maanantai 25. elokuuta 2014

Santa Francesca RomanaSanta Francesca Romanan kirkko
 Piazza di Santa Francesca Romana 4

Venus ja Roman temppelien rauniot kuvassa etummaisena ja sen takana sijaitsee Santa Fransesca Romanan kirkko.

Avoinna:
10.30-12.30 ja 15.30-18.00

Messut: 
arkisin kello 8.00 ja sunnuntaisin kello 8.00 ja 12.00Santa Fransesca Romanan kirkko oli alun perin mimeltään Santa Maria Nova ja se rakennettiin Foro Romanolla maanjäristyksessa hajonneen kirkon Santa Maria Antiquan sijaiskirkoksi.


Kolosseumin kohdalta on päässyt Santa Fransescan kirkkoon Via dei Verbitiltä polkua pitkin. Alueella on tehty suuria muutoksia, uusia aitauksia rakennettu ja muutenkin siistitty aluetta. Siitä ei ole nimittäin kovinkaan montaa vuotta, kun Foro Romanolle pääsi ilmaiseksi ja roomalaiset käyttivät Foro Romanoa läpikulkutienään. Säästyi paljon aikaa ja vaivaa...


Kyllä tänne kirkkoon täytyy vieläkin päästä Kolosseumilta päin jotain polkua pitkin, esimerkiksi Ckivo di Vebree Feliceä pitkin Via dei Verbitiltä käsin.


 Kirkko rakennettin  800-900-luvuilla. Arkkitehtinä toimi Carlo Lambardi. Kirkosta tuli roomaanisen rakennustyylin kirkko. 1400-luvulla tuotiin Santa Fransesca Romanan pyhät jälkeenjäännökset kirkon kryptaan. 


Antoniazzo Romanon freskomaaalus Santa Francesca Romanasta vuodelta 1462. Freskomaalaus sijaitsee Tor de Specchin luostarissa, Tor delle Oblate di Santa Francesca Romana, Via di Teatro Marchello 32. Campidoglio/Capitoliumin kukkula sijaitsee kirkon ja luostarin välissä. 

Tor de Specchin luostari ja sen kirkko kuuluvat yhteen Santa Fransesca Romanan kirkon kanssa, vaikka ne sijaitsevat erillään toisistaan. Tor de Specchin luostari on omasta mielestäni mielenkiintoisin mutta sinne ei nykykyään pääse käymään muuta kuin kerran vuodessa tai erikoispyynnöstä etukäteen.

Santa Francesca oli oikealta nimeltään Francesca Bussa dei Ponziani. Hän syntyi Roomassa vuonna 1384 ja kuoli maaliskuun 9 päivä vuonna 1440. Fransesca asui vanhempiensa palatsissa Trasteveressä. Francesca kuvataan usein valkoisessa hunnussa ja kädessä hedelmäkori. Hän oli aatelissuvun tytär ja vanhemmat halusivat naittaa Francescan rikkaalle aatelismiehelle Lorenzo dei Ponzianille. Avioliitto oli onnellinen ja han saivat kuusi lasta. Kun rutto saapui Roomaan järjesti Francesca palatsiinsa tilat sairaille. 


Francescan huoneen ikkuna Tor de'Specchin palatsin tornissa


Tor de'Specchin luostari, Via del Teatro di Marcello, aivan Piazza Venezian kupeessa. Tämän keskeisenpää sijaintia ei luostarille voi löytyä Roomasta. Luostari ja nunnajärjestö Le Oblate Santa Fransesca Romana perustettiin vuonna 1433, seitsemän vuotta ennen Pyhan Francescan kuolemaa. 

Yhdessä Pyhän Pietarin, Pyhän Paavalin, Pyhän Filippo Nerin kanssa on Pyhä Francesca Roomana ja roomalaisten suojeluspyhimys. Mikään muu roomalainen luostari ei ole herättänyt minun mielenkiintoani niin kovasti kuin tämä Tor de'Specchi. Noh jaaaa ... Santi Quattro Coronatin luostari panee myös mielikuvituksen liikkeelle.


Horace Gentileschin maalaus Santa Francesca Romanasta

Tor de'Specchin luostarissa ei enää tarjota huoneita vaan heillä on muunlaista toimintaa, etenkin hengellistä aktiviteettia, kuten rippikouluja. Luostarissa asuu vain neljä nunna jos nyt hekään kaikki ovat enää elossa. Joitakin munkkejakin on saanut asuintilat luostarista, kun nunnien kuoltua on vapautunut huoneita. Luostarissa voi kuitenkin vierailla Santa Francescan päivänä 9. maaliskuuta siina kello 9.00-11.30 ja 14.30-18.00. Suosittelen vierailua jos sattuu siihen olemaan mahdollisuus!

Tavallisen turistin kannalta Trasteveressä sijaitseva  Santa Francesca Romanan luostari on mukava vaihtoehto hotellille, jo sijaintinsa, historiansa ja miljöönsä takia. Se toimii kuten hotellit konsanaan. Sen lähellä sijaitsee usemapikin Rooman suosituimmista ruokapaikoista, kuten Da Enzo , ja monta monta muuta ... kuten Roma Sparita. Juuri tämä kulmaus ja tämä puoli Viale Trastevereä on mielestäni erittäin mukavaa aluetta. Eikä niin "turististakaan" kuin Viale Trasteveren pohjoispuoli.

Luostarin sisäänkäynti Via del Teatro di Marcellolta. Heti täman sisäänkäynnin vieressä sijaitsee kahvila Antico Caffe del Teatro Marchello, jota en suosittele kenellekään. Kahvila pitäisi sulkea tyystin. Huono palvelu ja aivan liian kallis.


Paavi Benedictus XVI vierailulla luostarissa 


Paavi Benedictus XVI vierailulla. Tuo kullattu arkki on Santa Fransescan alttari ja luultavasti alttarin sisällä on hänen reliikkejään.


Luostarin sisäänkäynti. Vierailusta pitää sopia etukäteen tilaamalla ajan. Tai Santa Maria Fransesca Romanan juhlapäivänä 9.maaliskuuta on luostari avoinna muutaman tunnin.


  Entinen refettorio, ruokasaliLuostarissa on kaksi kirkkoa


 Luostarin sisäpihan pylväskäytävä Luostarin sisäpihaFransesca itse asettui asumaan Torre de'Speccin aateliskodin torniin, nykyisen Tor de Specchin tiloissa. Torde'Specci'stä tehtiin sittemmin tämä Franciscanan nimissä perustetun luostarijärjestön Oblate di Santa Francesca Romanan luostari.

Palazzo Ponziani sen sijaan sijaitsee Vicolo dei Vascellari 60, Piazza dei Ponzianilla, Trasteveressä, kivenheiton päässä Trasteveressä sijaitsevasta Santa Fransescana Romanan luostarista, joka toimii hotellina nykyään.Takasin Basilika Santa Fransesca Romanan kirkkoon

Piazza Santa  Fransesca Romana  4. Aikaismemin tänne pääsi suoraan Via dei Imaperialilta, mutta nykyään on epävarmaa, sillä aluetta on muokattu ja aitauksia rakennettu. Kyllä sinne luultavasti pääsee silti kuten ennenkin Via dei Impaerialin poikkikadulta, Via dei Verbitiltä. Mutta Via Sacraa pitkin  mentäessä pitää maksa sisäänpääsymaksu Foro Romanolle. Sehän voi olla niinkin että kirkkoon pääsee vain Foro Romanon kautta, en osaa sanoa juuri nyt...Kirkkohan on todellakin näkemisen arvoinen. 


Basilikan pääalttarin kallisarvoinen Maria bysantialainen ikooni, Madonna Cycophilousa, Hellyyden Madonna.

Basilikan pääalttari on todella kaunis

Alttarin alla sijaitsevan reliikkikaappin on suunnitellut Gian Lorenzo Bernini. Pääalttarin oikealla puolelta löytyy paavi Gregorius XI: n hautamuistomerkki.Santa Fransescan pyhät jälkeenjäännökset kryptassa


Pyhä Francesa Romana on haudattu Santa Francesca Romanan luostarikirkon pääalttarin alle kryptaan. Alttarin on sunnitellut Bernini joka suunnitteli myös kryptan. Francesca perusti oman fransiskaanisen luostarijärjestön haaran, Le Nobili Oblate di Monte Oliveto vuonna 1425. Santa Francescan luostarissa asustaa nykyään myös Olivetani munkit. Heillä on Ascianossa, Sienan lähellä Toskanassa, aivan mahtavan kaunis iso luostari. 


Santa Francesca Romanan kirkko oli aikaisemmin nimeltään Santa Maria Nuova. Vuonna 1608 kirkko vaihtoi nimeä. Se valmistui kymmenennellä vuosisadalla. Kellotorni on noin kaksisataa vuotta nuorempi. Carlo Lambardi valmisti julksivun vuonna 1615. Foro Romanolla sijaitsi jo yksi Pyhälle Marialle pyhitetty kirkkorakennus, Santa Maria Antiqua, joka oli hajoamaisillaan kymmenennellä vuosisadalla ja aivan liian pieni edes luostarin käyttöön. Santa Maria Antiqua oli rakennettu jo viidennellä vuosisdalla ja oli siis Rooman vanhimpia kirkkorakennuksia.

Ennen kuin kristityt rakensivat Santa Fransesca Romanan kirkon tälle paikalle sijaitsi siinä oratorio 700-luvulta, joka oli pyhitetty Pietarin ja Paavalin muistoksi. Kirkon sakristiassa on seinään muurattu neljä kiveä, joissa näkyy apsotolien polvenjäljet ​​myytin mukaaan. Olivetana munkit, jotka kuuluvat benediktiiniläisjärjestöön, ovat pitäneet kirkkoa hallussaan 1300-luvulta saakka. Järjestön perusti Bernardo Tolomei vuonna 1313 yhdessä kahden muun sienalaisen kanssa, Patrizio Patrizi ja Ambrogio Piccolominis. Nimi Oliveto tulee vuoresta Monte Oliveto jolle raklenenttiin "äitiluostari" Monte Oliveto Maggiore , Toskanassa, noin 10 km Ascianosta eteläänpäin.

Fil: Niels Frederik Schiøttz-Jensen Forum Romanum.jpg
Niels Fredrik Schiøttz-Jensenin maalaus vuodelta 1941

Fil: Max Merker Am Palatin i Rom.jpg

Max Merkerin maalaus Santa Francesca Romanasta
Laitan tähän vielä vielä pari videonpätkää, jotka on tehty kodittomien eläkeläisten Santa Fransesca Romanan vanhainkodissa. Vanhainkoti kodittomille sijaitsee samassa rakennuskompleksissa kuin Santa Fransescan luostari Trasteveressä, Via Pio Perettin päässä. Luostari on nykyään hotelli, vaikka kun se vaihtoi omistajaa niin sitä kutsutaankin nyt hostelliksi. Olen jo kerran aikaisemmin jo julkaissut tämän videon pätkän.
Ei kommentteja: