sunnuntai 11. elokuuta 2013

Santi Cosma e Damiano


Cosma ja Damiano olivat lääkäriveljekset Syyriassa 300-luvulla. Keisari Diolectianus antoi vangita heidät ja myöhemmin heidät hirtettiin koska he uskoivat Kirstukseen vaikka kristinusko oli kielletty Rooman valtakunnassa. Kuusisataaluvulla heidän jälkeenjäännöksensä tuotiin Rooman ja ne asetteiin heitä varten rakennettuun kirkkon, Santi Cosma e Damianoon, Via dei Fori Imperiali 1.

File:Ss Cosma e Damiano (LT) and its fraction Ventosa.JPG

Santi Cosma e Damianon kylä, joka sijaitsee Lazion maakunnassa, Latinan provinssissa. 

File:Ss Cosma e Damiano main church.JPG

Santi Cosma e Damiaon kirkko Santi Cosma e Damianon kylässä

File: Fra Angelico 061.jpg

Tämän maalauksen on tehnyt mestari ja munkki Fra Angelico Firenzessä. Hän oli munkki dominikaanisessa San Marcon luostarissa. Tämä maalaus löytyy San Marcon museosta ja se kuvaa Cosman ja Damianon hautajaisia. Cosma ja Damiano olivat sen ajan maailman rikkaimman ja vaikutusvaltasimman suvun, Medici suvun, suojelupyhimyksiä.

File: Angelico, Predella dei santi Cosma e Damiano da pala di San Marco, healing.jpg

Tässä toinen maalaus samasta museosta ja myös Fra Angelicon maalaama. Maalaus esittää kuinka lääkäriveljekset hoitavat keisari Justinianusta.


Sisäänkäynti SS Cosma e Damianon kirkkoon Via Fori Imperialin puolelta. Luostariin pääsee saman sisäänkäynnin kautta, silloin harvoin kun se on avoinna. 

Kirkko avoinna kello 9.00-13.00 ja 15.00-19.00. 
Messu talviaikaan kello 7.15 ja kesäaikaan kello 8.00.
 Sunnuntaisin kello 8.00 ja 11.30.Alunperin nämä kaksi rakennsuat oli rakennettu yhteen, mutta myöhemmin eristettey toisistaan luostariksi ja basilikaksi. Pääsiäänkäynti oli alun perin Foro Romanolta, mutta nykyään Via dei Fori Imperalilta. Alkuperäien sisäänkäynti joutui koville kun arkeologit kaivelivat Foro Romanolla.


Pääalttarin bysanttinen Maria ikooni


Kirkkosalikaan ei ole enää täysin alkuperäinen koska sisäänkäynti muuttui. Rakennsukessa sijaisti 500-luvulla eräänalein terevsykeksus ja ei ihme että Cosma ja Damiano, lääkäriveljekset saivat nimikko kirkokseen juuri tämän kirkon. Rakennus on 400-luvulta alunperin, mutta kirkko vaömistui vuonna 527. Rooman aateliset vastustivat kristinuskoa vielä 500-luvulla ja he vastustivat krikon rakentamsiat keskeisele kultipaikalle Foro Romanolle. Mutta kirkko ei ollut koskaan tituli, eikä eikä luostarikirkko vaan diakonialle kuuluva.


Krypta


Munkkiluostari Casa dell’Istituto Religioso Maschile, Via Miranda, Foro Romano

Tämä luostari kuuluu "fransiskaanien perheeseen". Fransiskaanit kuuluvat kolmiosaiseen isonpaan järjestöön, Primo ordine, Secondo ordine ja Terzo ordine. Esimmäiseen järjestöön OMF kuuluvat kaikki Frati Minori järjestön munkit. Toiseen OSC kuuluvat Santa Chiara ja klarissajärejstön nunnat.  Kolmannet TOF kuuluvat sitten loput sekularisoituneet franseskaani nunnat ja munkit, kuten cappuccinit ym.

Luostarin entinen ja alkuperäinen sisäänkäynti on Via Mirandan puolelta. SS Cosma E Damianon luostari löytyy myös osoitteesta Via Ambrogio Contarini 10. Kaunis moderni rosanvärinen rakennus kauniilla ja rauhallisella alueella Pyramidien metroasemalta hieman itään päin.


Via Fori Imperiali/ SS Costa e Damianon luostari, Sandro Vallocchia

Kuvaus vuodelta 1550

Romulustemppeli

Santi Cosma e Damiano, mahdollisesti Rooman vanhin kirkko, sijaitsee Foro Romanolla. Vaikka useat muutkin roomalaiset kirkot pitävät omaa kirkkoaan vanhinpana. Todellisuudessa kyseessä on  kaksi kirkkoa jotka syntyi kun kirkon lattiaa korotteiin usemman metrin vuoden 1633 korjauksissa. 

Kuvan kupolikirkko on Divus Romulus, Romulustemppeli, jonka voi nähdä Santi Cosma Damianon puolelta lasi-ikkuan läpi. Romulustemppeli on vihitty keisari Maxentinuksen pojan kuoleman kunniaksi. Pojan nimi oli Valerius  Romulus ja hän kuoli vuonna 309 jaa. Romulustemppelin pronssiovet ovat tuotu jostain muusta rakennuskesta ja ovat peräisin toiselta vuosisadalta jaa. Korinttiset pylväät oven molemmin puolin on myös tuotu myöhemmin jostain muualta.

Romuluksen temppelin ovea Foro Romanon puolelta pidetään joskus ainakin avoinna kävijöille.

File:06 tempio di romolo dentro ss cosma e damiano.JPG

Romulustemppeli lasikikkunan läpi nähtynä

File:Rome Mausoleum van Romulus 13-01-2011 12-44-07.jpg

Romuluksen Mausoleumi, Via Appia

Valerius Romulus on haudattu Via Appian varteen, Romuluksen mausoleumiin, Villa di Mazzenzioon.


Valerius Romulus

Mikään muu kirkko ei kuitenkaan voi  kilpailla historiallisemmasta ympäristöstä Cosma e Daminaon kanssa. Kirkko on vanhin kirkko Foro Romanolla. Kirkkorakennus oli ns tituli nimeltä Titulus Ss. Cosmae et Damiani. 


Pyhä Pietari ja Pyhä Damiano


Pääalttarin ympärillä  kaunista mosaiikkia


Vasemmalta paavi Felice IV, jonka paikalla oli alunalkaen Gregorius Suuren kuva, mutta hänen kuvansa päälle maalattiin myöhemmin paavi Felice IV:n kuva. Hänen vieressään on Cosma, Paavali, keskellä Jeesus, Pietari, Damiano ja Teodorus.

File:Pope Felix presents church to Cosmas and Damian.jpg

Tässä Paavi Felice IV Sannio (kuoli vuonna 530) esittelee Romuluksen temppeliä Cosmalle ja Daminaolle.

Cappella Baclione


Kaunis kattokasetti jossa Barberinin suvun vaakunat
Ei kommentteja: