tiistai 29. maaliskuuta 2016

Ruotsi saa uuden pyhimyksen

Saliga Elisabeth Hesselblad

Maria Elisabeth Hesselblad 1870-1957

Maria Elisabeth syntyi Fåglavikissä, Västergötalandissa. Fåglavik on aina ollut pieni kylä eikä siellä asu nykyäänkään kuin vajaat 150 henkeä. Elisabet oli vanhin kolmestatoista sisaruksesta. 



Edesmennyt taiteilija Jan van den Bergen on asunut samassa talossa kuin Elisabeth Hesselblad asui lapsena. Van den Bergen on kunnostanut  yläkerran siihen malliin kuin se oli siihen aikana kun Elisabeth oli vielä pieni lapsi. Nimittäin perhe muutti ensin Faluniin ja sieltä Skövdeen. Vuonna 1888 muutti Elisabeth 18-vuotiaana Amerikkaan ja koulutti itsensä siaraanhoitajaksi New Yorkissa Rosefeldtin sairaalassa. Elisabeth lähetti rahaa kotiin isälleen ja äidilleen ijolla oli kovin niukasti varoja ja paljon lapsia. New Yorkissa Elisabeth tuli katollisten kanssa tekemisiin ja  ja hän antoi kastaa itsensä katolliseen uskoon vuonna 1902.

Elisabet matkusti Roomaan vuonna 1903. Vierailu tuli muuttaman koko hänen elämänsä. Hän veiraili Birgitta sisarten kirkossa Piazza Farnesella. Hän sai sisäisen kutsun kulkea Pyhän Birgitan jalanjäljillä. Hänet konfirmoitiin Roomassa ja hän sai nimekseen Suor Brigida. Elisabetin Ruotsin vierailulla hän sai sisäisen kutsun palata takaisin Roomaan. Piazza Farnesen torin reunalla sijiastevassa luostarissa asui siihen aikaan karmeliittinunnia. Elisabet sai kuitenkin luvan kantaa Birgittiinien harmaata nunna-asua ja hän vannoi luostarilupauksen elää birgittasisarena lopun ikäänsä.


  Casa di Brigida/Birgittaluostari, Piazza Farnese, Rooma


Pyhä Birgitta

Vuonna 1911 Elisabeth perusti yhdessä parin englantilaisen tytön kanssa Birgittaluostarin Roomaan. Birgittanunnasääntökunnan perusti Pyhä Birgitta vuonna 1370 ja sen virallinen nimi on Ordo Sanctissimi Salvatoris. O.SS.S. 

Elisabetin oli ollut pakko muuttaa välillä pois luostarista mutta hän sai luvan palata takaisin luostariin, nykyiseen birgittakotiin, Casa di Brigida. Ja näin Birgittaluostari sai alkunsa. Casa di Brigidassa on asuntola joka on aivan ensimmäisen luokan hotelli. Ihana kattoterassi rakennuksen katolla. Mutta kallis.


Ruotsissa luostareita nimitetään perinteisesti nimellä yhteisö, societas. Birgittayhteisöjä on nykyään useampiakin Ruotsissa, mutta Vadstena on luonnollisestikin pääpaikka. Vadstena on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Koko se alue Vättern järven itäpuolella on mahdottoman hyvä kesälomapaikka. Kinnekullen alue on vaan niin kuin nähtävä kerran elämässään Vadstenan lisäksi. 


Västergötaland/Länsiigöötanmaa tarjoaa paljon turiteille.

Hän joka haluaa tutustua Pyhän Birgitan elämään lähemmin voi tehdä sen Historiallisessa museossa Tukholmassa, Narvavägen 13. Tämä museo on todellinen aarreaitta. Ilmainen sisäänpääsy!



Uskonpuhdistuksen yhteydessä kuningas Gustav Vasa kielsi luostarit, samoin katollisen uskonnon. Vuonna 1923 Elisabeth sai kuitenkin vihdoin ja viimein perustaa Birgittaluostarin  Djusrholmiin Tukholmaan. Luostariksi sitä ei saanut nimittää, vaan se kulki lepokoti nimellä. Nykyään he kutsuvat luostarijärjestöään nimellä soicieta/yhteisö.

Tällä on lista Euroopassa sijaitsevista Birgittaluostareista, joista kolme sijaitsee Roomassa ja yksi Suomessa.

Vadstena medeltida kloster sett från norr, med nunnornas byggnader närmast. Tegelbyggnaden till vänster är det före detta kungapalatset.

Vuonna 1935 avattiin lepokoti myös Vadstenaan, lähelle luostarinkirkkoa. Elisabeth kävi vihkimässä sen ja se oli Elisabethin viimeinen vierailu Ruotsissa. Vuonna 1957 kuoli Elisabet Roomassa Birgittaluostarissa.

Elisabeth sai Israelin valtiolta kunniamaininnan Vanhurskaat kansakuntien joukossa. Elisabet nimittäin suojeli juutalaisia toisen maailmansodan aikana. Joulukuun 14. päivä vuonna 2015 otti paavi vastaan prefektin joka luovutti tutkimuksen pyhimykseski julkaisemista varten. Noin parikymmentä arkkipiispaa, piispaa ja kardinaalia yhdessä päättävät siitä jos ehdokas täyttää kaikki vaatimukset pyhimykseksi julkaisemiseksi. Nykyinen paavi on helpottanut tätä prosessia mutta Elisabet käsiteltiin perinteisen prosessin mukaan, koska aloiteen oli aikaisempi paavi pannut valmisteille.

Elisabet Hasselbladin tulee paavi julistmaan pyhimykseski 5. kesäkuutta 2016 Pyhän Pietarin basilikassa Roomassa.


Vadstena luostarissa, Östragötanmaalla, on Pyhä Birgitta haudattuna, mutta Elisabeth on haudattu Roomaan Brigittan luostarin kirkkoon. Mahtaan siihen pienen pineen kirkkoon olla pian pitkät jonot.


Typillien Birgitta nunnien asu


 Elisabethin lapsuudenkoti Fåglavikissä


Elisabethin muistohuone  Fåklavikissä

 

Elisabeth Hasselbladin muistokivi Fåklavikissä

Paavi Fransciscus tulee nyt sykysllä Ruotsiin, Lundin kaupunkiin, mutta siitä enempi  myöhemmin Donna Tukholmassa osiossa.

Ei kommentteja: