sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Santa Maria del Carmelo in Traspontina

013SMariaInTraspontina.JPG
Sisäänkäynti Via della Conciliazione 6

Messu:
 arkipäivinä talviaikaan kello 7.00, 8.30 ja 18.30
Kesäaikaan kello 7.30, 9.00 ja 18.30

Messu sunnuntaisin talviaikaan:
 kello 8.00, 9.30, 11.00 12.15 ja 18.30

Kesäaikaan: kello 8.00, 11.00 ja 18.30

Heinäkuun 6. päivä juhlitaan vuosittain Madonna del Carmelo juhlaa!

Santa Maria del Carmelo in Traspontinan kirkko on alunperin karmeliitti luostarijärjestön kirkko. Karmeliitit painottavat erityisesti rukouksen voimaa. Karmeliitit ovat peräisin Palestinasta Karmelin vuoren lähettyviltä. He pakenivat musliimeja Eurooppaan.

Pyhä Teresa Avilainen/Teresa Sanchez Cepeda Davila y Ahumada perusti uuden karmeliittijärjestön 1500-luvulla. Molempien luostarijärjestöjen pääpaikka on Roomassa. Alkuperäinen kirkko sijaitsi lähenpänä Sant'Angelon linnoitusta. Nykyinen sijaitsee hyvin lähellä Pyhän Pietarin torin aukeaa.

Karmeliittien toinen pääpaikka sijaitsee Via Giovanni Lanza 136 ja toinen Via Sforza Pallavicini 10 Roomassa.

Yleensä puhutaan karmeliiteistä yhteisnimellä, Karmeliitti perheestä, mutta järjestö on jakaantunut erilaisiin kuppikuntiin, siis ensimmäiseen, toiseen ja kolmanteen. Serviitti sääntökunta oli ensimmäinen sääntökunta, joka jakatui tällä tavalla eri ryhmiin. Numerointi ei tarkoita hierarkiaa, vaan se viittaa historialliseen järjestykseen, koska kukin ryhmä irtautui omaksi ryhmäkseen. Ensimmäiseen ryhmään kuuluu munkit ja eremiitit, toiseen nunnat ja kolmanteen kuuluvat kaikki ne jäsenet, siskot ja veljet ja papit, jotka elävät yhteiskunnassa.

Karmeliitti munkkeja kutsutaan nimellä Frias. Munkit kuuluivat alkuperäiseen karmeliittiyhetisöön. Karmeliittinunnat tulivat kuvaan mukaan huomattavasti myöhemmin. He elävät tavallista eristyneenpää elämää luostarin sisällä. Karmeliittinunnia on nykyään paljon enmpi kuin munkkeja. Karmeliittisisarukset ovat aktiivisia yhteiskunnan jäseniä.

968RomaSMariaTraspontina.JPG

Santa Maria del Carmelon kirkko on tanskalaisten kotikirkko Roomassa. Paavi Hadrianus I rakennutti ensimmäisen kirkon tälle paikalle 700-luvulla. Uusi kirkko rakennettin 1100-luvulla ja nykyinen kirkkorakennus on peräisin vuodelta 1566 jolloin arkkitehti Giovanni Sallustio Peruzzi, Baldasarre Peruzzin poika suunnitteli tämän erittäin kauniin kirkon. Traspontina viittaa juuri kirkon sijaintiin "sillan toisella puolella".

Kirkon rakentaminen keskeytyi kun Borgon aluetta alettiin uuskorjaamaan perusteellisesti. Kirkko valmistui vasta vuonna 1668. Kirkkoa on nimitetty myös nimellä Santa Maria in Hadriani, joka tulee keisari Hadrianuksen nimestä, jonka kunnikasi Castel San Angelo on rakennettu ja joka toselta nimetään on Hadrianuksen mausoleumi. Vuoteen 1587 kirkko on toiminut vain karmeliittiluostarin kirkkona ja vastaa siitä lähtien sillä on ollut oma kardinaalinsa.

Kirkon kaunis julkisivu on myös Giovanni Sallustino Peruzzin käsialaa ja se on rakennettu travertiinistä  minkä hän varasti Colosseumilta. Kupoli on hieman omituisen näköinen sillä se on vain nostettu seinien päälle. Kupolin ja kellotornin oli oltava melko matalat, sillä Castel Sant'Angelosta piti pystyä ampumaan tykinlaukauksia ilman että kirkon kupoli oli tiellä.


Pääalttari

Pääalttari on Carlo Fontanan suunittelema. Alttari on monella tapaa erikoinen. Alttarilla sijaitsee ihmeitätekevä Maria ja Jeesus-lapsi patsas.



Santa Maria in Traspontina (Rome) - Dome and ceiling.jpg


File:Santa Barbara, Roma.jpg

Cappella di S Barbara

Ensimmäien alttari oikealla puolen. Kardinali Pietro Aldorbrandini rakennutti kappelin vuonna 1594. Hän oli Paavi Clemente VIII:n veljenpoika. Castel Sant'Angelon niminen veljeskunta keräsi varat kappelia varten. Siitä hyvästä he saivat etuoikeuksia. Alttari on pyhitetty alunperin Castel Sant'Angelon kanuunamiehille. Giuseppe Cesari ja Cavaliere d'Arpino ovat tehneet alttaritaulun. Alttari on valmistettu kallisarvoisesta marmorista ja onyxkivestä. Oliviero Malatesta da Pesaro on haudattu kappelin eteen lattian alle
.
Pyhä Barbara oli oikealta nimeltään Barbara Nikomedialainen ja hän eli toisella vuosisadalla jaa.


Cappella di S Canuto

Alunperin pyhitetty Carlo Borromeolle, sen jälkeen pyhälle Teresalle ja sittemmin Tanskan kuninkaalle Knut VI:n kunniaksi. Alttraritaulu kuvaa ekstaasissa olevaa kuningas Knutia. Molemmilla kappelin sivuseinillä on myös maalaukset kuningas Knutista. Knut Suuri ei ole haudattu kirkkon, vaan Winchesteriin Englantiin. 

Knut Suuri/Knut Svensson oikealta nimeltään, oli Pyhän Olavin jälkeen seuraava kuningas Tanskassa 1000-luvulla. Hän oli jopa Englannin, Norjan ja Tanskan kuningas.


Cappella della Madonna del Carmelo

Kappelin on rakennuttanut Orsinin aatelissuvun jäsen. Madonna del Carmel on erittäin arvostettu Madonna katollisessa kirkossa. Madonna-alttarin kävi luonnollisestikin paavi Pius XI siunaamassa vuonna 1928 yhdessä piispa Luigi Pellizzin kanssa. Vuonna 2001 kävi paavi Johannes Paulus II kruunaamassa Madonnan 750-vuotisjuhlan kunnikasi. Juhla oli syyskuun 12 pv:nä 2001. Kappelin vieressä on 1800-luvulta peräisin oleva marmorinen saarnastuoli.


Cappella della Crocifisso

Kappelin krusifiksi on peräisin vanhasta kirkosta ja freskot on maalannut Berdandino Gagliari vuonna 1649. Alttari on veistetty marmorista. Sorba niminen karmeliittimunkki on haudattu kappeliin.


Cappella di San Alberto

Kappeli on valmistettu Pyhän Alberto degli Abatin kunniaksi. Antonio Pomerancio maalasi alttaritaulun.


Cappella Di Santa Maria Maddalena dei Pazzi

Alttari rakennettiin heti kun Maddalena dei Pazzi julistettiin pyhimykseksi vuonna 1626. Hän oli firenzeläinen ja hän muutti Santa Maria degli Angelin luostariin jo 16-vuotiaana.


Cappella di San Andrea Corsini

Aikaisempi kappeli on pyhitetty pyhälle Andrea Corsinille. Hän syntyi Firenzessä ja liittyi karmeliitti luostarijärjestöön. Hän toimi Fiesolessa piispana. Hänestä tuli pyhimys vuonna 1629. Paolo Melchiorri on maalannut alttaritaulun.


Cappella di S Angelo Martire

Tämä erittäin kaunis kappeli on omistettu sisilialaiselle Angelo nimiselle pyhimykselle. Kokonaista 16 maalusta kertoo Angelon elämästä ja ne on maalannut Giovanni Battista Ricci Novara joka kuoli vuonna 1627 ja on haudattu tähän kappeliin.


Cappella di Santa Teresa

Kappeli on pyhiettty pyhälle Teresa Avilalle joka eli 1500-luvulla ja oli juutalaista sukua. Hän on perustanut 16 karmeliittiluostaria. Antonio Gherardi on suunnittelut ja maalannut kappelin.


Cappella di S Pietro e S Paulo

Kappelissa seisovien pylväiden kerrotaan olleen ne pylväät joihin Pietari ja Paavali oli sidottuina kun heitä piiskattiin. Oratorinaani järjestön perustaja Filippo Nerillä oli tapana käydä rukoilemassa alttarin edessä. Kaikki maalaukset ja freskot ovat Giovanni Battista Ricci da Novaran tekemiä.


Cappella di S Elia

Pyhälle Antonio Abatelle oli jo vanhassa kirkossa kappeli ja tämä kappeli oli jo alunperin pyhitetty juuri hänelle. Myöhemmin kappeli sai nimkeseen Cappella di S Elia kun Giacinto Calandrucci maalasi alttaritaulun jossa ovat niin Antonio Abate, Pyhä Elia ja karmeliittimunkki Franco Lippi Siena.

Sakristiassa on rippituoli jonka on lahjoittanut Tanskan kuningas Cristian X vuonna 1920 kun hän vieraili kirkossa yhdessä kuningattaren kanssa. Peperelli suunnitteli sakristian.

Overselo L2valv1a.jpg

Pyhä Knut on kuvattu kalkkimaalauksessa Överslön kirkossa, joka sijaitee lähellä Strängnäsin tuomiokirkkoa, Stallarholmenilla, Ruotsissa.

Santa Maria del Carmelo in Trasportinan kirkkoon nimittäin haudattiin Tanskan kuningas Knut IV, mutta hänen arkkunsa tuotiin myöhemmin Tanskaan Odensen tuomiokirkkoon. Tuomiokirkon toinen nimi on Sankt Knuts kirke. Knut Suuri on haudattu Winchesteriin Englantiin.

Roomassa on jäljellä kuitenkin hänen reliikkinsä. Pyhä Knut eli 1000-luvulla ja katollinen kirkko kanonisoi hänet myöhemmin. Hän oli erittäin empaattinen ja solidaarinen henkilö joka auttoi ja avusti köyhiä ja sairaita. Mutta hän oli myös mahtipontien vallanpitäjä, mikä kuului tavallaan sen ajan kuninkaitten virkaan. Talonpojat nousivat kapinaan ja Knut tapettiin koska hän teki paljon kirkon eteen. Pyhä Knut on Tanskan suojelupyhimys.




Ei kommentteja: