sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Munkkeja ja nunnia liikenteessä


Roomassa asuu paljon nunnia ja munkkeja, ja sen lisäksi myös nunnia ja munkkeja jotka tulevat pyhiinvaellusmatkalle Vatikaaniin ja samalla katollisen kirkon "pääkaupunkiin" Roomaan. On aivan mahdottomuus sanoa kuinka monta luostaria tai uskonnollista yhdyskuntaa Roomasta löytyy mutta niitä on monen monta sataa, uskallan väittää.

Katollisen kirkon kotisivuilla, Vicariatus Urbis, on lista  Roomassa asuvista nunnista, luultavasti vain abbedissoista ja luostarin vastaavista. Tässä on lista nunnaluostareista ja sisaryhteisöistä Roomassa. Joukossa on joitakin ulkomaalaisiakin ja muualla Italiassa sijaitsevia yhetisöjä, luutavsti siki etti niillä ole "pääkonttoria" Rooamssa lainkaan. Yleensä jokaisen luostarin tai sisaryhteisön kohdalla on kaikkien nunnien ja sisarien nimetkin. Samoin veljeskuntien kohdalla.

Lista munkkiluostareista.

Munkit ja nunnat katollisessa kirkossa ovat alinpaan hieraksiassa. He eivät ole tavallisia maallikkoja mutta he eivät kuulu pappiskastiinkaan. Heitä voi kutsua "vihityiksi uskonnollisiksi". Munkit ja nunnat ovat järjestätyneet omiin yhteisöihinsä joissa oman sääntökunnan tavat ja tottumukset ovat ohjenuorana. Jokaisella usealla sadalla tällaisella yhteisöllä on tai on ollut oma perustajansa ja johtohenkilönsä. Jotkut sääntökunnat tai yhteisöt keskittyvät koulujen ylläpitoon ja toiset taas sairaiden ja vanhusten hoitoon. Useimilla on paljon aktiivista toimintaa kun taas jotkut yhteisöt ovat enempi sisäänpäinkääntyneitä ja käyttävät paljon aikaa meditatioon, rukouksiin ha hiljenemiseen.

Italialaiset nunnat ei ole suinkaan enemmistö roomalaisissa luostareissa vaan nunnia on tullut Roomaan ympäri maapalloa. Erikoisen paljon on filippiiniläisiä nunnia, sekä ukrainalaisia, intialaisia, nunnia Sri Lankasta. Myös afrikkalaisia ja eteläamerikkalaisia nunnia on melko runsaasti. Vähemmän nykyään eurooppalaisista maista. Sen sijaan munkkien parissa on melko runsaasti saksalaisia miehiä. 

Koska Roomasa on useita uskonnollsia korkeakouluja niin Roomassa on myös paljon papiksi opiskelevia ympäri maapallon. Munkkeja ja pappiskokelaita on joskus vaikea erottaa toisistaan pukeutumisen peruteella, enkä ole siihen sen kummemmin perehtynytkään.

Munkit ja nunnat elävät yhteisössään samojen sääntöjen vallitessa. Syövät yhdessä, tekevät työt yhdessä ja osallistuvat yhdessä hartaushetkiin. Vain öisin ja määrättyinä lepotunteina he saavat olla omissa oloissaan. Kukaan ei omista mitään vaan kaikki on yhteistä, patsi  että jokain omsitaa omat vaatteensa.

Nunnat ja munkit asuvat luostareissa. Monissa luostareissa on vierashuoneita joita voi maksua vastaan vuokrata. Nunnien tai munkkien sukulaiset voivat saada yöpyä ilmaiseksikin mutta tapana on antaa jonkinlainen korvaus yöpymisestään.

Conventiksi nimitetään luostaria jossa asuu nunnia jotka käyvät töissä esimerkiksi koulussa, sairaaassa tai hoitokodissa. Tällaisia nunnia ei kutsuta tavallisesti nunniksi vaan siskoiksi. Koska alunperin uskonnolliset siskot hoitivat sairaita niin sairaanhoitajiakin alettiin sitten luonnostaan kutsumaan siskoiksi. Ruotsissa opettajia (naisopettajia) kutsutaan neideiksi, fröken nimityksellä. 

Frate tai friar tarkoittaa veljeskuntaa, jossa munkkeja kutsutaan vejeksiksi. Jotkut näistä käy luostarin ulkopuolella töissä. Useat toimivat pappeina. He lupautuvat asumaan köyhinä veljeksinä yhdessä lopun ikäänsä.

Munkit jakautuvat kahteen ryhmään. Suurin ryhmä on ns kerjäläismunkit johon kuuluu dominikaanit, fransiskaanit, karmeliitat ja augustinolaiset. Loput sitten kuuluvat pinempiin ryhmiin kuten trinitaarit, serviitit, minimit, merkantiinit, "paljasjalka" karmeliitit jne.

Fransikaanit kantavat ruskeita asuja, dominikaanit valkoisia, bendiktiinit mustia ja missionäärit valkoisia asuja joissa on sinisiä raitoja. Kaikki nunnat eivät käytä huntua mutta heillä voi olla oman sääntökuntansa liinaa tai myssy.

Roomassa törmää hyvin helposti kadulla  nunniin, mutta munkkeja näkee paljon harvemmin. Tvallisin paikka kohdata nunnia on jäätelömyymälöiden edessä. Munkeista en tiedä mutta nunnien kanssa voi aivan hyvin jutella ihan mistä aiheesta tahaansa. Nunnat elävät tässä samassa yhteiskunnassa aivan kuten mekin ja seuraavat lehdistä ja netin kautta maailman menoa. Nunnat osallistuvat usein erilaisiin menoihin, pitävät luentoja ja osallisituvat keskusteluihin. Hyvin monet nunnat ikään katsomatta opiskelevat, jopa korkeakoulutasolla. Nunnat matkustelevat siinä missä muutkin ihmiset. 

Karmeliittanunnat elävät melko eristettyä elämää kun taas esimerkiksi salesiaanit, jotka ovat yksi suurimmista luostariyhteisöistä, elävät hyvin paljon keskellä yhteiskuntaa ja ovat aktiiviesti mukaana sosiaalisessa yhteiskuntatyössä. Nämä nuoret miehet ovat luultavasti pappiskokelaita

Blue Nun

Nuance

Roma

Nuns

Nuns, near Forum Romanum, Rome

nuns

Happy Nuns

Nuns eating ice cream

A nun climbing stairs near the Vatican

Double

_DSC0453-2

Nuns

Desperate Nuns in San Lorenzo


1 nuns in piazza s pantaleo

DSC09916

Nuns - DSC 3106 ep

Nun - DSC 3111 ep

Nun pitstop

IMG_4966.JPG

Loitering Nuns

Nuns on the Run

18.22 Nuns in  circo massimo

beggar and nuns

nuns

camplidoglio

Worship

Must be on the right track...

 Nunnia näkee hyvin usein jäätelökioskien edustalla


  Lentokentällä
Pause/Siesta