maanantai 29. huhtikuuta 2013

Santi Giovanni e PaoloSanti Giovanni e Paulo, Piazza Santi Giovanni e Paulo 13

Avoinna:
Kaikkina viikonpäivinä kello 10.00 - 13.00 ja 15.00 - 18.00

Messu:
 sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 10.45 - 11.45 

Casa Romane del Celio
Avoinna maanantaista torstaihin kello 10.00 - 13.00
Sisäänpääsymaksu 6 €

Tämä kirkko sijaitsee Celion kaupunginosassa, muutama satametriä Colosseumin etelä puolella, erittäin kauniilla ja rauhallisella puistoalueella. Celion kukkula on ollut aikoinaan Curia Hostilian aluetta lähinnä Colosseumia. Hostilia oli senaattin rakennus 700-luvulla eaa. Se hajoitettiin vuonna 80 eaa. Välittömästi sen seinään kiinni raknnettiin luostari ja sen eteen Santi Giovanni e Paulon basilika. 

Aivan sen vieressä sitten sijaitsee San Gregorion luostari ja kirkko jonka ympärillä sijainneet suuret alueet kuuluivat Gamaldolese luostarijärjestölle. Gregorius Suuren lapsuudenkoti sijaitsi tällä paikalla ja isänsä kuoltua hän rakennutti lapsuuden kotinsa luostariksi. Gregoriuksen äiti Silvia julistettiin pyhimykseksi hänetkin, kuten hänen isänsänsä ja kaksi sisartaan. Silvialle pyhitetty kappeli löytyy San Gregorion kirkon yhteydessä. 

Vasta aivan äskettäin sain tietää että San Gregorion luostarin yhteydessä sijaistee myös vieraskoti, josta voi vuokrata huoneen. Yksityinen kontakti luostariin: puh. +39 06.7000987, e-mail:  forgreg@tiscali.it


Santi Giovanni e Paulo  ja  Passionistien valtavan iso luostari

Vasemmalla San Gregorion kaunis kirkko ja sen Camaldolesiluostari vieressä. Tiet vasemmalla ja oikealla puolen johtaa Colosseumille, jonne on vain noin 300 metriä.

San Gregorio e Paolon itäisellä puolella sijaitsi ja sijaitsee vieläkin Villa Mattei ja Mattein suvun puutarha, mutta niin huvilan kuin puistonkin omistaa Rooman kunta nykyään. Puistoalue on avoinna kaikille. Alueen siitä itään päin omisti saksalainen Gollegio maatilat San Stefano Rotondon kirkon ympärillä. Arco dei Constantino niminen katu kulki Colosseumilta etelään päin Circo Massimolle. Nykyyään kadun nimi on Via di San Gregorio. 

Celion kukkulalla kulkee mukava rauhallienen katu Colosseumille, Viale del  Parco del Celio. Sitä pitkin aikoinaan kulki raitiovaunu numero 3, joka on nykyään bussi numero 3. Voi olla että se on taas raitiovaunu jos satut lukemaan tätä joskus myöhemmin. Se on ihana kuja päiväkävelyä ajatellen. Minulle henkilökohtaisesti on tämä alue tullut erittäin rakkaaksi. 


Santi Giovanni e Paoloon kulkee kaksi kujaa. Viale del Parco del Celiolta kuja nimeltä Clivo di Scauro. Toinen kuja kulkee idästä päin Via Claudian ja Via della Navicellan yhtymäkohdasta ja on nimeltään Via di San Paolo della Croce. Se lähtee kaariholvesta ja kulkee muurien keskellä. Kaunis kuja sekin.Santi Giovanni e Paolo kirkko valmistui jo vuonna 398 jaa ja se kuuluu Rooman vanhimpiin kirkkoihin. Se rakennettiin kahden roomalaisen marttyyrisotilaan muistolle Giovanni ja Paolo, jotka olivat asuneet juuri sillä paikalla jonka päälle kirkko rakennettiin. Senaattori Pammachius kodissa (Curia Hostilian senaattihan sijaitsi vieressä), sijaitsi ensin Titulus Pammacchius, kristittyjen alkuseurakuntalaisten rukoushuone, ennen kuin kirkkoja oli edes rakennettu. 

Kristinuskohan ei ollut virallinen uskonto Roomassa ennen kuin vuodesta 385 jaa lähtien. Samasta vuodesta lähtien on siis kristinusko virallisesti  ollut olemassa. Kirkkorakennus on vaurioitunut useamman kerran niin taisteluissa kuin maanjäristyksissäkin. Nykyään kirkon omistaa vieressä sijaitseva luostari, joka kuuluu Passionisteille. Kirkossa on myös Paulo della Croce haudattuna. Hän perusti 1700-luvulla passionisti luostarijärjestön.

File:RomaSanGiovanni&PaoloCelio dalPalatino.jpg

Santi Giovanni e Paolo sijaitsee kauniilla paikalla, rauhallisella puistoalueella.

Fil: 1542RomaSsGiovanniPaolo.jpg

Viale del Parco del Celiolta nähtynä


Kirkkosalin voi vuokrata vihkimistä vartenFil: R-PauCreu-GiovPaolo.JPG

San Paolo della Croce'n hautakappeli

Sankt Paulus av Korset

San Paolo della Croce, 1694-1775

Fil: Giuseppe Garampi.jpg

Giuseppe Garampin hautamuistomerkki

Hän  eli 1700-luvulla ja toimi mm Vatikaanin arkiston hoitajana Castel San Angelossa.  Hän oli italialainen arkkipiispa, kardinaali ja numismaatikko.

Fil: Celio - Santi Giovanni e Paolo - Piazza e campanile 1768.JPG

Campanile, kellotorni on erittäin kaunis ja se on rakennettu kapeista tiiliskivistä kuten koko kirkko. Se on rakennettu kahtena eri kertana. Kellotapulissa on kolme kelloa, kukin eri vuosisadalta, 1500-, 1700- ja 1800-luvuilta. Roomassa on jäljellä noin viisikymmentä keskiaikaista kellotornia jäljellä. Viimeisin peruskorjaus tehtiin kirkossa vuosina 1948-1952 ja mm Joseph Kennedy lahjoitti varoja korjauksia varten.


Via di San Paolo della Croce 


Kirkossa käydessäni istui kissa kirkon eteisessä ja odotti sisäänpääsyä

Fil: arkadhallar du Clivus Scauri.JPG

Clivo di Sacuron alussa kirkon kupeessa on tukimuurirakennelma. Casa Romano del Celion musoeoon ja kryptan sisäänkäynti sijaitsee holvikäytävällä.

Fil: Celio - Clivo di Scauro - la Casa Romana ingresso 1765.JPG

Kuvassa sisäänkäynti kaivauksiin Clivo  di Scaurilta

Case Romane del Celio, avoinna kaikkina muina viikonpäivinä paitsi tiistaina ja keksivikkkona  kello 10.00 - 13.00 ja 15.00 - 18.00. Sisäänkäynti Clivo Scaurilta, kirkon vasemmalta ulkoseinustalta. Sisäänpääsymaksu 6 €. Opastetuja kiertokäyntejä lauantaina ja sunnuntaina. Sisään päästetään puolen tunnin välein. 

Fil: Celio - Casa Romana al Celio - Fenestella confessionis 1120296.JPG

Kirkon alta löytyy käytäviä ja vanhoja asuntoja

Fil: Celio - Casa Romana al Celio 01-0410.JPG

Fil: Celio - Casa Romana al Celio 03-0410.JPG

Fil: Celio - Casa Romana al Celio 1120294.JPGEi kommentteja: