sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Isola Tiberina
Isola Tiberina on Rooman ainoa saari Teveren joessa


Isola Tiberina kuuluu Ripan kaupunginosaan ja on siis aivan Rooman keskeisintä aluetta. Siitä huolimatta on on onnistuttu suojelemaan saari kaupallisuudelta. Kesäiltoina saari on luonnollinen paikka viiettää iltoja.

Saarella on ollut monta nimeä ajan saatossa kuten Insula Tiberina, Insula Tiberis, Insula Aesculapi, Isola dei Duo Ponti, Licaonia, Isola San Bartolomeo tai vaan yksinkertaisesti Insula.


Isola Tiberina  on laivan muotoinen saari joka  on ollut yhdistetty sairauksiin. Nimittäin saarella oli ennen vanhaan kreikkalaisen lääkejumalan Esculapion temppeli ja saarella on nykyäänkin sairaala, Ospedale Fatebenefratelli ja vanhustenkoti juutalaisille vanhuksille. Sairaalan perusti portugalilaista alkuperää oleva San Giovanni di Dio joskus 1600-luvun alulla. Hän perusti myös järjestön nimellä San Giovanni di Dio. Sairaalan vieressä sijaitseva kirkko San Galibata toimii sairaalan kirkkona eikä se ole avoinna vierailijoille.


Fil: Rome-VillaBorghese-TempleEsculape.jpg

Villa Borghesen puistossa on vieläkin Esculaion temppeli nähtävillä

San Giovanni Calibitan kirkko on rakennttu jo 400-luvun puolessa välissä. Sen kupeessa sijaitsee benediktiini luostari. Nykyinen kirkko on 1500-luvulta, uusrakennettu samaan aikaan kuin sairaala rakennettiin. Pyhän Guovanni Galibitan jälkeenjäännökset löydettiin antiikin ajalta olleen kirkkon raunioista.

Ponte Fabrizion Trastevereen johtava silta on Rooman vanhin silta joka on vielkin käytössä. Se on peräisin vuodelta 62 ennen ajanlaskua. Cestion silta on peräisin vuodelta 46 ennen ajanlaskua. Molemmat sillat ovat kävelysiltoja.
Keskustasta Trastevreen on suorin tie Ponte Siston kävelysiltaa pitkin, joka sijaitsee hieman pohjoisenpana. Suosittelen kuitenkin kulkemaan kävelemään Isola Tiberinan saarella vaikka Trastvereen menomatkalla tai palatessa sieltä. Ponte Garibaldia pitkin kulee raitiovaunu 8 ja useita busseja keskustan ja Trasteveren välillä.

Foto di Antico Caffe Dell'isola, Roma


Keskellä saarta sijaitsee klassinen kahvila Antico Caffè dell'Isola. Mainio paikka levähtää. Ei mikään kovin korkeatsoinen mutta ympäristö on ideaalinen ihanalla rauhallisella Piazza Sant Bartolomeo all'Isola'lla. Älkääkä kävelkö San Bartolomeon kirkon ohitse. Se kannattaa käydä katsastamassa.

Huom! Kahvilasta on tullut bistro Tiberino. Kahvila on uuskorjattu ja avattu uudessa muodossaan. Totta kai täällä saa myös kahvia, juomia ja jäätelöä, kuten ennenkin.
 TiberinoTiberino, Piazza San Bartolomeo all'Isola


File:Piranesi-16059.jpg

Giovanni Battista Piranesin kuvaus saaresta 1700-luvulla

File:2012-05-15 Roma ponte Cestio da ponte Garibaldi 1.jpg

 Ponte Cestion silta rakennettiin vuosina 46-44 eaa 


Ponte Fabricio rakennettiin vuosina 62-23 eaa

File:Ponte dei Quattro Capi capi 01.jpg

Ponte Quattro Capi, neljän pään silta tai Pons Judaeorum, siis juutalaisten silta, syystä että silta johtaa saarelta  Lungotevere  De'Cenci'lle Sant'Angelon kaupunginosaan, joka on Rooman ghettoalue perinteisesti. Cencin suku omisti suuren alueen sillan toiselta puolen. Heillä oli alueella palatsinsa ja jopa oma kirkkokin. Kirkko San Tommaso ai Cenci on vieläkin jäljellä.

File:Roma-isola tiberina01.jpg

Teveren joki tulvii vuoden alusta tammi-helmikuussa joka vuosi

Saari on erittäin suosittu oleskelu- ja vilvoittelupaikka kesäaikaan. Kesäiltoina esiettään saarella laajakangaselokuvia ulkoilmassa. Saaaren ravintolat, joita ei oel montaknaa, järjestävät patjoja ja tyynyjä ulos jotat ei tarvitse sisätiloissa tungeksia ja hikoilla.Kesäaikaan monet ravintolat keksikaupungilla sulekvat ovensa ja nostavat ravintolateltan pystyyn Teverne rannoilel tai tänne Tiberin saarelle. Tiberin saarelle ei mahdu kovinkaan monta rakennsuta,mutta silti täällä on kaksi kierkkoa, joista toinen kuuluu sairaalalle

Saarella on sijainnut temppeli Aesculapius, joka rakennettiin vuosina 293-290 eaa.Temppeli oli pyhietty kreikkalaiselle lääkejumalle Asklepios, jonka nimi väännettiin Rooamassa Aesculapiukseksi.

Saarta on vahvistettu ja rakennettu viime vuosina niin että saari liitettiin kiinni Ponte Garibaldin siltaan, joka on lähin silta joen yläjuoksulle päin. Nimittäin joka vuosi on sateita ja tulvia jotka liikuttavat saarta.


Sairaala


File:2012-05-15 Roma ponte Cestio da ponte Garibaldi 2.jpg

Ponte Cestio, rakennettu vuosien 62-27 eaa välillä. Se on restauroitu 1900-luvulla. 


Tulvat ovat joka vuotinen riesa

File:Cinema ile Tiberine Rome.jpg

Kesäaikaan näytetään elokuvia ulkoilmassa Isola Tiberinalla. Saari on aivan maaginen ilta- ja yövalaistukseessaan ja viileä paikka kesähelteellä. Kesäaikaan muuttavat useat ravintolat myyntikojunsa Teveren rannoille ja Isola Tiberinaan joten syötävästä ja juotavasta ei ole pulaa.

Madonna della Lampada kuuluu San Giovanni Galibatan kirkkoon. Legenda kertoo että Madonnan lamppu oli joutunut Teveren jokeen eikä lampun valo sammunut. Madonna ikooni on ripustettu kirkon ulkoseinälle, pääsisäänkäynnin oikealle puolen ja lamppu palaa jatkuvastikin.


Kuvassa Palazzo Mattei Lungotevere degli Anquillaran puolelta, vastapäätä Ponte Cestion siltaa joka johtaa Isola Tiberinan saarelle. Palatsin takana sijaitsee ihastuttava Piazza in Piscinula, Piscinulan pieni söötti kirkko joka luultavasti on Rooman pienin kirkko. Vanha se on ainakin.  Ikävä kyllä pari vuotta takaperin annettiin lupa parkkeerata autoja torille.Torin reunalla sijaitsevat ravintolat varsinkin kalaravintola  La Cornucopia  on suositeltava. Löytyy ihan tavallisia liharuokalajejakin. Avoinna kello 10-20. Keskihintainen. Monien mielestä tämä on yksi Rooman viihtyisimmistä ravintoloista jossa on erinomaista ruokaa. Sijainti aivan mainio. Lapsetkin viihtyvät. Fatebenefratellin sairaala ja sen kirkko nimeltä San Giovanni Calibita ja Caetanin suvun torni vasemmalla. 

File:Roma - Torre e campanile calabita.JPG

Ponte Fabricio ja Caetanin torni sekä San Giovanni Calibata ja sairaala oikealla. Vasemmalla puolen tornin takana sijaitsee Sora Lella niminen ravintolaVastapäisellä rannalla Lungoteveren puolella

File:Roma - Fatebenefratelli cortile.JPG

Sairaalan sisäpiha ja sen suhkulähde jossa on ainakin joskus uiskennellut kilpikonnia

File:Roma - san giovanni calibita2.JPG

Ciovanni Calibitan kirkko


 San Bartolomeo/Apostoli Bartolomeus

File:Last judgement.jpg

Vatikaanin Sikstiiniläsen kappelin Michelangelon maalaamassa suuressa seinämaalauksessa Viimeinen tuomio, roikkuu Pyhä Bartolomeuksen pelkkä nahka. Marttyyri Bartolomeus kuvataan useinmiten juuri pelkkänä nahkana.

Fil:. Roma-San Bartolomeo all'isola jpg

San Bartolomeon kirkko on peräisin vuodelta 1000 ja pyhitetty apostoli Bartolomeolle. Bartolomeon jälkeenjäännökset ovat pääalttarin alla. Pyhät jälkeenjääännökset tuotiin Beneventosta Armeniasta vuonna 809. Vuonna 1993 sai kirkko luvan jakaa kirkko Pyhän Edigion kanssa. Kirkossa on myös melko modernien henkilöiden jälkeenjäännöksiä.

Kirkkosali on erittäin kaunis ja hyväkuntoinen. Vahtimestari joka myy kortteja ja muistoesineitä on erittäin ystävällinen herra.  


File:000205 12 isola tiberina - madonna di san bartolomeo.jpg

Madonna di San Bartolomeo


Kirkko on avoinna ma-la kello 10.30-13.00 sekä 15.00-17.30.

Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 9-13 sekä 18.30-20.

Messu sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 11.30 ja 19.


San Bartolomeon patsas kirkon edustalla


Tiberinan saari nähtynä joen toiselta puolenTeveren joki tulvii joka vuosi aikaisin keväällä ja vesi joessa noudee ja uhkaa peittää koko saaren

Tulva uhkaa myös Ponte Cestion siltaaIsola Tiberinan poliisiasema
 Piazza Fatebenefratelli, Isola Tiberina, Helena Serrano, Chi Era Costui?
Trattoria Sora Lella, Via Ponte Quatro Capi, on yksi Rooman kuuluisimmista ravintoloista. Se on trendikäs ja melko kallis trattoria antiikkisessa ympäristössä. Ravintola sijaitsee kahdessa kerroksessa. Se on viihtyisä kaikin puolin. Ravintola tarjoaa tyypillisiä roomalaisia ruokalajeja. Ravintolan sijainti luonnollisestikkin nostaa ruuan hintaa. Mutta trattorialla on historiansakkin. Sora Lellan omistajan veli oli kuuluisa italialainen filmitähti Aldo Fabrizi. Nykyään ravintolaa pitää Sora Lellan poika ja hänen jälkeläisensä. Ravintolassa ovat ruokailleet monien  italialaisten filmitähtien lisäksi myös joukko tunnettuja ulkomaalaisia tähtiä.


Isola Tiberina saari on loistava kohde pitää siestaa, pausa, ja syödä eväitään. Kuumina kesäiltoina saarella on viileänpää kuin keskikaupungilla. Joen rantaan on illalla laitettu patjoja ja tyynyjä joilla voi nautiskella ruuasta ja juomasta lyhtyjen ja kynttilöiden valossa ja samalla makoilla ja lepuuttaa jalkojaan. Kuumina kesäiltoina näytetään elokuvia ulkoilmateatterissa.


Kuva: Piazza Fetebenefratelli, Isola Tiberina, Chi Era Costui?Ei kommentteja: