torstai 17. maaliskuuta 2022

Vatican LIve


Pyhän Pietarin basilikassa pidetään Angelusrukous San Giuseppen alttarin/Pyhän Josefin alttarin edustalla kello 12 joka arkipäivä. Messut pidetään kello 09.00, 10.00 ja 11.00 myös San Giuseppen alttarin edustalla. Pyhä messu pidetään myös San Giusepen alttarin edustalla kello 7.30.

Keskiviikkoisin yleensä laitetaan tuoleja torille Pyhä Pietarin basilkan edustalle, josa paavi on kotona eikä oel matkoilla. Se alue eristetään. 

Tuoleille saa istua vain he jotka ovat saanet luvan tulla tapaaman paavia. Siihen tulee sitetn joitakin kardinaaleja paavikin pitämään päivän Angelusken. 

Kaikissa avoinna olevissa kirkoissa pideteään myös kolme angelsurukoushtekeä jolloin Maria rukous lausutaan yhdessä ääneen kolme kertaa peräjälkeen.

Ave Maria, piena di grazia,
il Signore è con te.
Tu sei benedetta fra le donne
e benedetto è il frutto del tuo seno, Gesù.
Santa Maria, Madre di Dio,
prega per noi peccatori,
adesso e nell'ora della nostra morte.
Amen.

   
Sunnuntaisin pidetään Angelus torilla niin että paavi avaa asuntonsa ikkunan ja sen kautta toimittaa angeluksen.  Angelus - Herran Enkeli on perinteinen katolinen rukous, jota rukoillaan kuudelta aamulla, keskipäivällä kello 12  ja kuudelta illalla. Herran enkelin rukouksen rukousajan ilmoittamiseksi soittavat katoliset kirkot kellojaan. Vatikaanissa on vain yksi angelushetki päivässä kello 12.

Keskiviikkoisin on myös se päivä jolloin kaikki jotka ovat saaneet kirjeen kautta luvan tavata paavia saapuvat torille. Angeluksen jälkeen he siirtyvät Paul VI Audience Halliin mihin paavi sitten saapuu tapaamaan jokaista luvan saanutta. Lupa on anottava etukäteen, ja sen saanti saattaa kestää kauan. Paavin kahdenkeskeistä aikaa jaetaan muutaman kielen mukaan kerallaan, jotta sinne voidaan hankkia tulkit paikalle.

 
 
Paul VI Audience Hall


Kardinaali Parolin toimittaa messun rauhan puolesta Pyhän Pietarin basilikassa16. maaliskuuta 2022.

Pyhän istuimen diplomaattikunta osallistuu kardinaali Pietro Parolinin messuuun Ukrainan rauhan puolesta. Vatikaani on oma valtionsa, jolla on omat suurlähettiläät ja useimmilla valtioilla on suurlähettiläänsä Vatikaanissa. Pietro Parolin (syntyi 1955) on italialainen katolisen kirkon kardinaali ja nykyinen kardinaalivaltiosihteeri.

Kardinaalivaltiosihteeri vastaa kaikista Vatikaanin poliittisista ja diplomaattisista toiminnoista. Kardinaalivaltiosihteeriä kutsutaan monesti Vatikaanin pääministeriksi, vaikka nimellisesti Vatikaan hallituksen puheenjohtaja on Vatikaanin kaupunkivaltion paavillisen komission puheenjohtaja=Vatikaanin hallituksen presidentti, espanjalais syntyinen kardinaali Fernando Vérgez Alzaga. Tämä messu on diplomaattien ja poliittinen toiminto, ja siksi messua ei pidä paavi, joka on vain Vatikaanin kirkollinen johtaja.

Paavi Franciscus sen sijaan vieraili yllättäen Venäjän suurlähetystössä Vatikaanissa. Vatikaanin lehdistöpalvelun mukaan paavin sanotaan ilmaisseen syvän huolensa sodasta 30 minuutin keskustelun aikana suurlähettiläs Aleksandr Avdejevin kanssa.

Paavin ja Ukrainan presidentti Zelenskyin välisessä puhelinkeskustelussa  paavi ilmaisi syvän surunsa Ukrainan sodasta. Ukrainan presidentti kiitti paavi Franciscusta hänen rauhanrukouksestaan ​​ja sanoi, että Ukrainan kansa tuntee hänen "hengellisen tukensa".

Ei kommentteja: