torstai 15. tammikuuta 2015

Cappella Paolina, Vatikaani
Sala Regia, kuninkaan sali,  Vatikaanin apostoolisessa palatsissa, josta pääsee Cappella Paolinaan, Sikstiiniläiseen kappeliin ja kappeliin nimeltä Ducale. Amerikkalainen poliitikko John Kerry on näköjään vierailulla Vatikaanissa, ja Vatikaanin seremoniamestari Mosignor Jose Bettancourt toimii oppaana. Tämän salin freskomaalauksia on ollut monta sen ajan tunnettua mestaria maalaamassa.

Apostoolinen palatsi on ollut paavien virallien asuinrakennus Vatikaanissa. Paavi Symmachus rakennutti palatsin jo 500-luvulla. Sitä ennen oli paavit asuneet Lateraanipalatissa, mutta tästä lähtien paaveilla oli kaksi palatsia asuttavanaan. Apostoolisessa paalatsisa sijaitsee paljon muutakin, useita erilaisia kappeleita ja paavin talouden- ja henkilökunnan tilat.


Isot painavat pronssiovet johtaa Apostoliseen palatsiin. Ovella vartioi sveitsinkaartilaiset.

Aivan ensin on sanottava ettei tätä kappelia Cappella Paolina'a pidä sotkea toiseen saman nimisen kappelin kanssa, joka sijaitsee Santa Maria Maggioren basilikassa. Roomasta löytyy vielä kolmaskin Cappella Paolina Quirinalen palatsista. Video Quirinalen Paolinan kappelissa pidetystä joulukonsertista tässä alla.
Cappella Paolina, Paolina kappeli, on tunnettu kappeli Apostoolisessa palatsissa Vatikaansisa. Capella Paolina toimii Vatikaanin seurakuntakirkkona. Paolina kappelin ja Sikstiiniläisen kappelin välissä sijaitsee Sala Regia. 

Scala Regia on taas puolestsan se monumetaalisen suuri rappukäytävä joka yhdistää Vatikaanin palatsin ja  Pyhän Pietarin basilikan. Giovanni Lorenzo Bernini suunniiteli ja rakensi porraskäytävän 1600-luvulla.

Paavi Paulus III (Alessandro Farnese) rakennutti Paolinan kappelin alkuun sakramenttikappeliksi ja kappeliksi jossa voitiin pitää koonklaaveja paaveja valittaessa. Luonnollisestikin paavi Paulo III Farnese valitsi Michelangelo Buonarrotin, oman kotikaupunkinsa Firenzen suuren mestarin, maalaamaan maalauksia kappelin seinille. Federico Zuccari sai myös kunnian maalata joitakin freskomaalauksia kappeliin.


Scala Regia ja sen perspektiivi pylväskäytävä, joka näyttää pitemmältä ja syvemmältä mitä se todellisuudessa on. Antonio da Sangallo nuorempi sai kunnian suunnitella ja rakentaa Sala Regian. 


Cappella Paolina


Se vei kolme vuotta kunnes Cappella Paolina valmistui vuonna 1540.  Vuonna 2009 Cappella Paolina'ssa pidettiin täysrestaurointi. 

Michelangelo Buonarroti oli juuri lopettanut feskomaalaustyönsä Sikstiiniläisessä kappelissa kun paavi Pualus III Franese pyysi hänet maalamaan freskomaaluksia tähänkin Vatikanain kappeliin. Michelangelo maalasi hitaasti sillä hän oli jo iäkäs. Hänellä oli smanlaiskesti valmsiteilla hautamuistomerkki Paavi Giulio II/Julius II della Rovere'lle. Sitä enne oli Michelangelo maannuut selällään katonrajssa rakennsutelinen päärllä neljä vuotat ja malannut Sikstiiniläiseen kappeliin kattofreskomaalaukset. Saman kappeliin hän oli myös maalnnut valtavan suuren freskomaalausken seinälle, Aatamin luominen.Paolina kappeli ei kuulu ylesiin Vatikaanin museon tiloihin, vaan  se on Vatikaanin privaatti kappeli, jota kuitenkin silloin tällöin näytetään vierailijoillekin.

Virtuaalinen vierailu Cappella Paolina'ssa.


Convercione di Saulo, Pauluksen kääntyminen

Michelangelo, Pauline konvertering Saulo 02.jpg


Maalauksen luonnollinen koko on 625x661 cm.


Michelangelo, Pauline konvertering Saulo 04.jpg


Michelangelo, Pauline konvertering Saulo 05.jpgCrosifissione di Pietro, Pietarin ristillenaulitseminenEi kommentteja: