lauantai 31. lokakuuta 2009

San Paulo Fuori le Mura


San Paulo Fuori le Mura, pääsiäänkäynnin puolelta, Via Ostiense 186

Metrolla B  Basilica San Paulon pysäkille ja siitä lyhyt matka kävellen., noin 200 metriä. Bussin 23 voi ottaa vaikka Vatikaanin läheltä, ja se vie aivan basilikan eteen joka on sen eteläinen päätepysäkki. Takaisin kaupunkiin päin bussi kulkee basilikan itäistä puolta. Pysäkki sijaitsee Via Ostiensella.

San Paulo Fuori le Mura sijaitsee kaksi kilometriä eteläisen kaupunginmuurin ulkopuolella Via Ostiense 186, metroaseman San Paulon lähettyvillä. Kirkko on avoinna 7.30-18.40. Messuja on vähän väliään.

Fil: Paolo fuori leMura fc14.jpg

Basilika toiselta suunnalta nähtynä


San Paulo Fuori le Muran basilika on ehdottomasti yksi Rooman suurimpia nähtävyyksiä. Se on yksi Rooman neljästä pääbasilikasta ja kuuluu Vatikaanille. Basilika on esikristillinen ja pyhitetty Paulukselle.Basilika on rakennttu pyhä Paavalin haudan päälle. Fuor le Mura tuossa basilikan niemssä tarkootat etetä basilikasijaistee kaupunginmuruin ulkopuolella. Nimittäin siihen aiakan eisaannut missään niemssä haudata ketään kaupunginmuruin sisäpuolelle. Basilikan rakennutti Konstantin Suuri ja se vihiittiin käyttöön 18.mararskuuta vuonna 324.

Alkuperäinen kirkko oli pienen pieni, eräänlainen pyhäkkö, Cella Memoriae, Pauluksen haudan päällä.  Paulus teloitettiin Tre Fonatane nimisessä luostarissa joka sijaitsee parin kilometrin päässä Basilikasta vuonna 67. Täällä olen kertonut Tre Fontanen luostarista.

Keisari Theodosius hajoitti pyhäkön vuonna 386 ja alkoi rakentaa uutta ja paljon isonpaa basilikaa. Keisari Honoriuksen aikaan vuonna 395 oli basilika valmis käyttöön. Paljon kuitenkin on jäljellä alkuperäisestä pyhäköstä vieläkin.

Fil: 086SPaoloFuoriLeMura.JPG

San Paulo Fuori le Muran basilikan etupiha, Atrium, on mahtavan kaunis. Mutta ihmettelemistä riittää kun näkee basilikan ympäristön. Kuinka voi olla mahdollista että näin upea basilika on rakennnettu näin mitättömältä näyttävään ympäristöön, tai päinvastoin. Miksi ympäristöä ei ole kunnostettu, vaan annettu rehottaa.


Kaunista mosaiikkia
Pohjapiirros, oikealla atrium, keskellä itse kirkkosali ja vasemmalla poikkilaiva ja absidi. Kaikki kirkollinen toimita tapahtuu osassa C. 


Fil: Roma - Basilia di San Paolo fuori le mura 11.jpg

Pyhä ovi, Porta Santa

Kaikissa paavillisissa basilikoissa on ns Pyhä ovi. Pyhä ovi on normaalisti lukittu sisältä päin niin ettei sitä noin vaan voi avata. Ovi avataan vain ns riemuvuosina, Anno Santo. Raamatussa on sanottu että juhlavuotta tai riemuvuotta juhlitaan 50 vuoden välein. Ensimmäistä riemuvuotta vietettiin vuonna 1300 ja siitä lähtien joka 50. vuosi. Nykyään sitä kuitenkin vietetään joka 25.vuosi sekä vuosina joiden luku päätyy numeroihin 33 tai 83. Viimeksi vietettiin riemuvuotta vuonna 2001 kuudes tammikuuta. Silloin avattiin kaikissa paavillisissa basilikoissa pyhä ovi.

Fil: Roma - Basilica di San Paolo fuori le mura - Ingresso.JPG

Basilikan normaali pääsisäänkäynti


Tulipalo tuhosi pahasti basilikaa vuonna 1823. Kaikkialta ympäri maapalloa saatiin tukea ja apua uuskorjauksia varten. Venäjän keisari lähetti malakiittiä ja Lapis Lazulia tabernakelia varten ja Egyptistä lähettetiin alabasteria. Italian valtio avusti myös korjaustöissä ja peruskorjausten jälkeen julistettiin basilika luostareineen Italian kansallismonumentiksi.


File:Paolo fuori leMura fc05.jpg

 Ciborio
Ciborio joka sijaitsee kirkkosalin ja poikittaislaivan välillä, ns pääalttarilla. Sen on valmistanut Arnolfo Cambio. Neljän marmorikolonnan päällä seisoo neljän tärkeän henkilön pieni patsas, Pietari, Paavali, Luukas ja Pyhä Benediktus. 


Pääalttarilta voi nykyään nähdä alttarin alle jossa sijaitsee vastikään löydetty sargofagi jonka luullaan melko varmasti sisältävän Pyhän Paavalin jälkeenjäännökset. Aikaisemmin lattiassa oli juuri sargofagin kohdalla laatta jossa luki Paulo Apostolo Mart. Laatta on 400-luvulta. 

Kaivausten yhteydessä 2002-2006 löydettiin valkoisesta marmorista valmistettu sargofagi juuri laatan alla. Kaikki asiantuntijat ovat melko varmoja siitä että Pyhä Paavali haudattiin todellakin juuri tähän kohtaan jonka päälle sitten rakennettiin hänen kunniakseen kirkko. Paavali teloitettiin kahden kilometrin päässä Via Ostian varella, Tre Fontanen luostarissa.

Fil: Lazio SPaolo3 tango7174.jpg

Poikittaislaiva sijaitsee pääalttarin takana muutama metriä korkemalla kuin itse kirkkosali. Oikealla on piispan komea tuoli joka on alkuperäinen. Messut pidetään aina tuossa oikealla olevan alttarin ääreellä.


 Ciborio seisoo melko lähellä pääalttaria


 Absidimosaiikkia
Fil: Lazio SPaolo4 tango7174.jpg

San Lorenzon kappeli


Kirkkosali on koristeltu esimerkiksi edesmenneiden paavien kuvilla


Kauniit lasi-ikkunat antaa valoa niin muuten hämyiseen kirkkosaliin.


Kirkkosalin seinustoilla ikkunoiden välissä on  apostoleiden patsaita.


Luostaria alettiin rakentamaan vuonna 1220 ja sen rakentaminen kesti noin kaksikymmentä vuotta. Gregorius Suuren aikaan sijaitsi basilikan luona kaksi eri luostaria, Sant Aristus munkeille ja Sant Stefano nunnille.


Luostarin sisäpihalle ja museoon on sisäänpääsymaksu 4 euroa.


Yksi Rooman kauneimpia luostarin puutarhoja, ehdottomasti. Luostarin puutarhssa ei saa istua, joten siihen on varauduttava, kun ostaa sisäänpääsylipun. 

File:Kreuzgang san paolo fuori le mura 3.jpg

Reliikkikaappi museossaTaulu joka kuvaa Pyhää Birgittaa


Museon pihalle on kerätty kaikenlaisia antiikin aikaisia löytöjä kun basilikaa on kunnostettu. Museon pihalla on moderni kahvilakin sekä WC.


Piispan kaapu museossa

Luostarin sisäspihan käytävillä on paljon antiikin aikaisia löytöjä kuten tämä sargofagi.Erinomaisen kauniita kosmaattisilla kuvioilla muokattuja pylväitä koristaa luostarin sisäpihan käytäviä.


Keisari Teodisus rakennutti kirkon uudestaan 300-luvulla Pauluksen haudan päälle. Basilikasta tuli kristillisen kirkon suurin pyhäkkö. Se koristeltiin upeilla mosaiikeilla. Pietro Cavallini maalasi upeita seinämaalauksia 1200-luvulla ja 1800-luvulla basilika paloi melkein kokonaan tulipalossa. Tulipalon jälkeen rakennettiin 80 uutta graniittipylvästä ja katto koristeltiin, katonrajaan maalattiin 265 medaljonkia joissa on kuvat kaikista paaveista. Pääalttarin mosaiikeista on suurin osa säilynyt.

Upea marmoribaldakiini on Arnolfo di Cambion käsialaa, mahdollisesti yhteistyössä Pietro Cavalliniin kanssa. Alttarin alla on Pauluksen hauta, "confessio".

Basilikan yhteydessä sijaitseva benediktiinäisluostari Abbazia San Paulo Fuori le Mura ja sen upea luostarinpuutarha komeine pylväineen on säilynyt entisellään. Luostari valmistui 1200-luvulla ja se on Roman kaunein luostari. Paavi Gregoriuksen aikaan paikalla oli kaksi luostaria: Sant Aristus miehille ja Sant Stefanus naisille.

Vuosina 2002-2006 tehtiin suuria arkeologosia kaivauksia kirkossa. Pääalttarin alta löydettiin sargofagi joka siirrettiin niin että pyhiinvaeletajat pääsevät sen lähelle. Sargofagissa olevan reiän kautta pyhiinvaltajat voivat kosketella sargofagin sisällä olevia reliikkejä, pyhiä jälkeenjäännöksiä kangaspaloilla.

Joka vuosi marraskuun 18. päivä vietetään basilikassa ja Pyhän Pietarin kirkossa Paavalille ja Pietarille pyhitettyjen kirkkojen muistojuhlaa.

Fil: Roma-sanpaoloforilemura01.jpg

Virtual Tour


Ei kommentteja: