tiistai 16. syyskuuta 2014

Viterbon provinssi


Täällä olen kertonut pelkästään Viterbosta!

Viterbon provinssi on yksi Lazion maakunnan viidestä provinssista ja sen pohjoisin provinssi. Viterbon provinssia kutsutaan myös nimillä Tuscia ja Etruria, koska tämä on ollut historiallisesti etruskien asuinaluetta. Tuscia käsitti nykyisen Viterbon provinssin lisäksi myös Toskanan maakunnan, osan Umbrian maakunnasta ja Lazion pohjoisosat. Roomalaiset liittivät Etrurian jo vuonna 351 eaa omaan hallintoalueeseensa. 

Aikaisemmin olen jo tehnyt sivun Viterbo'ta,  Tarquinia'sta ja Tuscia'sta.

Fil: Viterbo09.jpg

Viterbon provinssissa sijaitsee 60 kuntaa. Provinssin pääkaupunki on Viterbo jossa asuu vain noin 60.000 asukasta. Koko provinssissa asuu vajaat 300 000 asukasta. 

Viterbon kuntaan kuuluu myös Viterbon lähistöllä sijaitsevia ihania pieniä viihtyisiä ja mielenkiintoisia kyliä kuten Bagnaia, Castel d'Asso, Fastello, Grotte Santo Stefano, La Quercia, Montecalvello, Monterazzano, Roccalvecce, Sant'Angelo di Roccalvecce, San Martino al Cimini, Tobia, Vallebona ja Ponte di Cetti. 

Viterbo sijaitsee 80 kilometriä Roomasta pohjoiseen, 50 kilometriä GRA kehätieltä, joka kulkee Rooman ympärillä. Viterbo sijaitsee antiikin aikaisen valtatien Via Cassian varrella. Tie kulki Roomasta Firenzen ohitse Genuaan. 


Viterbossa on kaksi vuoristoa, Monti Cimini ja Monti Volcini, molemmat entistä tulivuoriperäistä vuoristoaluetta. Viterbon provinssissa sijaitsee myös pari järveä, jotka ovat syntyneet tulivuorenpurkauksissa.  Viterbossa on myös runsaasti omia kulttuuriperinteitä. Viterbon provinssissa on erittäin paljon historiaa ja erittäin paljon turistinähtävyyksiä.


Piazza della Rocca

Paikallisjuna Roomasta Vitebohon lähtee Ostiensen asemalta ja se pysähtyy hyvin usein matkan varrella.

Se pysähtyy Trasteveren asemalla, Quattrro Venti e Roma (Monteverdessä), Roma San Pietro, Roma Valle Aurelio, Appiano, Roma Balduina, Gemelli, Roma Monte Mario jne pitkin matkaa ja pääteasema on Viterbo Porta Romana.  Sieltä lähdettäesessä pysähtyy juna Vetralla, Capranica, Oriolo ... Ei siis ihme että matka kestää, noin 1.40-2.15 tuntia riippuen junasta.

Paikallisliikenteestä pitää myös huolen Lazion maakunnan oma halpa ja erinomaisen hyvä bussifirma  COTRAL bussifirma jolla on noin 15 linjaa Viterbosta lähialueen kyliin.

Viterbossa on kaksi rautatieasemaa, Porta Fiorentina ja Porta Romana. Jo kaun ollaan suunniteltu rakentaa lentokenttä Viterbon lähettyyville. Rooman ja Viterbon välillä kulkee paljon väkeä, etenkin ulkomaalaisia opiskelijoita ja kesäakaudella turisteja. Ciampinon lentokenttä Rooman eteläpuoella on toiminut Euroopan halpalentojen kenttänä. Yhtenään laskeuttuu Euroopasta Roomaan matkustavat Ciampnon kentälle . Cimapinoon lentää myös kuninkaalliset, presidentit, miinisterit, EU-politikot, paavit, amerikkalaiset filmitähdet... Lentokoneet joutuvat lentämään Rooman yliste. Useat lentokoneet käyttää liitolentoa laskeutumiseen suojellakseen Rooman kaupunkia ja luontoa.  Samoin tekee ainakin RyanAir Ruotsissa. Lennän vain RyanAirilla Tukholman/Skavstan ja Rooma/Ciampinon väliä. Viterbon mahdolliselta lentokentältä olisi rakenmetava myös nopea 'pikalinja' suoraan Roomaan. Rahanpuute on pysäyttänyt suunnitelmat.


Via dei Bagnin tietä pitkin saavuttaessa Viterbohon mennään täman kaupunginportin kautta. Heti oikealla puolella kukkulalla sijaitsee Viterbon tuomiokirkko, San Lorenzo. Viterbossa on toki uudempikin San Lorenzon kirkko, San Lorenzo Nuovo, Piazza Europan torin reunalla.


San Lorenzon tuomiokirkko on rakennettu Herkuleksen temppelin raunioihin.  Tuomiokirkkoon on haudattu kaksi paavia, Alessandro IV ja Giovanni XXI. 


  Fil: PalPapiViterbo.JPG

Il Palazzo di Papi, paavin palatsi, Museo  Colle del Duomo,
 Piazza di San Lorenzo

Viterbon kaupunki on kaupunginmuureilla eristettyä keskiaikaista asutusta. Historialliseen keskustaan ​​mennään kaupunginporttien kautta. Viterbossa on asunut monen monta paavia ja siksi Viterbon keskustassa sijaitsee paavillinen palatsi, Palazzo dei Papi. Palatsissa asui paaveja yhtäjaksoisesti 28 vuotta, vuosina 1257-1281. 

Viterbo on joutunut historian varrella koetuksille. Mustasurma aikoinaan tappoi suuren osan asukkaista. Maanjäristys ravisteli vuonna 1349 useat rakennukset hajalle ja saksalaiset pommittivat vuonna 1944 kaupunkia. 


Aikoinaan 1300-1600-luvuilla asui Viterbossa paljon juutalaisiakin. Viterbon nimikin jo kertoo siitä. Heillä oli oma "communitansa". Seurakuntaan kuului lääkäreitä, kirjailijoita, rabbineita jne. Kaksi synagogaakin rakennettiin alueelle, joista ei enää ole jälkeäkään. Paavin käskystä vuonna 1569 piti juutalaisten muuttaa pois "paavillisesta kaupungista". Viterbossa on kuitenkin jäljellä henkilöitä joilla on juutalainen sukunimi.


Viterbon vanha keskiaikainen ydinkeskusta on nimeltään Quartiere Pellegrino, pyhiinvaeltajien korttelisto.




Santa Maria Nuovan luostarin piha, Via di Santa Maria Nuova

Fil: Ali di luce 20070903n FRÅN dd11.JPG

Santa Rosa on Viterbon suojeluspyhimys. Macchina di Santa Rosa in valaistu kellotorni joka on pyhitetty Pyhälle Rosalle ja sitä kannetaan joka vuosi 3. syyskuuta kello 21.00. Kellotornion 30 mteriä korkea. Sata miestä tarvitaan kantamaan kellotornia reittiä, joka kulkee seitsemän Viterbon kirkon kautta ja lopuksi jyrkkää mäkeä ylös Piazza di Santa Rosalle, jossa se sitten seisoo taas vuoden ajan.

Rosa syntyi Viterbossa vuonna 1235 ja kuoli vuonna 1252. Hänellä kerrotaan olleen maagisia voimia jo aivan muutaman vuoden vanhana. Hän pelasti ja paransi sairaita. Hänet poltettiin lopulta roviolla.

Viterbon provinssin voi jakaa neljään aslueeseen luontonsa perusteella. merenranta, Alta Tuscia, joka on Viterbon pohjoisinta aluetta, kumapreista ja vulkaanista alkuperää. Kolmas alue on Monti Ciminin alue, joka on vuoristoa ja sijaitsee lähinnä Roomaa ja neljäs osa joka on provinssin itäisin alue, maanviljelyaluetta ja joka rajoituuu Teveren jokeen. Provinssin järvet ovat kaikki vulkaanista alkueprää, entisten tulivuorten kraatereita.

Fil: Via-Francigena-sign-cut.jpg

Via Francigena

Francigena

Via Francigena, vanha pyhiinvaellusreitti

Via Francigena on ikivanha pyhiinvaellusreitti joka on tullut uudestaan ​​suureen suosioon. Alunperin reitti kulki Canterburysta Roomaan. Reittiä alettiin vaeltamaan jo 1100-luvulla.

Viterbon provinssin osalta reitti kulkee Monterosesta, Sutriin, Capranicaan, Vetrallaan, siitä edelleen Viterbohon ja Montefiasconen kautta Bolcenaan. Siitä voi viela jatkaa Viterbon provinssin alueella San Lorenzo Nuovoon, Acquapendenteen ja lopulta Prosenoon. 

Kaikille patikoinnista kiinnostuneille suosittelen reittiä lämpimästi. Luonnollisestikin reitistä voi kävellä vain yhden välinkin, aivan kuten aika ja kunto sallii. Reitti on merkattu, mutta hyvä kartta ja hyvät kävelykengät sekä reppu, evästä ja juomaa on varattava matkaan. Etukäteen voi varata jo yöpymispaikat. Lupaan että reitin varrella on paljon historiallista nähtävää ja erittäin kaunista ja idyllistä luontoa koettavaksi.

Farnesen aatelissuku (täällä aikaisemmin) on alunperin Etruriasta, Tusciasta ja Orvietosta. Farnesen suku nousi valtaan 1100-luvulla ja suku kuoli mieslinjalla vuonna 1766. Heidän valtansa oli suurimmillaan renessanssin ajalla ja heidän valta-alueensa levisi ympäri Italian niemimaata, varsinkin Firenzessä. Paavi Paulus III ja kardinaali Sandro Farnese olivat suvun kuuluisimmat henkilöt. Farneset olivat Parman, Piacenzan ja Castron herttuaita. Mutta Viterbon provinssin historiaa, tai entistä Tusciaa tai Etruuriaa ei voi sivuuttaa mainitsematta Farneseja. Mikään ei estä jopa tekemästä "Farnesia Tour of Tuscia", kulkea Farnesen suvun jalanjäljillä Viterbon provinsissa. 

Farnesen suku on jättänyt jälkensä useinpiin provinsseihin kyliin ja kaupunkeihin. Farneset eivät olleet vain Tuscian herttuaita vaan suku oli hyvin tärkeä koko Europpassa 1600-luvulla. Varsinkin paavi Paulus III: n Alessandro Farnese (1468-1549), vaikutus on ollut valtava. Hän kutsui uskonpuhdistuksen jälkeen kirkolliskokouksen koolle, jonka tarkoituksena oli vahvistaa katollista kirkkoa. Hän oli kaikista auktoritiivisin pappi koko Euroopassa modernilla ajalla. Se oli hänen ansiostaan katollinen kirkko ja suurin katolilainen uskonnollinen järjestö, jesuiittijärjestö, onnistui lähestyä toisiaan ja jotka sitten puolestaan ​​lähettivät barnabittejä, teatiinejä ja somascheja Amerikkoihin ja Lähi-Itään lähetyssaarnaajiksi.

Euroopan reformoiduidssa valtioissa kirjoitettiin propagandakirjoja jesuiiteistä ja heidät leimattiin kaiken pahan aluksi. Voltairen kirjoittamassa Candide nimisessä teoksessa 1700-luvun lopulla huudahdettiin että "syökäämme jesuiiitit"! Tapa meni niin pitkälle 1800-luvulla että lapsia peloteltiin pitkin Eurooppaa jesuiiteillä. Jopa Topelius kirjoitti Välskärin kertomuksissaan pater Hieronymoksesta joka on peloitellut useita sukupolvia suosikki pelokkihahmona ruotsalaisten lastenkin parissa. Saksalaisille lapsille äidit lauloivat tuutulauluna laulun "bet kinderlein bet, morgen kommt der Schwed, siis rukoile lapsi rukoile sillä huomenna tulee ruotsalainen.

Näyttää siltä kuin ihmiskunnalla on kaikkina aikakausina ollut jokin ryhmä jota on pelätty ja jolla on peloteltu. Nykyään se ryhmä on musilimit. Eika siitä ole niin kauaakaan aikaa kun ihmisiä peloteltiin kommunisteillakin. Jesuiitit olivat eliittiryhmä katollisessa kirkossa sinnikkään ja tasapainoisen ahkerointinsa perusteella. Nylkyään heillä on suuri vaikutus yhteiskunnanssa laajemminkin. Ja onhan nykyinen paavikin jesuiitti, kaikkien aikojen ensimmäinen jesuiittipaavi, ja johan se oli aikakin. 

Viterbon provinssissa Farnesen suvulla on ollut valta seuraavissa kylissä: Canino, Capodimonte, Capraola, Carbognano, Cellere, Fabrica di Roma, Farnese, Gradoli, Ischia di Castro, Lago di Vico, Latera, Marta, Nepi, Ronciglione, Valentano ja Viterbo.


Canino sijaitsee lähellä Vulcia ja Castroa, jotka molemmat ovat raunioita nykyään ja arkeologisia kaivausalueita. Vulci on ikivanhaa etruskien asuinaluetta ja Castro taas puolestaan ​​kuului Farnesen suvun herttuaskuntaan. Herttuaskunta oli voimassa vain noin 120 vuotta silla Farnesen sukua kiinnosti paljon enempi Pohjois-italialaiset alueet kuten heidän omistamansa herttuaskunta Parma. Toisaalta Barberinin aatelissuvusta nousi seuraava paavi Urbanus VIII ja he sotimalla ottivat Castron Farnesen suvulta. Viimeinen Castron herttua Rannucco II Farnese nousi sittemmin Parman ja Piazenzan hertuuaaksi ja sen historia onkin sitten jo tämän aiheen ulkopuolelta ...


Vulcin museo



Ponte di Badia Museon lähettyvillä

Capodimonte sijaitsee Bolsenajärven reunalla ja se on monen roomalaisenkin lomakokohde. Eika ihme sillä Campodimonte on kaunis, elegantti ja rauhallinen lomakohde. Capodimonte on kuuluisa myös porsliinistaan. Capolimonten porsliinimuseossa on jopa katot ja seinätkin tehty porsliinista.

Capraolassa sijaitsee Farnesen suvun upea palatsi josta toisten myöhemmin. Capraola sijaitsee kirjaimellisesti tulivuoren päällä, vulkaansiella alueella, jossa on tulivuorenpurkauksissa syntynyt useita syviä järviä, kuten lähellä sijaitseva Bolsenan järvikin. Capraolan vanha keskiaikainen keskusta on todella kumpareista ja sokkeloista. Todellinen labyrintti monessa kerroksessa. Täällä kannattaa käydä jaloittelemassa jos sattuu olemaan matka Capodimonten ohitse.

 
Alueelta löytyy kyläkin jonka nimi on Farnese. Rooman maaseudulla sijaitsee kylä nimeltä Isola Farnese, joka toimii porttina  Parco di Veio'on. Parco di Veio on yksi isoimmista, kauneimmista ja mielenkiintoisimmista puistoalueista Roomaan maaseudulla. 



Roomasta lähdettäessä pohjoiseen päin saa Veion puistoalue alkunsa Via Cassian ja Via Falmina väliseltä alueelta. Alueella sijaitsee paljon muutakin kuin vain luontoa ja eläimiä. Siellä sijaitsee golfkenttä, suuri Sant Andrean sairaala ja lukuìsia hotelleja, museoita ja lomanviettopaikkoja ja paljon paljon muuta. Luonnollisestikin antikiin aikainen Veion kaupunki jota arkelogit ovat kaivelleet esille. Alueella pidetään keskiajan festifaaleja sun muita juhlallisuuksia. Puistoalue sijaitsee yhdeksän kunnan alueella ja osittain Roomankin.




Farnese

Farnese jossa asuu noin 1600 henkeä on oma kuntansa. Ajatella että Italia on täpö täynnä näitä pieniä kuntia. Itaaliassa on noin 8000 kuntaa, vaikka pinta-alaltaan Italia on  suurin piiretin saman suuruinen kuin Suomi. Italia on sitä paitsi enimmäkseen korkea vuoristoa. Kunnalla on tietysti myös oma porimestarinsakin, Massimo Biagini.



Gradoli sijaitsee jyrkkäreunaisen Bolcenan järven reunalla


Gradolissa sijaitsee Museo del Costume Farnesiano, jossa on esillä Farnesen suvun asusteita ja pukuja ja jonkin verran kankaita ja kodinsisustuskankaita.

Etrsukeista olenkin kertonut jo aikaisemmin kohteissa Viterbo, Cerveteri ja Tarquinia.

Ei kommentteja: