tiistai 14. lokakuuta 2014

Acquapendente


Fil: Torre-Alfina-Skyline-2012.jpg

Acquapendente, Torre Alfina

Torre Alfina kuten Ascuapendentekin on valittu Italian kauneimpien kylien joukkoon, I Borghi piu Belli d'Italia.  Torre Alfinassa asuu vain vajaat 300 asukasta.

Torre Alfina sijaitsee Lazion maakunnan pohjoisimmassa kolkassa yksinäisessä ylhäisyydessään, Toscanan maakunnan rajalla, Bolsenajärven pohjoispuolella. Acquapendentestä on vain 6 kilomertiä Totte Alfinan linnuntietä. Muuten Torre Alfina sijaitsee sivussa valtateiltä.


Monte Rufeno

Torre Alfinan pohjoispuolella sijaitsee kaksi luonnonreservaattia, Monte Rufenon luonnonreservaatti on melkein 3000 hektaaria suuri, siis noin yhteensä 4000 jalkapallokentän laajuinen alue. Parco di Monte Peglia e Selva di Meana on suurinpiirtein saman kokoinen. 

Nimittäin nämä molemmat ovat oikeastan yksi ja sama yhtenäinen luonnonalue, jonka läpi kulkee Lazion ja Umbrian maakuntien raja keskeltä ja jakaa alueen kahtia.

Treviano ja Torre Alfina sijaitsevat lähinnä reservaattia. Alueella on autolla ajo kielletty. Acquependenten kunta on vastuussa Monte Rufenon reservaatista. Kunnalla on Museo del Fiore, kukkaismuseokin, sekä Botaanienn puutarha, Il Giardino Botanico. Molemmat Torre Alfinassa. Alueelta löytyy useita erikoisia kukkalajeja.


Acquapendenten kartta kunnan omalta kotisivulta.

Kunta on laittanut kartan vain kylän vanhimmasta osasta ja jättänyt uudemmat osat pois kokonaan kartalta. Kuten kartastakin näkyy niin Acquapendenteen mentiin Paglia joen yli, mikä on Terveren joen sivuhaara. Joki saa alkunsa noin 20 kilometrin päästä Acquapendenstä pohjoiseeen, kylästä jonka nimi on Abbadia San Salvatore ja mikä sijaitsee noin reiluit 800 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella, Toscanan maakunnassa, Sienan provinssissa. Ei voi sanoa muuta kuin että eikö nämä italialaiset kylät olekin mielenkiintoisia ja kauniita.

Fil: Torre Alfina castello.jpg

Torre Alfina'n kylä kuuluu Acquapenndenten kuntaan jo pienuutensakin takia. Tässä pikku kylässä asuu vain noin 300 asukasta. Kylä on valittu Italiassa kauneimpien kylien joukkoon. 

Torre Alfina on aivan vastikään avattu vierailijoille perjantaisin kello 10.30-12.30 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10.30-12.30 ja 14.30-16.30. 


Torre Alfina

Acquependentestä on yhdeksän kilometriä Torre Alfinaan. Eikä Torre Alfinaan kulje mitään suurempia valtateitäkään, vaan kapeita kiemurtelevia paikallisia kyläteitä. Siellä ei nykyään asu kuin noin 300 asukasta vakituisesti. Kesäaikaan on kesävieraita loma-asunnoillaan. Harvat turistitkaan löytävät Torre Alfinaan, vaikka alue on valtavan kaunis ja idyllinen. Vuotuiset Blues-festivaalit ovat joka kesä Torre Alfinassa. 


Etruskien asuinalueita

Torre Alfinassa on melko varmasti asunut etruskeja ja roomalaisia ​​ammoisina aikoina. Etruskien kaupunki Volsinii, toiselta nimeltään Velzna, sijaitsi melko lähellä, nykyisen Bolsenan alueella. Siina kulki jopa keisari Trajanuksen rakennuttama tie, Via Nuova Traiana. Se oli ns konsulääritie, mikä kulki Volsinii'stä Clusium'iin, nykyiseen Chiusi'in Toscanan puolella. Keisari halusi keventää liikennettä Via Cassialla, ja samalla suorentaa matkaa.


Trevinano

Trevinano ja San Giusto kuuluvat myös Acquapendenteen. Trevinano sijaitsevat pohjoiseen päin noin viisitoista kilometriä, luonnonpuistoalueen takana.  Täällä asuu noin 140 asukasta. Kylä on söötti ja rauhallinen.

San Giusto länteen päin. Täällä tuskin asuu kymmentäkään asukasta.

Trevinanosta ei tiedetä paljoakaan, mutta se on melko varmasti ollut etruskien asuinaleutta alunperin. Ensimmäisen kerran paikan nimi mainitaan SS Salvatoren luostarin yhteydessä tuhat luvun alussa. Trevinanosta on noin reilut viisitoista kilometriä linnuntietä luostariin, joka sijaitsee Monte Amiatan vuorten kupeessa, Toscanan puolella.

Acquapendentestä Via Cassiaa pitkin pohjoiseen päin noin kaksikymmentä-kaksikymmentäviisi kilometriä ja siitä käännytään länteen päin Strada Provinciale dei Compattentiä pitkin Abbadia San Salvatore'en. Todellakin käymisen arvoinen paikkakunta, jos sattuu liikkumaan Via Cassialla.


Trevinanon ainoa ravintola ja kahvila


Trevinanon ainoa kirkko. Niin ravintola kuin kirkkokin sijaitsee kylän korkeimalla kukkulalla.


Torre Alfina sijaitsee strateegisesti kolmen maakunnan rajapyykillä, Lazion, Umbrian ja Toscanan. 

Torre Alfinassa oli alkuun vain vartiotorni ja linna rakennettin myöhemmin sen viereen ja niitten ympärille suojamuuri, josta on pari porttia joiden kautta pääsi kulkemaan. Linnassa asui ensi alkuun Risenti niminen aatelissuku joiden sukuvaakuna löytyy vieläkin linnasta. Heidän sukulaisensa Monaldeschit Orvietosta ottivat linnan huostaansa ja hallitisivat kylää 1200-luvun lopulta 1600-luvun alulle. Cervera Sforzan mahtava aatelissuku sai linnan omistukseensa ja he saivat jopa hautakappelin linnan kirkossa, Monaldeschien sukukappelin vierestä. 

Sforzan suvun  jälkeen markiisi Bourbone del Monte Santa Maria meni naimisiin Anna Maria Monaldeschin kanssa ja sai linnan asunnokseen. Markiisi Bourbone del Monte oli sen ajan mahtavimpia attelisherroja firenzeläisen Medici suvun rinnalla. Medicit puolestaan olivat maailman rikkain suku 1400-1700-lukujen välisenä aikana. Italian niemimaan yhdistymisen aikaan liitettiin Torre Alfina Acquapendenten kuntaan johon se kuuluu edelleenkin.


Torre Alfinan Santa Maria Assuntan kirkko ja vasemmalla bussipysäkki, joka taitaa olla ainoa bussipysäkki koko kylässä ... 


Torre Alfinasta löytyy pizzeriakin ja sen huomaa että ikivanhoissa rakennuksissa vieläkin eletään ja ollaan. Pyykit kuivuvat narulla asuntojen ulkopuoella usein yli kadun, kuten Italiassa on tapana.

Fil: Porta della Ripa.jpg

Torre Alfina kaupunginoprtti ja alla valokuvia Acquapendentestä






Kuten kyltti näyttää niin Via Francigana'n pyhiinvaellusreitti kulkee Acquapendenten kautta. Kuten linkistä näkee niin on olemassa oikein opaskirjakin Azquapendenten kohdalla kulkevasta Via Franciganan tien pätkästä.





Kuvassa vasemmalla puolen on kylän  toinen vanha  vesiposti, Fonte del Rigombo,  josta käytiin hakemassa vesi. 

Acquapendente on melko pieni kunta Viterbon provinssissa. Tämä on vanhaa historiallista Tuscian aluetta, sen pohjoisin kolkka, samalla kun se on Lazion maakunnakin pohjoisin kolkka. Nykyinen Viterbon provinssi kattaa suurin piirtein saman alueen jota aikoinaa nimitettiin Tusciaksi. Tuscialaiset ovat erittäin ylpeitä kulttuuristaan ja juuristaan. He juhlivat mielellään useamman kerran vuodessa pukeutuen kansallispukuihin. Täällä olen tehnyt postauksen Tusciasta. 

Itse Acquapendenten kylässä asuu noin vajaat 6000 asukasta. Acquapendente sijaitsee kukkulalla josta on mahtavat näköalat Paglian jokilaaksoon. Paglia on Teveren sivujoki joka saa alkunsa noin tuhatmetriä korkealta Monte Amiatalta. Paglia on 86 kilometriä pitkä joki, mikä juoksee Sienan, Viterbon ja Ternin kautta ja myöhemmin yhtyy Tevereen.

Acquapendenten itäpuolella sijaitsee Monte Rufenon luonnonreservaatti mikä on suurelta osin metsää ja melkoista villiä ryteikköä. Paljon kasvillisuutta ja eläimiä, jopa susiakin liikkuu maisemissa. Tämä on myös maanviljelysseutua. Viljellään viiniä ja vihanneksia sekä valmistetaan keramiikkaa. Alue kuuluu seismiseen vyöhykkeeseen, jossa maanjäristyksen riski on kohtuullisen keskinkertaisen suuri. 


Girolamo/Hieronymus Fabrizio/Fabrizio de Acquapendente oli italialainen anatomi ja embryologi.

Acquapendestä on Roomaan 128 kilometriä, Bolsenan järvelle 10 kilometriä, Viterbohon 52, Bolsenanjärvelle 12. Cassian valtatie SS2 kulkee Acquapendenten läpi ja sitä pitkin pääsee Firenzeen ja Sienaan. Orvietossa on lähin rautatieasema, minne on matkaa 28 kilometriä.

Roomasta tai Firenzestä junalla Orvietoon ja siitä Cotral'in paikallisbussilla Bolsenaan tai Acquapendeneteen tai muihin pinempin kyliin. Välimatkat ovat melko lyhyitä joten päivässä ehtii jo useanpaan paikkaan.

Cotra'lin bussilla pääsee esimerkiksi Acquependentestä Abbadia San Salavtoreen, Torre Alfinaan, Trevinanoon, Arlena di Castroon, Bagnoregioon suoraan ja muihin kyliin vaihtamalla bussia jossain kylässä.

Toinen reitti on junalla Roomasta Viterbo'hon ja siitä Cotral'in busseilla melkein mihinkä kylään tahaansa. Viterbo'sta on useampia yhteyksiä päivittäin kuin pienemmistä kylistä. Esimerkiksi Viterbon ja Acquapendenten väliä kulkee Cotralin bussi melkein yhtenään. Roomasta juna lähtee Flaminion rautatieasemalta, jonne pääsee Metrolla A.

Fil: Via-Francigena-sign.jpg

Tunnettu pyhiinvaellusreitti La Francigena kulkee Acquapendenten ohitse. Täällä on oma postaukseni La Francigenasta. Alunperin reitti kulki Rooman ja Canterburyn katedraalin (Englanti) välillä, Ranskan ja Sveitisn kautta Roomaan. Nykyään reitti on hyvin suosittu patikkareitti, vaikkakin nykyään sitä kuljetaan usein vain pätkittäin siellä täällä. 

Reitti mainitaan ensimmäisen kerran toskaanalaisessa luostarissa vuonna 876 nimeltä San Salvatore al Monte Amiata. Reitti kulki luostareiden kautta joissa sai yöpyä ja ruokailla. Sanonta että kaikki tiet vievät Roomaan uskotaan alkaneen juuri La Francigenasta. Kylällä ei ole muuta nimeä kuin luostarin nimi, siis San Salvatore al Monte Amiata. Kylä on monipuolinen, missä on hyvät palvelut ja yöpymispaikkojakin löytyy.

Acquependentestä on 20 kilometrin patikkamatka Bolsenaan ja toiseen suuntaan Ponte a Rigoon on 13 kilometriä. Ponte A Rigon hyvin pieni kylä sijaitsee suurin piirtein puolessa välissä Via Cassian varrella mennessä San Slavatoren luostariin. Useimmat etapit ovat noin kaksikymmentä kilometriä pitkiä, mutta mikään ei estä kulkemasta lyhempiä pätkiäkään. Reitti on hyvin merkattu ja opastettu. Loput matkaahan voi aina ajaa bussillakin.

Bolsenassa on pari luostaria joista saa yöpymispaikkoja. Convento Santa Maria Giglio, Via Madonna del Giglio  ja  SS Sacramente, Piazza San Cristina 14. Molemmat erittäin mukavia paikkoja!



Fil: Porta San Leonardo.jpg

Acquapendente







Kalteva katukahvila joka ei ole suinkaan ainoa kahvila Acquapendenten kylässä, eika varmaakaan ainoa kalteva kahvilakaan.

Acquapendente on alunperin etruskinen kylä kunnes roomalaiset valloittivat sen ja jonka sitten langobardit hajoittivat. Saksalainen mahtava keisari Otto I, joka oli myös Pyhän Roomalaisen valtion keisari, asui lyhyen ajan 900-luvulla Acquapendentessä. Matilda da Canossa, Toskaanan markiisi, lahjoitti suuret omaisuudet Acquapendenten kirkolle. Acquanpendente oli myös usein sodassa Orvieton kanssa. Acquapendente sijaitsi strateegisesti Kirkkoovaltion ja Markiisi Canossan valta-alueen välissä, paavin ja Pyhän Roomlaisen keisarin valta-alueiden rajalla.

Acquapendenten kylään rakennettiin kaksi upeaa palatsia 1500-luvulla, Palazzo Vescovile, jossa piispa asui ja Palazzo Visconti, josta tuli kaupungintalo myöhemmin. Palazzo Viscontia koristaa upeita freskomaalauksia ja palatsissa pon kaunis puutarha sisäpihalla.

Farnesen suku hallitsi Bolsenan järven läntistä aluetta renesanssin ajalla. Castro, nykyinen Ischia di Castro, oli Farnesen pääapikka, mutta nykyään siina lähellä on kapunkikin nimeltä Farnese. Farneset yhdessä paavin armeijan kanssa ryöstivät Asquapendenten vuonna 1644. Seuraavan paavin ajalla Acquapendente paavin armeijan avulla tuhosi Castron, jossa siiihen aikaan oli hiippakunnan piispan pääapaikka. Nykyään se on siirretty Acquapendenteen. Acquapendenten keskustassa on vieläkin osa kapunginmuuria jäljellä.

Fil: Torre Julia de Jacopo.jpg

Torre Julia de Jacopo osa kaupunginmuuria ja on toiminut vartio- ja puolustustornina. 

Fil: Aquapendente uhrturm.jpg

Fil: Acquapendente-municipio.jpg

Palazzo Comunale, kunnantalo, on yksi upeimmista mitä olen koskaan nähnyt. Kunnan turistisivu!


Santa Maria del Fiore

Festa dei Bugnaloni on perinteinen kunnan vuotuinen juhla kolmantena sunnuntaina toukokuussa, jolloin kaikki kynnelle kykenevät ovat mukana juhlimassa. Mahdollisesti tämä juhla on vanhimpia toskaanalaista perinnettä olevista "toukokuujuhlista" jotka juhlitaan Madonna del Fioren, kukkaismadonnan, kunniaksi. Suosittelen osallistua jos sattuu olemaan lähettyvillä!

Firenzen tuomiokirkko on rakenenttu juuri Pyhän Madonna del Fioren kunniaksi ja sen nimikin on Santa Maria del Fiore. Madonna del Fiori vittaa Pyhään Mariaan, mutta perinne juhlia kukkaismadonnaa sai alkunsa jo keskiajalla ja nykyään se on monimutkainen tapahtuma, johon kuuluu paljon erilaisia rituaaleja, ​​tapahtumia ja perinteitä.

Fil: Acquapendente.jpg

Fil: Festa Pugnaloni 2010.jpg

Piazza del Duomo, tuomiokirkon tori

Kuvassa vietetään Festa dei Pugnalonia Basilica Cattedrale di San Sepolcro tuomiokirkon edustalla. 

Acqupendente on alueen hiippakunnan pääpaikka. San Sepolcro basilika i rakennttu vuonna 1149. Acquapendente on tunnettu jo 800-luvulta koska Via Francigenan pyhiivaellusreitti on kulkenut kylän lävitse. Kylä sai nimensä alueen monista vesiputouksista. Vuodesta 149 oli Acquapendente itsenäinen kaupunki, mikä aikaisemmin kuului Kirkkovaltioon. Kaksi kilomteriä kaupungista sijaitsee Monte Rufenon luonnonresevaatti.


San Sepolcron tuomiokirkko 

San Sepolcro tarkoittaa pyhää hautaa ja nimi kirkolle tulee siitä että kirkko omistaa Jerusalemin pyhän haudan kivestä, joka on verestä punainen  ja tuotu tähän tuomiokirkkoon. Tämä  erittäin kallisarvoinen reliikki säilytetään kirkon kryptasssa, minne pääsee käymään päivittäin, paisti ei sunnuntaisin. Reliikkiä käyteään silloin tällöin myös mukana liturgisissa toiminnoissa.

Tuomiokirkko perinteisesti kuuluu dominikaani/saarnaajaveljien järjestölle. Tuomiokirkkoa nimietään nimellä San Sepolco, pyhä hauta, silla kirkossa säilyteään Jerusalemista tuotua kiveä, jossa sanotaan olevan Jeesuken verta ja että kivi on peräisin Jeesuken pyhästä haudasta.


Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-abside4.jpg

San Sepolcro, alkuperäinen kirkko, mikä seisoo uuden kirkon takana.

Jo 1600-luvulla siirrettiin piispan hiippakunnan keskus Castrosta Acquapendenteen ja San Sepolcon kirkkoon. Suurin syy siihen oli luonnollisestikin se seikka, että San Sepolcon kirkko omisti Jeesuksen haudalta tuodun kiven.

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-altare.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-Altare destro.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-Navata centrale.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-cripta3.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-cripta6.jpg

Krypta

Tuossa pyramidin mallisessa kryptassa on tallessa se Jerusalemista tuotu kivi.

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-cripta7.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-cripta8.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-fonte.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-organo.jpg

San Fransescon kirkko oli aikaisemmin nimeltään Santa Maria siihen aikaan kun sen omistivat fransiskaanit/vähäisempien veljien sääntökunta. Kirkko on rakennettu 1100-luvulla ja kirkon vihki käyttöön Orvieton piispa Aldrobrandini. Täällä luostarin tiloissa sijaitsee Monte Rufenon luonnonreservaatin konttoori ja toimisto.

Fil: 743MontefiasconeLagoBolsena.JPG

Bolsenan järvi sijaitee Acquapendenten etelä puolella, noin kymmenen kilometriä linnun tietä. Bolsenan järvi on kraaterijärvi, joka syntyi tulivuorenpurkauksessa hyvin kauan sitten. 

Vulcinin tulivuori on purkautunut niinkin myöhään kuin vuonna 104 eaa. Bolsenajärven vedenpinta sijaitsee 305 metriä merenpintaa koreammalla, syvimmillään se on 151 metriä syvä. Järven ympärillä sijaitsee useita mukavia kyliä, sekä turisteille järjestettyä palvelua. 

Bolsena joesta juoksi Marta niminen joki Tyrrhenanmereen, nykyisen Graviscaen kohdalla, joka aikaisemmin oli nimeltään Tarcuinii. Bolsenan kylä oli olemassa jo etruskien ajalla, jotka asuttivat aluetta. Bolsenajärven eteläreunalla sijaitsee Marta niminen kylä tai kaupunki, jos niin haluaa sanoa, jonka kohdalta Marta joki sai alkunsa. Martaon ihan mukava paikka sekin. Se sijaitsee  Bolsenajärven rannalla, josta on mahtvat näköalat Bolsenan järvelle.

Fil: Montefiascone panorama.jpg

Montefiasconen kapunki on noin 13.000 asukkaan asumuskeskus joka sijaitsee Bolsenajärvestä kaakkoon korkealla kukkulla. Montefiascone on mielenkiintoinen kylä sekin, josta olen tehnyt postauksen täällä.


Montefiascone sijaitsee sen verran korkealla että sieltä on myös mahtavat näköalat Bolsenajärvelle. Järven ympäristössä saa vaikka koko kesälomansa kulumaan. Alue on todella kaunis ja historiallinen. Useita leirintäalueitakin löytyy Bolsenajärven ympäristöstä.

Fil: Gradoli 2.JPG

Gradoli sijaitsee Bolsenajärven luoteisella puolella, pari kilometriä Bolsenan järveltä. Toinen yhtä idyllinen pieni kylä siina vieressä on Latera, jossa sielläkin melkein asustelee vain eläkeläisiä.















Ei kommentteja: