maanantai 15. marraskuuta 2010

Sant'Andrea della Fratte


Via di Capo le Case, Colonna kaupunginosa

 Nykyiset aukioloajat:

lokakuu-kesäkuu: klo 6.15-13.00 ja klo 16-19
heinäkuu-syyskuu: klo 6.30-12.30 ja klo 16.30-20.00


Sant'Andrean kirkko on jäänyt hieman ahtaalle kautujen väliin, Via di Propagandan, Via della Merceden, Via di Capo le Casen ja Via di Sant'Andrea della Fratten katujen risteykseen. Siinä on kaksikin ravintolaa ja pari pikaruokapaikkaa katujen ristyksessä, mutta tuskin kehuttavia. Sant'Andrea della Fratte, Via di Sant'Andrea della Fratte 1

Tämä kirkko on todellakin kaunis barokki tyylien kirkko ja vierailun arvoinen. Kirkko on luostarin kirkko, mutta se on avoinna kaikille.  Aukioloajat ovat hieman epävarmat. Riippuu munkkien halusta pitää avoinna. Pari kertaa kun olen ollut mukana messussa, niin heti messun jälkeen on munkki ajanut meidät kaikki ulos kirkosta. Paljon madollista ettei luostarissa asu enää ainoatakaan munkkia, vaan munkit tulee jostain lähistöltä vuorollaan pitämään kirkkoa avoinna ainakin messujen aikana. Messuja Madonnna dei Miracolon kappelin edustalla ei pidä pappi, vaan joku munkeista tai diakooni tai vastaava. Pappi 'messuaa' vain päälattarilla.

Kirkossa on sattunut mielenosoituksia, joten ei ole yhtään ihme jos poliisi seisoo kirkkosalissa messujen aikana.

Arkkitehti Francesco Borromini suunnitteli tämän pienen mutta kauniin kirkon. Kirkon omistaa Minimi niminen munkkijärjestö, jonka perusti eremiitti Kalabriasta, Fransceso Paola vuonna 1435.  Kirkon ovet ovat avoinna kaikille ennen messun alkamista, messun aikana ei saa tulla sisään kirkkosaliin. Kirkon vieressä sijaitseva luostarin pieni ja rauhallinen puutarha appelsiinipuineen on kaikille avoin hiljainen paikka levähtää. Sisäpihaan pääsee suoraan kadulta, kirkon oikealta puolelta jo seisoo kasvot kirkkoon päin. Kirkossa pidetään melkein tunnin välein messuja pitkin päivää. 

Ensimmäinen kirkkorakennus oli valmis jo 1200-luvulla. Siihen aikaan alue sijaitsi kaupungin ulkoreunalla, jolloin kirkkoa nimitettiin nimellä Sant'Andrea infra hortos es Pincis, joka sitten myöhemmin muunnettiin fratte nimiseksi, joka tarkoittaa puskaa tai puskia. Ehkäpä siinä silloin kasvoikin paljon puskia. Nykyään tämä alue on Rooman sydänaluetta, ahtaasti rakennettua ja vilkkaasti liikennöityä. 

Roomassa asuvat ja Roomaan tulleet skotlantilaiset pyhiinvaeltajat tekivät kirkosta 1500-luvulla oman kotikirkkonsa. Francesco Borrominin suunnittelemaa kirkkorakennusta alettiin uuskorjaamaan vuonna 1612. Erittäin tunnettu ja suosittu kirkkomusiikin säveltäjä Alessandro Scarlatti vihittiin Sant'Andrean kirkossa vuonna 1678.

890RomaSAndreaFratte.JPG

Kirkon tunnistaa kellotapulistaan joka on erikoinen. Sen on suunnitellut itse Francesco Borromini. 

Borromini campanario Fratte 02.JPG

Borromini klockstapel Fratte 06.jpg Francesco Borrominin suunnittelema kaunis kellotorni.


Jos on mahdollisuus jäädä kauemmaksi aikaa kirkkoon niin voin lähemmin tutustua Cian Lorenzo Berninin veistämään kahteen kauniiseen marmorienkeliin. Alunperin enkelit seisoivat Castel Sant'Angelon sillan kaiteella mutta ne siirrettiin parenpaan talteen tänne kirkkoon ja paikalle laitettiin kopiot. Enkelit seisovat molemmin puolin pääalttaria. Cian Lorenzo  Bernini itse asui aivan kirkon vieressä, joten luultavasti hän kävi kirkossa usein.Madonna dell'Miracolon kappeli, ihmeitä tekevän Madonnan kappeli. Kappeli on ensimmäinen heti vasemmalla. Messut pidetään tämän kappelin edustalla, istuen poikittain kirkkosalissa.


Madonna dell'Miracolon kappeli vasemmalla ja pääalttari suoraan taustalla.
 Pyhän Annan hautamuistomerkki


 Madonna dell'Miracolin kappeli jossa munkit pitävät arkipäivän messut

Sant'Andrea delle Fratte - interno.jpg

Erittäin kaunis pääalttari jonka molemmin puolin seisoo aidot alkuperäiset Berninin valmistamat enkelit. Alunperin enkelit seisoivat Ponte Sant'Angelon sillan kaiteilla. Nykyään kaiteilla seisoo vain kopiot.

Angel with the inscription by Giovanni Lorenzo Bernini.jpg

Andrea della Fratte Roma fc06.jpg

Andrea della Fratte Roma fc09.jpg


Sant'Andrea delle Fratte - Dome.jpg

Andrea della Fratte Roma fc10.jpg

Andrea della Fratte Roma fc14.jpg

Andrea della Fratte Roma fc12.jpg

Colonna - s Andrea delle Fratte tomba albert bertin peintre francais O9250037.JPG

Colonna - s Andrea delle Fratte tomba Marianna Caffarelli del Bufalo O9250035.JPG

Kolonn - s Andrea delle Frate grav Rudolph Schadow O9250032.JPG

Kolonn - s Andrea delle Frate grav Zucchi och Kauffmann O9250031.JPG


 Luostarin sisäpiha


079SAndreaDelleFratte.JPG


Vincenzo de'Paoli perusti  600-luvulla pappis- ja luostarijärjestön jota kutsutaan lasaristeiksi ja heidän käytössään on nykyään Sant'Andrea della Fratten kirkko. Ulkopuoliset saavat osallistua messuihin. 
Ei kommentteja: