keskiviikko 24. lokakuuta 2012

San Lorenzo in Lucina


Piazza San Lorenzo in Lucina, Colonna kaupupunginosassa


San Lorenzo in Lucina, Piazza San Lorenzo in Lucina

Kirkko on pyhitetty Pyhälle Laurille/Sant Lorenzolle. Hän kuoli marttyyrikuoleman vuonna 258. 

San Lorenzo in Lucinan kirkko on vuodelta 366 jaa. Lucina oli naishenkilö jonka kirkon paikalla sijainneessa kodissa alkuun kokoonnuttiin kristinuskon alkuaikoina. Sitä kutsuttiin nimellä Titulus Sant Laurentii in Lucina. Kirkko on yksi maailman vanhimmista kristityistä kirkoista. 

Titulukset/alkukristillisen ajan kokoontumis- ja rukouspaikat sijaitsivat ykistyishenkilöiden kodeissa. Titulus Lucinae on yksi 25:stä roomalaisesta Titulosta. Titulus oli alunperin marmorista, puusta tai metallista valmistettu laatta joka asettiin alkuseurakunna kokoontusmipaikan oven ulkopuolelle, mikä oli jonkun henkilön tai perheen yksityiskoti. Laatassa luki tituluksen nimi. 

Tituli taas puolestaan tarkoittaa ensimmäisiä kirkkoja, jotka rakennettiin tituluksen päälle tai sen ympärille. Toisin sanoen on aivan yhtä oikein sanoa tituli kuin tituluskin.

Tästä samasta nimityskestä on sitten väännetty titoli/tituli joka tarkoittaa kardinaalielle jaettuja tittelikirkkoja, joista heillä on vastuu. Paavi jakaa kullekin kirkolle oman kardinaalin, joka sitten saa oman tittelikrikon vastuulleen.

Saksalaiset arkeologit löysivät vuonna 1983 kirkon alta 23x20 metriä ison salin joka on aikoinaan sijainnut katutasolla. Se on toiselta vuosisdalta ja näin ollen vanhin kristillinen kirkko. Samalla löydettiin myös baptistero/kastekappeli, myös se vanhin kaikista. Kaikkien näiden Tituloiden päälle rakennettiin sittemmin kirkkorakennus kun kristinusko sallittiin Rooman valtakunnassa vuodesta 325 jaa eteenpäin.


San Lorenzo in Lucina, Piazza San Lorenzo in Lucina 

 Avoinna kello 8.00-20.00 kaikkina viikonpäivinä.


Elvina Pallavicini nuofenpana ja vanhenpana arkkipiispan kanssa. Elvina vältti julkisuutta, eikä hänestä siksi ole juuri lainkaan valokuvia. Luultavasti hän kielsi median ottamasta ja julkaisesmasta  hänestä valokuvia. Mutta häntä arvovaltaisenpaa naishenkilöä ei ole ollut Italiassa mies muistiin.

Elvina dei Medici del Vascello syntyi 22. tammikuuta 1914 Genovassa. Natsien miehityksen aikana Italian ja liittoutuneiden asevoimien välisen aselevon jälkeen prinsessa Pallavicini tuki italialaisia ​​kuninkaallisia partisaaneja ja myöhemmin sotilaslento sai siitä pronssimitalin. Elvina vastusti kiivaasti Vatikanin tosien kirkoliskokokusken päätökisä, joten Elevinalla on ollut sanottavansa myös katolisen kirkon toimintaan.

Elvinan isä oli Giacomo dei Marchesi Medici del Vascello (1883–1949) ja äitisä Olga Leumann ( kuoli 1966. 

Vuodesta 1977 prinsessa Elvina Pallavicini johti mustaa aatelisto-ryhmää, joka tuki arkkipiispa Marcel Lefebvreä. Hän oli myös aktiivisesti mukana politiikassa, erityisesti Yhdysvaltain varapresidentin Dick Cheneysin ja puolustusministeri Donald Rumsfeldin tuella. Prinsessa Elvina Pallavicini, jota joskus kutsutaan Rooman aateliston mustaksi kuningattareksi tai "ensimmäiseksi naiseksi", kuoli 29. elokuuta 2004 Cortina d'Ampezzossa. Hänen hautajaisiinsa San Lorenzon kirkossa Lucinassa olivat läsnä monet Italian hallituksen edustajat sekä aatelisto.

Vuonna 1939 hän avioitui Guglielmo Marius Hubert Marie de Pierre de Bernis de Courtavelin kanssa, joka vuonna 1937 nimitettiin prinssi Pallaviciniksi. Prinssi oli sotilaslentäjä Regia Aeronauticassa ja puuttui toiminnasta 1. elokuuta 1940 Välimeren yli käydyn ilmataistelun jälkeen. Italian tuomioistuin julisti hänet virallisesti kuolleeksi kymmenen vuotta myöhemmin, 1950).

Jos joku ihmettee miksi näitä italiassa aatelisia kutsutaan principe/prinssi principess/prinsessa nimillä niin tämä on pitkä perinne Euroopassa.

Pariskunnan ainoa tytär, Maria Camilla, syntyi isänsä kuoleman jälkeen. Maria Camilla meni naimisiin ja erosi myöhemmin Armando Diaz della Vittorian tyttärentyttärestä.

Tähän San Lorenzo in Lucinan basilikaan on haudattu monta arvovaltaista henkilöä, kuten la principessa Elvina Pallavicini, tyttö nimeltään Medici es Vascello. Tämä rouva Elvina Pallavicini oli elinaikanaan ns Black Nobility/musta aateli, korkea-arvoisin aatelisrouva koko maapallolla. Tähän korkea-arvoiseen aatliskaartiin kuului ja kuuluu vieläkin aatelissuvut kuten mm Colonna, Massimo, Orsini, Pallavicini, Borghese, Odelscalchi, Ludovisi, Savelli, Caetani, Aldobrandini ja Conti. 

Elvina tytär ja kaksi hänen poikaansa asuvat täällä viinitilallaan nykyään, vaikka Marialla on oma asunto ja toimisto Roomassa silloin kun hän on siellä käymässä. Maria on erittäin aktiivinen yhteiskunnassa ja tekee paljon hyväntekeväisyys työtä.

Nämä mustaan aateliin kuuluvat ovat ikkänkuin ruhtinaita arvoltaan sillä heillä on ollut omia ruhtias- tai herttuaskuntia ympäri Italiaa. Elvinan isän isä sai muistaakseni Italian kuninkaalt markisiin tittelin Italian puolutuksesta. He kaikki ovat Italian kansalisuuden lisäksi myös Vatikaanin kansalaisia.


Kirkon esihalliin, portikkoon, on kerätty löytöjä alueeltaInredning San Lorenzo i Lucina 02.jpg

Ranskalainen taidemaalari barokin ajalta Simon Vouet muutti Roomaan vuonna 1613. Hän on koristellut kirkkoa kauniilla maalauksillaan. 

Simon vouet, volta con vita di maria, 10 sposalizio 2.JPGSimon vouet, volta con vita di maria, 10 sposalizio2 visitazione.JPG

Simon Vouet, en gång med livet maria, 03 födelse - copia.jpg


Inredning San Lorenzo i Lucina 03.jpg


 Pääalttarin maalauksen on maalannut Guido Reni.


Ruotsalaiset arkeologit ovat Svenska Institutet'in laskuun tutkineet kirkon alla olevia tiloja jo usemman vuoden ajan. Sitä ennen italialaiset ja saksalaiset arkelogit olivat jo löytäneet Titulus Lucinae'n, sen asunnon joka kuului Lucinalle.


Kirkon vahtimestari kuvassa mukana. Kirkon vahtimestarit eivät aina ole kovin ystävällisiä herroja, mutta tämä vahtimestari on lempeä mies.


San Lorenzon/ Pyhän Laurin halstari, jossa hänet poltettiin roviolla. Täältä voit lukea lisää.Piazza  San Lorenzo  in LucinallaCiampini ja lähinnä kuvassa Antico Caffé Vitti.

Kahvila baari Ciampini on Rooman suosituimpia kahviloita. Täällä istuu niin ministerejä kuin muitakin virkamiehiä ja varakaampias roomalaisia, tavallisia roomalaisia turistein joukossa. Lähettyvillä sijaitseva Italian parlamentti aiheuttaa sen että tänne tulee parlamentin jäseniä ja virkamiehiä pitämään pausea iltapäivällä.

Hieman kallis paikka mutta jäätelö on erittäin hyvää ja hintansa väärti. Ciampinissä on aina tungokseen asti väkeä, varsinkin kello 18 jälkeen kun täällä tarjoillaan aperitivoa, mikä on tyypillinen tapa Roomassa ja muuallakin päin Italiaa ennen päivällistä tarjoilla aperitivoa. Se toimii niin että ostetaan juoma ja sitten siihen samaan hintaan saa syödä buffeesta mitä talo tarjoaa. Täällä Ciampinissa tulee tarjoilija pöytiin lautaset täynnä herkkuja. Juoman hinta on luonnollisestikin hieman korkeampi kuin mitä se olisi ilman buffeeta. 


Louis Vuitton Rome Etoile
Vuitton löytyy myös Via Condottin varrelta.

Piazza San Lorenzo in Lucinan torin reunalta löytyy joitakin kalliita kenkäkauppoja ja myös muotihuone Saint Laurent'in myymälä. Christian Loubotinilla on myös myymälä täällä.

Lähettyviltä löytyy paljon vaatetusalan liikkeitä ja tunnettujen muotihuoneiden myymälöitä. Melkein kulman takaa Via dei Corson ja Largo Goldonin kulmalla sijaitsee Italian tunnetuimman muotihuoneen Fendin suuri myymälä. Pidän Fendin erikoisesta tyylistä. 

Aluelta löytyy  mm Hennes & Mauriz, jonka myymälöitä löytyy vähän sieltä sun täältä ympäri Roomaa.  Toinen samantyyppinen liike, espanjalainen Sara löytyy myös nurkilta.


Muita tunnettuja muotihuoneita on Michael Kors ja Dolce & Gabbana. Via dei Condottin kadun varressa ja sen ympäristössä on vain muotihuoneita vieri vieressä.
Ei kommentteja: