sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Isola TiberinaIsola Tiberinan saari on Rooman ainoa saari Teveren joessa

Tänne ei kulje ainoatakaan bussia ja yksityisautoilla ajo saarelle on kielletty. Vain virkaa toimittavat autot ja vastaavat saa ajaa saarelle. 

Lähin bussipysäkki sijaitsee Lungotevere dei Pierlenonilla Tevern joen vastarannalla.  Siinä pysähtyy bussit 23 ja 280, mitkä kulkee melkein samaa linja. Samat bussit 23, 63 ja 280 pysähtyvät myös Lungotevere de Cencillä, samoin yöbussi n8.

Tuo bussilinja 23 on hyvä painaa mieleen, Tämä on Rooman vanhin bussilnija, mikä alunperin oli raitiovaununlinja. Tämä on kätevä bussilinja, mikä halkoo kaupungin pohjois-eteläsuunnassa.

Bussilinja 63 kulkee kaupungin keskustan lävitse koillis-lounas suunnassa. Kätevä bussi tämäkin.

Via del Foro Olitoriolla pysähtyy bussi H, mikä on kätevä bussi. Pysäkin nimi on Foro Olitorio. Toiseen suuntaan kulkiessa bussin lähin pysäkki sijaitsee Piazza Giuseppe Gioanchino Bellillä, pysäkillä Sonnino/S. Gallicano. Toiseen suuntaankin kulkiessa bussi H käy myös tällä viimeksi mainitulla pysäkillä.


Isola Tiberina kuuluu Ripan kaupunginosaan ja on siis aivan Rooman keskeisintä aluetta. Siitä huolimatta on on onnistuttu suojelemaan saari kaupallisuudelta. Kesäiltoina saari on luonnollinen paikka viiettää iltoja. Täällä näytetään elokuvia ulkoilmassa kesäiltaisin.

Saarella on ollut monta nimeä ajan saatossa kuten Insula Tiberina, Insula Tiberis, Insula Aesculapi, Isola dei Duo Ponti, Licaonia, Isola San Bartolomeo tai vaan yksinkertaisesti Insula.Isola Tiberina  on laivan muotoinen saari joka  on ollut yhdistetty sairauksiin. Nimittäin saarella oli ennen vanhaan kreikkalaisen lääkejumalan Esculapion temppeli ja saarella on nykyäänkin kaksi sairaalaa. Sairaalan perusti portugalilaista alkuperää oleva San Giovanni di Dio joskus 1600-luvun alulla. Hän perusti myös järjestön nimellä San Giovanni di Dio. 


Sairaalan vieressä sijaitseva kirkko San Galibita toimii sairaalan kirkkona, mikä on avoinna vain sairaalan potilaille ja henkilökunnalle. 


San Giovanni Galibita

San Giovanni Galibita syntyi korkea-arvoiseen aristokraattiseen perheeseen Konstainopelissa 500-luvulla. Hän apekni kotooan 12-vuotiaana luostariin. Kuuden luostarissa asutrn vuoden jälkeen hän palasi vanhempiensa asuinrakennuksen eteen ja istui ja nukkui siinä yötä päivää ja kerjäsi. Isä rakensi pojallen niin snaotun 'kalyben', mistä tuli pyhiinvaleluskohde. Giovanni haudattiin samaan rakennuksen. Hän sai nimen Galibita rakennuksen nimestä, mikä tarkoittaa kerjääjä tai kerjäläinen. San Giovanni Galibita on tuskin koskaan käynyt Roomassa.


Fil: Rome-VillaBorghese-TempleEsculape.jpg

Parco di Pincion puistossa on vieläkin Asklepioksen/Esculapion temppeli nähtävillä. Esculapion pienen tekojärven ympäri kulkee polku. Lähin bussipysäkki sijaitsee Piazza Asculapiolla, missä seisoo Asculapion suhkulähde. Bussi 160 on ehkä kätevin bussi. Se kulkee Flaminiosta läpi keskikaupungin  ja 61 ja 89 ajaa myös tästä ohitse.

San Giovanni Calibitan kirkko on rakennttu jo 400-luvun puolessa välissä. Sen kupeessa sijaitsee benediktiini luostari. Nykyinen kirkko on 1500-luvulta, uusrakennettu samaan aikaan kuin sairaala rakennettiin.Pyhän Guovanni Galibitan jälkeenjäännökset löydettiin antiikin ajalta olleen kirkon raunioista.

Ponte Fabrizion Trastevereen johtava silta on Rooman vanhin silta joka on vieläkin käytössä. Se on peräisin vuodelta 62 ennen ajanlaskua. Cestion silta on peräisin vuodelta 46 eaa. Molemmat sillat ovat kävelysiltoja.

Keskustasta Trastevereen on suorin tie Ponte Ssiton kävelysiltaa pitkin, mikä sijaitsee hieman pohjoisenpana. Suosittelen kuitenkin  kävelemään Isola Tiberinan saaren kautta, vaikka Trastevereen menomatkalla tai palatessa sieltä. Ponte Garibaldia pitkin kulkee raitiovaunu 8 ja useita busseja keskustan ja Trasteveren välillä. Bussi H tulee Temiiniltä erittäin nopeasti Trastevreen.

Foto di Antico Caffe Dell'isola, Roma


Keskellä saarta sijaitsee klassinen kahvila Antico Caffè dell'Isola. Mainio paikka levähtää. Ei mikään kovin korkeatsoinen mutta ympäristö on ideaalinen ihanalla rauhallisella Piazza Sant' Bartolomeo all'Isola'lla. Älkääkä kävelkö San Bartolomeon kirkon ohitse. Se kannattaa käydä katsastamassa.

Huom! Kahvilasta on tullut bistro Tiberino.  Roomassa vaihtuu omistajt usein. Kahvila on uuskorjattu ja avattu uudessa  muodossaan. Totta kai täällä saa myös kahvia, juomia ja jäätelöä, kuten ennenkin.

Kulman takaa löytyy perinteinen  roomalainen trattoria Sora Lella. Itaialaiset käyttää nimitystä trattoria syystä että he haluaa pianottaa että kyseinen ravintola on tyypillinen italialainen ravintola. Sora Lella on suljettu kello 15-19-30 välillä, perinteisen roomalaisen tavan mukaan. Lounas tarjoillaan kello 12.30-15 ja päviääline kello 19.30-23.00. Tasosta en tiedä.. Luultavasti kannattaa mennä Trasteveren puolelle syömään. Siellä on mistä valita. 

Ai Marmin pizzeria sijaitsee Viale Trasteveren varrella numerossa 53. Marmi on avoinna päiväsaikaan vain sunnuntaisin, muuten avataan vasta kello 18.30 ja suljetaan kello 2.30 yöllä. Tämä on hedottomasti Rooman suoisituimpia pizzerioita.


Ravintola/kahvila Tiberino, Piazza San Bartolomeo all'Isola. Tiberinoon pääsee myös nurkan takaa.

Saarella ei ole hamburilaipaikkoja tai pizzerioita, mutta kahvila Tiberinosta saa voileipiä, perinneruokaa ja makeaa vatsan täydeltä. Taitaa siellä olla hampurilaisia ruokalistalla, jottei vaan amerikkalaiset kuole nälkään. Amerikkalaisia parveilee aina paljon Roomassa.  Ja jos ei miellytä, niin äkkiäkös tuosta kävelee sillan ylitse ja silloin alkaa löytymään ruokapaikkoja joka makuun, varsinkin kun kävelee Trasteveren puolelle.


San Bartolomeon basilika ja sen vieressä valtion omistama juutalainen sairaala Ospedale Israelitico di Roma ja vanhustenkoti juutalaisille vanhuksille. Sairaalassa on pieni kappeli ja krypta nimeltä Cripta della Confraternita dei Sacconi Rossi, sisäänpääsy patsaan vasemmalla puolella. Sacconi Rossi on veljeskunta 1700-luvulta. Siihen aikaan heitettiin rikolliset Teveren jokeen ja veljeskunta otti tehtäväkseen ottaa heidän ruumiinsa kryptaan ja haudata heidät. Roomassa on useampiakin samanalaisia veljeskuntia. Kryptassa on nykyään luurankoja ja kalloja.

Kerron kirkosta hieman myöhemmin alenpana.

File:2012-05-15 Roma ponte Cestio da ponte Garibaldi 1.jpg

 Ponte Cestion silta rakennettiin vuosina 46-44 eaa 


Ponte Fabricion silta rakennettiin vuosina 62-23 eaa, jolloin se sai nimekseen Ponte Quattro Capi.


Ponte Fabricius tai Ponte Quattro Capi


Ponte Quattro Capi, neljän pään silta tai Pons Judaeorum, siis juutalaisten silta, syystä että silta johtaa saarelta Lungotevere De'Cenci'lle Sant'Angelon kaupunginosaan, joka on Rooman ghettoalue perinteisesti. Nykyään sillan nimi on Ponte Fabricius. Cencin suku omisti suuren alueen sillan toiselta puolen. Heillä oli alueella palatsinsa ja jopa oma kirkkokin. Kirkko San Tommaso ai Cenci on vieläkin jäljellä.

File:Roma-isola tiberina01.jpg

Teveren joki tulvii vuoden alusta tammi-helmikuussa joka vuosi

Saari on erittäin suosittu oleskelu- ja vilvoittelupaikka kesäaikaan. Kesäiltoina esitetään saarella laajakangaselokuvia ulkoilmassa. Saaren ravintolat, joita ei ole montakaan, järjestävät patjoja ja tyynyjä ulos jott ei tarvitse sisätiloissa tungeksia ja hikoilla. Kesäaikaan monet ravintolat keskikaupungilla sulkevat ovensa ja nostavat ravintolateltan pystyyn Teveren rannoille tai tänne Tiberin saarelle. Tiberin saarelle ei mahdu kovinkaan monta rakennusta, mutta silti täällä on kaksi kirkkoa, joista toinen kuuluu sairaalalle.

Saarella on sijainnut temppeli Asculapio, joka rakennettiin vuosina 293-290 eaa. Temppeli oli pyhietty kreikkalaiselle lääkejumalle Asklepios, jonka nimi väännettiin Rooamassa Aesculapiukseksi.

Saarta on vahvistettu ja rakennettu viime vuosina niin että saari liitettiin kiinni Ponte Garibaldin siltaan, joka on lähin silta joen yläjuoksulle päin. Nimittäin joka vuosi on sateita ja tulvia jotka liikuttavat saarta.Trattoria Sora Lella, Via Ponte Quatro Capi, on yksi Rooman kuuluisimmista ravintoloista. Se on trendikäs ja melko kallis trattoria antiikkisessa ympäristössä. Ravintola sijaitsee kahdessa kerroksessa. Se on viihtyisä kaikin puolin. Ravintola tarjoaa tyypillisiä roomalaisia ruokalajeja. 

Ravintolan sijainti luonnollisestikin nostaa ruuan hintaa. Mutta trattorialla on historiansakin. Sora Lellan omistajan veli oli kuuluisa italialainen filmitähti Aldo Fabrizi. Nykyään ravintolaa pitää Sora Lellan poika ja hänen jälkeläisensä. Ravintolassa ovat ruokailleet monien italialaisten filmitähtien lisäksi myös joukko tunnettuja ulkomaalaisia tähtiä.Tässä Sora Lella valmistaa Pollo alla Romanaa, perinteistä roomalaistata ruokaa, joka löytyy melko varmasti kaikista roomalaisista ravintoloista. Pollo alla Romana on minunkin suuri herkkuni. Reseptistä on olemassa  hieman eri variaatioita, mutta periaate on sama, varsinkin ruuan valmistus. 


Pollo alla Romana

Perinteisesti Pollo alla Romana syödään siltään tai leipäpalan kanssa. Leipäpala kostutetaan liemeen. Kukaan ei kiellä pyytää jotain contorni/ruuanlisäkettä. Joissakin ravintoloissa on contornipöytä erikseen, josta voi itse hakea mieleistään lisuketta. Tyypillinen menu Italiassa on viisi eri annosta, Antipasti, Primi, Secondi, Contorni ja lopuksi Dolci. Nykyään ei missään ravintolassa pakoteta syömään perinteisellä tavalla. Jokainen valitsee sen mitä haluaa syödä. Kodeissakin on luovuttu perinteistä.

Ravintoloissa ei ole mikään pakko valita tuota kaikkea, vaan ihan sitä mitä itse haluaa. Antipastin ja Primin voi aivan hyvin hypätä yli ja syödä vain Secondon, kuten tämä Pollo alla Romana, sen lisäksi Contornia/lisukkeita, kuten vihanneksia, juureksia, papuja, salaattia...saa itse yleensä käydä hakemassa seisovasta pöydästä.

Jos haluaa perunaa tai riisiä, niin se on erikseen pyydettävä, jolloin saa yleensä uunissa paitettuja perunalohkoja maustettuna rosmariinillä. Leipä kuuluu Antipastien joukkoon, joten sitä kannattaa pyytää heti alkuunsa. Dolci on jälkiruokaa, jota ei ole myöskään mikään pakko syödä. Buon appetito!


Fatebenefratellin sairaala ja sen kirkko nimeltä San Giovanni Calibita ja Caetanin suvun torni.

Italialaiset sairaalat ja terveyspalvelut ovat erittäin hyviä ja korkealaatuisia, eikä maksa juuri mitään. Lääkärit tekee töitä erittäin huonolla palkalla, mutta he ovat tavallista ystävällisempiä ja todella kiinnostuneita työstään ja potilaistaan. Huonon palkan takia useat lääkärit omistaa apteekin tai kaksikin. Vaikka ei reseptilääkeillä tienaa, mutta kaikella tilpehöörillä. Useissa apteekeissa myydään jopa kenkiä ja asusteitakin.

Sairaala on melko iso ja siinä on ollut ajan saatossa monenlaista toimintaa. Nykyään siinä on ensiapuasema ja päiväkirurgiaa, synnytyslaitos ja äitiysneuvola toimintaa. Alun alkuaan tämä oli mielisairala, mutta mielisairaalat lakkautettiin jo kauan sitten Italiassa. Kirkon ja sairaalan välissä sijaitsee luostari, jonka sisäpihalle pääsee kuka vaan istuskelemaan. Kyltit opastaa. Pihalla sijaitsee vesiallas jossa ui akvaariokaloja ja kilpikonnia.
 Eikö ole ollut ihana paikka mielisairaalalle.


Tulvat ovat joka vuotinen riesa

Muutama vuosi sitten saaren läntistä päätä jatkettiin ja saari liitetiin Ponte Garibaldin siltaan. Teveren joki virtaa melkosita vauhtia joka saa aikaan  kesäaikaan viileänpää ilmaa saarelle. Siksi kesäilatoina ja öinä saarella on paljon oleskelijoita.


Tulvia esiintyy yleensä vain helmikuussa. 
File:Cinema ile Tiberine Rome.jpg

Kesäaikaan näytetään elokuvia ulkoilmassa Isola Tiberinalla. Saari on aivan maaginen ilta- ja yövalaistukseessaan ja viileä paikka kesähelteellä. Kesäaikaan muuttavat useat ravintolat myyntikojunsa Teveren rannoille ja Isola Tiberinaan joten syötävästä ja juotavasta ei ole pulaa. Mikään ei estä ottamasta omat eväät mukaan.


Madonna della Lampada kuuluu San Giovanni Galibatan kirkkoon. Legenda kertoo että Madonnan lamppu oli joutunut Teveren jokeen eikä lampun valo sammunut. Madonna ikooni on ripustettu kirkon ulkoseinälle, pääsisäänkäynnin oikealle puolelle ja lamppu palaa jatkuvasti.


Kuvassa Palazzo Mattei Lungotevere degli Aquillaran puolelta mähtynä. Vastapäätä Ponte Cestion siltaa, joka johtaa Isola Tiberinan saarelle. Palatsin takana sijaitsee ihastuttava Piazza in Piscinula, Piscinulan pieni söötti kirkko joka luultavasti on Rooman pienin kirkko. Vanha se on ainakin. Täällä olen kertonut kirkosta.

Ikävä kyllä pari vuotta takaperin annettiin lupa parkkeerata autoja Piazza in Piscinulan torille. Torin reunalla sijaitsevat ravintolat varsinkin kalaravintola  La Cornucopia  on suositeltava. Löytyy ihan tavallisia liharuokalajejakin. Avoinna kello 10-20. Keskihintainen. Monien mielestä tämä on yksi Rooman viihtyisimmistä ravintoloista jossa on erinomaista ruokaa. Sijainti aivan mainio. Lapsetkin viihtyvät.

File:Roma - Torre e campanile calabita.JPG

Ponte Fabricio ja Caetanin torni sekä San Giovanni Calibita ja sairaala oikealla. Vasemmalla puolen tornin takana sijaitsee Sora Lella niminen ravintola.

File:Roma - san giovanni calibita2.JPG

San Giovanni Calibitan kirkko

Kirkko rakennettiin Fanebenefratellin sairaalan käyttöön vuonna 1640. Kirkko on nykyään harvoin avoinna. Yleensä vain suurenpina juhlapyhinä ja Calibitan juhlapäivänä. 

Giovanni Calibita syntyi Konstantinopelissa vuonna 450. Hän eli munkkina eristettyä elämää eikä halunnut kertoa todellista nimeään ja alkuperäänsä ennen kuin kuolinvuoteellaan. Mutta siitä huolimatta Roomassa rekkennettiin hänen kunniakseen oma kirkko.


San Giovanni Galibitan pyhät jälkeenjäännökset. Tuskinpa aito.

Fil:. Roma-San Bartolomeo all'isola jpg

San Bartolomeon kirkko on peräisin vuodelta 1000 ja pyhitetty apostoli Bartolomeolle. Bartolomeon jälkeenjäännökset ovat pääalttarin alla. Pyhät jälkeenjääännökset tuotiin Armeniasta Benventoon vuonna 809. Vuonna 1993 sai kirkko luvan jakaa kirkko Pyhän Edigion kanssa. Kirkossa on myös melko modernien henkilöiden jälkeenjäännöksiä.

Kirkkosali on erittäin kaunis ja hyväkuntoinen. Vahtimestari joka myy kortteja ja muistoesineitä on erittäin ystävällinen herra. 

Benevento on suht koht pieni taajama, jossa asuu vain noin 60000 asukasta. Se sijaitsee noin 50 km Napolista koilliseen. Benevento sijaitsee strateegisesti tärkeän Via Appian varrella Sabato- ja Calorejokien yhdistymispaikassa. Se oli yksi samnilaisten tärkeimmistä kaupungeista, ja noin viidensadan vuoden ajan itsenäisen ruhtinaskunnan pääkaupunki. Benvento on ollut arkkipiispan hiippakunnan pääpaikka jo vuodesta 969 lähtien. Rooman jälkeen on Benventossa toiseksi eniten muinaismuistoja. Siellä on muun muassa Trajanuksen riemukaari vuodelta 114.

Benevento on erittäin historiallinen kunta ja ehdottomasti käymisen arvoinen rauhallinen paikkakunta. Benventoa pidetään argeologisena kehtona Italiassa. Benventoon pääsee Roomasta junalla ja busseilla (useita yksityis busseja), ihanan Casertan asuintaajaman tai Napolin kautta. Bussit+junat+lennot täältä!

File:000205 12 isola tiberina - madonna di san bartolomeo.jpg

Madonna di San Bartolomeo

File:Last judgement.jpg

Vatikaanin Sikstiiniläsen kappelin Michelangelon maalaamassa suuressa seinämaalauksessa Viimeinen tuomio, roikkuu Pyhä Bartolomeuksen pelkkä nahka. Marttyyri Bartolomeus kuvataan usein miten juuri pelkkänä roikkuvana nahkana.

 Tässä tulee valokuvia Sant'Barholomeo all'Isolan kirkosta:
Kirkko on avoinna ma-la kello 10.30-13.00 sekä 15.00-17.30.

Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 9-13 sekä 18.30-20.

Messu sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 11.30 ja 19.


San Bartolomeon patsas kirkon edustallaIsola Tiberinan poliisiasema


 Piazza Fatebenefratelli, Isola Tiberina,
 Helena Serrano, Chi Era Costui?

Ponte Aemilius tai nykyään Ponte rotto/rikkinäinen silta

Sillasta ei ole enää paljoakaan jäljellä. Silta valmistui vuonna 142 eaa. Sen rippeet sijaitsee Isola Tiberian etelä kärjessä.Heti Ponte Cestion sillan kupeessa sijaitsee roomalaisten erittäin suosima Grattachecca kioski/kahvila nimeltä Sora Mirella. Roomalaiset rakastaa jääjuomaansa, joka maustetaan hedelmämehuilla tai siirapilla. Mutta tästä kioskista saa erittäin hyvää kahviakin. Tässä on aina melkein jonoa.
Isola Tiberinan saari on loistava kohde pitää siestaa, pause, ja syödä eväitään tai lepuuttaa jalkoja. Kuumina kesäiltoina saarella on viileänpää kuin keskikaupungilla. Joen rantaan on illalla laitettu patjoja ja tyynyjä joilla voi nautiskella ruuasta ja juomasta lyhtyjen ja kynttilöiden valossa ja makailla. 
Kuva: Piazza Fetebenefratelli, Isola Tiberina, Chi Era Costui?Ei kommentteja: