sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Santissima Trinita dei Pellegrini


Fil: Regola - SS.  Trinita dei Pellegrini.JPG

Santissima Trinita dei Pellegrinin kirkko

 Piazza della Trinita dei Pellegrini
 Regolan kaupunginosa

Trinita tarkoittaa kolminaisuusoppia, on vain yksi Jumala mutta kolme persoonaa, Isä, Poika ja Pyhä Henki. Tämä doktriini, oppijärjestelmä, on perusta Trinitaariselle teologialle. Suurin osa kristillisistä kirkoista tunnustaa kolminaisuusopin. Tämä seikan mainitsee jo apostoli Matteus evankeliumissaan. 

Katollisessa kirkossa on useitakin järjestöjä jotka erikoisesti ovat omistautuneet korostamaan kolminaisuutta kuten Ordine della Santissima Trinità O.SS.T, Trinitarianit. Kaikki tämän veljeskunnan jäsenet ovat pappeja. Trinitarisisaret asuvat luostareissaan. Trinitaarijärjestö syntyi 1100-luvulla kun haluttiin ostaa kristittyjä sotavankeja vapaiksi, varsinkin pohjois Afrikkalaisten maurien ottamia kristittyjä vangeiksi Espanjassa. Ranskalainen Jean de Matha/Giovanni de Matha italiaksi, perusti järjestön vuonna 1666. 


O.SS.T järjestön pääpaikka Roomassa sijaitsee Via Massimi 114, Monte Marion korttelistossa, vatikaanin pohjoispuolella.

Santissima Trinità dei Pellegrinin kirkon luostarissa asustaa nykyään trinitariveljeskunta, Fraternita Sacerdotale di San Pietro, jonka Paavi Johannes Paulus II vihki toimintaan vuonna 1988. (Järjestön muut jäsenet.)

Rooman järjestössä on 39 % pappia, 58 % seminaristia ja 3 % diakoonia. Veljeksiä on 35 eri kansallisuuksista ja he asuvat yhdessä, mutta ilman lupausta, sillä he liikkuvat paljon ja tekevät työtään yhteiskunnassa, toisin siis kuin dominikaanit, augustiiniläiset, karmeliitat ja benediktiinit, jotka asuvat ja pysyvät vaakasti luostareissaan.

Trinitarisisarukset Roomassa, Via Madonna del Riposo 71 ja Via Giustianiano 24, Roma.

Trinitarit halusivat modernisoida ja he ottivat orjuuteen mukaan nykyään myös prostitution, alkoholismin, narkomanian jne. He ovat ottaneet tehtävkseen yrittää auttaa vankeja, vainottuja, väkivallanuhreja jne. 

File:Emblem Trinitarian Order Rome.jpg

San Carlo alle Fontane kirkon sisäänkäynnin yllä on tämä Trinitarijärjestön vaakuna.

Fil: AltarpieceSanCarlo4Fontane1.JPG

San Carlo alle Fontane kirkossa on alttari Giovanni di Mathan kunniaksi.

File:Carreno-de-miranda Orden de los Trinitarios.jpg

Louvren museossa Pariisissa on tämä maalaus joka kuvaa Trinitaarijärjestön perustamista. Maalauksen on maalannut Juan Carreno di Mirranda 1600-luvulla.

Fil: Lorenzo Cosmati mosaic.jpg

San Tommaso in Formis kirkosta, Roomasta, löytyy tämä mosaiikkikuva Giovanni di Mathasta 1300-luvulta.

Santissima Trinità dei Pellegrini kirkon vasemmalla puolen sijaitsi Ospitzio dei Convalescenti e Pellegrini, hospitsi pyhiinvaeltajille vuodelta 1622. Pellegrini tarkoittaa juuri pyhiinvaeltajia. Juhlavuodeksi 1550 odotettiin tavallista enempi pyhiinvaeltajia Roomaan, joten Paavi Paulo IV Caraffa perusti veljeskunnan nimeltä Confraternita della Santissima Trinità de'Pellegrini e de'Convalescenti, jonka jäsenten tehtävänä oli auttaa ja ohjata sairaat pyhiinvaeltajat sairaalahoitoon. 

Seuraavana juhlavuotena vuonna 1575 veljekset huolehtivat 180 000 pyhiinvaeltajan terveydestä. Alkuun veljekset majoittivat pyhiinvaeltajia yksityiskoteihin. Paavi antoi luvan käyttää San Benedetto in Arenulan kirkkoa ja sen vieressä sijainnutta benediktiiniluostaria. Samaisen kirkon tontille rakennenttiin sitten tämä Trinitàn kirkko. Martino Longhi vanhempi sai tehtäväksean suunnitella uuden kirkkorakennuksen ja Giovanni Battista dei Rossi kustansi julkisuvn rakentamisen jonka sunnitteli Giuseppe Sardi. Giovanni Battista de Rossi sai kirkosta oman hautakappelin.

Hospitsiin mahtui 500 henkeä nukkumaan ja tuhat sai pävittäin ruokaa hospitsin tiloissa. Hospitsi toimi yöpaikkana köyhille pyhiinvaeltajille 1900-luvulle saakka. Hospitsi hajoitettiin vuonna 1940 mutta luostari  ja munkit huseeraavat vieläkin rakennuksessa. San Gregorio dei Muratorin pieni trinitarikirkko suljettiin samaan aikaan.


Santissima Trinita dei Pellegrini, Pyhän Kolminaisuuden kirkko,
 Piazza della Trinità dei Pellegrini

Tämä kirkko tervehtii erikoisesti tervetulleeksi kaikki Roomassa käyvät pyhiinvaeltajat kuten paikallisetkin. On suoraataan ilahduttavaa että tämä kaunis kirkkorakennus on taas avattu käyttöön sillä tämä pääovi oli visusti lukossa useammat vuodet. Monet kerrat olen istunut kirkon portailla ja odottanut sisäänpääsyä, mutta turhaan. Kirkosta ja sen messuista on tullut todellakin suosittuja. Kun vaan jostain saataisiin varat kirkon julkisivun putsaukseen.

Avoinna arkipävinä kello 7.00-12.00 ja 16.30-19.30
 sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 8.00-12.30 ja 16.30-19.30 


Messu arkipäivinä kello 7.30 ja 18.30 
 sunnuntaisin kello 9.00, 11.00, 17.30 ja 18.30

Pyhä Filippo Nerin pyynnöstä silloin paavi perusti tämän luostarin ja hospitsin Trinitarijäjestölle Roomassa, syystä että trinitarit lainasivat Filippo Nerin oman järjestön Oratorianien kirkkoa San Girolamo della Caritaa ja sen luostaria. Tämä kirkko kuten luostarikin kuuluivat FSSP, Fraternitas Sacerdotalis Sanctri Petri nimiselle järjestölle. 

Trinita pellegrini.jpg

Pääalttarin maalaus on Guido Renin mestariteos. Itse pääalttarin rakensi Domenico Pozzi.

Santissima trinita.jpg

Kirkossa on kaksi ihmeitä tekevää Maria ikoonia, Icona della Beata Vergine Auxilium Christianorum ja Madonna Succurre Miseris.


Nuo kahdeksan erittäin paksua pylvästä on rakennettu vasta myöhemmin sillä kattokupoli oli vaarassa hajota. Pylväiden takaa häämöttää alkuperäiset tukipylväät jotka ovat paljon kauniimmat ja sirommat. 

Muutenkin kirkkorakennus olisi korjausta ja puhdistusta vailla, mutta mistä varat siihen...Mahdollisesti joku amerikkalainen tai japanilainen suurfirma voisi sponsoroida kuten on ollut tapana Italiassa.
Pyhän Gregorius Suuren alttari


Ei kommentteja: