sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Campo dei Fiori, kukkaisniittyCampo dei Fiori on tunnettu kauppatori Roomassa

Campo dei Fiori on yksi Rooman suurimmista ja tunnetuimmista toreista. Campo dei Fiori tarkoitta kukkaisniittyä. Siitä ei ole niin kovin kauan aikaa kun tori oli todellakin kaukkaisniitty. Torilla  pidettiin kilpa-ajoja ja teloituksia. Teloituksita on torilla muistona Giordano Brunon patsas. Hänet teloitetiin troilal vuonan1600. 

Tori sijaitsee  Parionen ja Regolan kaupunginosien rajalla. Paavi Callisto III rakennutti alueelle asuinrakennuksia. Palazzo Orsini  rakennettiin torin reunalle ja torilla alettiin pitämään hevokauppoja. kardenaaleja ja suurlähettiläitä muutti uusiin asuinrakenuksiin torin reunalle.

Vuodesta 1869 on torilla ollut torimyyntiä maanantaista lauantaihin aamupäivisin. Mikä ihmeellisintä niin Campo dei Fiorilla ei ole ainuttakaan kirkkoa, kuten kaikkien muiden historiallisten torien reunoilla.


Giordano Brunon patsas seisoo keskellä toria

Campo dei Fiorilla on kauppa käynissä jo heti seitsemältä aamulla. Myynti jatkuu kello 14 saakka jolloin torille tulee isot roska-autot ja tankkiauto joka pesee torin. Joitakin kukkakauppiaita saattaa jäädä torille. Lauantai on vilkkain toripäivä ja sunnuntaina ei ole torimyyntiä lainkaan. Kahvilat ja ravintolat ovat kuitenkin avoinna. Illalla tori muuttuu yöelämäksi isllä torin reunoilla ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee ravintoloita, baareja ja pubeja sekä joku yökerhokin. Poliisit valvovat toria läpi yön nykyään. Kujilla jotka johtavat pois torilta löytyy pikaruokapaikkoja ja pieniä myymälöitä ja kahviloita. Sitä mitä ei torilta löydy, löytyy torin reunoilta.


Limoncello pullot

Limoncello on likööri joka on tehty sitruunasta. Limoncello juodaan jääkylmänä ruokailun jälkeen. Se ei ole niinkään roomalainen juoma vaan sitä juodaan enemmän etelä Italiassa. Mutta ehkä mukava tulianen vietäväksi kotiin.


Saisiko olla hattu ehkä?Forno Campo de Fiori, Campo dei Fiori avoinna 7.30-14.30 ja 16.45-20.00

Toinen myymälä kulman takana Vicolo del Callo 14 (kuvassa)  avoinna 10.30-16.45. Molemmat myymälät sunnuntaisin suljettu. Ehkäpä maailman parhaat leipäkaupat. Video!Aamupäivisin torilla myydään vähän kaikkea taivaan ja maan väliltä ja toria reunustavat kahvilat ja ravintolat ovat hyvin suosittuja levähtämispaikkoja.


Regolan kapeiden kujien varsilta löytyy paljon mielenkiintoista. Lähettyvillä on monia kirkkoja ja palatseja sekä antiikkimyymälöitä. 
Insalata di Puntarelle romana on roomalaisten tavallisin salaatti


Cicoria

Se on tehty cicoriasta. Se vie hieman aikaa valmistaa. Oikein valmistettuna se on erittäin maukas salaatti. Puntarellaa on vaikea saada kaupoista jopa Italiassakin, mutta roomalaiset kaupat myyvät sitä talviaikaan jopa valmiiksi liotettuna  ja suikaloituna. 
Iltahämärissä kokoontuu väkeä torin reunalle kahviloihin ja ravintoloihon syömään ja juttelemaan. Roomassa on useampikin amerikkalainen yliopisto ja opiskelijat suosivat niin Trastevereä kuin Campo dei Fioria iltaisin.

Kahvilakulttuuri on roomalaisille tärkeä osa elämää. Ulos lähdetään katsomaan ja katsastamaan sekä toivotaan tulla nähdyksi. Useat vanhuksetkin käyvät kerran päivässä kahvilassa koska kotona tuskin saa valmistettua yhtä hyvää kahvia kuin baristat valmistavat kahviloissa isoissa kahvimasinoissaan. Kahvikulttuuri on vakava asia ja barista on auktoriteetti. Se on tabu tilata capuccinoa kello 11 jälkeen, eikä missään nimessä päivällisen jälkeen.

Jäätelö on toinen italialaisten herkku. Sitä nautitaan vuodet ympäri, miehet yhtä usein kuin naisetkin. Jäätelö on aina tehty parhaista aineksista mutta se sitten maksaakin jonkin verran. Nocciola jäätelö on suosittu joka on tehty pähkinöistä. Toinen uutuus on Ciaccolato  con peperoncino, suklaata chilillä maustettuna.


La Carbonara

La Carbonara niminen pastaravintola on erittäin tunnettu. Toinen saman niminen ja saman omistajan pastatravinstola sijaitsee Via Panisperna 214, Montin kaupunginosassa.


Mercato Hostaria

Mercato Hostaria, ravintola ja Cocktail Baari, italialaisia ja kansaivälisiä ruokalajeja. Aperitivo tarjoillaan vasta kello 22.00. Noin 6 € juomasta ja juoman hintaan sisältyy buffe. Mukava paikka varsinkin lämpiminä kesäiltoina.


Via dei Giubbonarin varrella sijaitsee tämä kaunis pieni tori, Largo dei Librari

Tuo kirkko tuossa on kirjastonhoitajien oma kirkko, Chiesa dei Librari. Kuumana kesäiltana aivan ihana paikka ruokailla Filetti di Baccala'ssa

Via dei Ciubbonari, joka lähtee Campo dei Fiorilta ja päätyy Piazza Benedetto Cairolille, on shoppingkatu jolta löytyy muotiliikkeitä nuoremmalle väelle. Via Giulia kadun rakensi Brahmante Paavi Julius toiselle. Julius kuului kuuluisaan della Roveren sukuun. Pitkin kadun vartta vieri vieressä seisoo aristokraattisia rakennuksia. Via Giulia on ehdottomasti yksi kaduista joka kannattaa kävellä päästä päähän. 

Campo dei Fiorin läntisessä päässä sijaitsee Piazza della Cancelleria ja siitä lähtee katu nimeltä Via dei Pellegrini, pyhiinvaeltajien katu. Heti oikealla puolen on pieni putiikki nimeltä Pizza al Tagglio, josta saa ostaa pizzaa kilohintaan mukavan sopivan palan. Juomiakin saa ostettua.


Barnum, Via Pellegrino 87, RegolaVia dei Pellegrinolla, numerossa 87, sijaistee mukava kahvila nimeltä Barnum Cafe. Kahvila päivällä ja baari seitsemän jälkeen illalla. Ilmainen Wi-Fi!  Lounas aikaan melko tungosta. Kahvilassa on taidetta ja musiikkia. Barnum Cafe Facebook! Barnum Cafe on kulttipaikka.  Erittäin sopiva paikka tavata ystäviä, tai torkkua yksikseen kahvikupin äärellä kuunnellen erikoista musiikkia tai lueskellen. Roomassa saa harvoin istua kahvilassa tai jos saa niin kahvikupin hinta on ehkä puolta kalliimpi. Barnumissa saa istua melkein kuinka kauan tahaansa. Mahtava paikka! Barista suodattaa ehkä Rooman parhaat kahvit. Suosittelen! Maanantaisin avoinna kello 9.30-21.00, tiistaista lauantaihin avoinna kello 9.30-02.00.

Ei kommentteja: