lauantai 14. kesäkuuta 2014

Museo Braschi/Palazzo BraschiMuseo Braschi, Piazza San Pantaleo/Piazza Navona

Palazzo Braschi'ssa sijaitsee museo Braschi jonka omistaa Rooman kunta. Museo sijaitsee siis palatsissa ja itse rakennus on jo näkemisen arvoinen. 

Minua itseäni kiinnostaa aina museoiden kirjakaupat ja kahvilat. Täällä Palazzo Braschissa on Vivi Bistro niminen kahvila jota voin suositella lämpimästi. Kahvilasta on tullut paikka johon on vaan poikettava kun sattuu liikkumaan näillä main. 

Roomasta löytyy toinenkin Vivi Birsto, Villa Pamphilin puistosta, josta olen jo aikaisemminkin maininnut. Kahvila on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-24-00. Kahvilassa tarjoillaan ekologisia tuotteita ja erilaisia menu'ita. Löytyy myös erikoisia herkkuja lapsille, kuten lihapullia tomaattikastikkeessa, pannukakkuja jne. Hinnatkin ovat aivan kohtuulliset.

1B0A9525

1B0A9543

Illalla kello 19.00-24.00 voi syödä aperitivobuffesta. Hinta 10 €, jolloin juoman lisäksi saa syödä kevyestä buffeesta (kuvassa). Täällä on aperitivo drinkkilista. Kahvila/Bistrossa on silloin tällöin myös musiikkiohjelmaa.


Piazza Pantaleo, San Pantaleon kirkko ja Palazzo Braschi

Palazzo Braschi sijaitsee Piazza Pantaleolla, joka sijaitsee Corso Vittorio Emanuele II:n varrella. Helppo löytää. Museon pääsisäänkäynti on tästä Piazza Pantaelon puolelta. Kahvilaan pääsee suoraan Piazza Navonaltakin. Torin varrella sijaitsee myös San Pantaleon kirkko jossa kannattaa piipahtaa. Corso Vittorio Emanuele II:n toisella puolen sijaitsee Palazzo Barracco, joka on myös museo ja josta enempi toisten. 

Museon Barracco'n edustalla sijaitsee kahvila Caffe Bianco, jossa voi piipahtaa kahvilla, drinkillä tai pizzalla. Täältä löytyy melkein mitä vaan suuhun pantavaa maan ja taivaan väliltä, joten hieman huolestuttaavaa että kuinka he onnistuvat pitämään kaikesta huolen. Täällä voi syödä ja juoda koska vaan aamiaista, lounasta, aperitvoa, päivällistä tai välipalaakin. Kello 18.00-22.30 tarjoilaan aperitivobuffee. Voihan tätä kokeilla...

Vaikka ehkä kannattaa mennä kulman taakse Via dei Baullarin puolelle ja siinä onkin heti leipomo Il Fornaio, josta saa ostaa tuoretta pizzaa sopivan kokoisina paloina. Il Fornaio on erittäin suosittu leipomo.


Museon sisäänkäynti Piazza Navona puolelta. Kahvila on tuossa heti ensimmäisenä, kun astuu sisään tuosta suuresta ovesta, joka on päivä kaudet sepposen selällään. Tuo rakennus tuossa oikealla on Brasilian suurlähetystö.


Palazzo Braschi sijaitsee Piazza San Pantaelon ja Piazza Navona välissä. Samalla paikkaa sijaitsi Orsinin suvun palatsi jota alettiin hajoittamaan 1700-luvulla ja tillalle rakennettiin paavi Pius VI:n Braschin sisaren pojalle Luigi Braschi Onestille palatsi, kun Luigi meni naimisiin erittäin rikkaan Falconierin aatelissuvun neidon kanssa.  


Paavi Piius VI Brachi (1776)

Cosimo Morelli toimi arkkitehtinä. Luigi Braschi Onesti oli Nemin herttuas, markiisi Girolamo Onestin poika. Paaville kiitollisuuden velasta hän otti paavi Pio VI:n sukunimen Braschi toiseksi sukunimekseen. Luigin äitikin oli tyttönimeltään Braschi. 

Napoleon nimitti Luigi Braschi Onestin Rooman porimestraiksi vuonna 1810. Luigi Onesti kuoli vuonna 1816 rutiköyhänä. Braschin suku möi palatsin Italian valtiolle, ja Italian sisäministeriö muutti palatsiin.

Italian fasismin ajalla Benito Mussolini teki palatsista fasisti puolueen pääkorttelin. Sodan jälkeen asettui 300 pakolaisperhettä asumaan palatsiin. Tulipaloja syttyi usein ja palatsia alettiin uuskorjaaman. Nykyinen rakennus on vuodelta 1952, jolloin museo muutti tiloihin.

Musoessa on patsaita, maalauksia, piirustuksia, valokuvia, freskoja, asusteita, huonekaluja, kirjoja, joitakin hevoskärryjä, kolikoita ja paljon paljon muuta. 

Pääsymaksu 8.50 €, yhdistelmälippu Braschin ja Baraccon museoon maksaa 11 €. Palatsi Baracco sijaitsee Corso Vittorio Emanuelen II:n toisella reunalla vastapäätä Palazzo Braschia. Museo Baracco'ssa on tosi paljon antiikin aikaisia esineitä ja pystyjä. Molemmat museot ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-20.00.


 Yksistään palatsin portaikko on arkkkitehtoorisesti mielenkiintoinenMuseo di RomaMuseo sisältää runsaasti patsaita ja maalauksia sekä historiallisia kuvauksia Roomasta. Tämä museo ei siis ole mikään korkeatasoinen taidemuseo. Itse palatsirakennus on mielenkiintoisempi kuin näytteillä olevat esineet. Mutta minä olenkin hyvin kriittinen museovieras. 


Museossahan pitää olla kirjakaupakkin... Museossa on myös suuri kirjasto mikä on vain käytössä luvan saaneille.


  Museon kahvila on viileä kahvila kesäkuumalla


Palazzo Braschin ihana kahvilan etusoa sijaitsee palatsin käytävällä, josta on sitten ovi varsinaiseen kahvilaan. Sisätiloissa on tarkoitusruokailla. Täällä tarjoilllaan kahvi pöytään, joten kahvin hinnaksi tulee noin tuplahinta, mutta mukavahan tässä on istuskella. Näkymä isosta oviaukosta Piazza Navonnalle.

Kun menee käytävää pitkin eteenpäin niin sieltä sitten on portaat museoon joka sijaitsee ylemmissä kerroksissa. Portaiden edustalla on eräälainen aula, jossa istuu erittäin mukava vanhempi herra, joka toimii oppaana ja järjestysmiehenä. Käytävä jatkuu eteenpäin ja Piazza Pantaleon puolella on samanlainen iso oviaukko isoine ovineen.