sunnuntai 11. elokuuta 2013

Santissima Trinita dei Monti


File:Spanish Steps, Rome.JPG

Santissima Trinita dei Monti on ranskalaisten omistama kirkko Espanjalaisten portaiden yläpäässä. Espanjalaiset portaat kulkevat Piazza Santa Trinita dei Montin ja Piazza di Spagna välillä. Arkkitehti Francesco  de Sanctis suunnitteli ja rakensi portaat vuosien 1723-1715 välisenä aikana. Portaat hyväksyi niin silloinen paavi kuin Ranskan kuningaskin ja Ranskan valtio kustansi portaiden rakentamisen. Espanjalaiset portaat ja Santissima Trinita dei Montin kirkko eivät kuulu tärkeinpiin nähtävyyksiin Roomassa, mutta harva haluaa välttyä silti käymästä portailla. Alue on muuten kallis alue. Hotellit maksavat maltaita ja alueella on vain luksusluokan tavaraa myynnissä. Kaikilla suurimmilla muotitaloilla on lähistöllä oma myymälänsä, Dior ensimmäisenä vasemmalla, Via Condotti 1. Koko alue jotekin vaikuttaa  kovasti ranskalaiselta.

Spanish steps Rome Italy.jpg

Fontana di Barcaccia, venettä kuvaava suihkulähde, jonka suunniteli Pietro Bernini, Giovanni Lorenzo Berninin isä. Siihen aikaa Teveren joki tulvi joka vuosi ja sattui että veneet lainehti Rooman kaduille silloin tällöin tulvien mukana. Siitä idea suihkulähteelle.

Kukkulalle pääsee myös kaksia muita portaita pitkin, jotka kulkevat molemmilta sivuilta, mutta eivät näy torille. Hissikin löytyy portaiden vasemmalta puolen, Metroon johtavan kujan päästä.


Piazza Trinita dei Monti, Trinita dei Montin kirkko ja sen takana Villa Medici. Obeliski tuossa torilla on nimeltään Sallustiano. Nimensä obeliski sai siitä että se alunperin seisoi Sallustianon puutarhassa/Horti Sallustiani.

Portaat omistaa siis Ranskan valtio niin kuin se omistaa kirkonkin ja alueen sen ympärillä sekä hieman kauenpana sijaitsevan Villa Medicin ja huvilan suuren puutarhan. Portaat saivat nimen espanjalaisen Vatikaanin suurlähetystön mukaan, joka sijaitsee lähellä portaita Piazza di Spagnalla, sen eteläisellä reunalla.

Huhtikuussa aseteteaan joka vuosi kukkaisistutuksia portaille ja italialaiset ja ranskalaiset muotihuoneet pitävät muotiesityksiä portailla.

File:Roma-piazza di spagna.jpg

Näkymä ylhäältä Piazza Trinita dei Montilta Piazza di Spagnalle. Katu suoraan etenpäin on  "muotikatu" Via Condotti.


Piazza di Spagnalla, aivan portaiden vieressä vasemmala, sijaitsee kuuluisa Babington's Tea Rooms. Kaksi rikasta englantilaista donnaa perusti tämän teahousen vuonna 1893. Siihen aikaan teetä nyytiin vain apteekeissa. Teahouse on vieläkin Cargill  suvun omistuksessa.


Pääalttari


File:TrinitàMontiAltare2-SteO153.JPG

Santissima Trinita dei Monti'n pääalttari


PInturiccion kattomaalaukset

Trinita dei Montin kirkon yhteydessä sijaitsee  luostari nimeltä Fraternita Monastica Delle Sorelle Di Gerusalemmejossa asuu niin munkkeja kuin nunniakin samassa yhteisössä. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Istituto Sacro Cuoren instituutti , joka pitää yllä alakoulua ja päiväkotia.  Chiostro 

Luostaria näytetään silloin tällöin oppaan mukana. Luostarissa on runsaasti upeita kalkkimaalauksia seinillä.


Taddeo ja Frederico Zuccarin maalausLuostari valmistui jo vuonna 1494 ja kirkkoa rakennettiin vuosien 1503-1587 välillä. Kirkko uuskorjattiin vuonna 1816. 

Giovanni Battista Falda: kuvaus vuodelta 1669, Trinita dei Monti, sen vieressä luostari ja vasemmalla Villa Medici. Siihen aikaan luostari kuului fransiskaani nunnajärjestölle nimeltä Minimi. Vuonna 2006 luostarin sai ranskalainen Societe du Sacre-Coeur de Jesus haltuunsa. 


Luostarissa kuitenkin asuu nykyään niin nunnia kuin munkkejakin ja he kuuluvat järjestöön nimeltä Les Fraternies Monastiques de Jerusalem. Tämä järjestö on nuori. Sen perusti vuonna 1975 Pierre-Marie Delfieux. Hän opiskeli teologiaa, filosofiaa ja sosiologiaa Pariisissa. Hän eli eremiittielämää kaksi vuotta Algeriassa. Vuonna 1979 hän kirjoitti kirjan nimeltä Livre de vie, elämän kirja, josta tuli järjestön opaskirja. Hän kuoli 21.helmikuuta tänä vuonna.

Luostari on yksi Rooman suurinpia. Luostaria ovat olleet suunnittelmassa niin Michelangelo, Bramante kuin Rafaellokin.


Trinita dei Monti
Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 6.30-20.00
torstaisin kello 6.30-24.00
maanantaisin suljettu

Messuajat:
tiistaista perjantaihin kello 18.00
lauantaisin kello 12.30
sunnuntaisin kello 11.00


Bussi 119 tekee kiertolenkin keksikaupungilla. Se lähtee Piazza Venezian torilta ja päätyy takaisin samalle torille. Largo Chigin ja Piazza Venzian pysäkkien välin ajaa bussi samaa tietä, Via del Corsoa pitkin. Muuten se ajaa Trinita dei Montin oven edestä, mutta pysäkkin on vasta hieman sen jälkeen  luostarin seinustalla. Palatessaan Piazza Poppolon torilta se ajaa Rooman keksustan läntistä puolta, alueella missä ei muut bussit soi liikkua lainkaan. Bussi on hiljaien sähköbussi, joten joillakin kapeilla kujilla on pasrta ola avruillan aj hypätä johonkin myymällä tai ravintolaan sisään kun bussi haluaa ohittaa.
Kirkon eten voi nousta mysö Metrosta mihin pääse kapea kujaa pitkin Piazza Spangnalat portsien vasemmalat puoleta. Sielä kujan päästä pääsee kävelytunnelia pitkin Vai di Vittorio Veneton pohjoiseen päähän, mistä pääse mukasvati Pincion pusitoon ja Galleria Mediciin.


Trinita dei Montin kirkko on melko pieni mutta kaunis ja harmooninen.

File:S.Trinita deimonti (4).JPG

Daniele da Volterran maalaus

File:Pablo de Céspedes, Decorazione della volta, 1570 c., trinità dei monti.jpgKirkon vanhin osa on rakennettu 1500-luvun alkuvuosina ja se osa on eristetty raita-aitauksella. Kyllä sinne voi mennä silti.

File:Trinita dei Monti Rome interior nave.jpg


File:Trinita dei Monti assumption of the virgin.jpg

Daniele da Volterran maalausArkiv:. Roma villamedici (15) jpg

Villa Medici

Täällä olen aikaisemmin kertonut Villa Medicistä.

Trinita dei Montin kirkon lähellä sijaitseva Villa Medici ja se ja sen ympäristö kuuluu myös Ranskan valtiolle. Villa Medicissä sijaitsee Ranskan akademia.


Piazza di Spagnan eteläisessä osassa, joka on oikeastaan oma torinsa tai ainakin jatke Piazza di Spagnalle, on nimeltään Piazza Mignanelli. Torilla seisoo kaunis Colonna dell'Immacolata ja sen takana näkyy Espanjan Vatikaanin suurlähetystö. Kuvan oikealta puolen löytyy ne toiset portaat jotka johtavat ylös Piazza Trinita dei Montille. Joka vuosi 8. joulukuuta juhlitaan madonnaa ja hänen päänsä päälle asetetaan kukkaisseppele. Palokunta kukittaa madonnan ja paavi on paikalla joka vuosi seppelöintiä juhlistamassa.

Piazza Mignanellillä sijaitsee ravintola nimeltä alla Rampa joka on tyypillinen turistiravintola. Avoinna 12-15 ja 18-23. Tämä ravintola tarjoaa vaihtoehtoja joka lähtöön, aamiaista, lounasta, välipalaa ja päivällistä. Ruokaa löytyy jokaisen makuun. Useimmat vaikuttavat olleen tyytyväisiä ruokaansa. Henkilökohtaisesti en oikein viihdy noin isoissa ja "meluisissa" ravintoloissa. Mutta makunsa kullakin. Hintansa väärti se ainakin on, ajatellen että tällä alueella maksaa kaikki...Tässä ympäristössä on suuri vaara että törmää amerikkalaisiin filmitähtiin tai miksi ei italialaisiinkin.

Piazza Mignanellillä, Via dei Due Macellin alkupäässä, sijaitseee Euroopan isoin McDonnalds ja McCafé.File:Campo Marzio - palazzo Mignanelli 1150599.JPG

Palazzo Gabrielli-Mignanelli Piazza Spagna

Ravintola alla Rampan vieressä seisoo tämä upea palatsi jonka omistaa muotimoguli Valentino Garavani nykyään. Rakennuksessa sijaitsee Valentinon asunnon lisäksi Accademia Valentino. Palatsin sisäpihalla on nykyään Igor Mitoraj'n valmistama patsas.
Ei kommentteja: