maanantai 15. heinäkuuta 2013

San Marco evangelista al Campidoglio, osa I


San Marco Evangelista, Piazza San Marco/Piazza Venezia

San Marcon kirkosta osa II täällä!

 Avoinna kello 7-18.30
HUOM! suljettu kello 12-16 joka päivä

Messu arkisin kello 12.00 ja 19.00
 pyhien aattoina kello 19.00
 ja sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 7.30 ja 19.30


Portikko, sisäänkäynti


Lunetta oven päällä


 Vestibulossa on arkeologisia löytöjä


Vestibulo/eteisahalli, johon on kerättyy kaikenmoisia vanhoja esineitä ja arkelogisia löytöjä. Vestibuloa käytettiin aikoinaan asehuoneena, jonne oli jätettävä ase ennenkuin astui sisään kirkkosaliin.


Vannozza dei Cattenain hautakivi kirkon vestibulossa

Vannozza dei Cattanei oli kardinaali Fredrico Borgian rakastajatar. Borgiasta tuli sittemmin paavi Alessandro VI. Borgioiden suku oli peräisin Espanjasta. Vanozza ja Fredrico saivat jopa neljä lasta, Gnadia, Cesare, Lucrezia ja Goffredo, jotka Borgia tunnusti omikseen aivan julkisesti. Kolme poikaa ja yksi tytär, Lucrezia, josta tuli lopulta kuuluisin lapsilaumassa. 

Lucrezia oli femme fatale, kohtalokas naishenkilö. Lucrezia onnistui menemään naimisiin kolme kertaa, ja kaikki kolme aviopuolisoa olivat sen ajan Euroopan rikkaimpia ja arvovaltaisimpia henkilöitä. Luonnollisestikin Fredricolla oli sormensa mukana pelissä. Mutta Lucreziaa vieläkin ovelampia olivat hänen isänsä Alessandro VI ja hänen veljensä Casare. 

Äiti Vanozza dei Cattanei oli yksi silloisen Rooman kuuluisimpia rouvia. Paavi Alessandro VI Borgia "naitti"  Vannozzan useamman eri miehen kanssa ja antoi Vanozzalle "palkkaa" "Kirkkovaltion sihteerin virasta". 

Viimeiset vuotensa Vannozza vietti siveellisesti. Vannozza itse halusi tulla haudatuksi Santa Maria delle Termen kirkkoon, mutta hänet haudattiinkin Santa Maria del Popolon kirkkoon poikansa viereen. Rooman ryöstöjen yhteydessä Santa Maria del Popolon kirkko ja sen haudat rikkoutuivat. Vannozzan ja hänen poikansa jälkeenjäännöksistä ei tiedetä, mutta Vannozzan hautakivi on tallessa täällä San Marcon kirkon vestibulossa, lämpiössä.


San Marcon kirkon kellotapuli, campanile, ei ole iso mutta kaunis.



San Marcon kirkko on pyhitetty Pyhälle Markukselle/San Marcolle, joka on Venezian ja venetsialaisten suojeluspyhimys. San Marcon kirkko on toiminut Roomassa asuvien venetsialaisten kotikirkkona. Kirkko on rakennettu yhteen Palazzo Venezian kanssa. San Marcon basilika on rakennettu hyvin plajon aikaisemmin kuin palatsi. Kirkko on luultavasti vuodelta 335 ja palatsi 1400-luvulta. 

Emmanuel Tzanes, San Marco Evangelista, 1657

San Marco Evangelista, Pyhä Markus,
 Emmanuel Tzanes'in maalaus, 1657, Benaki Museum, Ateena

Pyhä Markus on Venetsian suojeluspyhimys. Paavalin Filomenille kirjoittaman kirjeen mukaan oli Markus ja Luukas Roomassa siihen aikaan kun Paavali oli vangittuna Roomassa.

Suore Figlie Delle Chiesa, EF, nimisen nunnajärjestön tilat löytyy kirkon vierestä. Ei sisäänkäyntiä.



Ovi kryptaan oikealla portaiden vieressä. Kun ovi on avoinna niin ei kun sisään vaan  ja laskeutua portaita alas.








Basilica San Marco Evangelista at the Capitol.jpg

Kirkkosalion kaunis ja omatyylisensä. Laittamalla kolikon valolaitteeseen voi valaista pääalttarin ja nähdä mosaiikin kaikessa komeudessaan. Alkuperäinen kirkko rakennetiin jo vuonna 330 jaa Paavi Marcuksen aikaan, josta nimi kirkolle. Kirkko uusrakennettiin jo 800-luvulla. Mosaiikki pääalttarilla on 800-luvulta. 

Kirkko rakennettiin paikalle jota kutsuttiin Pallacinas ja kirkkorakennus oli ensimmäisiä tituluksia Roomassa nimeltään Iuxta Pallacinas ja myöhemmin 400-luvulla sen nimi oli Titulus Marchi.


File:R-Marc-SMarco.JPG

Kuten monissa muissakin erittäin aikaisissa Rooman kirkoissa on pääalttarin absidi mosaaikilla koristeltu ja se kuvaa perinteisesti apostoleja Jeesuksen ympärillä. Kuvassa on mukana Marcus Evangelista ja paavi Marcus, jonka luullaan olevan haudattu kirkon pääalttarille. Kuvan kaksitoista lammasta symbolisoi kahtatoista opetuslasta.

Kirkkosalin uuskorjausten myötä 1700-luvulla muutettiin suuri osa koristelusta barokintyylisiksi. Lattia on marmoria ja cosmatikuvioinen. Kirkkosalin kaksikymmentä kolonnaa ovat sisilialaista marmoria. Kirkon kryptassa lepää kaksi persialaista marttyyria, Abdon ja Sennen, jotka kokivat merttyrikuoleman Colosseumilla. 

File:Pigna - s Marco soffitto 1190060.JPG


Leijona on Pyhän Markusken/San Marcon symbooli.

Ambo, keskiaikainen saarnastuoli. Yleensä kirkoissa oli kaksi amboa. Kirkon eteläisessä osissa olevasta ambosta luettiin epistolat ja pohjoisosissa sijaitsevasta ambossa saarnattiin.

Roomalaisissa kirkoissa on aina iso Raamattu ambossa, josta voi lukea päivän Raamattutekstin. Kuoripojat käy aamulla hoitamassa kukat, pyyhikimässä pölyt ja he kääntävät Raamatun lehdet valmiiki päivän sanan kohadelle. Kuka vaan kirkossa käyvä voi lukea sen.


File:Pigna - s Marco controfacciata e organo 1190061.JPG

File:Madama Lucrezia Roma piazza San Marco.JPG

Madama Lucrezia, ns statue parlati, puhuva patsas, rakennusten kulmauksessa. Aikoinaan nämä puhuvat patsaat toimivat eräänlaisina ilmoitustauluina joihin liitettiin kirjoituksia, poliittisia tai privaatteja. Piazza Pasquinolla on tällainen patsas joka on vieläkin käytössä.

File: Palazzo Venezia cortile grande 1050324.JPG

Palazzo Venezian sisäpiha

Aivan Madama Lucrezian vieressä on porttikäytävä josta pääsee palatsin sisäpihalle. Tämä on ehdottomasti Rooman kaunein renesanssipuutarha. Piipahtakaa ihmeessä pihalla, jos vaahti antaa luvan. Vahti istuu porttikongissa vasemalla puolen.


Palatsin sisäpiha

File:Roma Palazzo Venezia.jpg

Palazzo Venezia keskellä ja San Marco Evangelistan kirkko vasemmalla

Palazzo Venezia on nykyään museo. Jos haluaa nähdä ainakin yhden palatsin Rooman reissullaan niin hyvä valinta on silloin tämä palatsi. Sisäänpääsy Via dei Plebiscito 118. Sisäänpääsymaksu 4 €. Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-14.00. Olen tehnyt erillisen postauksen Palazzo Vanezian museosta täällä.


Sisäänkäynti Cappella della Madonnellaan, Roomassa on tapana pitää ovet avoinna silloin kun on sisääpääsy tiloihin. Ei kannata edea kokeilla oven kahvasta, jos ovi näyttää olevan suljettu. Ei kun sisään vaan jos ovi on avoinna!  Sisäänkäynti kappeliin palatsin seinustalta, bussipysäkkien luota.

Piazza Venezian puolella on pieni ovi palatsin oikealla reunalla. Siitä ovesta pääsee pieneen nunnaluostarin kappeliin, Cappella della Madonella, joka on kaikille avoinna. Pieni hiljainen hetki voi olla joskus paikallaan. Kaikki ovat tervetulleita. Kappeli on suosittu erikoisesti "kiireisen" nuoremman väen keskuudessa.

 Avoinna: 
Arkipäivinä kello 7.30-19.30. 
Tietääkseni kesäaikaan on kappeli avoinna myös lauantai-iltaisin kello 21.30 saakka.


Cappella della Madonnella


Madonnella San Marco on tietääkseni "säilössä" omassa kappelissaan San Marcon basilikassa. Ei uskalleta pitää esillä...

File:Rom S.Marco facciata.JPG

Jokin poliittinen manifesti kirkon edustalla, mikä melko varamsti ei koske kirkkoa lainkaan.

File:Pigna - s Marco cripta verso navata sinistra 1190055.JPG

Portaat alas kryptaan lähtee pääalttarin kupeesta.

File:AbdoSenenTomb.jpg

Pyhimysten Abdo ja Sennen reliikit ovat kryptassa

File:Pigna - s Marco cripta 1190051.JPG

Krypta

File:Pigna - s Marco cripta 1190052.JPG

File:Pigna - s Marco cripta memoria deposizioni 1190048.JPG



Ei kommentteja: