sunnuntai 11. elokuuta 2013

Santi Cosma e DamianoCosma ja Damiano olivat lääkäriveljekset Syyriassa 300-luvulla. Keisari Diolectianus antoi vangita heidät ja myöhemmin heidät hirtettiin koska he uskoivat Kirstukseen vaikka kristinusko oli kielletty Rooman valtakunnassa. Kuusisataaluvulla heidän jälkeenjäännöksensä tuotiin Rooman ja ne asetteiin heitä varten raknnettuun kirkkon, Santi Cosma e Damianoon.

File:Ss Cosma e Damiano (LT) and its fraction Ventosa.JPG

Santi Cosma e Damianon kylä, joka sijaitsee Lazion maakunnassa, Latinan provinssissa. 

File:Ss Cosma e Damiano main church.JPG

Santi Cosma e Damiaon kirkko Santi Cosma e Damianon kylässä

File: Fra Angelico 061.jpg

Tämän maalauksen on tehnyt mestari ja munkki Fra Angelico Firenzessä. Hän oli munkki dominkaanisessa San Marcon luostarissa. Tämä maalaus löytyy San Marcon museosta ja se kuvaa Cosman ja Damianon hautajaisia. Cosma ja Damiano olivat sen ajan maailman rikkaimman ja vaikutusvaltasimman suvun, Medici suvun, suojelupyhimyksiä.

File: Angelico, Predella dei santi Cosma e Damiano da pala di San Marco, healing.jpg

Tässä toinen maalaus samasta museosta ja myös Fra Angelicon maalaama. Maalaus esittää kuinka lääkäriveljekset hoitavat keisari Justinianusta.

File:Campitelli - Santi Cosma e Damiano 01052.JPG

Sisäänkäynti SS Cosma e Damianon kirkkoon Via Fori Imperialin puolelta. Luostariin pääsee saman sisäänkäynnin kautta.

Kirkko avoinna kello 9.00-13.00 ja 15.00-19.00. 
Messu talviaikaan kello 7.15 ja kesäaikaan kello 8.00.
 Sunnuntaisin kello 8.00 ja 11.30.

Kirkon rakennutti paavi Felice IV.


Kuvassa ylinnä Via Foro Imperiali, vasemmalla Romuluksen pyöreä temppeli ja sen takana Santi Cosma e Daminaon kirkko ja vasemmalla luostari. Oikealla puolella seisoo Basilica di Mezzenzio, tai oikeamalta nimeltään Konstaninuksen basilika.Pääalttarin bysanttinen Maria ikooniFreskomaalaus sisäpihalta


Munkkiluostari Casa dell’Istituto Religioso Maschile, Via Miranda, Foro Romano

Tämä luostari kuuluu "fransiskaanien perheeseen". Fransiskaanit  kuuluvat kolmiosaiseen isonpaan järjestöön, Primo ordine, Secondo ordine ja Terzo ordine. Esimmäsieen järjestöön OMF kuuluvat kaikki Frati Minori järjestön munkit. Toiseen OSC kuuluvat Santa Chiara ja klarissajärejstön nunnat.  Kolmannet TOF kuuluvat sitten loput sekularisoituneet franseskaani nunnat ja munkit, kuten cappuccinit ym.

Luostarin entinen ja alkuperäienn sisäänkäynti on Via Mirandan puolelta.
SS Cosma E Damion luostari löytyy myös osoitteesta Via Ambrogio Contarini 10. Kaunis moderni rosanvärinen rakennus kauniilla ja rauhallisella alueella Pyramidien metroasemalta hieman itään päin.


Via Fori Imperiali/ SS Costa e Damianon luostari, Sandro Vallocchia

Kuva vuodelta 1550Santi Cosma e Damiano, mahdollisesti Rooman vanhin kirkko, sijaitsee Foro Romanolla. Vaikka useat muutkin roomalaiset kirkot pitävät omaa kirkkoaan vanhinpana. Todellisuudessa kyseessä on  kaksi kirkkoa jotka syntyi kun kirkon lattiaa korotteiin usemman metrin vuoden 1633 korjauksissa. 

Kuvan kupolikirkko on Divus Romulus, Romulustemppeli, jonka voi nähdä Santi Cosma Damianon puolelta lasi-ikkuan läpi. Romulustemppeli on vihitty keisari Maxentinuksen pojan kuoleman kunniaksi. Pojan nimi oli Valerius  Romulus ja hän kuoli vuonna 309 jaa. Romulustemppelin pronssiovet ovat tuotu jostain muusta rakennuskesta ja ovat peräisin toiselta vuosisadalta jaa. Korinttiset pylväät oven molemmin puolin on myös tuotu myöhemmin jostain muualta.

Romuluksen temppelin ovea Foro Romanon puoella pidetään joskus ainakin avoinna kävijöille.

File:06 tempio di romolo dentro ss cosma e damiano.JPG

Romulustemppeli lasikikkunan läpi nähtynä

File:Rome Mausoleum van Romulus 13-01-2011 12-44-07.jpg

Villa Maxentus, Via Appia
Valerius Romulus on haudattu Via Appian varteen, Romuluksen mausoleumiin.

Fil: 130 25 mm Romulus ext.jpg

Valerius Romulus

Mikään muu kirkko ei kuitenkaan voi  kilpailla historiallisemmasta ympäristöstä Cosma e Daminaon kanssa. Kirkko on vanhin kirkko Foro Romanolla. Kirkkorakennus oli ns tituli nimeltä Titulus Ss. Cosmae et Damiani. Kirkon voi nähdä lasiseinän läpi uudemmasta Cosma e Daminaon basilikasta käsin.

Pyhä Pietari ja Pyhä Damiano


Pääalttarin ympärillä  kaunista mosaiikkia


Vasemmalta paavi Felice IV, jonka paikalla oli alunalkaen Gregorius Suuren kuva, mutta hänen kuvansa päälle maalattiin myöhemmin paavi Felice IV:n kuva. Hänen vieressään on Cosma, Paavali, keskellä Jeesus, Pietari, Damiano ja Teodorus.

File:Mosaic of Felix IV (III) in Santi Cosma e Damiano, Rome, Italy (527–530).jpg

Paavi Felice IV kuvassa mukana


File:Pope Felix presents church to Cosmas and Damian.jpg

Tässä Paavi Felice IV esittelee Romuluksen temppeliä Cosmalle ja Daminaolle.

Cappella Baclione

Ylinpänä on muutamia fransiskaaneja kuvattu, vasemmala miehiä ja oikealla naishenkilöitä. Pyhä Birgitta on mukana kuvassa vaikka hän ei ollut fransikaani.


Kaunis kattokasetti jossa Barberinin suvun vaakunat

Fil: Cosmasdamiankrypt.JPG


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti