sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

San Giovanni in Laterano


Porta Asinaria, Aurelianuksen muurissa
Rakennettiin vuosina 270-273 ja on nykyään suljettu 

File:IT-Rom-Piazzale Appio.jpg

Piazzale Appio, Appion tori, sijaitsee aivan  eteläisen kaupunginmuurin ja siinä olevan portin takana. Muurin takaa näkyy San Giovanni in Laternaon basilika.


Porta San Giovannin kaupunginportti 

Nykyinne sisäänkulku portti Porta san Giovanni, siinä kadun toisella puolen. Tämä portti vihittiin käyttöön vuonna 1574. San Giovanni in Lateranon basilika sijaitsee juuri ja juuri kaupunginmuurin sisäpuolella. 

Fil: Fasad San Giovanni in Laterano 2006-09-07.jpg

Basilica di San Giovanni in Lateranon basilika ja Lateraanipalatsi,
Piazza San Giovanni in Laterano


Virtuaalinen vierailu täältä!

Avoinna joka päivä kello 7.00- 19.00

Tämä on yksi Rooman pakollisista nähtävyyksistä!

Piazza San Giovanni in Laterano  ei ole vain tori vaan se on myös leveä katu, joka alkaa basilikan länsipuolelta ja jatkuu San Giovannin metroasemalle saakka, Piazzale Appiolle. Matkaa tulee reilut puoli kilometriä. 

Piazza San Giovanni in Lateranon kautta kulkee mahdoton määrä busseja ohiste kuten bussit 16, 81, 85, 87, 218 ja raitiovaunu 3.

Metro A, pysäkki San Giovanni, sijaitsee kaupungin portin ulkopuolella, Piazzale Appion suurella aukealla torilla. Torin ympärillä sijaitsee tavaratalo Coin ja sen kupeessa Via Sanniolla Flea Market Sannio. Siiss samaa tavaraa myydään täällä arkipäivinä, jota myydään Trasteveressä Porta Portesen Flea Marketissa sunnuntaisin.

Tavaratalot eivät ole erityisen suosittuja Italiassa, mutta ne ovat rauhallisia ja hiljaisia paikkoja, joissa ei ole tungosta. Ja tavarataloista löytyy aina erittäin siistit vessat, joista on suuri pula Roomassa. Coin tavaratalon sisäänkäynnin vieressä on alasmeno Metroon. Jos haluaa tehdä vaateostoksia niin tämä alue Piazza san Giovanni in Lateranolta pitkin Via Appia Nuovaa etelään päin kohti Piazza Re di Romaa on tipaten täynnä myymälöitä. 

Piazza Re di Roman torilla on seuraava metroasema, joten tällä alueella on kätevä yöpyä, sillä täällä on paljon halpoja ruokaapikkojakin. Tässä on puolen kilometrin välein metroasemia ja lukuisia busseja kulkee joka suuntaan. Ympristössä on vaikka millä mitalalla nähtävää ja metrolla pääsee nopeasti keskikaupungille ja Piazza del Poplolle ja Vatikaaniin saakka. 

Lähellä sijaitsee myös suosittu maleskelu ja illanvietto alue Pigneto,  jossa sijaitsee useita erittäin suosittuja ruokapaikkoja. Alueelta löytyy myös ainakin yksi luostariasuntola

Toinen entinen luostariasuntola Domus Sessoriana, jolla on mahtava histroiansa, sijaitsee melko lähellä, josta olen kertonut mm täällä.

File:Lateran-north.jpg

Piazza di San Giovanni in Laterano, vasemmalla Lateraanin palatsi ja suoraan keskellä Loggia delle Benidizioni, joka sijaitsee kirkon pohjoisen sisäänkäynnin yllä. Jokainen uusi paavi seisoo loggiassa ja siunaa kansalaiset torilla. Loggian suunnitteli Domenico Fontana.

Loggian sisäkatossa on freskomaalauksia jotka kuvaavat Paavi Sixtus V:n elämää. San Lateranon basilika  on jopa Pyhän Pietarin kirkkoa ylenpänä arvoasteikossa. San Lateranon basilika on kaikkien katollisten kirkkojen äitikirkko.

Suosittelen mennä kirkkoon sisään tämän loggian alla olevasta sisäänkäynnistä, uudesta sisäänkäynnistä voi tulla sitten ulos.


 San Giovanni in Laterano yövalaistuksessaan

File:Roma MuS.GiovLat Ostesorio.jpg

Museo della Basilica sijaitsee vasemmalla kädellä kun mennään sisään ns virallisesta sisäänkäynnistä. Museo on todellinen aarreaitta. Siellä on paljon pyhiä reliikkejä ja muita kallisarvoisia esineitä. Museon esineet on lajiteltu neljän eri ajanjakson mukaan.

File:Roma-san giovanni piviale.jpg

Museo della Basilica

File: Popemobile passerar Vita house.jpg

Tässä paavi Benedictus XVI huristelee papamobililla Washingtonissa Valkoisen talon edustalla.

Siellä on toinekin museo, Museo Storico Vaticano. Siinä museossa on esillä kaikelaisia esineitä Kirkkovaltiosta ja Vatikaanista, kuten vanhoja kullattuja hevoskärryjä ja monia erilaisia papamobili, paavin autoja.

Paavit ovat ottaneet nyt modenilla ajalla papamobilin aina mukaansa ulkomaanviereialuillekin. Museossa on myös taloustavaraa, tauluja ja taidetta, valokuvia, kaikkien paavien portretit jne. Tämä museo on osa Vatikaanin museota.


Virallien sisäänkäynti niin palatsiin kuin basilikaan on tältä torilta. Basilikan uusi julksivu ja uusi sisäänkäynti sijaiste kulman takan avasemmalle.

Fil: Sgio1.JPG

San Giovanni in Lateranon basilikan uusi julkisivu on Alessandro Galilein suunnittelema ja se valmistui vuonna 1735. Paavi Clemente XII Corsini järjesti arkkitehtikilpailun koskien uutta basilikan julksiivua. Kaiken kaikkiaan 23 arkkitehtia osallistui kilpailuun  ja kilpaulun voitti Alessandro Galilei. Accademia nazionale di  San Luca'n jäsenet äänestivät voittajasta.

Pääsisäänkäynnin eteishallissa seisoo keisari Konstantinus Suuren patsas joka löydettiin Quirinalen kylpylästä vuonna 1621. Keisari ikäänkuin tervehtii kaikkia sisääntulijoita.MATER ET CAPUT OMNIUM ECCLSIARUM URBIS ET ORBIS, kaikkien roomalaisten ja koko maailman kirkkojen äiti. Konstantinus I Suuri perusti kirkon heti Milanon ediktin jälken vuonna 313, jolloin hän hyväksyi kristinuskon Rooman valtakunnan uskonnoksi. Kirkon virallinen latinalainen nimi on Archibasilica Sanctissimi Salvatoris et Sanctorum Iohannes Babtista Evangelista in Laterano

Basilika seisoo entisen keisarillisen ratsuväen linnakkeen, Castra Nova equitum singularium'in, raunioiden päällä. Linnakkeen perusti keisari Septimius Servus toisella vuosisadalla. Kun Konstantinus I Suuri voitti taistelun Ponte Milvion sillalla keisari Maxentinusta vastaan käski Konstantinus hajoittaa linnakkeen. Sen rauniot sijaitsevat kirkkosalin alla. Konstantinus meni naimisiin Maxentinuksen siskon Fausta Flavia Maximan kanssa ja asettuivat asumaan Lateranin palatsiin.

Myöhemmin paavit asettuivat asumaan palatsiin kun Konstantin suuri muutti Konstantinopeliin. Paavi Silvestro I vihki virallisesti basilikan käyttöön vuonna 324. Hän kutsui basilikaa nimellä Domus Dei, Jumalan talo. Basilikasta tuli piispan tuomiokirkko. Basilikan julkisuvuun kirjoitetiin Sacrosanta Lateranesis Ecclesia Ominun Urbis et Orbis ecclesianum mater et caput, joka tarkoitata suurinpiirteien "kaikista  pyhin Lateraaninkirkko joka on kaikkien roomalaisten ja koko maailman kirkkojen äiti- ja pääkirkko."

File:Roma-san giovanni01.jpg

San Lateranon basilika on siis Rooman vanhin kirkkorakennus. Se on pyhitetty niin Johannes Kastajalle kuin apostoli Johanneksellekin. San Giovanni tarkoittaa pyhää Johannesta. Nimi Laterano tulee suvusta joka omisti alunperin tontin. Pituutta 140 metriä ja leveyttä 140 metriä, osittain 65 metriä leveyttä, ja noilla mitoilla se löi laudalta Konstantinin basilikan. Nykyisen nimensä kirkko sai vasta 600-luvulla. Suurimmat korjaukset tehtiin 1600-luvulla jolloin Francesco Borromini muutti kirkkosalin barokintyyliseksi.


Kirkkosalissa on kaikkien kahdentoista apostolin patsaat.


Pääalttarin alla kryptassa on Pyhän Johanneksen= San Giovanni (italiaksi) patsas sekä paavi Martinus V Colonnan hauta.


Pyhän Johannesken=San Giovannin krypta


Pääalttari ja sen confessio, reliikkien paikka, jonka edustalla on Pietarin patsas ja hänellä kuten tavallista taivaanportin avain kädessään.

Baldakiini pääalattarin yllä on vuodelta 1367. Sen yläosassa punaisten verhojen takana säilytetään kaksi hopeista reliikkiastiaa jotka sisältävät Pietarin ja Paavalin päät!!! Päät on aikaismemin olleet Santa Sebastianon katakombeissa ja sieltä tuotu Sancta Sanctorumiin ja sieltä vuonna 1370 ne tuotiin Lateranon basilikaan. Paavi Martinus V Odonne Colonna on haudattu alttarin eteen. Lateranon basilikaan on haudattu kaiken kaikkiaan 23 paavia. Absidin oikealla puolen lepää paavi Innocentius III Conti.Absidissa sijaitsee paavin tuoli. Absidimosaiikit ovat kahden fransiskaani veljeksen valmistamia, Jacopo Torritis ja Jacopo da Camerino. Ne ovat 1200-luvun alulta.

Mosaiikit ovat ehkä monella tapaa Rooman mielenkiintoisimmat. Alenpana ikkunoiden välissä on  mosaiikkityö, joka kuvaa paratiisia. Munkkiveljekset ovat laittaneet itsensäkin kuvaan mukaan, polvistuneina puun juurelle toinen oikealla puolen ja toinen vasemmalla.


Unga Later basilika st 2011 20.jpg

Väitetään että Jeesuksen kuva on 300-luvulta ja että se olisi todellinen Jeesuksen portretti.  Vasemmalta lukien kuvassa on Paavali, Pietari ja Maria. Heidän välissään hieman pienempikokoiset Fransiscus Assisilainen ja paavi Nicolaus IV Masci joka kustansi mosaiikkityöt. Oikealla puolella Johannes Kastaja, apostoli Johannes ja  apostoli Andreas.

File:Tomb Innocentius III San Giovanni in Laterano 2006-09-07.jpg

Paavi Innocentius III hautamuistomerkki


Sakramenttikappeli on ehdottomasti Rooman kaunein.  

Roma-san giovanni interno02.jpg

Luonnollisestikin kaikki erittäin arvovaltaiset roomalaiset suvut ovat saaneet sukukappelin juuri San Giovanni in Lateranosta. Esimerkiksi Colonna sivun kappeli, aivan sakramentiikappelin takana, on valtavan suuri ja mahdottoman upea. Pääsisäänkäynnin vasemmalla puolen löytyy upea Corsini suvun kappeli.


Sisäkatto on koristeltu upeilla kulkatuilla kattokaseteillaPaavi Leo XIII Pecci'n hautamuistomerkki


File:St. John Lateran pipe organ (5833022444).jpg

Urut

File:Basilica st Giovani in Laterano 2011 20.jpg

Oikeanpuoleiset urut

File:Roma Grab Leo XIII BW.JPG

Paavi Leo XIII:n hautamuistomerkki

File:Expulsão de átila.jpg

Paavi Leo I:n hautamuistomerkki


Cosmati-kuvioinen lattiaBattistero, kastekirkko, ulkoapäin nähtynä kadun puolelta.

Fil: Lateran dopkapell, entrance.jpg

Battisteron sisäänkäynti

Chapel of the Lateran Baptistery-4.jpg

Kirkon yhteydessä sijaitsee erittäin kaunis Baptisteria, San Giovanni in Fonte, kastekappeli jossa aikoinaan kastettiin tai ainakin oli tarkoistus kastaa kaikki vastasyntyneet Roomassa. Kastekappeli on luonnollisestikin pyhitetty Johannes Kastajan kunniakasi. Tässä pienessä kappelissa on monta vihkiparia vihitty.
Babtisteria on ihanan rauahallinen paikka
Kaunis luostarinpuutarha, ehkä Rooman kaunein, peräisin 1200-luvulta

Luostarin sisäpihalle mennään myymälän kautta ja sinne on sisäänpääsymaksu. Muistaakseni 4 €. Samalla sisäänpääsylipulla pääsee myös museoon.

Rooman upein chiostro, luostarin sisäpiha. Tämä on luostarin alkuperäinen sisäpiha. Uudella luostarilla on paljon suurempi chiostro, mutta sinne ei ulkopuoliset pääse käymään. Tuskinpa siellä enää on munkkejakaan jäljellä. Luostariin on sisäänkäynti Babtisteron, kastekirkon, takaa pihalta. Luotarista on kyllä käytäväyhteys basilikaankin.

File:Roma380te.jpg

Luostari ja sen sisäpiha rakennettiin 1200-luvulla. Chiostro on Pietro Vassaletton ja hänen isänsä mestariteos. Vassaletton suku oli käsistään taitavaa väkeä. He toimivat taiteilijoina Roomassa 1200-1400-luvuilla. Pietro oli suvussa kaikista kuuluisin. He oli ns marmorati, marmorintyöstäjiä.Toinen roomalainen suku, Cosmati, toimivat mös samoihjin aikoihin, usein samoilla työmailla. Cosmati suvun mosaiikkityöt olivat erittäin suosittuja.


File:SanGiovanniChiostro10.JPG

Fil: SanGiovanniChiostro5.JPGUpeaa Cosmati - työtä

File:Cosmatesque screen.jpg

Kaunista kosmaattikuviointiaFile:Laterano scavi - accesso 1190314.JPG

Laterano scavi, Lateranon arkelogiset kaivaukset, Castra Nova equitum singularium, esihistroiallinen linnoitus jossa keisarin vahdit huseerasivat. Sen rippeent sijaitsevat San Giovanni Lateranon basilikan alla. Linnake voidaan varmuudella ajoittaa Septimus Servuksen ajalle vuoteen 193 jaa. Vahtisoitilaita oli noin 2000. Arkelogi Enrico Josi kaiveli basilikan alla vuosina 1934-1938. Hän sai luvan kaivauksiin koska basilikan keksilaivan lattia oli kortjattava vahvemmaksi ja päädyttiin käyttämään teräsbetonia. Josi ihmeekseen sai huomata että suurin osa Castra Nova'sta oli säilynyt hyvin.

File: 065 Conrad Cichorius, Die Reliefer der Traianssäule, Tafel LXV.jpg

Keisarilliset vahtisotilaat, equitus singulares Augusti
Tämä  kuvaus keisarillisista vahtisotilaista on keisari Trajanuksen kolonnasta

File:Laterano scavi - percorsi nella stratificazione delle murature 1190346.JPG

Portata jotka johtavat maanalaisiin kaivauksiin


Rooman korkein obeliski, haettu Egyptistä vuonna 357 eaa. Se on 47 metriä korkea ja nähtävästi maailman korkein obeliski. Obeliskillä sinäänsä ei ole mitään tarkoitusta. Se vaan seisoo siinä torin keskellä.

File:Western facade Palazzo del Laterano 2006-09-07.jpg

Palazzo del Laterano, Lateraanipalatsi

Domenico Fontanan suunnittelema palatsi jossa on noin  161 paavia asunut noin tuhanen vuoden ajan. Paavi Sixtus V rakennutti sen. Tiloihin kuului myös arkisto, kirjasto, sairaala, pyhäinvaeltajille asuntola. Näistä lisärakennuksista ei ole juuri enää jälkeäkään. Iso valtuustonsali on 50 metriä pitkä. Salissa allekirjoitettiin vuonna 1929 ns Lateranisopimus, jossa Italian valtio hyväksyi Vatikaanin omaksi valtiokseen. Palatsi ei ole avoinna ulkopuolisille. Paavi Innocentius X Pamphilijin asuessa palatsissa 1600-luvulla hän korjautti uudestan palatsia ja Francesco Borromini sai sen tehtäväkseen. 

Kuvassa Loggia delle Benedizioni, jonka rakennutti paavi Bonifatius VIII ja josta paavit siunaavat kansalaiset palatsin edustalla. Palatsi rakennettiin 320-luvulla tontille jonka Konstantin I Suuri lahjoitti Rooman piispalle. Maanjäristys vuonna 896 hajoitti kirkon ja palatsin melkein kokonaan ja tulipalo riehui vuonna 1308 ja tuhosi uusrakennuksen. 

File:Obelisco Lateranense01.jpg

Obeliskin juurella sijaitsee suihkulähde joka rakennettiin kun Aqua Felicen akveduktia korjattiin ja vedet vedettiin Lateranon palatsiin jossa paavit asuivat.  Paavi Sixtuksen suosima arkkitehti  Domenico Fontana on melko varmasti suunnitellut suihkulähteen. Fontana sai myös Laterano palatsin uuskorjaukset tehtäväkseen. Konstantin I Suuri oli suunnitellut kuskata obeliskin Konstantinopeliin mutta siinä se seisoo vieläkin torin keskellä Lateraanipalatsin edustalla. 


Lateranopalatsin yhteydessä sijaitsee myös museo. Se avattiin vuonna 1970. Lateraanin aluella aikoinaan koulutettiin sotilaita josta on aivan kirkon vieressä sijaitseva sotiassairaala vieläkin jäljellä. Alueeella harrastettiin myös urehilua. Rikkaat roomalaiset patrizie, aatelissuvut rakensivat mielellään alueelle oman Domuksensa. Niinpä keisarillinen perhekin rakensi neljännellä vupsisadalla Domus Lateranom nimisen upean asuinrakennuksen josta ei ole paljoakaan jäljellä mutta rippeiden päälle on sittemmin rakennettu Lateraanipalatsi.File:Roma scalasanta.JPG

Vanha  San Lorenzo in Palation kappeli, Sancta Sanctorium ja  Scala Sancta

San Giovanni Lateranon torin toisella laidalla sijaitsee Scala Sancta, ns. pyhät portaat. Rappuset ovat legendan mukaan Jerusalemista kotoisin ja niitä pitkin on Jeesus kiivennyt mennessään Pilatuksen eteen saaman tuomionsa. Rappusten kaksikymmentäkuusi askelmaa on valmistettu marmorista jotka on peitetty laudoilla. Kaikista uskovaisimmat kiipeävät rappuset ylös polvillaan jotta eivät koskettaisi Pyhiä porrasaskelmia. Rappusten viereen on tehty myöhemmin myös raput joita pitkin voi nousta kävellenkin ylös alttarille.


Pyhät portaat

File:Triclinum.jpg

Il Triclininum Leoninum, paavillinen ruokasali aikoinaan

File:Triclinum-mosaik.jpg

Sanctum Sanctorum tarkoittaa kaikista pyhintä, joka katolisissa basilikoissa tarkoittaa tabernakelia, ilmestysmajaa, pääalttarilla. Nimitys tabernacle tulee hebrean kielestä juutalaisesta käsitteestä.


Se kaikista pyhin kaikista pyhistä

File:Cappella di San Lorenzo in Palatio (Sancta Sanctorum).jpg

Portaiden yläpäässä oleva kaikista pyhin, Sancta Sanctorum.

File:Acheropita lateranense.jpg

Alttaritaulussa kerrotaan olevan Jeesuken aito kuva, josta näkyy vain pää ja jalat, kaikki muu on peitetty lasilla ja hopealla. Aikaisemmin vain paaveilla oli avaimet tähän huoneeseen, mutta nykyään sinne päästetään myös vierailijoita.Kaunista Cosmatikuvoista koristelua luostarissa.