sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Palatino



Palatino/Palatium nähtynä Circo Massimon/Circus Maksimuksen takaa

Näillä penkeillä olen monen monen monta kertaa istunut. SE on huikaiseva tunekun näkee noin reilut 2000 vuotta vanhan Palatinon, Rooman sydämen edessään.Tässä Via del Circo Massimon kadulla pysähtyy kierto-ajelubussit. Muille lähin bussipysäkki on Cerchi/Bocca Della Veritan tai Cerchi/Porta Capenan pysäkit, siis kummassa jommassa kadun päädyssä. Circo Massimon metroasema on myös lähellä. 


Palatinolla aika kuluu nopeasti, sillä täällä koko ajan tulee eteen uutta ja mielenkiintosta. Ota eväät ja juotavaa mukaan, mielellään hyvä opaskirja. Tässä on Domus Tberina.


Tämä on Ninfeo degli Specchi, mikää kuului Farnesen puutarhaan. 


Useimmat turistit käy pikaisesti Roomassa ja viipyvät vain kolme vuorokautta, jotkut sentään ovat viikon Roomassa. Mutta se on totta että nähdäkseen Rooman on elettävä toinen elämä lisää.

Useimmat eivät edes ennen matkaa lue opaskirjaa ja suunnittele mitä he haluavat nähdä. Historiasta kiinnostuneet ehkä tekevät reittisuunnitelman etukäteen. Itse suositteln aloittaa Roomaan tutustumisen Palatinolta, ja samala tutusta Campidoglion kukkulalle, sillä nämä kaksi aluettao ovat vanhinta asuialuetta Roomassa. Campidoglio siinä vieressä on paikka mistä Roomaa on aina johdettu. Vielä nytkin Rooma Capitale/Rooman kuntaa johdetaan samalta paikalta.

Foro Romano oli aluneprin kostea soinen laidunmaa. Tämä suo on kuitenkin ollut paikka mistä  käsin sen aikaista maailmaa johdettiin. Foro Romano oli keisarien aluetta, keisarien foorumi. Mutta Foro Romano on melko ikävystyttävä alue verrattuna Palatinoon, minne on aina ollut sisäänpääsymaku. Älkää kiirehtikö Palatonilla käydessänne!


Palatino tai Palatium, Via di San Gregorio 30

Bussit: 7581, 87 , 3NAV, 51, 85,  118 ja muutamat yöbussit (San Gregorion pysäkki, melkein Palatinon sisäänkäynnin edessä) sekä Metro Colosseum melko lähellä. 

HUOM! Aikatauluja ei kannata selata sillä niistä ei Roomassa ole mitään hyötyä. Roomassa kulkee niin paljon busseja ja tiheään tahtiin, ettei aikataulusita voida pitää kiinni. Bussit tulee kun ne tulee! Bussit ovat Roomassa ainoa ja paras tapa vaihtaa aluetta. Vaikka rsitiovaunujen kyydissäkin on mukava matkustaa ja katsella rakennuksia.


Palatinon puiston portti, Del Vignola, sisäänpääsy Via San Gregorion kadulta. Palatinolle voi siirtyä  nykyään myös Foro Romanolta tai päinvastoin.
 
 Sisäänpääsymaksu:

Normaalihinta 12 €, 
 18-25-vuotiaille  EU-kansalaisille alennettu hinta 7,5 €.

 HUOM! Sisäänpääsylippujen hinnat saattaa olla nouseet!

Yhdistelmä lipuista infoa täällä!

Huom! Pääsylippuja myy monet firmat. Jos ei halua lähteä kalliille opastetulle kierrokselle, niin aivan hyvin voi maleksia kaikessa rauhassa yksin omaan tahtiin,  vaikkapa täällä Palatinolla. Itsenäisesti tai perheen kanssa tutusminen Palatinoon on ehdottomasti nautollisin tapa. Kouluikäiset lapsetkin tulee tykkäämään Palatinosta.

Paras keino on ehkä sittenkin tehdä oma aikataulu ja kulkea julkisilla ja käydä siellä mikä itseä kiinnostaa. Ja sen jälkeen sitten suunnitella uusi reissu.. Ja niin kuin sanottu, niin kolmessa vuorokaudessa ehdi paljokaan.


Tämä terassi on turvallisuus syistä peruskorjattu ja hieman modernisoitu.

Palatino latinaksi Colli Palatium tai Mons Palatinus, suomeksi Palatium on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta. Se sijaitsee noin 40 metriä Foro Romanon/Forum Romanumin yläpuolella kukkualla ja se käsittää laajan alueen, noin reilut 500x500 metriä.  

Sen eteläisellä sivulla sijaitsee Circo Massimo/Circus Maximus. Palatino on saanut nimensä kaiketi sanasta Palazzo sillä kukkulalle rakennuttivat keisarit asuntojaan, joita nimitettiin palatseiksi, Palazzo. Palatinolla on asunut jo vuonna 10 eaa asukkaita arkelogisten kaivausten perusteella.

Koska Palatinolle on nykyään vain yhdistelmäpääsylippu, yhdessä Foro Romanon ja Colosseumin kanssa, niin ehdotan että  kannattaa mennä Palatinon portille, Via di San Gregoriolle ensin, ja ostaa sieltä pääsylippu. Säästyy jonottamasta Foro Romanolle ja Colosseumiin, sillä näissä kahdessa on aina pitkät lippujonot.

Palatinon portilla on harvoin jonoja ja portilta ostetulla lipulla sitten pääsee Colossseumin jonon ohitse. Ainoa haittapuoli on se että Palatino on sen verran laaja alue jotta sitä kiiruhtaa eteenpäin Foro Romanolle ja Colosseumiin eikä ehdi juuri nauttia Palatinosta. Mutta pääsylipullahan voi palata saman päivän nimissä takaisin Palatinolle...Palatino on ehdottoamsti oma suosikkini näistä kolmesta, Voin kertoa etten edes ole käynyt Colosseumilla, koska siitä ei koskaan ole Roomassa pidetty huolta tai arvostettu, vaan hajoitettu sitä ja viety osia rakennustyömaille. Kissoja siellä asuu paljon!


Akantus näkyy viihtyvän täällä. Akantus on tyypillinen roomalainen ornamentti pylävissä. Tapa tulee kreikkalaisilta.

Vanhan perinteen mukaan juuri tälle kukkulalle Romulus rakensi roomalaisten ensimmäisen ytimen 8. vuosisadan toisella puoliskolla eKr. Kaivaukset ovat paljastaneet rautakauden majoja ja hautoja sekä muinaisen linnoituksen. Palatinus oli myös palvonnan keskus Cibelesina, hedelmällisen maan persoonallisuutena, ambivalenttina jumalattarina, joka symboloi luonnon luovaa ja tuhoavaa voimaa.

Toisen ja ensimmäisen vuosisatojen välillä jaa Palatinuksesta tuli roomalaisen aristokratian asuinsiirtokunta. Tänä aikana rakennettiin maalauksistaan ​​kuuluisa Griffin talo. Keisari Augustus muutti Palatinuksen viralliseksi valtakeskukseksi ja aloitti keisarillisten palatsien rakentamisohjelman sekä aikaisempien keisarien rakentamien rakennusten uudelleenjärjestelyn ja laajentamisen.

Fil: Lupercal grotto.jpg

Palatinolla sijaitsee myös legendaarinen Lubercalia, joka kertoo Romuluksen ja Remuksen syntyneen Palatinolla sudenluolassa, josta nimi Lubercalia. 

Vuonna 2007 ilmoitti arkeologi Irene Iacopi että he ovat löytäneet Domus Augustaniasta ja Domus Livian alta Lubercalian 15-metrin syvyydestä. Keisari Augustus jonka asuinrakennuksen alta Lubercalia löytyi oli aikeissa ottaa nimekseen Romulus kun hänestä tuli keisari. Hänen alkuperäinen nimensä oli Octavianus. Livia oli Augustuksen vaimo, jolla oli oma asuinrakennuksensa, Domus Livia, Augustuksen Domuksen vieressä. Molemmista on raunioita jäljellä.

Augustus rakennutti Apollotemppelin aivan Domuksensa viereen. Tässä kartta jossa Lubercalian paikka on merkattu, Apollon temppelin ja Santa Anastasian basilikan välissä. Faustulus oli se lammaspaimen nimeltään, joka löysi sudenluolan jossa Romulus ja Remus asuivat.

File:Romolo e remo.jpg

Museo Capitolo/Kapitolisessa museossa Campidogliolla on tämä Rubensin maalaus, joka kuvaa sudenpesää, vastasyntyneitä Romolo/Romulus  ja Remo/Remus ja puun takaa tulee Faustilo/ Faustulus. Paikasta tuli kulttipaikka jossa Lupercus papit pitivät messujaan vielä vuoteen 494 jaa kunnes paavi Galasius I kielsi sen. Sisääkäyntiä luolaan ei ole vieläkään löydetty.


Domus Augustana/ Septimus Serviuksen palatsi, Circo Massimo/Circus Maximilta päin nähtynä

Rooma sai alkunsa Palatinolta reilut 2000 vuotats itten. Kerrotaan että kun sabinit ja albaanit valloittivat Rooman, niin siihen aikaan asettuivat roomalaiset asumaan Palatinon kukkulalle. Neljän keisarin asuintalon rauniot ovat vieläkin jäljellä Palatinolla, Augustus, Tiberius, Domitianus ja Septimus.


Palatinon stadioni

Stadionin kerrotaan olleen käytössä ennen kaikkea yksityisenä puutarhana ja ratsastuskouluna (Viridarium), jonka Plinius Nuoremman raportin mukaan olisi pitänyt olla silloisissa yksityishuviloissa.


Horti Farnesiani, Via dei Cerchi, Kardinaaali ja piispa Odoardo Farnese, Parman ja Piasenzan herrttuas, ja yksi sen ajan maailman rikkaimmsita miehistä, osti alueen Palatinon periltä, korkeimmalta ja ehdottomasti kauniimmalta kukkulalta 1700-luvulla. 

Hän rakennutti upean puutarhan ja huvittelutilat puutarhan Rakennusmestariksi hän valitsi Rooman silloisen kuuluisimman rakennusmestarin Carlo Rainaldin. Horti Farnesianassa/Farnesen puutarhassa vietettiin yötä päivää juhlia joissa ruokapöydät notkuivat ja juoma virtasi. Ilotytöt viihdyttivät niin aatelisia kuin kardinaalejakin. Kerrotaan että paavikin taisi usein osallistua ilonpitoon ja huvitteluun Horti Farnesianissa.

Clivus Palatinus, antiikinaikainen katu, mikä yhdistää Foro Romanon ja Palatinon.Ktau tai kuja paremminkin löhet Via di San Bonavsnturan kujalta. Ehdotankin joskus toisen kerran kun on aikaa, jatkaa tätä kujaa pitkin perille saakka. Sieltä öytyy pari kirkkoa ja luostari jaknusta luontoa. Siellä perillä on myös yleinen vessa.


Kuvassa Domus Flavia, mikä rakennettiin Titus Flavius Domitianuksen aikana asuntorakennukseksi. Asuinkompleksissa sijaitsi basilikakin, Aula Regina. 


Domus Flavia

Orti Farnesiani sul Palatino

Orti Farnesianin puutraha silloin aikoinaan kun paikka oli  ennen kaikkea Farnese herran ja hänen ystäviensä  "ilottelupaikka".



Orti Farnesiani, Farnesen suvun puutarha ja huvipuisto

Farnesianin puistoalueella on mukava istuskella ja nauttia matkaeväät. Täältä löytyy penkkejä ja varjoisia paikkoja erittäin kauniissa ympäristössä. Alessando Farnese oli renssanssiin ajan herra jonka isosiä oli paavi Paulo III Farnese. Alesssandrolla oli upea palatsi Piazza Farnesella ja hän rakennutti ja ksutansi Il Gesu kirkon rakentamisen. Alessandro oli suuri taiteen ja antiikin ihailiaja. Orti Farnesiani on melkein yhtä mielenkiintoinen kuin rauniotkin Palatinolla, vaikka se on rakennettu paljon myöhemmin. 


Giovanni Battista Faldan luonnos Orti Farnesianista 1600-luvulla




Domus Flavia oli osa suuresta Dominitianus palatsia Palatinolla. Palatsin suunnitteli sen ajan tunnetuin ja taitavin arkkitehti Rubirius. Rakennus toimi keisari Domitianuksen virkahuoneena missä pidettiin myös juhlia.





Domus Augustana









Palatinolla sijaitsee kaksi munkkiluostaria, San Bonaventuran Franseskaninen munkkiluostari ja San Sebastianon kirkko ja luostari. Kuvassa San Sebastianon luostarin portti.



Palatino on omasta mielestäni paljon antoisampi kuin Foro Romano. Palatino on yksi pakollisista nähtävyyksistä. Palatinolla muutaman tunnin maleskelun ja aikansa penkeillä istuttuaan ja maisemia katsottuaan alkaa tajuamaan Rooman "suuruuden" ja kauneuden. Paaltinolla on todella nautinnollista istuskella penkeillä ja katsella maisiemia. Jos sää sallii niin siellä voisin viettää vaikka kokonaisen päivänkin kaukessa rauhassa.

Palatinolta on kerättyy "irtotavaraa" pois museoihin. Palatinolla sijaitsee pieni ikioma arkeloginen museokin. Tähän museoon on koottu viimeisimpiä Palatinolta löydettyjä arkeologisia löytöjä.  Museoon on erikseen sisäänpääsymaksu, 4€. 





Domus Flavia











Museo Palatino





Kuvassa näkyy San Gregorio Magno al Celion kirkko ja sen luostari, Via  di San Gregorion tien toisella puolen, Celion kukkulalla.


Sant'Anastasian basilika sijaitsee aivan Palatinon kupeessa mutta sisäänpääsy on Palatinon ulkopuolelta, Via San Teodoron varelta. Kirkko rakennettiin 300-400-luvun tienoilla. Paikalla sijaitsi ehkä Rooman ensimmäinen tituli, alkukristillinen rukoushuone, joka sai nimensä paikalla asuneen Anastasian mukaan, Titulus Anastasiae. Kirkosta tuli luonnollisestikin Bysantisen valtion kansalaisten kansalliskirkko. Kirkko on ollut suoraan kuuden Paavin alaisena. 


Pyhä Anastasia roomalainen

Pyhä Anastasia roomalainen, eli kaksisataa luvulla Roomassa, mahdollisesti asui kirkon paikalla. Pyhä Anastasia eli Roomassa kolmannen vuosisadan puolivälissä. Hän oli nuori ja kaunis eikä häneltä puuttunut mitään niistä tämän elämän mukavuuksista, jotka yleensä saavat ihmisen unohtamaan taivaalliset asiat. Anastasia kuitenkin luopui kaikesta mikä sitoi häntä tähän maailmaan ja muutti Rooman kaupungissa olleeseen pieneen neitseiden yhteisöön, jonka hengellinen äitihahmo oli nimeltään Sofia.

Anastasia kieltäytyi palvomasta kaupungin jumalia, ja hänen halveksuva asenteensa jumalia kohtaan raportoitiin Rooman kuvernööri Probukselle. Probus lähetti sotilaansa taloon, jossa sisaret asuivat. Sofia itki menettäessään hengellisen lapsensa mutta iloitsi saadessaan tarjota Kristukselle hyveiden kultaiseen pukuun puetun morsiamen.

Sofia oli koko ajan rukoillut Anastasian puolesta. Kun Anastasia oli päättänyt kilvoituksensa, Sofialle ilmestyi enkeli, joka ilmoitti mitä oli tapahtunut ja kehotti Sofiaa kokoamaan Anastasian pyhät jäännökset. Reliikit vietiin myöhemmin Konstantinopoliin. Nykyään ne ovat kunnioitettavina Gregorioksen luostarissa pyhällä Athosvuorella.


Nykyinen kirkko on 1700-luvulta uuskorjarttu versio. Pääalttarilla on Pyhän Anastasian patsas. Kirkkosalin molemmin puolin on kappeleita joissa on useita korkea-arvoisia henkilöitä saanut viimeisen lepopaikkansa. Kirkossa luetaan sakramenttejä jatkuvasti ilman taukoa joten kirkot ovet ovat avoinna ympäri vuorokaudet. Pyhää Anastasia juhlitaan 25. joulukuuta ja messu pidetään hyvin aikaisin aamulla.

Ei kommentteja: