perjantai 22. marraskuuta 2013

Santa Maria della Pace Santa Maria della Pace, Piazza della Pacen torin päädyssä

HUOM! Palasin jälkeenpäin takaisin kertomaan että suuren maalarimestari Rafaelin/Raffaellon maalaamat freskot Chigin kappelissa on putsattu Rafaellon 500-vuotisjuhlavuoden kuunniaksi.Rafaello kuoli siis 500 vuota sitten. 

Scuderie del Quirinale Roomassa on järjestänyt Rafaellon maalausten näyttelyn taidegalleriaansa. Täällä olen kertonut aikaisemmin Scuderiesta. Näyttely aikaa on jatkettu kello yhteen asti yöllä, sillä kaikki ei voi tulla sisän yhtäaikaa kronan takia, vaan sisään päästetään kerrallan vain määrätty määrä kävijöitä. Etukäteisvaraus on pakollien, jolloin saa tarkan vierailuajan. Pääsylipun hintaan sisältyy kasvosuoja. Koronarajoitukset ovat Italiassa voimassa 31. heinäkuuta saakka, joilloin harkitaan uudelleen tilannetta. 

Villa Franecina on suljettu vielökin koronan takia, mutta huvilassa sijiatsevat upeat Rafelin freskot voi nähdä digitaalisessa muodossa. 

Antonio Forcellino on taitava konservaattori ja arkkitehti, joka sai kunnian putsata nämä arvokkaat freskomaalaukset täällä Santa Maria della Pacen kirkossa, Chigin kappelissa.

Giuseppe Vasin kuvaus kirkosta


Vicolo della Pace, kirkon oikealla puolella kulkee hyvin kapea kuja, mikä johtaa erittäin kauniille Largo Febolle. Kirkon vasenta puolta kulkee kuja Arco della Pace, kapeaa kapeampi kuja, mikä johtaa Via dei Coronarille. Nämä kaksi kujaa ovat suosittuja 'suunnistuskujia' Roomassa. 

Kirkon takana kukee vielä kolmaskin erittäin kapea ja viihtyisä kuja nimeltä Vicolo della Volpe, siis sudenkuja. Se kuja johtaa myös Via dei Coronarille.Santa Maria della Pace

Avoinna joka päivä kello 9.30-18.30.

Paavi Sixtus IV della Rovere (1414-1484) rakennutti tämän hyvin erikoisen kirkkorakennuksen, jonka suunnitteli Baccio Pontelli (1450-1494). Hän toimi paavi Sixtus IV:n "kaupunginuudistajana". Firenzeläinen arkkitehti Baccio Pontelli oli mukana monessa uusrakennusprojektissa 1400-luvulla. Hänen arkkitehtuurisena erikoisuutenaan oli linnoitukset. Hän valmisti myös huonekaluja. 


Pohjapiirros josta näkee neliön ja ympyrän sekä vieressä sijaitsevan luostarin ja luostarin sisäpihan, chiostron. Luostari on saanut nimekseen Chiostro del Bramante. Luostarissa on erilaista kulttuurillista toimintaa ja täällä pidetään juhlia ja banketteja. Luostarissa sijaitsee suosittu ja rauhallinen kahvila, jossa voi istua tuntikausia. Suosittelen!

Kirkkosali on rakennettu kahdesta eri osasta. Pohjapiirros on erikoinen. Ensin on neliönmuotoinen osio ja sen takana ympyränmuotoinen osio jonka on Bramante suunnitellut. Kirkkosali on yllättävän pieni. Luostari on rakennettu vinottain kirkkorakennuksen päädyn viereen. Santa Maria della Animan kirkko ja Santa Maria della Pacen välillä on hyvin kapea kuja.

Kirkosta tuli hyvin suosittu alkuun. Luostarin suunnitteli Bramante, Raffaello Sanzo maalasi Chigikappelin upeat freskot ja Pietro da Cortona on uuskorjannut ja muokannut kirkkorakennusta. Santa Maria della Pacen kirkko oli ensimmäinen kirkko jossa alettiin pitämään messuja keskellä kirkasta arkipäivää. 

HUOM! Pariolin kaupunginosassa sijaitsee samanniminen kirkkorakennus, jonka omistaa Opus Dei järjestö. Kirkossa on Opus Dei järjestön perustaja Josemaria Escriva de Balaquer haudattuna.


Pääalttari

Madonna della Pacen ikooni pääalttarilla

Fil :2013-06-06 ROMA S. Maria della PACE.JPG
  
 


Kirkossa sijaistse usemman suurmiehen hautakappeli, mutta kirkkoon tullaan pankkiiri Chigin kappelin takia. Herra Chigi oli sen såajan rikkaimpia miehiä, jonka perhe asui keskellä kaupunkin Chigin palatsissa. Palatsi on nykyään Italian valtion pääministerin asuinrakennus.


Suuri nestarimaalari Rafael Sanzio sai kunnian koritsella Chigin kappelin ja tulos oli aivan mahtava- Ehkäpä nämä maalaukset ovat Rooman kauneimmat. Ikävä kyllä kuvat ei vastaa todellisuutta.

Raffaellon upeaakin upeampi maalaus Sibylloista. Voisin uskaltaa väittää että tämä on Rooman kaunein kirkkomaalaus. Raffaello maalasi Sibylla freskot sienalaisen pankkiiri Agostino  Chigin sukuhaudan ympärille vuonna 1514. 

Alkuperäinen kirkko oli nimeltään Sant'Andrea de Aquarixariis kunnes Pietro Cortona rakensi kirkolle uuden julkisivun vuonna 1482. Sant'Andrea de Aquarixariis oli aquarellarien kirkko, siis vedenkantajien oma kirkko. Siihen aikaan ei ollut vesijohtoja vaan vesi kannettiin Teveren joesta. Aquarellarit olivat vedenkantajia ja myyjiä. Luostari rakennettiin vuosina 1500-1504 kardinaali Oliviero Caraffan toimesta. Luostarista tuli Bramanten ensimmäinen työ jonka hän teki aivan yksin.

File:Santa Maria del Popolo, Chigi chapel.jpg

Cappella Chigi

Fil :2013-06 till 01 ROMA S. Maria della PACE.JPG

Fil :2013-06 till 02 ROMA S. Maria della PACE.JPG

File:S M della Pace - cripta Rivaldi con stemma 1270965.JPG

Kardinaali Flaminio Tajan muistomerkki

File: Chiostro SM della Pace.jpg

Chiostro del Bramante  nimellä kulkee tämä kirkon vieressä sijaitseva luostari, joka sai nimensä arkkitehti Bramanten mukaan. Luostari on kulttirakennus ja itse kirkko on jäänyt luostarin varjoon. Bramante loi tämän harmoonisen luostarin aivan omitoimisesti ilman apumiehiä. 

Luostari ja kahvila/bistro ovat avoinna kello 10-20, lauantaina ja sunnuntaina suljetaan vasta kello 21. Koska täällä on erilaisia tapahtumia, kokouksia, näyttelyjä ja tilaisuuksia myöhemminkin niin ulko-ovi saattaa olla avoin, mutta rakennus on ehkä suljettu yksityistilaisuutta varten.

Nykyään luostari on monitoimitalo jossa on kahvila, ravintola, taidenäyttelyitä, kulttuuritapahtumia, kokoushuoneita, juhlahuoneisto, kirjasto, myymälä ja kolme huoneistoakin vuokralla turisteille. Lapsille on ruuanlaittokursseja ja aikusille jogakursseja. 

Bilder från Caffe del Chiostro del Bramante, Rom

Suosittelen luostarin kahvilaa levähtämispaikaksi. Kahvila sijaitsee luostarin sisäpihan "parvekkeella". Moni roomalainen ja turistikin istuu kahvilassa tiekoneensa kanssa tai tekee tänne treffit. Sitten istutaan tuntikausia ja tapetaan aikaa. 

Kahvila on tunnettu yhtenä parhainpana Rooman "langattomista kahviloista". Ystävällinen henkilökunta ja hyvää ruokaa sekä ympäristö ensiluokkainen. Rauhallinen paikka. Tätä ei voi jättää väliin. Mielummin istun tässä ympäristössä kuin Piazza della Pacen kalliissa kahviloissa. Kahvilalla on myös sisätilat.

Kahvila on avoinna kello 10.00-19.30, suljettu maanantaisin.Tämä luostarin kahvila on viileä paikka kesäkuumalla.
Luostarin puoleltakin löytyy freskoja mutta ne ovat kovasti haalistuneita.
Fil: Santa Maria della Pace, Chiostro del bramante 05.JPG


Ei kommentteja: