keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Rooman kukkulat


I sette colli di Roma, septimontium/Rooman seitsemän kukkulaa:

Aventino, Celio, Palatino, Capitolino (Campidoglio), Esquilino, Viminale ja Quirinale. 

Rooma on rakennettu seitsemälle kukkulalle tarinan mukaan. Palatino on se kukkula jolla Rooma perustettiin Romulus ja Remus tarinan mukaan. Romulusta ja Remusta pidetään Rooman perustajahahmoina.


Peter Paul Rubensin kaunis maalaus Lubercal-luolasta. Romulus ja Remus syntyivät Lubercal sudenluolassa, Palatinon kukkulalla. Romulusta pidetään Rooman ensimmäisenä kuninkaana. Rooma perustettiin 21. huhtikuuta vuonna 756 eaa. Lubercal luola on ihan oikeasti löydetty vuonna 2007.


Capitoliumin museossa on tämä patsas jossa susi imettää Romulusta ja Remusta. Pienempi versio tästä löytyy ulkona kaupungintalon nurkalla Campidogliolla.

Capanne protostoriche sul Palatino, nei pressi delle scalae Caci dove Plutarco racconta vi fosse la residenza di Romolo.[1]

Romuluksen asunnon rippeet Palatinolla, aivan kuten Plutarkos oli väittänyt. Romuluksen koti sijaitsi Scalae Caci'n varrella, antiikin aikaisten portaiden luona Palatinon lounaisessa nurkkauksessa. Aluetta Palatinolla kutustaan nimellä Area of the Lubercal. Lultavsti alueelle ei pääse käymään, ainakaan vielä.

Caci/Cacus/Caco oli roomalaisen mytologian mukaan tultapuhaltava jättiläinen joka myös asui samalla alueella kuin Romulus. Caco oli Vulcanus jumalan poika. Cacolla oli tapana varastaa karjaa naapurikukkuloilta. Mutta Herkules lopulta tainnutti Caco hirviön ja sai hänet hengiltä. Roomalaiset pitivät Herkulesta jonkinlaisena miehuuden perikuvana.


Via del Pellegrinon kadun varrelta löytyy tämä kivilaatta joka oli merkkinä siitä että stääs kulki Pomeriumin raja, Pyhän kaupungin raja.

Roma quadrata, Rooman alkuperäinen keskusta, on keskusteltu aihe jonka sijainnista ei olla aivan varmoja. Plutarkos sanoi että Roma quadrata  sijaitsi Palatinolla. Joka tapauksessa se sijaitsi Pomeriumin alueella. Pomeriumilla tarkoitettiin varsinaista Roomaa,  pyhää kaupunkia. Alue sen ympärillä, ager, oli Rooman territoriumia, mutta ei Roomaa, vaan Rooman hallinnollista aluetta. Pomeriumin ympärillä ei ollut muuria. Eikä edes kaikki seitsemän kukukkulaakan sijainneet Pomeriumin alueella. Palataino sijaitsi Pomeriumissa mutta Capitolium ja Aventino eivät sijaineet.

Septimontium eli seitsemän kukkulaa oli roomalaisten uskonnollisten juhlallisuuksien nimi. Alkuperäiset uskonnolliset kukkulat olivat Oppius, Palatium, Velia, Fagutal, Cermalus,  Caelius ja Cispius. 


Tältä siis näytti Rooman persustamisen aikoihin, 21.huhtikuutta 753 eaa, sisi 2768 vuotta sitten.  Kuten kuvasta näkyy niin Roomassa oli muutamia järviäkin. Tuo kuvassa oikealla sijaitseva pyöreä järvi kuivatettiin ja sen päälle rakennettiin Kolosseumi. Järvi ja jokialue oli suoperäsistä aluetta, joten Kolosseumi seisoo melko huteralla pohjalla. Kolosseumissa on sensorit ja häyytyslaitteet, sillä maakin tärisee hieman päivittäin.Myöhemmällä ajalla Rooman kukkuloihin luetaan Aventino, Celio, Capotolium, Esquilino, Palatino, Qurinale ja Viminale. Näitten lisäksi voidaan mukaan lukea vielä Janiculum, Pincio, Vatikaanin kukkula ja Velia.

File:Piranesi-17007.jpg

Campidoglion (Capitoliumin) kukkula 1700-luvulla

File:Tempio Divo Vespasiano Foro Romano.jpg

Tabularium, Caitioliumin (Spagna) kukkualla tai Campidogliolla, kuten roomalaiset tätä kukkulaa nimittävät. Tämä on kaupungintalo jossa kunnavaltuusto ja kunnan porimestari työskentelevät. Tämäkuva on otettu Foro Romanon rauniolalueen puolelta ja tässä näkee että uudempi kaupungintalo on rakennettu vanhemman päälle. Pylväät Tabulariumin edustalla ovat Vespanianuksen temppelin raunioita.


Tämä nykyinen tabularium on peräisin vuodelta 78 eaa

Capitoliumin kukkula tai Campidpglio on ehdottomasti Rooman keskeisin kukkula jolta on johdettu Roomaa ikuiset ajat. 

File:Campitelli - rupe Tarpea 1060740.JPG

Capitoliumin kukkulalla sijaitsee myös Tarpeian kallionkieleke, jolta syöstiin rikolliset alas varmaan kuolemaan. Kuva on otettu Piazza dell Consolazionen'lta jonne pääsee portaita Via Monte Tarpeo'a pitkin alas Campidogliolta. Aikaisemmin tätä kautta pääsi Foro Romanolle mutta nykyään ei enää pääse kulkemaan vapaasti alueen lävitse vaan on mentävä Via dei Imperialin sisäänkäyntien kautta. Siitä ei ole kovinkaan kauan aikaa kun Foro Rmanolle ei ollut sisäänpääsymaksua, joten siksi ei Foro Romanoa oltu suljettu aitauksilla, vaan pääsi aivan vapaasti kulkemaan sen lävitse. Se lyhensi kovasti matkaa jos oli asiaa Foro Romanon toiselle puolelle.

File:Aventino.jpg

Aventinon kukkula Teveren joelta päin nähtynä. Täällä olen aikaisemmin kirjoittanut Aventinosta.

File:David Roberts - Rome, View on the Tiber Looking Towards Mounts Palatine and Aventine.JPG

David Robertsin kuvaus noin vuonna 1863 Aventinolta Teveren rannalta. Takana häämöttää Campidoglio/ Kapitoliumin kukkula. Vain Circo Massimo, Circus Maximus on Palatinon ja Aventinon välisessä laaksossa. Aventinolla sijaisti useita esikristillisen ajan jumalien temppeleitä. Ensin muutti alempi roomalainen kasti asumaan kukkulalle, kunnes sinne alkoi muuttaa ylempää patriisikastia ja myöhemmin myös senaattoreja. Aventinolla oli myös muutamia kylpylöitä joista ei enää lel juuri mitään jäljellä. Nykyään Aventino on Rooman keskustan alueista yksi idyllisin ja rauhallisin. Täällä on useita  mielenkiintoisia kirkkoja ja muita kauniita rakennuksia joihin voi tutustua. Täällä sijaitsee myös Maltan Ritarikunnan päämaja.


Palatinon kukkula

 Vai dei Cerchin kuja Circo Massimon/Circus Maximus ja Palatinon välissäTämä penkki on Rooman paras penkki istua ja ihmtellä, sijaistee via del Circo Massimo. Piazza Ugo de La Mlafalla. Penkkejä on siinä muutaamia. Tässä kohtaa pysähtyy useat kiertoajelubussit.

Palatinon kukkula nähtynä Aventinolta. Tässa edustalla sijaitsee Circo Maximuksen kenttä, joka sijaitsee montussa. Circo Maximuksella pidettiin aikoina kilpa-ajoja, jotka oli keisareiden suurta huvia. Tänne mahtui 200 000 katsojaa. Nykyään alue on erittäin suosittu virkistysalue, jossa pidetään kesäaikaan konsertteja.  

Tämä alue on kappale kauneinta ja historiallisinta Roomaa. Todellisuudessa paljon vaikuttavampi kuin valokuvissa. Maaginen paikka istuskella.  Melkein 3000-vuotinen historia ympärillä ja ihana Aventino selän takana. Vanhemmissa italialaisissa elokuvissa näkee tämän alueen usein. Olen monet kerrat istunut penkillä tällä Aventinon puolella Via del Circo Massimolla, ja nauttinut maisemasta Palatinon kukkulalle. Aivan mahtava paikka johon en tule ikinä kyllästymään. 

Tänne pääsee kiertoajelu busseilla, jotka pysähtyy tässä näköalapaikan kohdalla. Metro Circo Massimolta länteen päin lyhyt kävelymatka ja samalta metroasemalta itään päin sijaitsee Caracallan kylpylä. Usemapikin bussi psyähtyy näköalapaikan kohdalla.  Kolosseumilta voi ottaa raitiovaunun numero 3 Circo Massimon mteroasemalle. Minä tykkään ajella raitiovanulla Roomassa.

File:Peracvestigi157515.jpg

Etienne Duperacin kuvaus Celion kukkulasta  noin vuonna 1575

Caelius tai Celio, kuten kukkulan nimi on nykyään, on kaunis ja rauhallinen kukkula, jolla ei juuri ole muuta kuin muutaiai kirkkoja ja luostareita  ja kaunista puistoa ja puutarhaa. Tälläkin kukkualla sijaitsi aikoinaan esikristillisen ajan temppeleitä ja pyhiä lehtoja.  Celion kukkula


Celio on yksi lempikukkuloistani Aventinon ja "pikku-Aventinon", siis San Saban rinnalla. Celion kukkula on säilytetty semmoisenaan, eikä sinne ole ollut lupa rakentaa. 

Täällä olen kertonut ihanasta San Saba'sta. Aventinosta olen tehnyt useammankin postauksen: Colle Aventino, Aventino osa I ja Avetino osa II. Olen myös tehnyt yhteisen postauksen Aventinosta ja Testacciosta.


Claudian temppellin rauniot Celion kukkualla, Via Claudian varrella. Alueella on arkeologit tekemässä kaivauksiaan.

Celio - T del Divo Claudio contrafforti del convento 1260093.JPG

Claudian tempeli

1530RomaClivioScauro.jpg

Clivus Scauri kertoo myös ikivanhasta asutuksesta kukkualla. Tänne pääse käymään ja kulkemaan Via di Clico di Scauroa ja Via di San Paulo della Croce'ta pitkin. Tässä porttivalvissa on ovi josta pääsee  museoon Domus Romana al Celioon maan alle. 


Museo Case Romane del Celio  sijaistee kaariholvissa. Museossa on erinomainen mahdollisuus tutustua vanhoihin roomalaisiin asuinrakennuksiin. Vieressä sijaitsee kirkko nimeltä Santi Giovanni e Paulo.

File:Monti - via del Boschetto 1040006.JPG

Esquilinon kukkula

Oikeaastaan koko Esquilinon alue on ollut kumpuilevaa mäkistä aluetta ja on sitä vieläkin paikka paikoin. Esquilinossa useimmat kadut kulkevat mäessä ja portaita on useita.

File:Via de'Ciancaleoni, Rome.jpg

Via de'Ciangaleoni

File:Vecchia via Cavour.JPG

Via in Celci

File:Monti - via Panisperna 1040339.JPG

Via Panisperna


File:View from Palatine Hill 2011 6 edit.jpg

Foro Romano nähtynä Palatinon kukkulalta. Foro Romanoon, Colosseumiin ja Palatinolle myydän yhdistelmä lippuja. Lippu on voimassa pari vuorokautta ja se oikeuttaa menemään suoraan lippujonojen ohitse, joten säästyy jonottamasta. Itse hekilökohtaisesti pidän erittäin paljon Foro Romanosta.

Colosseumissa en edes ole käynyt, enkä tule käymäänkään. Foro Romanon lävitse  olen kulkenut monet monet kerrat siihen aikaan kun sitä ei oltu suljettu aitauksiin, eikä sinne ollut sisäänpääsymaksua. 

File:View from Palatine Hill 2011 1.jpg

Palatinolta näkymä Celion kukkulalle


Palatinon korkein kohta on tuo kuvassa ylhäällä sijaisteva Giardini Farnese (Horti Farnesiani), Farnesen puutarha, josta on mukavat näköalat kaupungille. Minun vinkkini on että ottakaa evästä ja juotavaa mukaan Palatinolle ja kävelkää rauhassa Palatinolla, varatkaa puoli päivää aikaa Palatinolle. Ottakaa opaskirja ja kartta mukaan, mieluiten tutustukaa alueeseen jo etukäteen opaskirjan ja kartan avulla. Nauttikaa käynnistänne Palatinolla, istuskelkaa tai makailkaa rauhassa tässä rauhallisessa ja erittäin histroriallisessa paikassa. Älkää jättäkö käymättä tuota Farnesen puutarhaa.

Orti Farnesiani sul Palatino

 Kardinaali Farnesin puutarha aikoinaan, Horti Franesiani

Paavi Paulo III Franese antoi kardinaalin hatun pojan pojalle Alessandrolle kun poika oli vain viisitoista vanha. Alessandrosta kehkeytyi ajan kansa jesuuttiystävällinen henkilö joka rakennutti omilla varoillaan Il Gesu kirkon Roomaan. Farneseilla oli upea palatsi Pizza Franesella  johon Alessdandro keräsi taidetta. Hän eli kuten renessanssin ajalla elettiin, jolloin Rooman historia oli muodissa. Hänestä tuli elämäniloinen, nautinollinen ja optimistinen renessanssi
persoonallisuus. Alessandro osti suuren tontin Campo Vacciolta ja rakkennutti sinne kesäresidenssin. Il Vingola sai arvon toimia arkkitehtinä. 

Vieressä sijaitsi myös Mattein suvun huvila ja kaksi luostaria Sant'Bonaventuran ja San Sebastianon. Molemmat luostarit sijaitsevat alueella vieläkin.

File:RomaPalatinoOrtiFarnesianiUccelliera.jpg

Horti Farnesiani

File:View from the Farnese Gardens, Rome (Camille Corot).jpg

Horti Farnesiani, Jean-Baptiste Camille Corot, maalaus vuodelta 1826

Quirinale,facciata esterna.JPG

Quirinalen kukkulalla sijaitsee Presidentin palatsi ja Italian Senaatti.Ei kommentteja: