maanantai 27. lokakuuta 2014

Vatikaanin puisto


Vatikaanin puisto on avoinna kello 10-14, viimeinen sisäänpääsy kello 12. Vierailu tapahtuu oppaan mukana kävellen. Yksityiset vierailijat lokakuusta maaliskuuhun sallitut käyntipäivät: tiistai, torstai ja lauantai. Maaliskuusta syyskuuhun käynti vain lauantaisin. Varaus on pakollinen vähintäin viikkoa ennen vierailua. E-mail:visiteguidatesingoli.musei@scv.va


Ryhmäkäynnit kaikkina arkipäivinä paitsi ei keskiviikkoisin eikä sunnuntaisin. Sisäänpääsymaksu 32 €, alennettu hinta 25 €. Sama pääsymaksu yksityisesti kuin ryhmässäkin. Lipun hintaan sisältyy vierialu Vatikaanin museossa ilman opasta. Ryhmävierailu kestää 2 tuntia oppaan kanssa. Lisää kuvia puistosta. 


Vatikaanin puistoon pääsee vain oppaan mukana tai openbus kiertoajelulla. Opastettu käynti kestää 2 tuntia. Mahdollisuus anoa privaatti vierailu puistossa: e-mail: visitespeciali.musei@scv.va). Opastettu käynti puistossa. Openbus kiertoajelu Vatikaanin puistossa lähtee Piazza Pio XII 9, Pyhän Pietarin basilikaa avstapäätä, Ufficio San Pietron edustalta, kaikkina muina päivinä paitsi ei sunnuntaisin. Uffisiosta saa ostettua lippuja. Ensimmäinen kiertoajelu puistossa kello 9.30, seuraavat kello 9.00, 9.45, 10.30, 11.00, 11.45, 12.30 ja viimeinen lähtee kello 13.00. Hinta 15 euroa, alennettuhinta 11 euroa  (6-18 vuotiaat), alle 6 vuotiaat ilmaiseksi. Kiertoajelu sisältyy myös  Omnia Vatican and Rome korttiin. Tällä havaa ei bussikiertoajeluja tehdä mutta ehkä keväämmällä ...Vatikaanilla on  myös oma Roma Cristiania Open Buss turiteille. Sillä on kaksi linjaa ja yksitoista pysäkkiä ympäri Roomaa. Kunpikaan linja ei kulje Vatikaanin "sisälle" pouistoalueelle, vaan kiertää tärkeimmät turistikohteet kaupungilla. Toisin sanoen bussiin voi nousta linjojen varrelta miltä pysäkiltä tahaansa ja nousta pois kyydistä millä pysäkillä haluaa. Kolmen vuorokauden kortti kelpaa myös kaikkiin julkisen liikenteen busseihin, mertroihin ja raiotiovaunuihin. Ei lentokenttäkuljetuksiin! Lippuja myydään tuosta Vatikaanin omsat konsttrista Ufficio San Pietro, Piazza Pio XII 9, Pyhän Pietarin kirkon aukion reunalla, sen oikealla puolen kun seisoo kirkkoa vastapääten juuri saapuessa torille. Kortin voi hommata myös  konttrorin nettisivulta. Lippuja on useammanlaisia valittavana.


Ominia Vatican and Roma tarjoaa luostariasumista yhdessä Rooman vanhimmista luostereista Santa Francesca Romana, Via dei Vascellari 61, Trastevere. Santa Francesca asui samassa rakennuksessa luostarin kanssa 40 vuotta. Rakennukset omisti Ponzzianin aatelissuku. Santa Francesca Romanan sijainti on erinomainen. Alue on omasta mielestäni Rooman ihastuttavimpia, Trasteveren kodikkaimpia alueita. Tunnelma on kuin keskiajalla. Alueelta löytyy ravintoloita joka lähtöön sekä kauniita kirkkoja katseltavaksi. Ehdoton suosikkialueeni! Voisin vaikka asua lopun ikääni alueella jos vain siihen olisi mahdollisuus.


Vatikaanin puisto on ollut paavien levähtämispaikka ja paikka jossa on voinut kaikessa rauhassa filosofoida ja meditoida, miksi ei rukoillakin.  Paavi Nicholas II Giovanni Gaetano Orsini muutti Lateraanin palatsista takaisin Vatikaanin palatsiin vuonna 1279. Paavi Nickholas antoi puutarhurin tehdä hedelmäpuutarhan, pomeriumin, ja ruohokentän, pratellumin ja puutarhan, Viridariumin Vatikaanin palastin ja Pyhän Pietarin basilikan yhteyteen.  Puutarha rakennttiin Sant'Edigion kukkulalle, jossa nykyään sijaitsee Palazzetto del Belvedere.


Palazzetto del Belvedere

Vierailijat saavat käynnillään Vatikaanin puistossa ajaa noin 2000 vuoden historian lävitse. Puutarhan lisäksi pusitoalueella on paljon monumentteja, patsaita ja suihkulähteitä sekä taidetta. Puistossa kasvaa magnolioita, oleantereita, banaanipuita, granaattiomenapuita ja ties mitä hedelmäpuita. 


La Grotta di Lourdes on kopia siitä alkuperäsiestä Ranskassa. Grotta tai luola ehkä suomeksi. Grotta sijaitsee Vatikaanin puiston korkeimmalla kukkulalla. Tämä on puiston keskeisin hengellinen paikka. 


La Grotta di Lourdes

Den Casina Pio IV

Casina di Pio IV/Paavi Pio IV:n kasino
Tämä on puutarhan vanhimpia ja alkuperäsisimpiä osia.


File: Fontänen av Eagle, Vatikanens trädgårdar, Rome.JPGFil: Vatican Gardens 4.jpg

 Vatikaanin valtion kuvernemetti

Kardinaali Giuseppe Bertello on Vatikaanin valtion presidentti. Hän astui virkaansa 1. joulukuuta vuonna 2011.  Edellinen presidentti Kardinaali Giovanni Lajolo, edellisen paavin Benedictus XVI:n aikana on nykyään ns Presidente Emeritus, aivan kuten edellinen paavikin on Papa Emeritus. Paavi on vain katollisen kirkon uskonnollinen johtaja, ei siis Vatikaanin valtion päämies, vaikkakin paavi usein "edustaa" Vatikaania  ulkomaan matkoillaan.


Ruohomatolla on tehty kukkaistutuksista  edellien paavin BenedictusXVI:n vaakuna

File: Monastero Mater Ecclesiae.jpg

Mater Eccleciaen luostari Vatikaanin puutarhassa

Paavi Johannes Paulus II vihki luostarin käyttöön vuonna 1994. Luostarissa asuu kaksitoista nunnaa joilla on oma vihannespuutarha luostarin edustalla. Itse rakennus on uuskorjattu. Alun perin rakennuksessa huseerasi Vatikaanin santarmi, gendarmeria. Nunnat kustakin eri luostarijärjestöstä asuvat vain viisi vuotta kerrallaan kunnes sijalle muutta viideksi seuraavaksi vuodeksi jonkun toisen nunnajärjestön nunnat. Ensimmäiset nunnat olivat klarissanunnia, sen jälkeen muutti luostariin karmeliittejä, seuraavat olivat benediktiinejä ja nyt siellä on vuodesta 2009 lähtien salesiaaninunnia. Paavin sairaanhoitajat ovat tuoneet Paaville nunnien puutarhasta vihanneksia, hedelmiä ja tuoreita kukkasia. Nunnat hoitavat myös paavin asusteet, pesevät ja silittävät ne. Tätä edellinen paavi Benedictus XVI muutti  tähön luostariin asumaan. Hänen mukanaan muuttivat myös hänen neljä yksityistä avustajaa, jotka ovat myös nunnia. Myös paavin ykssityinen sihteeri George Gänswein muutti tänne luostariin paavin mukana. Se on suorastaan liikuttavaa että niinkin nuori kardinali kuin Gänswein uhraa koko yksityiselämänsä sataprosenttisesti paaville, ainakin niin kauaksi aikaa kunnes paavi kuolee. Näin täydellistä uhrautumista on vaikea käsittää.

Monastero Mater Ecclesiae

 


Lähetä kommentti