tullianum, pidettiin niin Pietaria kuin Paavalikain vankina ennen heidän teloitustaan. Tiedä häntä sitten. Nimittäin vankiholvia käytettiin poliittisten vihollisten vangitsemiseen, ei uskonvainoihin. Paavi Silvestri I teetti  vankilasta kirkon nimeltä San Pitero in Carcere.

Fil: S.  Pietro in Carcere.JPG

Sisäänkäynti Mamertinon vankilaan

File:Campitelli - Mamertinum - Tullianum 1040073.JPG

Aikoinaan ei ollut portaita vankiholviin, joka sijaitsee 12 metriä maanpinnan alapuolella. Portaat on tehty paljon myöhemmin. Pohjapiirros!


Tähän marmoripylvääseen olivat Pietari ja Paavali kiinnitetty ketjuilla. Ketjut ovat nykyään San Pietro in Vingolin basilikassa. Tarina kertoo että Pietarin kaksi vartijaa Prosessus ja Artianus kääntyivät kristinuskoon ja Pietari kastoi heidät vankilassa. Vahdit jopa päästivät Pietarin vapaaksi kunnes hänet tavoitettiin Via Appialta. Pietari kohtasi Jeesuksen Via Appialla. Pietari kysyi Jeesukselta että Domine, Quo Vadis?  Herra, mihin olet menossa? Kristus vastasi että Venio Iterum Crucifigi. Tulen ristiinnaulituksi uudestaan. Pietari säikähti ja kääntyi takaisin kohti paikkaa jossa nykyään sijiatsee Vatikaani.  Silloin siinä sijaitsi Neron circus. Pietari ristiinnaulittiin Neron Circuksella. 

Via Appian varrella sijaitsee nykyään kirkko juuri sillä paikalla kun Pietari tapasi Jeesuken.  Kirkon nimi on luonnollisestikin Domine  Quo Vadis. Jokainen joka menee Via Appia Anticalle ja katakombeihin, tulee ohittaman tuon kirkon, juuri ennen  Via Appia Antican ja Via Ardeatinan risteystä, Via Appia Antica 51. 

Dominen Quo Vadiksen irkko on avoinna joka päivä kello 8.00-18.00 ja kesäaikaan tuntia kauemmin kello 19.00 saakka.

File:Liberazione di san pietro 01.jpg

Stanze di Raffaello, Raffaellon huoneissa Vatikaanin musossa on Rafaello Sanzion maalaus siitä kun vanginvartiat päästivät Piatarin vapaaaksi, Liberazione di San Pietro, Pyhän Pietarin vapauttaminen.

Fil: Mamertine Prison.jpg

Selli jossa Pietari ja Paavali ovat olleet vangittuina

File: Carcere Mamertino S.Pietro s.paolo Altare av Stefano Bolognini.JPG

Legenda kertoo että Pietari olisi lyönyt päänsä tähän kohtaan seinään. Tämä on suurelta osin konstruoitu turisteja silmällä pitäen. Jotainhan turistien tulee nähdä ja kokea.

File: Campitelli - Mamertinum la craniata di Pietro 1040077.JPG

Sama seinä mutta kalterit ovat vanhemmalta aikakaudelta kuin edellisessä kuvassa.

File:Campitelli - Mamertinum - giustiziati laici 1040075.JPG

Tässä taulussa on joidenkin nimiä, jotka ovat istuneet vankilassa ja sittemmin teloitettu.Kirkon yhteydessä sijaitsee myös kaunis oratorio, jota kaiketi ei näytetä kuin harvoin ja silloinkin vain oppaan johdolla maksua vastaan.

Ei kommentteja: