sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Campo dei Fiori, kukkaisniitty


Forno Campo de Fiori, Campo dei Fiori, Regolan kaupunginosassa

 Avoinna: 7.30-14.30 ja 16.45-20.00

Toinen pizza/leipä-myymälä kulman takana Vicolo del Callo 14 (kuvassa), mikä on avoinna 10.30-16.45. Molemmat myymälät sunnuntaisin suljettu. Ehkäpä maailman parhaat leipäkaupat. Video!


Campo dei Fiorin aukio oli vileä 1700-luvulla teloituspaikka. Kuvan keskellä seisoo hirttopuu. Yksi kuuluisimmista aukiolla teloitetuista oli italialainen filosofi Giordano Bruno, jonka inkvisitio poltti roviolla harhaoppisuudesta ja jonka patsas seisoo keskellä toriaukeaa. Torilla on myös ollut teatteri ja  Venus jumalattaren temppeli. 1400-luvulla torila oli villi niitty.

Campo de’ Fioria laajennettiin vuonna 1858 purkamalla rakennuksia sen länsireunalta. Hevosmarkkinat lakkautettiin 1869 ja niiden tilalle siirrettiin hedelmä- ja vihannestori Piazza Navonalta Aukiolla käydään yhä torikauppaa aamupäivisin paitsi sunnuntaina ja myynnissä on kasvisten lisäksi kalaa, lihaa, kukkia ja mausteita. Iltaisin aukio muuttuu vilkkaaksi yöelämän keskukseksi, kun lähistön ravintolat ja yökerhot avaavat ovensa.


Campo dei Fiorilla on aamupäivästä vilkasta menoa, kun torimyynti on käynnissä. Torilla myydään yhtä sun toista maan ja taivaan väliltä, mutta enimmäkseen ruokarvikkeita, juomia ja kukkia. Tämä on ehkä Rooman kallein torimyynti.


Iltapäivästä  siinä 13-14 aikoihin toria siivotaan ja sne jälkeen tori rauhoittuu, kunnes illasta ravintolat täyttyy päiväällisvieriasta ja juhljioista. Tori on aina ollut roomalaisten tapaamispaikka.


Torin ympärillä on lukuisia ravintoloita ja muutama kahvilakin. Torin sivukaduilta ja kujilta löytyy lisää ruokapikkoja baareja. En osaa suositella mitään näistä, olen käynyt vain kahvilassa, ja siitäkin on kauan aikaa.

Kuvassa olevasta baarista on tullut ensin ravintola/pizzeria ja nyt se on olutpubi.Tämä on tyypillistä Roomassa, että omistajat vaihtuvat jatkuvalla syötöllä, eikä ravintoloiden ja kahviloiden nimikylttejäkään vaihdeta.


Mutta voin suositella torin luoteisessa päädyssä sijaitsevaa leipä/pizza leipomoa Forno Campo de 'Fiori, mistä saa mailman parhaita pizzapaloja. Täällä ei ole pöytiä eikä tuoleja, täältä voi vaan käydä ostamassa pizzaa. Suljettu iltapäivän pausen aikana kello 14:30-16:45. Muuten avoinna aamusta kello 8.00 iltaan 22.00 sakkka.

Aamupäivisin torilla myydään vähän kaikkea taivaan ja maan väliltä ja toria reunustavat kahvilat ja ravintolat ovat hyvin suosittuja levähtämispaikkoja.


Regolan kapunginosan kapeiden kujien varsilta löytyy paljon mielenkiintoista. Lähettyvillä on monia kirkkoja ja palatseja sekä antiikkimyymälöitä. Via dei Giupponarin kujan varella voi shoppailla.






Insalata di Puntarelle romana on roomalaisten tavallisin salaatti


Cicoria

Puntarella sallaatti tehdään Cicoriasta, siis salaattisikuriasta. Salattisikoriaa saa toreilta valmiiksi leikattuna ja kylmässä vedessä liotettuna.





Giordano Brunon patsas seisoo keskellä toria

Campo dei Fiorilla on kauppa käynnissä jo heti seitsemältä aamulla. Myynti jatkuu kello 14 saakka jolloin torille tulee isot roska-autot ja tankkiauto joka pesee torin. Joitakin kukkakauppiaita saattaa jäädä torille. Lauantai on vilkkain toripäivä ja sunnuntaina ei ole torimyyntiä lainkaan. Kahvilat ja ravintolat ovat kuitenkin avoinna. 

Illalla tori muuttuu yöelämäksi isllä torin reunoilla ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee ravintoloita, baareja ja pubeja sekä joku yökerhokin. Poliisit valvovat toria läpi yön nykyään. Kujilla jotka johtavat pois torilta löytyy pikaruokapaikkoja ja pieniä myymälöitä ja kahviloita. Sitä mitä ei torilta löydy, löytyy torin reunoilta.


Limoncelloa tarjolla

Limoncello on likööri joka on tehty sitruunasta. Limoncello juodaan jääkylmänä ruokailun jälkeen. Se ei ole niinkään roomalainen juoma vaan sitä juodaan enemmän etelä Italiassa. Mutta ehkä mukava tuliainen.



Saisiko olla hattu ehkä?




Ei kommentteja: