tiistai 10. toukokuuta 2011

Santa Maria Maddalena


Santa Maria Maddalena, Piazza della Maddalena

 Avoinna:

Arkisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 8.00-12.00 ja 17.00-20.00

 Messu joka päivä kello 19.00

Kirkko sijaitsee Rooman sydämessä, Colonnan kaupunginosassa. Tämä on aluetta jossa helposti joutuu eksyksiin, mutta ei hätää, ennemmin tai myöhemmin täältä löytää ulos suuremmille kulkuväylille. Kirkko sijaitsee Patheonilta noin vajaat 100 metriä suoraan pohjoiseen päin, Via delle Colonnellea pitkin.

Tällä alueella on kapeita kujia ja pieniä sööttejä toreja tiheään. Alueella on mukava vaeltaan ihan ilman mitään päämäärää.pitää muistaa ettei täällä kulje busseja. Lähimmät bussipysäkit sijaitsee Corso di Rinascimentolla (länteen päin 100 metriä) ja Via del Corsolla (itään päin 200 metriä). Tänne voi saada taksin tai ambulanssin, jos hätätila tulee.


Kirkon edustalla sijaitseva Santa Maddalenan tori on pieni, rauhallinen ja viihtyisä. Mutta aika ajoittain torilla liikkuu paljon turisteja. Ravintolat vetää myös puoleensa väkeä.

Torin reunalla on muutama ravintola ja kahvila/baari. Ei ne ole mitenkään kuuluisia ruokapaikkoja. Kirkon julkisivu toimii kauniina kulissina. Siinä on myös hotelli nimeltä Relais Maddalena, josta en osaa sanoa mitään siitäkään. 

Jos haluaa ruokailla niin voin suositella kävelemään Via della Maddalenan kujaa pohjoiseen päin. Siinä sitten on Coppeden korttelisto, josta löytyy takuulla hyvää ruokaa. Kannattaa mennä ainakin pois päin Piazza Navonalta etsimään ruokapaikkaa. Piazza della Maddalena on kaunis ja viihtyisä tori, joten ei ihme jos ohikulkijat istahtavat torin reunalla sijaitseviin ravintoloihin tai viinibaariin. 
Arkkitehdit onnistuivat saamaan rokokootyyliä mukaan luomukseensa. Kirkko on ainoa rokokoo tyylinen kirkko Roomassa. Kirkkohan valmistui vasta vuonna 1735. Rokokoota pidettiin sopimattomana arkkitehtuurisena tyylinä kirkkoja suunniteltaessa, joten kirkkoa alettiin kutsumaan nimellä chiesa di zucchero/sokerikirkko.

RomaSMariaMaddalena01TimpanoSuperiore.jpg

RomaSMariaMaddalena02CoronamentoFinestraSuperiore.jpg


Il Bacaro

Oma lempipaikkani tällä alueella, josta olen jo aikaisemminkin maininnut, on Il Bacaro, Via degli Spagnoli 27. Piazza della Maddalenalta pohjoiseeen päin Via della Maddalenaa pitkin, sitten vasemmalle Via della Coppelle'lle ja siitä oikealle Piazza delle Coppelle'lle ja edelleen Via dei Spangnolia pitkin. Via dei Spagnoli jakautuu kahtia ja kulkee molemmin puolin isoa rakennusta. Sillä ei väliä kummanko ottaa näistä kujista, sillä kulman takaa löytyy Il Bacaro.


Heti Santa Maddalenan torin jälkeen löytyy tunnettu ravintola nimeltä La Scaletta. Avoinna kello 1.00-24.00. Kannattaa kokeilla!

Toinen La Scaletta sijaitsee Trasteveressä Via della Scala 8. Erittäin suosittu. Sijaintinsa puolesta valitsisin tämän näistä kahdesta.

Tumba Camillus de Lellis.jpg

Camillus de Lellis/Camillo de Lellis (1550-1614)

Pyhä Camillo de Lellis lepää lasiarkussa Santa Maria Maddalenan basilikassa. De Lellis syntyi Abbruzzossa. Hänestä tuli pappi ja Camillianien uskonnolisen sääntökunnan perustaja. Camilliaanien järjestö on latinaksi nimeltään Ordo Clericorum Regularium Ministrantium Infirmis. Sääntökunnan perustehtävävnä on terveyden ja sairaanhoidon avustus- ja tukityö.

Rooman saavuttuaan de Lellis tapasi Roomassa Firenzestä kotoisin olevan papin ja lähetystyöntekijän Filippo Nerin. Neri perusti oman sääntökunnan nimeltä Oratoriaanit. Camillo de Lellis otti oppia Filippo Neristä ja alkoi toimia sairaanhoitajana Santo Spirito/Pyhän Hengen hospitsissa Vatikaanin kuppessa. Hän sai johtohenkilön aseman hoitolassa. Hospitsi oli pyhiinvaletajien yöymispaikka ja samalla sairaala. Monet pyhiinvaeltajat tulivat viimeisillä voimillaan Roomaan. Sairaala sijaitsee samalla paikalla vieläkin. Vuonna 1582 Camillo de Lallis perusti oman sääntökunnan nimeltä Ministri degli Infermi/kamiliaanit, eräänlainen luostarisääntökunta, jonka pääpaikka sijaitsee Maria Maddalena kirkon vieressä sijaitsevassa luostarissa.

De Lelliksen pyynnöstä rakennettiin Santa Maria Maddalenan kirkko, Pyhän Magdalenan kunniaksi. Paikalla sijainnut entinen kirkko Santa Lucia della Colonna purettiin ja tilalle rakennettiin uusi. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1699. Se vei kaiken kaikkiaan 70 vuotta rakentaa kirkkoa. Kirkko on samalla myös Abruzzolaisten kotikirkko Roomassa.

Roomassa on myös kirkko, joka on pyhitetty Camillo de Lellikselle, Basilica di San Camillo de Lellis, Via Sallustiana 24.


Svetisläinen Carlo Maderno on suunnitellut julkivun. Maderno oli ensimmäisiä barokin ajan arkkitehtejä. 1500-luuvn lopulla. Barokin tyylihän on puhtaasti roomalainen tyyli. Hänen veljensä Stefano oli kuvanveistäjä. Madernon veljekset olivat sukua arkkitehti Fransesco Borrominille, joka oli yhden sukupolven nuorempi henkilö.

Luultavasti arkkitehteinä toimi Carlo Fontanan lisäksi Giovanni Antonio de Rossi ja Giuseppe Sardi. Omasta mielestäni pojat pistivät överiksi...barokintyyli ei oikein ole minun suokkini. Rokokoo on mielestäni barokin liioittelua.

Carlo Fontana oli sveitsiläis-roomalainen arkkitehti, jonka mukaan suihkulähde sai italialaisen nimensä, fontana. Hän on yksi Rooman arvostetuimmista arkkitehdeistä. Hän sai jopa kunnian toimia Accademia di San Lucan johtohenkilönä. Barokintyylisuunta syntyi Roomassa 1500-1600-lukujen vaihteesa ja Fontana oli yksi sen edustajista, mutta hänen tyylinsä erosi tyypillisestä barokintyylistä. Hänen barokkityylinsä sai vivahteita klassisesta tyylistä.Giovanni Antoni de Rossi oli syntyään roomalainen ja hänen barokkityylinsä oli ehdotonta barokkia parhaimmillaan. Giuseppe Sardi oli venetsialainen arkkitehti. Hänen töitään löytyy ympäri Italiaa, vaikka eniten niitä on Venetsiassa.

Carlo opiskeli arkkitehtuuria Rooomassa yhdessä isänsä veljen Domenico Fontanan kanssa. Carlo kuoli Roomassa vuonna 1629 ja hänett haudattiin San Giovanni Battisti dei Fiorentinin krikkoon Roomassa, vaikka kirkko on oikeastaan vain firenzeläisiä varten. Mutta Carlo rakensi kirkon komean ison kupolin ja luultavasti sveitisläisne suklulaisensa Borrominin toiveesta. Myöhemmin vuonna 1667 teki Borromini itsemurhan ja hänetkin haudattiin samaan kirkkoon Carlon kanssa.

Kirkon nimi on lyhyesti La Maddalena, virallisesti Santa Maria Maddalena in Campo Marzio. Kirkko on siis 1700-luvun luostarikirkko alunperin. 
 Nykyinen alttaritaulu esittää Santa Maria Maddalenaa


Giovanni Fransesco Barbieri tai Il Guercino, millä nimellä hänet tunnetaan, maalasi alttaritaulun, joka viettiin Vatikaanin museoon.

Il Guercino syntyi Ferraralaiseen aatelissukuun. Hänellä ei ollut kärsiävllisyyttä koulutaa itseään mutta silti hän on maalannut varmaan eniten maalauksia koko maailman hisoriassa. Aivan käsittämättömän määrän. Kaiken lisäki hän oli levoton luonne eikä pysynyt kauaakaan samassa paikassa. Roomassakin hän viihtyi vain pari vuotta. Hänen suuri ihalijansa Alessandro Ludovisi, josta tuli paavi Gregorius XV, tarjosi hommia Giercinolle. Pian useat roomalaiset aateliset halusivat Guecinolta maalauksia. Hänen hieman omalaatuinen, mutta vahva ilmaisu viehättää. Hän oli suuri mestari, kieltämättä. Gamillo de Lellis

Sebastiano Conca om maalannut kirkkoon freskomaalaukset. Kirkossa on Pyhän Camillus de Lelliksen jälkeenjäännökset suuressa kappelissa oikealla puolen. Camillus de Lellis kuoli kirkon vieressä sijaitsevassa luostarissa vuonna 1614. Kirkon vasemmalla puolella sijaitseva luostari valmistui jo muutama vuosi ennen kirkkoa.
Munkkiluostari Casa "Santa Maria Maddalena",
Piazza della Maddalena 53,
www.camilliani.org


Upeat urut

Ei kommentteja: