tiistai 30. joulukuuta 2014

Tusculum Tusculum, Castelli Romani, nykyinen Frascatin alue

Tusculumin alueelle, nykyiseen Frascatiin, pääsee helposti Via Tuscolanaa pitkin tai paikallisjunalla FL4 Terminin rauatieasemalta. Itse moderni Frascati on turitikohde sekin.

Parco Archelogico Culturale di Tuscolo, Frascati'ssa,  avattiin yleisölle lauantaina 24 toukokuuta jolloin oli tarjolla ilmaisia kiertokäyntejä oppaiden kanssa alueella. Tämä oli kahdeskymmenes vuotuinen arkeologinen päivä Tusculumissa. Paikalla oli myös järjestö nimeltä PRILS joka toimii maahanmuuttajien integroinnissa ja tässä yhetydessä maahanmuuttajat valmistivat ruokabuffeen, Live Cooking Show.
 
Frascatin kunnan turstisivut täällä.
Albanon järvi ja Monte Cavo, joka on Albanon vuorten korkein huippu. Koko aluetta nimitetään nykyään nimellä Castelli Romani, joka käsittää alueen kuusitoista kuntaa. Castelli Romanon alueella on useat roomalaiset aatelissuuvut, kuten Orsinit, Chigit, Colonnat, Aldobrandinit, Savellit, Annibaldit ja Ruspolit, rakentaneet linntoituksia ja huviloita ja heillä on ollut viininviljelyä alueella jo ammoisista ajoista lähtien. Suurin osa roomalaisten viineistä tulee juuri tältä alueelta. Viinit kontrolloidaan ja merkitään laatumerkinnällä DOC, joka on lyhennys, denominazione di origine controllata.


Tältä alueelta tulee myös Porchetta romana, grillattu sianliha. Porsaasta poistetaan luut ja lihat rullaatan rullalle, maustetaan rosmariinillä, valkosipulilla, fenkoolilla ja yrteillä ja sen jälkeen sika grillataan vartaassa ulkona. Siitä sitten leikataan siivuja. Roomalaiset "omivat" Borchettan syönnin omaan ruokakulttuuriinsa ja Roomasta löytyy vieläkin joitakin Porchetterioita. Joissakin pikaruokapaikoissa, kahviloissa ja baareissa saa Porchettaa sämpylän sisässä. Porchetta ja Pecorino juusto ovat kaksi tyypillistä perinteistä roomalaista kulinaarista tuotetta.

Alue sijaitsee noin 20 kilometriä Roomasta eteläänpäin. Alue on vulkaanista aluetta. Itse vulkaani sijaitsee kuusi kilometriä Frascatista koilliseen. Albanon järvi ja pienmepi Nemin järvi ovat tulivuorenpurkauksessa syntyneitä kalderoita. Alueella on jatkuvasti pientä maan tärinää ja ilmasta mitataan hiilidioksidiä ja rikkivetyä. Hyvin pitkällä ajanjaksolla on laskettu syntyvän magmakammari noin 5-6 kilometrin syvyyteen. Asiantuntijoitten mukaan voi olla aivan mahdollista että magma alkaisi nousta maanpintaan. 

Tämä on hieman huolestuttavaa sillä Rooman miljoonakaupunki sijaitsee vain noin 20 kilometrin päässä magma-alueesta. Italian niemimaahan on kirjaimellisesti vulkaaninen alue. Maanjäristykset ovat erittäin yleisiä paikka paikoin ja italialaiset seismologit seuraavat tarkkaan tilannetta kaikkialla Italiassa. Tavallisimmat maanjäristykset ovat alle 2 Richterin skaalassa ja ne eivät juuri tunnu paljoakaan jalkojen alla. 

Suurempi vaara Italiassa on maanvyörymät ja tulvat. Täältä voi seurata maantärinää. Täällä on toinen hyvä sivu josta voi seurata. Tusculumin arkeologinen alue sijatsee vulkaanisen kraaterin pohjoisella reunalla.

Entisajan roomalaiset kutsuivat aluetta Albanus Mons. Alue on latinalaisten vanhinta asutusaluetta. Koko Lazion maakunta on hyvin vanhaa historiallista aluetta verrattuna Roomaan. Täällä on asunut latinalaisia jo viidennellä vuosisadalla eaa. Alueella sijaitsi kaksi esihistroiallista kylää Tusculum ja Alba Longa. Roomalaiset aateliset pakenivat tänne pakoon kesän kuumuutta ja hellettä. Täällä onkin kesäaikaan viileämpää kuin Roomassa. Tusculum sijaitsee Montecompatrin, Monte Porzion, Frascatin Grotteferratan välissä ja näin ollen se on luonnollinen Castelli Romanon keskus. Tusculumin perusti kreikkalaisen mytologian mukaan Ulissen ja Circen, Odysseuksen ja Kirken poika Telegono. Kerrotaan että hän perusti myös Praenesten kapungin, joka sijaitsi nykyisen Palestrinan paikalla, noin vajaat 40 kilometriä Roomasta itäänpäin.

Ensimmäiset asukkaat Tuscolanassa asuttivat aluetta 1400-1300 eaa. Tuscolanosta tuli pian tärkein alue koko nykyisen Latinan provinssin alueella. Roomalaiset valloittivat Tusculumin vuonna 496 eaa. Roomalaiset keisarit, senanattorit ja kirjailijat alkoivat viettämään kesänsä Tusculumissa, joten tänne rakennettiin useita upeita huviloita. 

Tänä päivänä sijaitsee Tuscolanan rautatieasema Via Tuscolana tien varressa, Tuscolanon korttelistossa, siis  hyvin lähellä Roomaa. Via Tuscolanan tie on pitkä suora tie joka päätyy vielä tänäkin päivänä entisen Tusculumin alueelle, nykyiseen Frascatiin ja saa alkunsa läheltä Piazza dei Re di Roma.


Keskiajalla nousi Tusculumin kreivisuvusta kuusi paavia virkaan ja he pitivät valtaa Roomassa kunnes kaikki päättyi riitoihin ja Rooman hajoitukseen vuonna 1191 jaa.

Alueella aloitettiin arkeologiset kaivaukset 1990-luvulla.

AmfiteatteriTusculum rakennettiin jo rautakaudella.Tusculumin kreivit olivat aikoinaan Lazion maakunnan aattelisista mahtavimmat herrat. Näillä herroilla oli niin suuri vaikutusvalta että he nousivat Rooman senaattoreiksi, tuomareiksi ja paavin istuimelle (seistemän paavia) 900-1200-lukujen välisenä aikana jaa. 

Tuscolanan kreivisuvun jälkeen nousi samasta suvusta uusi sukuhaara, Colonna niminen aatelissuku, jotka perustivat oman kaupungingkin nimeltä Colonna, joka sijaitsee vain noin viisi kilomteriä linnuntietä Frascatista (Tusculum). Colonna suvun perustaja oli nimeltään Pietro, joka oli George III:n poika ja jota alettiin kutsumaan nimellä Pietro de Columna (1099-1151). Tästä Colonna suvun alkuperästä ollaan epävarmoja.
Via dei Sepolcri

Arkeloginen kaivausalue on valtavn suuri. Antiikin aikainen tie Via dei Sepolcri Frascatissa on alueen luonnollinen alkupää. Tien varrella, kuten nimikin jo kertoo, sijaitsee lukuisia hautoja. Frascatistaon noin kuusi kilomteriä Tuscolaan,  ja siellä perillä on melko suuri parkkipaikka.

Frascati on muutenkin erinomainen lomakohde jossa on paljon koettavaa ja nähtävää ja paljon kaunista luontoa, sekä kulinaarisia nautintoja yllin kyllin. Frascatin alueen vinnit ovat erittäin suosittuja.Kaikista arvokkaimmat alueen löydöt on viety Vatikaanin museooon. Hyvin paljon vietiin Napoleonin käskystä arkeologisia löytöjä Pariisiin Louvren museoon.

Frascatin kunnan naapurikunta Monte Porzio Catone, sijaitsee aivan Frascatin kupeessa, Tusculumin arkeologsien alueen vieressä ja se  tarjoaa myös paljon mielenkiintoista nähtävää ja paljon kaunista luontoa. Täällä pidetään riehakkaat karnevaalit helmikuussa joka vuosi.Monte Porzio Catonessa sijaitsee Camaldolese luostarijärjestön luostari 1600-luvulta. Miespuolisia pyhiinvaeltajia otetaan vastaan ja annetaan yösijaakin.

Muutama kilometri Frascatista lounaaseen sijaitsee Grottaferrata, jossa sijaitsee iso ns kreikkalainen luostari, Santa Maria di Grottaferrata. Tämä luostari on todellinen helmi luostarein joukossa. 

Kolme kilometriä Grottaferratasta sijaitsee Catacombe at Decimum, joka sijaitsee Via Anagninan varrella. Via Anganinalta päsee provinsitie SP73b:tä pitkin Tusculumiin ja arkeologiselle kaivausalueelle. Frascatista pääsee autolla Via Catone'a pitkin ensin Villa Aldobrandinin ja Villa Falconierin välistä Via Tuscolo'lle ja siitä tuota hyvin mutkaista provinssitietä perille. Matkan varralla sijaitsee yksinäisessä ylhäisyydessään Grand Hotel Villa Tuscolana, Via del Tuscolon varrella, jos nyt sattuu olemaan vailla erittäin hyvää yöpymispaikkaa.


Santa Maria di Grottaferrata


Luostarin piha
Villa Aldobrandini

Monte Porzio Catonessa on myös useita upeita aatelisvilloja ja Borghesen arkeologinen puisto. Villa Falconierin yhteydessä sijaitsee erittäin kaunis puistoalue, joka paikka paikoin on kuin unesssa kävelisi. Arnold Böckling maalasi taulun puistoalueen innoitamana. Maalauksen nimi on Kuoleman saari. Samasta aiheesta hän maalasi useita eri versioita.


Arnold Böckling: Kuoleman saari


Villa Falconieri
Ei kommentteja: