perjantai 29. lokakuuta 2010

Santa Maria in TrastevereSanta Maria in Trastevere, Trastevere


Kirkko on mahdollisesti ollut jo olemassa kolmannella vuosisadalla jaa. Tiedetään että ensimmäiset kristityt Roomassa kokoontuivat juuri Trastevereen ja juuri tällä alueella. Luultavasti kirkko on rakennettu paavi Calixtus I:n aikana 200-luvulla, sillä hän on haudattu kirkkoon. Hän toimi paavina vuosina 217-222 jaa. Lähellä sijaitsee Sant Calliston pienen pieni kirkko joka rakennettiin 800-luvulla ja luultavasti se rakennettiin Pyhän Calixtus I:n marttyyriumin muistoksi. 

Sillä väitetään että paavi Calixtus I:n kuoli marttyrikuoleman. Kerrotaan että hänet heitettiin kaivoon ja joku pappi olisi hakenut paavin kaivosta ja siitä syystä hänet puolestaan heitettiin Teveren jokeen. Joka tapuksessa paavi Calixtus I haudattiin Calepodius nimiseen katakombiin (sittemmin Callixtuksen katakombi), Via Appia Antican varrella. Yhdeksännellä vuosisadalla haettiin Calixtuksen pyhät jälkeenjäännösket Santa Maria in Trastevren kirkkoon. Hänen muistojuhlaa juhlitaan joka vuosi 14. lokakuuta.
Santa Maria i Trastevere.jpeg

Tai ehkä kirkko on rakennettu vuonna 350 paavi Giulio I:n (Julius I:n ) aikana. Alkukirkko oli tunnettu nimellä Titulus Callisti. Se tuhoutui melkein kokonaan vuonna 410 tulipalossa. Paavi Celestine korjautti kirkkon 400-luvulla. Monet paavit korjauttivat kirkkoa vuosisatojen kuluessa ja se rakennettiin täysin uudestan 1200-luvulla. Tarvikkeita haettiin Caracallan kylpylän raunioista. Kirkko on vileäkin suurelta osin siltä ajalta.


Jungru maria, foto AV alers.jpg

File:Exterior Mosiac of Santa Maria Trastevere.jpg

Kirkon julkisuvu on Carlo Fontanan korjaama ja jäljellä on mosaiikkia 1200-1300-luvulta.Kirkon edustalla seisoo kahdeksankulmainen suihkulähde joka on hyvin vanha ja sen korjasi Carlo Fontana 1700-luvulla uuteen uskoon. Alunperin suihkulähtessä oli soittopeli joka soitti musiikkia kaiken aikaa mutta se on hiljennetty kauan sitten.Absidin ja kaariholvin mosaaikkit ovat alkuperäisiä vuodelta 1140. Nämä mosaaiikkityöt ovat Rooman vanhimmat ja upeimmat. Todella pakollinen nähtävyys Roomassa.Kirkkosalin 22 graniittipylvästä ovat haettu antiikin aikaisista hajoavista rakennuksista.Kosmaattikuvioitu lattia on ehkä sekin Rooman kaunein ja parhaiten säilynyt.
Minulla on tapana istua tuolla vasemmanpuoleisella penkillä, josta näkyy vain pääty.

Kirkko on avoinna kaikkina päivinä kello 7.30-21.00

Messu maanantaista perjantaihin kello 9.00, 17.30 ja 20.30

Lauantaina kello 9.00, 17.30 ja 20.00
Sunnuntaina kello 8.30, 10.00, 11.30, 17.30 ja 18.45

Absidin alemmat mosaiikkipaneelit ovat Pietro Cavallinin valmistamat vuonna 1291. Ne kertovat Pyhän Marian elämästä.Mahtavaa kattokoristelua

Maria Trastevere Roma fc06.jpg

Interior de Santa Maria in Trastevere. 04.jpg

Interiör från Santa Maria i Trastevere.jpgAvila Chapel with framework of St. Girolamo.jpg

Kardinaali Pietro Stefaneschin hautamuistomerkki

Ferraù Faenza Trastevere..jpgSisäänkäynnin vestibuliin on kerätty antiikin ajalta ensimmäisen hajonneen kirkon raunioista esineitä ja laattoja.Atrium Santa Maria in Trastevere 04.jpg

Ei kommentteja: