torstai 18. syyskuuta 2014

Caprarola


Fil: Caprarola nahe Vico see.jpg


Caprarola on kunta Viterbon provinssissa ja se sijaitsee vuorenharjun päällä. Täällä asuu noin 5600 asukasta. Caprarola sijaitsee vulkaanisen Cimini vuoren päällä ja sen edustalla sijaitseva järvi Lago di Vico on tulivuoren purkauksessa synytynyt kraater, mikä on täyttynyt vedellä. Caprarola sijaitsee Riserva Naturale del Lago di Vico nimisen luonnonpuistoalueen alueella.

Roomasta Caprarolaan on noin 53 kilometriä. Cotralin paikallisliikenteen bussi ajaa Rooman ja Caprarolan väliä useamman kerran päivässä. Tämä  on hiieman hitaampi tapa matkustaa, mutta halpa ja näkeepähän siinä samalla maisemiakin. Junalla pääsee myös Rooma Terminiltä Caprarolaan.


Scuderie Palazzo Farnese/Farnesen suvun hevostallit tuolla ylimpänä

Capraolassa on ainakin yksi matkustajakoti, Scuderie Palazzo Farnese, Farnesen suvun entisillä hevostalleilla, Via Regina Margherita 2,

Caprarolasta löysin myös ainakin yhden luostarin jossa voi yöpyä, Casa Santa Teresa, Viale di Santa Teresa 11. Tämä karmeliittiluostari on suosittu yöpymispaikka, varsinkin Via Fransigenan pyhiivaellusreittiä kulkevien parissa, joten varaa etukäteen sänkypaikka. 

caprarola@carmelitaniroma.it


Fil: Palazzo Farnese 14 (Caprarola) .JPG

Ylinpänä sijaitsee Farnesen suvun palatsi, jota kutsutaan myös nimellä Villa Caprarola. Aaatelisherra Alessandro Farnese rakennutti palatsin vuonna 1550. 

Farnese on italialainen ruhtinassuku, jonka jäsenet olivat Parman ja Piacenzan herttuoita vuosina 1545–1731. Herttuakunta-asema sai alkunsa, kun suvun jäsen Alessandro Farnese toimi 1500-luvun puolivälissä paavina (Paavali III) ja antoi Parman ja Piacenzan herttuakunnat pojalleen Pier Luigi Farneselle.

Palatsi on renessanssin ajan mestarinäytös. Antoni da Sangallo nuorempi suunnitteli palatsia aluksi mutta Giacomo Barozzi di Vingola sai piirtää loput. Sisustuksesta ovat Taddeo Zuccaro ja Federico Zuccaro pitäneet huolen. Tulos on aivan mahtava.


 Valentano, Farnesen suvun linnake sijaitsee Lago di Bolsenan järven länsipuolella.

Alessandro Farnese syntyi vuonna 152 Valentanon kylässä, mikä kuuluu Farnesen kuntaan. Valentanossa Farnesen suvulla oli jopa linnoitus. Valentano sijaitsee pohjoisenpana lähellä Bolcenan järveä ja siellä lähellä sijaitsee myös kylä nimeltä Farnese, molemmat pieniä kauniita ja idyllisiä kyliä. Farnesen kylässä sijaiste kaunis Klarissa nunnaluostari. Farnesen kylän vanhin alue on keskiaikainen ja säilynyt entsiellää. Suosittelen käydä tutustumassa kylään. Tänne kulkee Vitebosta bussi. Valentanosta on noin 8 kilometriä Farneseen.

Farnesen suku omisti/hallitsi suuria maa-alueita ja useita kyliä Viterbon provinssissa. Alessandro Farnese testamenttasi palatsin sukulaiselleen Parman herttuaalle.

Alessandro Farnese oli kardinaali ja  paavi Paulo III Farnesen pojan poika.


Ikävä kyllä osa Caprarolan keskiaikaisesta keskustasta oli hajoitettava kun uusi valtatie SP 35 rakennettiin kylän kupeesee. Caprarola on silti vieläkin erinomaisen hyvä esimerkki keskiaikaisesta kylästä, joten kannattaa piipahtaa siellä ja kävellä sen erittäin kumpareisia ja kapeita kujia. 







Fil: Caspar van Wittel, Villa Farnese i Caprarola (1720-1725, WGA25832) Jpg

Caspar van Wittelin maalaus jokan kuvaa Palazzo Farnesea / Villa Caprarolaa noin 1600-1700-lukujen vaihteessa.

Fil: Claude-Joseph Vernet - Villa i Caprarola - Google Art Project.jpg

Calude-Joseph Vernetin maalaus Palazzo Farnese / Villa Caprarola 1700-luvun alussa.


Villa Farnese jonne johtaa Via Filippo Nicolain katu


Tämä palatsi ei ole ihan mikä tahaansa palatsi, vaan yksi Italian upeimpia ja huolella hoidetuimpia palatseja. Farnesen suvulla oli suuri mahtava renesanssipalatsi myös Roomassa, joka on nykyään Ranskan suurlähetystö ja suurlähettilään asunto. Sekin yksi Italian promeimmista palatseista.

Aukioloajat ja sisäänpääsymaksu täällä.


Fil: (Claudius Ziehr) Caprarola 002.jpg










Tämä rakennus on Farnesen suvun Cacina del piacere, siis eräänalainen huvipalatsi, mitä ympäröi upea puistoalue. Tänne johtaa privaatti nin puolen kilometrin pituinen tie Via San Roccon kadun läntisestä päästä.


Fil: Caprarola panorama 4.JPG

Caprarolan kylä sijaitsee kahdella eri vuoren kukkulalla, joiden välissä sijaitsee laakso, minkä ylitse kule pari siltaa. Via Filippo Nicolain katu toimii keskustana, minkä varrelle on ruokapikkoja ja muita palveluja. Piazza della Libertan torilla on bussiasema, mutta useimmat bussit kiertää kylän ympäri. Tännekin kulkee bussi Viterbosta. 


Fil: Palazzo Restituti (Caprarola) .JPG

Palazzo Restituti seisoo antikin aikaisen torin Via Dirittan varrella. Veljekset  Lattanzio ja Pompeo Restituti rakennuttivat tänän palastin 1500-luvulla ja arkkitehtina tomi Jacobo del Duca. Ketä nämä Restitutit olivat niin siitä minulla  ei ole aavistustakaan.

Fil: Palazzo Moscheni (Caprarola) .JPG

Fil: Palazzo Gherardi (Caprarola) .JPG

Fil: Palazzo Riario (Caprarola) .JPG


Lago di Vico

Riserva Naturale Lago di Vico avattiin vuonna 1982. Lago di Vico syntyi tulivuorenpurkauksessa ja on 510 metriä syvä. Lago di Vico sijaitsee osittain myös ihastuttavan naapurikunnan Ronciglionen maa-alueella. Järveä reunustaa Monti Cicilione jonka huiput ovat melkein kilometrin korkuisia. Keskellä järveä sijaitsee Monte Veneren saari ja Vicanon joki, joka juoksee järveen. Luonnonpuisto alueella on Euroopan eteläisin pyökkimetsä joka on jäänyt luonnonpuiston suojeluun.


Lago di Vicon järvi. Lähin uimaranta sijaitsee järven pohjoisrannalla. Lähellä sitä sijaitsee myös pari leirialuetta. Lago di Vicon alue on erittäin rauhallista ja  luonnonvaraista aluetta. Eteläsielä rannalla Punta di Lagolla on eniten palveluja, paras uimaranta ja yöpymis mahdollisuuksia. Isompi taajama Ronciglione sijaitsee siinä lähellä. Siellä kannattaa käydä, ehdottomasti.




Paikallisia pieniä kirkkoja on useita Caprarolassa







Caprarolan tuomiokirkko




Fil: S.taTeresaCaprarola.JPG

Santa Teresan kirkko





Ei kommentteja: