sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Sant'Eustachio


Piazza Sant'Eustachio
Sant'Eustachion kaupunginosaSant'Eustachion basilika, Piazza Sant'Eustachio
Tänne ei ole kovinkaan vaikea löytää vaikka tori on "hajanainen" ja ympäristö erittäin sokkeloinen. Kirkko sijaitsee Piazza Navonan ja Piazza della Rotondan (Pantheon) välissä.

Sant'Eustachion basilika on avoinna kello 9.00-12.00 ja 16.00-19.30

Messu: 
arkisin kello 12.00 ja 19.00
sunnuntaisin ja pyhäpäivinä  kello 19.00


Bartolomeo Eustàchi tai Eustàchio, noin 1500-1574

Hän syntyi Santa Severinossa, ja häntä pidetään anatomisen tieteen perustajahahmona. Hän toimi myös kirurgina, ja lääkärinä Kirkkovaltiossa, ja siten hoiti myös paavia. Hän luennoi 1500-luvulla Sant'Eustachion kirkon lähellä sijaitsevassa Rooman yliopisto La Sapienza'ssa, joka  perustettiin vuonna 1303. Hän toimi myös kirurgina ja patologina Santo Spirito della Consolazionn sairaalassa. 

Sapienzan yliopisto on nykyään Euroopan suurin yliopisto ja yksi maailman suurimmista. Sillä on monen  monta filiaalia ympäri Roomaa.


Sant'Eustachion kirkko on ns basilica minore, joka on nimitys jonka voi vain paavi antaa kirkolle. Nimitys on eräänlainen kunnianosoitus kirkkoa kohtaan. Basicilca minor tarkoittaa pientä basilikaa,  mutta ei kooltaan. Paremminkin se vaan tarkoittaa arvoasteikkoa kirkkojen keskuudessa. Paavit ovat jakaneet Basilica Minor kunnianimityksiä noin 1600 katolliselle kirkolle, joista noin 550 sijaitsee Italiassa.

Tämä Sant'Eustachion kaupnginosan alue on yhtä labyrinttiä. Tämä on Rooman keskeisimpiä alueita mutta ei aivan vanhimpia. Monti ja Sant'Angelon kaupunginosat sekä osa Celion kaupunginosaa ovat vanhimmat alueet. 

Piazza Sant'Eustachion tori on jäänyt Palazzo Madaman, Sant'Ivon kirkon, Sapienza yliopiston ja Pantheonin väliin. Sant'Eustachio basilika on jäänyt ahtaalle kadunkulmaan, joten sitä on vaikea valokuvata. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa St. Bartolomeo Eustachio  on haudattu. Kirkon paikalla sijaitsi köyhille sairaille hospitsi jossa  Bartolomeo asui sairaana loppuelämänsä.  Kirkko uusrakennettiin vuonna 1700, mutta esimerkiksi kellotorni, campanile, on alkueperäisestä keskiakaiksesta kirkosta. Kirkko on todella kaunis ja yllättävän hyvin säilynyt. 


Olen kirjoittanut aiemmin Sant'Eustachion kaupunginosasta täällä

Kauriin pää kirkko julkisivu yllä on muistoksi  siitä että Eustachio oli uneksinut kauriista. Unelmasta on kirkkossa taulukin, jonka on maalannut Antonio Canevari vuonna 1724. Pääalattarin  on valmistanut Nicholas Salvi pronssista ja marmorsta. Eustachiosta tuli metsästäjien suojeluspyhimys.

Vakaat uskovaiset käyvät kirkossa rukoilemassa, ennen kaikkea metsästäjät ja palomiehet sekä avioliittoriidoissa elävät.

Sanotaan, että alkuseurakunnan tilat kirkon paikalle olisi itse Konstantinus Suuri perustanut, ja se uusrakennettiin Paavi Celestine III: n aikaan. Antonio Canevari toiminut rakennusmestarina. Hän rakensi erityinen verannan kirkon julkisivun sisäänkäyntiin. Kirkossa on useita maalauksia, kuten kaunis pääalttarin alttaritaulu, joka kuvaa San Carlo'a, joka on maalannut Pietro Paolo Baldini.Kulman takaa Via di Sant'Eustachion puolelta löytyy vanhan keisari Neron kylpylän rippeitä. Kylpylä rakennettiin kolmannella vuosisadalla jaa. Verginen akvedukti juoksutti vettä tänne ja lähellä sijainneeseen Agrippan kylpylään. Korjausten jälkeen Verginen akvedukti sai nimekseen Akvedukti Alessandrina.

Piazza dei Sant'Eustachio jatkuu toiseen suuntaan Piazza dei Caprettarin nimellä. Tuosta kirkon kulmalta heti lähtee Via di Sant'Eustachion kuja pohjoiseen päin ja kapea kuja nimeltä Via della Palombella itään päin, jota pitkin pääsee Pantheonille, noin 50 metriä. Etelään päin tori jatkuu Piazza dei Carpettaren nimellä jolta sitten lhtee lyhyt katu nimeltä Via di Santa Chiara.


Pantheonin takaa  nähtynä Via di Palombella ja Sant'Eustachion kirkko.
Tuo freskomaalauksilla koristeltu palatsi Tizio da Spoleto on luuttavasti rakennettu Medici suvun varoilla. Firenzeläisestä Medici suvusta nousi jopa neljä paavia. Kerrotaan että Frederico Zuccari maalasi nuo feskot kiitokseksi paavi Paulo III:lle (Alessanrdo Farnese), joka oli rukoillut esirukouksia Fredericon veljelle.Kahvila on yksi Rooman suosituimmista ja vanhimmista kahviloista. Se on avoinna aamu kahdeksasta kello yhteen yöllä. Melko tyyris kahvikupin hinata. Mutta aivan siinä saman torin reunalla on useita muitakin kahviloita, kuten Camilloni ja Cafe a Caffee. 


Siinä on pari ravintolaakin ja tupakkkakauppa ja nurkan takana Pizza Zaza ja Takè Etnofood. Zaza valmistaa ekologisia pitsoja ja Takè Etnofood kuten nimi kertoo on pikaruokapaikka josta löytyy kaikenlaista aasialaista pikaruokaa joka makuun.

Via Sant'Eustachion ja Salita dei Crescenzin puolelta löytyy lisää ruokapaikkoja. Ei ole kokemusta niistä.


Sant'Ivon kirkon kaunis kupoli  taustalla ja sen edessä ylisopiston tiloja. Sant' Ivon kirkko kuuluu yliopistolle ja se on harvoin avoinna. Kirkon julkisivun voi nähdä rakennuksen sisäpiha jonne pääsee Corso di Rinascimenton puolelta. Suosittelen poiketa sisäpihalle.


Piazza Sant'Eustachio


Takaisin San'Eustachion kirkkoon

Sant' Eustachion alueella asuu vain noin kaksi ja puoli tuhatta asukasta. Kirkko on rakennettu jo keisari Konstantinuksen ajalla Pyhän Eustachion kodin päälle. Hän kuoli marttyyrikuoleman vuonna 118. Häntä ei ole kuitenkaan koskaan hyväksytty marttyyrikalenteriin hänen  uskomattoman kohtalonsa takia.

Kirkko on rakennettu kahdeksannella vuosisadalla Pyhän Eustachion kunniaksi. Cesare Corvara on ollut suunnittelemassa niin julkisivua kuin sisätilojakin. Antonio Canevari on osallistunut myös sisätilojen suunnitteluun. Kirkossa on useampikin kaunis sukuhautakappeli hienosti koristeltuina.

Pääalttarilla on Nicola Salvin suunnittelema ja tehty pronssista ja marmorista. Fernidando Fuga suunniteli katon. Punaisessa porfyrikivestä valmistetussa arkussa on Pyhän Sant'Eustachion jälkeenjäännökset.

Kirkon koristeluun on tuhlattu ihmeen paljon kultauksia vaikka tämä kirkko ei ole mikään sen kummemopi kirkko, ei edes minkään luostarinkaan kirkko.


Tässä muistoplakaatissa kirkon seinustalla kertoo, että vuonna 1495 Teveren joki tulvii niin, että vesi pääsi Sant'Eustachion kirkkoon. 

Fil: Caffè Sant'Eustachio.JPG

Kahvipaussi Sant'Eustachion torilla on ehdottomasti paikallaan. Saattaa olla että juuri tässä kahvilassa saat Rooman maukkaimmat kahvit.