perjantai 23. heinäkuuta 2010

Castro Pretorion kaupunginosa


Rione Castro Pretorio, XVIII, Castro Pretorion kaupunginosa

Tällä alueella asuu noin 6500 asukasta. Kaikki keskittyy Terminin rautatieaseman ympärille. Asema rakennettiin ensin tilapäisenä rakennuksena. Pysyvä asema valmistui vuonna 1874. Asema sai nimensä entisen Terminus jumalan mukaan. Terminus oli rajakivi tai rajapyykki jumala. Tapana oli sirotella uhrien tuhkat Terminuksen kiven juurelle. Tämä alue eikoinaan sijaitsi kaupungin rajalla. Siitä on vieläkin merkkinä osa Serivuksen kaupunginmuuria viuodelta 387eaa Via Marsalan puolella.

Castro Pretorion kaupunginosa sai niemensä alueella sijainneen pretoorisen kasernin nimestä. Kasernit rakennettiin vuonna 23 jaa.

Rautatieaseman ympärillä on hotelleja vieri vieressä ja useita ravintoloita, jotka ovat monelle turistille tulleet tutuiksi. Terminin rautatieaseman läheisyys houkuttelee ottamaan hotellihuoneen Terrminin läheltä, eikä Castro Pretorio olekaan huono valinta, varsikaan Castro Pretorion pohjoisissa osissa.


Useat roomalaiset ja turistitkin joutuvat melkein väkisin tälle alueelle. Tänne tulee lentokenttäbussit, täällä on iso bussilaiturialue, jossa monet roomalaiset nousee bussin kyytiin tai vaihtaa bussia. Täältä kulkee myös raiytiovanut ja metrot ohitse.


Yli kymmenen vuotta sitten suunniteltiin rakentaa Termini uudestaan. Piirrustukset ja mallit ovat jäljellä, mutta varoja siihen ei löytynyt. Tarvittaisiin sponsoreita. Käytiin jopa kyselemässä lähiympäristön yrittäjiltä mitä mieltä he ovat uudistuksista. Tarkoitus oli nostaa kaikki myymlät maan alta ylös maan pääälle kerroksiin. 

Rakentaa Terministä lasi-ja teräsrakennus. Autoparkit ylös katolle ja junalaiturit toiseen suuntaan, sillä jo nyt kulkee useimmat junat tästä edelleen Rooman itäiselle asemalle Stazione Tiburtina. Junat joutuvat peruuttaman reilun kilometrin verran kunnes ne pystyvät kääntymään Tiburtinaan johtaville raiteille. Terminin ja Tiburtinan väliä on suoraa linnuntietä vain reilut kaksi kilometriä. Tiburtinasta nimittäin pääsee edelleen Itään ja pohjoiseen, aina Eurooppaan saakka. Siellä on myös kaikkien pitkänmatkan bussien laiturit. Tiburtina asema jäi hieman keskentekoiseksi, luultavsti varojen puutteessa, mutta tiloja rakennuskesa on avata myymälöitä koska vaan.


Terminin rautatieaseman päädyssä kulkee leveä käytävä hallin lävitse, Via Giovanni Giolittin puolelta Via Marsalalle. Käytävän varrella on useita ruokapaikkoja ja Via Marsalan puolella lähtee liukuportaat alas alakerrokseen, jossa ensin on suuri ruokatavaramyymälä. 

Terminin asema ei ole mikään niin kamala paikka kuin ehkä luulisi. Siellä liikkuu paljon ihmisiä mutta siellä likkuu myös poliiseja ja jopa terroristipoliisejakin. Asema on siis erittäin hyvin vartioitu. Ylemmässä kerroksessa sijatsee ravintoloita ja kahviloita ja vessat. Maan alla on kauppoja joissa voi aivan hyvin tehdä ostoksia. Siellä on isommat vessat kuin yläkerroksessa. 


Lentokentän bussit yleensä pysähtyvät Via Giolittin puolelle, mutta useimmat lähtevät Via Marsalan puolelta. Molemmin puolin sisäänkäyntiä on bankomaatit. Via Giolittin puolella on myös lippuautomaatit. Toisessa kerroksessa on kahviloita ja ravintoloja sekä vessat. Via Giolittin päässä on portaat ylös, Via Marsalan päässä on hissi ylös ja hissillä pääsee myös alakertaan, jossa on hyvät vessat ja jopa mahdollisuus käydä suihkussa. Alakerroksessa on paljon myymlöitä ja apteekkikin.

Terracafé Via Marsalan puolella on mukava ja paikka istua ja tappaa aikaa bussia odotellessa. Siitä lähtee Terravision bussit lentokentille. kahvila aukeaa jo kello 4.00 aamulla ja sulkeutuu kello 22.00 illalla. Vaikka onha niitä kahviloita Terminin rauatieasemalla useampiakin, mtta ei avoinna niin aikaisin aamulla.

Rooman kaksi ainokaista metrolinjaa kohtavaat Terminin rautatieasemalla. Metroon pääsee joko Terminin sisältä tai  bussiaukiolta, Terminin rautatieaseman edustalla.


Paavi San Giovanni Paulo II patsas, kuvaa 'eräänlaista Manttelimadonnaa'. Giovanni Paulo II oli tätä edellinen paavi, emeritus paavi, siviili nimeltään Karol Józef Wojtyła.


Via Gionavnni Giolettin puolella. Heti tätä vastapäätä on halpoja pikaruokapakkoja, rihkamakauppoja, ruokakauppakin. Mutta muuten tämä puoli Terminiä on levottomanpaa ja sekvamapaa kuin ViaMarsalan puolella. Via Giobertiltä löytyy halpoja ruokapaikkoja mutta myös halpoja hotelleja, joita vuokrata tunittain. Porstitutio kukoistaa näissä hotelleissa. 

Täältä kannattaa lähteä toiseen suuntaan Via Giovanni Giolettiä pohjoiseen päin ja siiten kääntyä vaikka Via Cavourille, niin pääsee slevemille vesille eikä tarvitse tunkea ilotyttöjen, taskuvarkaiden, kaupustelijoiden ja kadulla asuvien kanssa.


Via Marsalan puolella on rauhallisenpaa. Täällä tuntuu heti mukavammalta liikkua. Täälläkin on mukvia pikaruokapaikkoja ja kaviloita ja hotelleja. Mutta harva ehkä haluaa asua aivan rautatie-aseman naapurina. Joten kannattaa varata hotelli hieman kauenpaa, esimerksi jostain Piazza dell'Indipenzan ympäristötä tai siltä suunnalta pohjoiseen päin. Via Cavouria pitkin pääsee keskustaan suoraa tietä ja sen varrella voi aivan hyvin yöpyä.

File:Biblioteca nazionale centrale di Roma.jpg


Entisellä kasarmialueella sijaitsee nykyään esimerkiksi Rooman pääkirjastotalo, johon kootaan kaikki Italiassa painetut julkaisut. Kirjastossa on esimerkiksi noin 7 miljoonaa kirjaa, 8000 käsikirjoitusta jne. 

Kirjastosta löytyi vuonna 1982 aikoinaan ne kuuluisat Nostradamuksen ennustukset, eli Vaticinia Nostradami. Nostradamuksen poika Cesar de Notre-Dame toi ne Roomaan ja antoi paavi Urbano VII Barberinille.

Kun Aurelianuksen kaupunginmuuria alettiin rakentamaan jäi kasarmialue kaupunginmuurin sisäpuolelle.

File:Roma10 flickr.jpg

Sisäministeriö, Via ViminalePiazza della Repubblican tori (Piazza Esedra), La Fontana delle Naiadi

Diocletzianuksen kylpylän raunioihin rakennetut kaarirakennukset ja torin keskellä Najaadien suihkulähde. Rakennusten arkkitehtinä toimi Gaetano Koch ja suihkulähteen on suunnitellut Mario Rutelli. Suihkulähteen takaa, rakennusten välistä alkaa Via Nazionalen katu joka kulkee suoraa reittiä Piazza Venezialle. Helpoin ja suorin reitti keskikaupungille Terminin suunnalta.


Najaadien suihkulähde Museo Nazionale Romanosta olen tehnyt oman postauksen

Diocletianon kylpylä oli valtavan suuri rakennus antiikin ajalla. Se rakennettiin keisari Diocletianuksen ajalla vuosina 298-305 eaa. Keisari komensi kymmeniätuhansia henkilöitä pakkotöihin rakentamaan kylpylää, johon tuli mahtumaan noin 3000 henkilöä yhtäaikaa. Diacletianuksen kylpylästä tuli siis puolet suurempi kuin Caracallan, 370 m kertaa 320 metriä pinta-alaltaan ja kaikesta huolimatta kylypylää käytettiin vain noin sata vuotta. Nähtävästi vesipula oli suurin ongelma, jonka takia kylypylä oli suljettava. 

Jo 400-luvulla sijaitsi kylpylässä kappeli. Santa Maria degli Angelin kirkko rakennettiin kylpylän raunioihin 1500-luvulla suuren mestarin Michelangelo Buonarrotin piirustusten mukaan. Suuri osa kylpylää on nykyään museoaluetta, kuuluu siis Museo Nazionale Romanoon, joka sisältää Italian valtion suuurimman antiikinaikaisen kokoelman museoesineitä. Museossa on muutamia kaikista arvokkaimpia antiikin aikaisia patsaita.


Vasta 1600-luvulla aloitettiin alueen uuskorjaukset. Paavi Pio IV Medici di Marignano pani alulle korjaukset alueella ja rakennutti kuvassa olevan Porta Pian kaupunginportin. Seuraava paavi Paulo III Farnese antoi Michelangelon rakentaa Santa Maria degli Angelin kirkon Diocletianuksen kylpylän raunioihin.

Suurimmat korjaukset tehtiin kuitenkin paavi Sixtus V Perettin aikana 1500-luvulla. Rooman imperiumi oli jo alkanut hajota gallialaisten hyökkäysten ajalla ja sota hajoitti myös akvedukteja. Paavi Sixtus V rakennutti akveduktin jota pitkin johdettiin vesi hänen omaan huvilaansa, Villa Perettiin, mutta myös Esquilinoon ja Castro Pretorioon. Akvedukti sai nimen paavin mukaan, Felice, sillä paavi Pio IV:n siviilinimi oli Felice Peretti. 

File:Trastevere - Fontana del Prigione 00721-2.JPG

Tämä suihkulähde löytyy nykyään Via Goffredo Mamelilta, Trasteverestä. Aikoinaan se sijaitsi  paavi Sixtus V:n Perettin huvilan sisäpihalla. Huvila on nykyään  osa Kansallismuseota, Museo Nazionale Romano-Palazzo Massimo, Largo di Villa Peretti, aivan Terminin rautatieasema edustalla.

Porta Pia josta lähtee Via Nomentanan pitkääkin pitempi ja suorempi antiikin aikainen tie itään päin. Porta Pia on osa Aurelianuksen kaupunginmuuria ja toimii sen porttina. Portti on Michelangelo Buonarrotin viimeisimpiä arkitehtoonisia töitä ja todella hyvä esimerkki mestarin taidoista. Portti rakennettiin paavi Pius IV:n käskystä ja siitä syystä sai nimekseen Pio. Samalla aikaisempi Porta Nomentana suljettiin käytöstä.


Porta Pia, Michelangelon luomus, jota on myöhemmin korjailtu. Kuvassa portti nähtynä sisäpuolelta, Via 20 Settembre, ja näin kaunis se on ulkopuolelta


Vasemmalla puolen sijaitsee kaunis uskonnollinen instituutti Caterina Volpicelli jonka tiloista voi vuokrata huoneen. Tämä on kaunista aluetta. Luostariasuntola sijaitsee hyvällä paikalla.


Dogali obeliski, Viale Luigi Einaudi

Tämä obeliski kuuluu egyptiläisten obeliskien joukkoon Roomassa. Se on tuotu Heliospoliksesta keisari Augustuksen ajalla. Tämä on ns Ramses II:n obeliksi. Alunperin tämä obeliski seisoi Isiden/Isis temppelin luona Via Labicanan varressa.


Tällaiselta on Diacletzianuksen kylpylä näyttänyt. Kuvaus löytyy Santa Maria degli Angelin kirkon sakristiasta.


Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, Piazza della Repubblica

Tämä erittäin kaunis enkelikirkko, Santa Maria degli Angeli on Michelangelon suunnittelema. Kirkko on rakennettu Diocletzianuksen kylpylän raunioihin. Lisäksi on käytetty paljon kaunista marmoria. Kirkon kotisivuilta löytyy mielenkiintoisia valokuvia.
 Kirkon pääsisäänkäynnin Igor Mitoraj'n suunnittelemat erikoiset ovet


Kirkossa pidetään usein iltaisin urkukonsertteja ja kauniit ovat urut ja kaunis on ympäristö. Kirkko sai urut juhlavuonna 2000.


Meditoija, Santa Maria degli Angelin kirkko

Il Museo Nazionale Romano on sijoittunut neljään eri osoitteeseen sillä niin paljon on kokoontunut museoesineitä kasaan. Sisäänpääsy juuri tähän osioon sijaitsee Via Gaetan ja Vicolo Enrico di Nicolan kulmasta, Terminin bussiaukeaa vastapäätä suurin piirtein. 


Samassa kompleksissa sijaitsee myös yksi Rooman kauneimmista kirkoista, Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, joka putsaattiin vastikään perusteellisesti ja on nyt upeassa kunnossa. Italian suuri kuuluisa arkitehti Luigi Vanvitelli toimi suunnittelijana kun kirkkoa uuskorjattiin. Hän säilytti Michelangelon suunnittelmat yksityiskohdat niin pitkälle kuin mahdollista. Tässä kirkon pohjapiirros. Täällä videoita kirkosta. 

Museon eri osastot Roomassa: 
Via Enrico de Nicola 79 Roma (Terme di Diocleziano)
Largo di Villa Peretti 1 (Palazzo Massimo) 
Via Sant’Apollinare 46 (Palazzo Altemps)
Via delle Botteghe Oscure 31 (Crypta Balbi)


Planetario, Via Cernaia

Mielenkiintoinen kohde monille koululaisille. Planetario on suunniteltu lähinnä kouluopetusta silmällä pitäen. Avoinna tiistaista perjantaihin kello 9.00-14.00 ja launataisin ja sunnuntaisin avoinna kello 17.00 saakka. Sisäänpääsymaksu aikuisille 6,50 e ja lapsille (6-18v) 4,5 euro. Jos haluaa nähdä myös uudemman osaston museossa, joka käsittelee roomalaista sivilisatiota, niin sisäänpääsymaksu nousee parilla eurolla. Uudempi museon osa sijaitsee Sala della Minervassa joka oli 20 vuotta suljettuna.


Diocletzianon kylpylän rauniot Via Volturnolta nähtynä


Piazza Esedra tai Piazza della Repubblica

Molemmin puolin toria on metron alasmeno. Taustalla Santa Maria degli Angelin kirkko. Rakennus vasemmalla kuuluu yliopistolle, Universita Roma TRE. 


Museo Nazionale delle Terme, Terme de Diocleziano, 
Viale Enrico de Nicola 79 

Avoinna joka päivä kello 9.00-19.30
Pääsylippu on voimassa kolme vuorokautta ja sillä pääsee kaikkiin neljään haaraosatoon kaupungilla. Sisäänpääsymaksu 7 €. Eruoopan uniononin kansalaiset 18-25 vuotiaat 3,5 €  ja alle 17-vuotiaat ilamsieski.

Tämä museo on mielenkiintoisempi kuin voisi arvatakaan. Museon tilat luonnollisestikin antavat lisää tunnelmaa mutta museossa on niin paljon nähtävää ettei kukaan voi pettyä. Tänne on kerätty kaikki mahdollinen mitä on löydetty Roomasta aikojen saatossa, ja kaikki ne esineet jotka on kaivettu katujen ja rakennusten alta. Roomassa on paikka paikoin vieläkin noin kymmene metriä "roinaa" katujen ja rakennusten alla. 

Täältä voi hankkia Roma Pass, jos ketä kiinnostaa. Roma passi on kätevä varsinkin jos haluaa nähdä usemamankin museon ja arkeologisen nähtävyyden. Huom! Vatikaanin museo ei kuulu kortin etuihin, koska sen omistaa Vatikaanin valtio, eikä Rooman kunta.

Täältä löytyy joitakin virtuaalisia vierailuja joissakin Rooman kohteissa.


Piazza dell'Indipendenzan ympäristö on mukava alue. Tällä aluella on runsaasti hotelleja, ruokapiakkoja, palatseja, muutamia taidegallerioita ja kioski, josta saa ostettua busslippuja. Alueella sijaitee joitakin upeita rakennuksia ja Saksan suurlähetystö. Torilla ja sen reunoilla pysähtyy useita bussilinjoja, bussi Ciampinon lentokentälle ja bussi Rooman satamaan Civitavecchiaan. Sen lähenpänä ei ele rietyilylaivoille satamaa. Hyvät liikenneyhteydet kaupungille.

Tässä sijaitsee myös suuri supermarketti Conad. Täältä voi ostaa myös valmista ruokaa. Bankomaatejakin löytyy useita.

Basil gesu-010.jpg

Sacro Cuore di Gesu, Via Marsala 42

Avoinna:
 arkisin kello 6.15-18.00 
 messu kello 8.00

sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 7.00-22.00

messu kello 9.00, 10.00, 11.00, 12.00 ja 21.00


Kirkko on salesiaani veljesten huostassa. Salesiaanien sääntökunta on yksi maailman suurimpia. Sen perusti italialainen pappi Don Bosco joka on erittäin rakastettu henkilö Italiassa. Rooamsta löytyy krotttelisto Q.XXIV, jonka nimi on Don Bosco.

Kirkon yhteydessä sijaitsee matkustajakoti luostarin tiloissa.

Kirkon yhteydessä luostarin puolella sijaitsee myös kaksi huonetta, mutta väliseinä on nykyään hajoitettu. Don Bosco nukkui toisessa huoneessa ja toinen huone oli hä'en ospileuhuonmeensa. Täällä on reliikkikaappi jossa mm säilytetään Pyhän Don Boscon verta, joka on otettu säilöön hänen kuolinhetkellään. 


Sacro Cuore di Gesù (Rome), statue.JPG

Sacre Cuore di Gesù on jesuiittien kirkko hyvin lähellä Terminin rautatieasemaa. Kuvassa näkymä Terminin rautatieasemalle.


Santissimo  Rosario di Pompei, Via Cernaia

Kirkko kuuluu Sociatà di Maria nimiselle munkkijärjestölle. Järjestöä kutsutaan nimellä Maristi. Kirkon vieressä sijaitsee kansainvälinen maristikorkekakoulu. Heidän "pääkallonpaikkansa" sijaitsee Via Alessandro Poerio 63, Gianicolensi, Roma. Maristeja ei enää ole jäljellä luostarissa ja koulukin on luultavasti suljettu.

Kirkko ja sen luostari annettiin australialaisille pyyhiinvaeltajille. Tilat kunnostettiin ja se on nykyään nimeltään Domus Australia, ensiluokkainen luostariasuntola. Kskeisellä paikalla. Luultavasti täältä saa yösijaa kuka vaan. Valokuvia.


Mooses suihkulähde, Piazza San Bernardo alla Terme
Suihkulähde on vesilähde Felicen akveduktille


Mooses suihkulähde on saannut nimensä Mooseksen patsaasta suihkulähteen keskellä


San Bernardo alle Terme, Via Torino 94/Piazza San Bernardo alla Terme

Sijaitsee Santa Susannan kirkkoa vastapäätä. Siternssiläinen luostari sijaitsee aivan vieressä. Munkit pakenivat Ranskan vallankumouksen aikoihin Ranskasta Roomaan. Munkeilla on muutama huone miespuolisia vieraita varten vuokralla. Sisäänkäynti luostariin kirkon oven vasemmalta puolen. Munkkeja varten rakennettiin oma kirkko Diacletianuksen kylpylän raunioihin. 

Kirkosta tuli pyöreä muodoltaan koska kirkkosalin lattia on entisen lämminvesikylpylän allas. Sali on 25 metriä läpimitaltaan. Kaunis kattokupoli on kahdeksankulmainen ja ylinnä, oculus, reikä kuten Pantheonissakin. Reiän kautta tulee valoa kirkkoon. Seinämiä koristaa kahdeksan pyhimyksen patsasta ja kaksi patsasta seisoo molemmin puolin pääalttaria. Upporikas aatelisrouva Caterina Sforza kustansi kirkon rakentamisen. Hän oli paavi Julius III:n siskontytär. Kirkko on erikoisen elegantti ja erikoinen niin muodoltaan kuin koristeiltaankin. Suosittelen vierailua! Virtuaalinen vierailu kirkossa!


Kesäaikaan tuo kirkon ovi on usein sepposen selällään ja "toivottaa" ohikulkijoita pistäytymään sisään. Kirkkosali on kylläkin pieni joten raikasta ilmaa siellä tarvitaankin, kattoreiästä huolimatta, joka luultavasti on lasitettu. Usein kirkkosalissa istuskelee munkki tai kaksi ja mietiskelee mutta ei sitä kannata säikähtää. Tämä on söötti pieni kirkko jossa on mukava levähtää ja hetkeksi syventyä.


San Bernardon kirkon pääalttariSan Paulo dentro le Mura, Via Nazionale 7, Via Napoli 58

Amerikkalaisen angligaanisen kirkon omistuksessa. Avoinna kello 9.30-16.30Metodisti kirkko, Via XX Settembre

Tämä evangelismetodistinen kirkko on toinen metodistisista kirkoista Roomassa. Toinen sijaitsee Ponten kaupunginosassa. Kun Pian tiestä, Via Pia, rakennettiin katu, Via XX Settembre, niin monta rakennusta jouduttiin hajoittamaan, jotta saatiin tarpeeksi leveä katu aikaan. Esimerkiksi Santa Teresan kirkko ja  sen vieressä sijainnut karmeliittiluostari purettiin, samoin San Caion kirkkorakennus. Santa Maria Magdalena de'Pazzin luostari jouduttiin myös purkamaan. 


Italian yhdistymisen aikoihin 1800-luvun lopulla halusi monet luteraanit, anglikaanit, metodistit ja babtistit saada kirkkorakennuksen Roomaan. Tämä Metodistikirkko rakennettiin suurin piirtein sille paikalle jossa San Caion kirkko oli sijainnut. Viereen rakennettiin myös metodistien internaattikorkeakoulu. Kirkon mahdollisista aukioloajoista ei ole tietoa. 


Sant'Isidoro alle Terme, Via Parigi, kirkosta on vain ovi jäljellä

File:Castro Pretorio - cisterna a via Einaudi 1010472.JPG

Tämä oli Diocletianuksen kylpylän vesisäiliö kunnes goottilaisten hyökkäys roomalaisia vastaan hajoitti akveduktin ja vedenkulku päättyi siihen. Siihen päättyi myös kylypylän käyttö ja koko rakennus sai ränsistyä.


Teatro dell'Opera, Piazza Beniamino Gigli 7, Via del Viminalen vieressä

Ooppera rakennuksessa esitetään myös balettia. Kannattaa otta huomioon että esitykset alkavat usein jo kello 18 tai jopa 17. Mutta Rooma ei ole tunnettu korkeatasoisesta oopperastaan eikä baletistaankaan. 

Oopperatalo avattiin vuonna 1880 ja oli alunperin nimeltään Teatro Costanzi rakennusmestari Dominico Costanzin mukaan. Oppera rakennettiin paikalle jossa antiikin aikaan seisoi Heliogabalusen talo. Hän oli Rooman keisari, oikealta nimeltään Marcus Aurelius Antonius, joka oli syntynyt Syyriassa vuonna 203. Hän oli aurinkojumalan El-Gabalin ylipappi.

File:Palazzo Finanze.jpg

Italian talousministeriö, Via XX Settembre 97
Castro Pretoriossa sijaitsee monen monta ministeriötä.

File:2011-09-17 Roma Ambasciata britannica.jpg

Iso Britannian suurlähetystö

Ei kommentteja: