sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

RaunioitaVia SacraVia Sacra, antiikinaikainen tie joka johti Colosseumilta Capitoliumille.
Capitoliumin, Palatinon ja Foro Romanon kartta:


En syvenny sen enenpää näihin raunioihin tällä kertaa. Kaikille raunioista kiinnostuneille hyvä opaskirja tai tietokirja paikallaan. Kannattaa jo etukäteen tutustua ja suunnitella Foorumeilla käynti. Palatinoon on jopa hyvä olla opas tai kartta mukaan sillä siellä eksyy helposti. Palatinon portilta (hieman Colosseosta etelään) voi ostaa yhdistelmälipun Palatinoon ja Colosseolle. Palatinon portilla on harvoin jonoja mutta Colosseossa niitä on aina. Yhdistelmälipulla pääsee jonojen ohi Colosseolla. Ensin siis Palatinolle, sieltä sitten voi siirtyä Foro Romanolle ja lopuksi Colosseolle. Palatinolta pääsee Foro Romanolle koska Foro Romanolle ei ole sisäänpääsymaksua, mutta Foro Romanolta ei pääse Palatinolle jos ei ole pääsylippu jo hankittu etukäteen.

Foro Traianille löytää Via Novembrelta ja sinne on sisäänpääsymaksu. Samalla lipulla pääsee Foro Augustolle. Suljettu tietääkseni maanantaisin ja pyhäpäivinä. Foro Romano ja Palatino ovat auki kaikina viikon päivinä. Colosseo suljettu vain 1. tammikuuta, 1. toukokuuta ja 25. joulukuuta, kuten monet muutkin museot Roomassa.


Foro Romano kuuluu niihin "pakollisiin" nähtävyyksiin Roomassa. Palatino ja Colosseo ovat toiset argeologiset kohteet joita ei monikaan jätä näkemättä. Mutta Roomasta löytyy myös paljon muita raunioita ja argeologisia kohteita joista ehkä lisää myöhemmin.

Foro Romanolle on neljä sisäänpääsyä, rappuja alas Capitolin kukkulalta, Via dei Foro Romanolta, Via dei Imperialilta ja Colosseota vastapäätä Via Sacraa pitkin.PS. Lauantaina 28.3.2009
Kuulin että Foro Romanolle ei enää vuosi takaperin pääsekkään ilmaiseksi vaan on hankittava yhdistelmälippu Collosseo+ Palatino+ Foro Romano. Lippu maksaa 11 euroa ja sen saa joko Paaltainon portilta, Colosseumin lippuluukulta tai Via Imperialilta ( aivan Colosseon kulmalta) Foro Romanolle johtavalta portilta. Lipun voi hankkia myös etukäteen netistä. Samalta sivulta voi ostaa muutkin liput. Varsinkin suosittelen Villa Borghesen museoon hankkia lippu jo etukäteen.

Roomassa oli monen monta Forumia, kaikkia ei ole edes vielä kaivettu esille.Kuvassa Trajanuksen Forum kaikessa kauneudessaan.Minervan temppeli Nervan Forumilla.