tiistai 11. toukokuuta 2010

Trevin kaupunginosaMadonna dell'Archetto, katualttari, Piazza Fontana di Trevi

Fontana di Trevi on saanut nimensä kaupunginosasta nimeltä Trevi. Trevin suihkulähteelle juoksee akvedukti nimeltä Aqua Virgo, joka valmistui vuonna 19 eaa. Akveduktin loppupää ja pääteasema on siis juuri tässä Trevin suhkulähteessä. Giovanni Lorenzo Bernini suunniteli suihkulähdettä, mutta Nicola Salvi teki omia muutoksiaan ja toteutti sen vuonna 1762. 

Trevi tulee sanasta trivio, jolla tarkoitetaan kolme katua, jotka yhtyvät juuri suihkulähteen edustalla. Suihkulähde esiintyy elokuvassa La Dolce Vita, jossa Anita Ekberg vilvoittelee Trevin suihkulähteessä yhdessä Marcello Mastroniannin kanssa. Kun Marcello Mastronianni kuoli vuonna 1996 suihkulähde suljettiin päiväksi ja peitettiin mustalla peitteellä. Marcello on haudattu Campo Veranon hautausmaalle, San Lorenzon kaupunginosassa.


Trevin kaupunginosa

Trevin kaupunginosassa ei asu kuin reilut 3000 asukasta. Suuri osa Trevin kaupunginosasta kattaa Palazzo del Quirinale, Italian presidentinpalatsin alue ja Italian halinnolliset rakennukset. Quirinalen palatsi on ollut paavien asunto, keisarillisen ajan palatsi ja myös Italian kuninkaiden asuinpaikka. Voi sanoa että kaikki maapallon suuret herrat ovat joskus saaneet yöpyä Quirinalen palatsissa. Valtioiden päämiehet ja kuninkaalliset saavat aina virallisilla vierailuillaan yöpyä palatsin sviitissä, jo turvallisuussyistäkin, eikä vaan vieraanvaraisuudesta.

Trevin kaupunginosasta löytyy myös runsaasti palatseja ja kirkkorakennuksia.


Palazzo del Quirinale, Quirinalen kukkula, Italian peridentin asunto

Palazzo del Qurinale on aivan valtavan suuri palatsi. Palatsi on 110 500 neliömetriä suuri. Vain Turkin presidentti asuu suuremassa palatissa. Qurinalen platsi on 20 kertaa suurempi kuin Valkoinen talo USA:ssa.


Palatsin takana avautuu suuri neljän hektaarin laajuinen Quirinalen puistoalue, joka on ollut avoinna kaikille vain kerran vuodessa kansallispäivänä. Nykyään pääsee linnan pohjakeerokseen ns Noble Floor tai linna pohjakerrokseen ja puistoon, jos varaa etukäteen ajan. 

Kansalaisille on jätetty pieni oma Quirinalen puisto Giardnio di Sant'Andrea ala Quirinale Via del Quirinalen varrella. Täällä olen tehnyt siitä postaauksen. Mukava paikka lepuuttaa jalkojaan. Quirinalen puistoalueen ja Qurinalen palatsin alitse kulkee autotunneli Traforo Umberto I. Via del Quirinale on rauhallinen katu ja sen varrella sijaitsee kaksi kaunista kirkkoakin, Sant'Andrea al Qurinale ja San Carlo alle Quattro Fontane. Kannatta käydä katsastamassa.


Traforo Umberto I, autotunneli Quirinalen alitse,
Sandro Valocchia, Chi Era Costui?


 Scuderi del Qurinale, Via Nazionale 194

Piazza del Quirinalen reunalla sijaitsee entinen hevostalli joka on kunnostettu ensiluokkaiseksi teade- ja kulttuurinäyttely tiloiksi, Scuderi del Quirinale, Via Nazionale 194. Korkealaatuisesta taiteesta  ja historiasta kiinnostuneet eivät saa ohittaa tätä näyttelyä. Täällä olen tehnyt postauksen Scuderista.

Avoinna maanantaista torstaihin kello 10.00-20.00 ja perjantaisin kello 10.00-22.30. Lauantaisin kello kello 9.30-22.30. Sunnuntaisin kello 9.30-20.00. Aivan mahtavat aukioloajat, mutta tiloista löytyy paljon nähtävää ja koettavaa.

Erittäin minimalistinen kahvila ja ravintolakin löytyy. Caffe Filosofico al Qurinale on filosofinen juttukerho kahvilassa taiteesta kiinnostuneille. Toimineeko vieläkin, sitä en tiedä. Scuderi'ssa on myös omat tilat koululaisille ja opettajille. Kirjastossa on kirjoja jotka käsittelevät taidetta, arkkitehtuuria ja valokuvausta. Löytyy sieltä kirjojen joukosta moderneja italialaisia ja ulkomaalaisia romaanejakin.  Heillä on myös yhteistyötä Palazzo delle Esposizionin kanssa, joka sijaitsee Via Nazionale 194. Erinomainen  kulttuurillinen monitoimitalo sekin.


 Palazzo della Consulta
Rakennuksessa istuu Italian valtion perustuslakivaliokunta.

Alue on mitä parasta turisteja ajatellen. Rauhallinen ja siisti  ja josta on mukavat kulkuvälit joka suuntaan. Hotelli Villa Spaletti Trivelli, Via Piacenza 4, on hyvä kolmentähden hotelli erittäin kauniissa rakennuksessa. Perhe joka omistaa hotellin,  omistaa myös oman viinipuutarhan


Rinaldi al Quirinale, Via Parma 11


 Rinaldi al Quirinale

Via Parman kauniin ja rauhallisen kadun varrella sijaitsee hyvä ravintoa nimeltä Rinaldi al Qurinale, josta olen aikaisemmin jo jollain sivulla maininnutkin. Kesäaikaan voi istua ulkosalla. Suuri viinivalikoima ja ensiluokkainen ruoka ja palvelu, erittäin viihtyisä sijaintikin, mutta kallista. Via Parman katu on lyhyt, kaunis ja rauhallinen. Kadun päädyssä sijaitsee Villa Spalletti Trivellin luksusluokan hotelli. Paremmaksi ei tuskin ei enää voi tulla.

File:Trevi Fountain, Rome, Italy 2 - May 2007.jpg

Fontana di Trevi ja Palazzo Poli

Suihkulähde rakennettiin Palazzo Polin päätyyn. Arkkitehti Luici Vanvitelli suunnitteli tämän upean Palazzo Polin, jossa prinsessa Zenaide Wolkonsky asui ja piti yhtenään juhlia Rooman silloiselle julkkiskaartille. Osa palatsista jouduttiin jopa hajoittamaan jotta saatiin suihkulähteelle tilaa. Palazzo Polissa sijaitsee nykyään Istituto Nazionale per la Grafica, jonne on koottu kaikenlaista graafista ainesta, valokuviakin sun muuta. Sisäänpääsy instituuttiin on kulman takaa Via della Stampieri 6. Tiloissa pidetään monenlaisia näyttelyjä arkiivien lisäksi.


Cappella della Madonna dell'Archetto, Via di San Marcello 41
Avoinna joka päivä kello 18.00-19.30
 Messu kello 19.00


Madonna del Archetto


Yksi Rooman pienimpiä kirkkoja, korttelikirkko, tai paremminkin vain kappeli tai oratorio, joka on jäänyt ahtaalle rakennusten väliin. Kappeli on hyvin pieni mutta arvokas, kultaa ja marmoria. Kappeli on peruskorjattu ja putsattu. 

Vieressä sijaitsee samanniminen luostari. Arkitehti Virgino Vespignani Papazzurro Muti oli markiisi ja asui vieressä sijaitsevassa rakennuksessa ja hän rakennutti kappelin tämän kujan päähän ja asetti Maria ikoonin kappeliin. Nykyään asuin rakennuksen nimi on Palazzo Balestra. Paikalla on aikaisemmin sijainnut myös kirkko Santa Maria Causa Nostrae Letititae, joka ekkä viittaa Markiisin omistamaan Madonnaan.


 Madonna del Archetto

File:8126 - Roma - Piazza Colonna - Foto Giovanni Dall'Orto, 29-Mar-2008.jpg

Piazza Colonna ja Palazzo Chigi, Via del Corson varrella

Giacomo della Portan ja Carlo Madernon suunnittelema palatsi valmistui vuonna 1562. Niin Aldobrabdinin kuin Chigin suvut ovat omistaneet palatsin. Sittemmin on palatsi toiminut Italian pääministerin asuntona ja vastaanottorakennuksena.


Tämä pieni bergamolaisten kotikirkko seisoo Palazzo Wedekindin vieressä Piazza Colonnan reunalla. Kirkon alkuperäinen nimi oli Santa Maria della Pietà. Kirkon rakennutti espanjalainen pappi Ferrante Ruiz. Kirkko toimi sairaalakappelina Pazzarellin mielisairaallalle. 

Tavallinen kirkkorakennus kirkosta tuli 1700-luvulla ja 1800-luvulla Giuseppe Valandier uuskorjasi kirkon yhdessä Giuseppe Sacconin kanssa, hän joka loi Vittorio Emanuele I:n monumentin Piazza Venezialle. Kirkkosali on täynnä laattoja ja muistomerkkejä sekä hautakiviä jotka kertovat kirkon historiasta. Viimeisin uuskorjaus tapahtui vuonna 2006. 

Nykyinen Santa Maria della Pietàn kirkko sijaitsee Vatikaanissa. Toinenkin samanniminen kirkko löytyy nykyään Roomasta, Piazza di Monte Savello 9, aivan Rooman Ghetton portilla.

Kirkko on avoinna perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina kello 16.00-18.00. Messu kello 17.00. Valokuvia täällä!

Fil: Roma-palazzo wedekind.jpg

Palazzo Wedekind, Piazza Colonna
Il Tempo lehden päätoimisto.


Basilica Santi Apostoli ja Palazzo Colonna

Täällä olen tehnyt postauksen basilikasta.

Basilika rakennettiin 500-luvulla Paavi Pelagius I:n käskystä. Muuten Pelagius on jostain ihmeen syystä haudattu Pyhän Pietarin kirkon sakristiaan. Santi Apostolin basilika kunnostettiin 1400-luvulla. Paccio Pontelli suunnitteli uuden julksiivun ja Melozzo da Forli maalasi freskoja. Paavi Clemens XI käski taas kerran restauroida kirkkoa ja Melozzon freskoja vietiin Vatikaaniin ja loput freskoista tuhottiin. Carlo ja Francesco Fontana saivat suunnitella uuden barokkityylisen julkisivun basilikaan. Upean kattofreskon maalasi Baciccia vuonna 1707. Vielä kerran vuonna 1827 sai Giuseppe Valandier koristella julkisivua lisää. 


Basilica dei Santi Apostoli

Syy siihen että juuri tätä kirkkoa on uuskorjattu niin usein voi olla se syynä että kirkko kuului aikoinaan Colonnan suvulle jonka upea palatsi seisoo aivan kirkon seinässä kiinni. Colonnan suku oli yksi rikkaimmista, kuuluisimmista ja vaikutusvaltaisimmista aatelissuvuista Roomassa. Suurin osa palatsia on nykyään museotiloina mutta palatsissa asuu vielä tänäkin päivänä Colonnan suvun jäseniä. Colonna suvun juuret johtavat Albanin vuoristoon ja siellä sijaitsee pieni paikkaunta nimeltään Colonna. Monen monta suvun herraa on toiminut kardinaaleina.


Santi Apostoli kirkon upea kattofresko, yksi Rooman upeimmista, Giovanni Battista Gaullin käsialaa. Hänet tunnetaan nimellä Baciccia, Genovasta kotoisin oleva barokkimaalari. Hän oli Berninin ystävä ja maalasi myös Il Gesu kirkkoon illuusionomaisen kattofreskon.

File:Santo Nome Maria Roma fc01.jpg

Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano

Tämä barokkikirkko on Santa Maria Loreton kirkon sisarkirkko, joka seisoo aivan lähellä. Täällä olen tehnyt postauksen kirkosta.


Santa Maria Loreto, Piazza Foro di Traiano

Tämä söötti kirkko on rakennettu 1500-luvulla. Olen tehnyt tästäkin kirkosta aikaisemmin postauksen ja se löytyy täältä.


Santi Vincenzo e Anastasio a Trevi, Piazza di Trevi

Kirkko on bulgarialaisten kotikirkko Roomassa. Kirkon pääalttarin vasemmalla puolen on marmorikaappi jossa säilytetään 22:n paavin sydämiä. Sixtus V oli ensimmäinen paavi joka lahjoitti sydämensä kirkolle ja viimeisin oli paavi Leo XIII. Sixtus V:n aikaan paavit asuivat Quirinalen palatsissa joka sijaitsee aivan kulman takana joten kirkon läheinen sijainti ehkä oli syy sydämien lahjoitukseen.
Olen tehnyt postausen kirkosta täällä.


Santa Maria Via Lata , Via del Corso 306

 Täällä on postaukseni tästä kirkosta.

File:1522RomaInsideSMariaVia.jpg

Santa Maria Via Lata

Pohjakerros on ollut jo viidennellä vuosisadalla olemassa ja ylemmät osat on rakennettu vasta yhdeksännellä vuosisadalla. Kirkoksi rakennus muuttui vasta vuonna 1491. Julkisivun on tehnyt Pietro da Cortona. Paavi Alexsandro VII joka oli Chigin sukua halusi rakennuttaa suvulle palatsikappelin kirkkoon ja siitä tuo korkea ylärakennelma jossa on iso ovi. Paavi ehkä suunnitteli pitävänsä saarnoja tuolta "parevekkeelta", tai on ehkä niin tehnytkin aikoinaan. Pyhän Pietarinkirkossa on samanlainen jota Paavit käyttävät silloin tällöin tervehtiäkseen väkeä kirkon edustalla.

Kerrotaan että Paulus, Pietari, Luukas ja Johannes olisivat oleskelleet paikalla johon kirkko on rakennettu. Se voi olla tosikin, että Paulus asui rakennuksessa jonka paikalla kirkko nyt seisoo. Pääalttarin oikealla puolella on huone jossa kerrotaan Pauluksen asuneen. Tai että hän oleskeli kirkon vieressä olevassa kryptassa.


Via LuccheseKirkko on ranskalaisten burgundien kotikirkko Roomassa. Kirkon lähellä sijaitsi hospitsi aikoinaan ranskalaisia pyhiinvaeltajia varten. Kirkko on hajoitettu kerran kokonaan ja rakennettu uudestaan 1700-luvulla. Olen tehnyt postauksen kirkosta ja se löytyy täältä.


San Nicola da Tolentino agli Orti Sallustiani, Via San Nicola da Tolentino

Armenialaisten toinen kansalliskirkko Roomassa. Armenialaisten seminaari sijaitseee kirkon yhteydessä. Kirkko on pyhitetty Pyhälle Tolentinolle, espanjalaiselle munkille. Kirkossa on monta kappelia ja useita hautamuistomerkkejä. Kirkon rakennuksesta ja kunnostuskesta on Pamphilijin suku huolehtinut.

File:S Nicola da Tolentino - acquasantiera 1260314.JPG

Kaunis asquasantiera/pyhävesimalja

File:Trevi - salita s Nicola da Tolentino - memoria degli Armeni martiri 1260307.JPG

Memoria degli Armeni Martiri, Salita San Nicola dei Tolentino
Armeenialaisten martyyrien muistomerkki


Santa Susanna, Via 20. Settembre 14 ja sen luostari

Olen tehnyt postauksen kirkosta täällä.

Kirkko sijaitsee kovasti liikennöityjen katujen välissä, hyvin lähellä Diocletianuksen kylpylän raunioita. Kirkko on hyvin vanha, noin 280 jaa. Mutta uusi kirkkorakennus on 1500-1600-lukujen vaihteessa valmistunut. Kirkko on amerikkalaisten kotikirkko Roomassa. Erittäin kaunis julkisivu on Carlo Madernon käsialaa vuodelta 1603.

Keisari Diocletianus halusi naittaa poikansa Susannan kanssa mutta Susanna kieltäytyi. Susannasta tehtiin myöhemmin pyhimys. Susannan setä oli paavi Caius. Hän aikoinaan pakeni katakombeihin ja hänestäkin tehtiin pyhimys.


Via della Dataria


San Silvestro al Quirinale, Via XXIV Maggio 10

Olen tehnyt postausken kirkosta täällä.

Alkuperäinen kirkko oli nimeltään Santo Stefano in Cavallo vuodelta 1039, vuonna 1507 sai dominikaanimunkit kirkon käyttöönsä ja parikymmentä vuotta myöhemmin se uusrakennettiin teatiinijärjestölle. Renesanssin ajalla kaikki kirkon seinät maalattiin freskoilla. Kirkossa on monta koristeellista kappelia.


San Silvestro al Quirinale


San Silvestro al Quirinale


San Giovanni della Ficozza, Via dei Maroniti 29

San Silvestro In Capite kirkossa olevassa dokumentissa lukee että San Giovanni della Ficozza on rakennettu toisella vuosisadalla Ficoccia Cecco nimisen miehen kustantamana ja paavi oli rakennuttanut siihen viereen maroniiteille oppilaitoksen. Maroniitit ovat libanonilainen kristinuskon suuntaus. 

Napoleonin aikaan kirkko oli siviilikäytössä ja Paavi Pius IX otti sen uudelleen kirkolliseen käyttöön vuonna 1846. Puolalaiset ja slovakialaiset jakoivat kirkon keskenään. Italian yhdistymisen aikaan vuonna 1870 otettiin kirkko taas uudestaan siviilikäyttöön. 

Nykyään sen tiloissa huseeraa ravintola. Salissa on vieläkin selvästi näkyvillä pääalttari, seinäsyventeet, urut ja freskot. Via Del Tritonelta kääntyy Via Panteterialle ja heti ensimmäinen katu vasemmalle on Via Maroniti. Trattoria näkyyykin heti siinä talojen nurkassa. Ravintola on nimeltään Sacro e Profano. Romanttinen päivällinen entisen kirkon tiloissa on ehkä paikallaan. Kalabrialaista ruokaa hieman ehkä liian kalliiseen hintaan. Löytyy myös pizzoja.Oratorio del Crocifisso, Piazza dell'Oratorio 69


Oratorio del Crosifisso, Piazza dell'Oratorio 69

Kirkko on vuodelta 1568 ja on nunnaluostarin omistuksessa ja käytössä. Kirkkosali on yksinkertainen, Giacomo della Portan sunnittelema, neliön muotoinen ja seinät täynnä freskomaalauksia. Kirkko rakenenttiin alunperin ihmetapahtumalle kun San Marcello al Corson kirkko paloi mutta eräs krusifiksi ei palanut. Tämä krusifiksi sai aivan oman kirkkonsa ja ennen kuin kirkko valmistui säilytettiin krusifiksiä 42 vuotta Pyhän Pietarin kirkossa.

Farnesen aatelissuku rahoitti suurelta osin kirkon rakentamisen. Kirkossa ei ole ainoatakaan sivukappelia. Freskot on maalattu 1600-luvulla ja kertovat krusifiksin historiasta. Krusifiksi pääalttarilla on kopia alkueprisiestä vuodelta 1740. Kolmas toukokuuta ja viidestoista syyskuuta juhlitaan krusifiksia. 

Kirkko on avoinna päivittäin kello 7.00-12.00 ja 16.00-19.00. Messu vain sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 7.00 ja 8.00.


Oratorio del SS Sacramento, Via Tritone, Piazza Poli

Piazza Poli sijaistee Via del Tritonen ja Via Polin risteyksessä. Kirkko rakennettiin 1500-luvulla mutta Carlo Rainaldi rakensi sen uudestaan vuonna 1681 ja lopullisesti se valmistui vasta 1727. Rakennuksen oikeapuoli hajoitettiin 1800-luvulla ja näin tehtiin tilaa kulkuväylälle, Via Tritonen kadulle.

Kirkon edustalla sijaitsee luksusluokan kahvila/ravintola Le Grondici, jolla on iso ulkoilmaterassi piazzalla. Tämä ravintola soveltuu erinomaiesti juhlan viettoon, kuten hääpareille tai vanhemmille jotka juhlivat hääpäiväänsä. Miksi ei myös heille jotka täyttävät vuosia. Juhlia varten voi tilata erikseen tarjoilut ja palvelut etukäteen. Ravintolan vieressä sijaitsee hyvä neljän-tähden hotellikin, Delle Nazioni.


Palazzo Barberini, Via delle Quttro Fontane

Ehdottomasti yksi Rooman upeimmista palatseista. Carlo Maderno ja hänen apulaisenaan toiminut Francesco Borromini suunnittelivat tämän upean palatsin upporikkaalle ja vaikutusvaltaiselle Barberinin suvulle. Gian Lorenzo Bernini on muokannut palatsia omalla tavallaan. Palatsin tilosissa sijaitsee nykyään taidemuseo, Galleria Nazionale d'Arte Antica, jossa on nähtävillä Italian valtion omistamaa vanhenpaa taidetta. Palazzo Corsinissa on saman taidemuson toinen osasto, Via della Lungara.


Palazzo Colonna, Galleria Colonna, Piazza dei Santi Apostoli 66

Colonnan suvun omistama palatsi on valtavan suuri. Palatsista kulkee myös silta Via della Pilottan yli Colonnan suvun kesäasuntoon ja puistoon. Santi Apostolin kirkko kuului alkuunsa Colonnan suvulle ja on heidän kustantamansa. Colonna suvun jäsenet yli kahdessakymmenessä sukupolvessa on haudattuna kirkon kappeliin. 

Palatsin ensimmäinen osa rakennettiin 1300-luvulla ja toimi Dante Alighierin asuntona Roomassa. Kardinaalit Giovanni ja Giacomo Colonna asuivat palatsissa 1300-luvulla. Odone Colonna josta tuli myöhemmin paavi Martin V 1500-luvulla asui myös palatsissa. Della Roveren suku sai palatsin omistukseensa tilapäisesti 1500-luvulla naimakauppojen ja sukuriitojen yhteydessä. Palatsi on raknnettu puistoalueen ympärille. Monen monta arkitehtia on ajan kulusessa uusrakentanut palatsia. Via Pilottan kadun ylitse kulkee yksityisiä siltoja jotka johtavat ylös Colonnan suvun kesäasuntoon ja -puistoon.

Colonnan suku keräsi paljon korkea-arvoista taidetta, seinille maalattiin freskoja ja Colonnan suvun taideaarteet ovat yhdet suurimmat Roomassa Doria Pamhilji ja Pallavacini-Rospigliosi sukujen rinnalla. Suuri osa palatsista on taidegalleriaa, osa juhlahuoneistoa ja osassa palatsin tiloista asuu vielä tänäkin päivänä Colonna suvun jäseniä.Palazzo Quirinale, Italian presidentin asuinrakennus

Palatsi on niin valtava että siinä on tarvittu monta suunnittelijaa, Pietro da Cortona, Domenico Fontana, Ferninardo Fuga, Carlo Maderno, Giovanni Paulo Pannini ja Guido Reni. Vuoteen 1870 oli palatsi Paavien kesäasunto, sen jälkeen Savoian kuninkaallinen palatsi ja nyt Presidentin palatsi. Nykyinen presidentti on nimeltään Giorgio Napoletano. Palatsissa on kaiketi noin 6000 huonetta! Palatsin alla kulkee liikkennetunneli joka johtaa autoliikenteen pois palatsin ympäriltä.


File:Piazza di Spagna 001.JPG

Collegio di Propaganada Fide, Via del Quirinale, Piazza Mignatelli

Vatikaanin omistama lähetyssaarnaajakoulu Piazza Mignatellin reunalla Colonna dell'Immacolatan takana. Keskellä toria seisoo korkea obeliski, Colonna dell'Immacolata. Muistomerkki rakennettiin Pyhän Marian koskemattomuuden kunniaksi. Obeliski on melkein 12 metriä korkea ja sen juurella Mooseksen, Jesajan, Hesekielin ja Davidin patsaat. Joka vuosi 8. joulukuuta juhlitaan Madonna dell'Immacolataa. Madonna saa kukkaiskruunun päänsä päälle ja siihen tarvitaan palomiesten apua.

Collegiorakennus on Francesco Borrominin mestariteos mutta myös Gian Lorenzo Bernini on jättänyt jälkensä rakennukseen.

Piazza Mignatellin reunalla sijaitsee kuuluisan muotisuunnittelijan Valentinon palatsi ja myymälä.


Quattro Fontane, Via del Quirinale (antiikin aikana Via Pia) ja Via 20 Settembren kulmauksessa sijaitsee upea kirkko, San Carlo alle Quattro Fontane, joka on Borrominin suunnittelema 1600-luvulla.

Kadunristeyksen jokaisessa neljässä kulmassa sijaitsee suihkulähde. Quirinalen alueella oli monta vesijohtoa. Asqua Felice joka johti veden Trevin suihkulähteeseen, Asqua Virgo johti veden tähän neljän suihkulähteen kadunkulmaukseen ja yksi lähde kulki Mooseksen suihkulähteelle sekä Palazzo Quirinaleen. 

Muzio Mattei joka oli rakennuttanut palatsinsa eteen kilpikonna suihkulähteen, Fontana delle Tartarughe, päätti kustantaa vesijohdon tähän kadunristeykseen. Suihkulähteet rakennettiin 1500-luvun lopulla. Kaksi lähteistä sai nimensä jokien mukaan, Tavere ja Arno ja kaksi muuta saivat nimekseen Diana ja Juno. Tavere, Arno ja Juno ovat ehkä Domenico Fontanan käsialaa ja Diana ehkä Pietro da Cortonan. Kadunkulmaus nykyään on rajapyykki kolmen kaupunginosan välillä Castro Pretorio, Monti ja Trevi.


San Carlo alle Quattro Fontane/San Carlino, Via del Qurinale

Tämä on Rooman kaunein barokkirkko. Suunnittelijana toimi Francesco Borromini ja tätä kirkkoa pidetään Borrominin mestarityönä. Kirkko rakennettiin oikeastaan espanjalaisen trinitarijärjestön munkkiluotarille, Convento della Santissima Trinita. Borromini oli rakentanut luostarinkin kardinaali Francesco Barberinin kustantamana. 

Tämä kirkko on kolmas kirkko Roomassa joka on pyhitetty Pyhälle San Carlo Borromeolle. Kirkon kryptassa on hautakappeli joka oli tarkoitettu Francesco Borrominille, mutta koska hän teki itsemurhan häntä ei haluttu haudata kryptaan. Jostain syystä San Giovanni dei Fiorentinon kirkko otti Borrominin ruumiin haltuunsa ja hautasi hänet kirkkoonsa, siitäkin huolimatta, ettei Borromini ollut firenzeläinen, vaan sveitsiläinen alunperin.


Erkoinen kattokupoli


Horti Sallustiani, on yksi kuuluisimmista antiikin aikaisista horti/puutarhoista. Horti Sallustiani on peräisin jo ensimmäiseltä vuosisadalta eaa. Nämä hortit olivat rikkaiden aatelissukujen koristepuutarhoja enemmänkin. 

Julius Ceasare asui Horti Sallustianin tiloissa mutta rikas Salustius perusti puutarhan ja puutarha on palvellut sen ajan keisareitakin. Keisari Tiberius kuoli kuumeseen Horti Sallustianissa. Puutarhat jäi oman onnensa nojaan kuusisataaluvulla. Ludovico Ludovici, paavin Gregorius XV:n veljenpoika osti tontin ja rakensi siihen Villa Ludovicin 1700-luvulla. Huvilan yhteyteen kuulunut paviljonki on melko hyvin säästynyt ja se sijaitsee Piazza Sallustiolla. Torin ynmpäristö on kaunista ja rauhallista aluetta josta löytyy kauniita rakennuksia ja mukavia viihtyisiä hotelleja ja Bed and Breakfeast paikkoja.


Colle Quirinale, toiselta nimeltään Colle Viminale, yksi Rooman seitsemästä kukkulasta. Colle Viminale tarkoittaa pajukukkulaa, se on paremminkin osa Quirenalen kukkulaa. Via Panisperna kulkee pitkin Colle Viminalea. Colle Quirinale sijaitsee Trajanuksen Forumin ja Diocletianuksen kylpylän välissä. Jo antiikin aikana alueella asui patriisi-aatelisperheitä. Alueella sijaitsi myös mahdoton määrä temppeleitä, tempio ja puutarhoja, horti. Ainakin kolmetoista esikristillisen ajan temppeleiden raunioita on löydetty Trevin alueelta. Quirinalin kukkula ja alue on saannut nimensä Quirino jumalasta, jonka temppeli sijaitsi kukkulalla noin 300 eaa. Temppeli oli käytössä vielä ensimmäisellä vuoissadalla jaa.


St Andrew, skotlantilaisten kansalliskirkko Roomassa

Teatro Quirino, Via delle Vergini 7

Tälle teatterille on annettu kunnianimeksi Teatro Vittorio Gassman, joka oli yksi Italian kuuluismmista ja  suosituimmista näyttelijöistä. Prinssi Maffeo Sciarra rakennutti teatterin vuonna 1871.Teatteri rakennettiin prinssin palatsin alueelle.
Vatikaanin alainen amerikkalainen pappiskollegio, Collegio Americano Del Nord, sijaitsee Via dell'Umilta 30. Noin vajaat sata nuorta amerikkalaista miestä kerrallaan asuu kolleegion tiloissa sijaitsevassa Casa Santa Mariassa ja opiskelevat kolleegiossa papeiksi.
Via Nazionale kulkee Montin kaupungin osan puolella, mutta lähellä Treviä


Galleria Alberto Sordi, Piazza Colonna

Piazza Colonna sijaistee Trevin kaupunginosan rajalla, vain reilut sata metriä länteen päin Trevin suihkulähteeltä. Galleria on luksusta.

File:San Marcello al Corso.jpg

San Marcello al Corso, Via Corso
Tämä on serviittiluostarijärjestön kirkko. 

File:SanMarcelloCorso-Altare02-SteO153.JPG

San Marcello al Corso, Via Corso

File:838RomaTempioValdese.JPG

Keskellä kuvassa Evangelica Valdese in Trevi kirkko, Via IV Novembre

Ei kommentteja: