sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Palatino


Sant'Anastasian basilika sijaitsee aivan Palatinon kupeessa mutta sisäänpääsy on Palatinon ulkopuolelta, Via San Teodoron varelta. Kirkko rakennettiin 300-400-luvun tienoilla. Paikalla sijaitsi ehkä Rooman ensimmäinen tituli, alkukristillinen kokoushuone, joka sai nimensä paikalla asuneen Anastasian mukaan, Titulus Anastasiae. Kirkosta tuli luonnollisestikin Bysantisen valtion kansalaisten kansalliskirkko. Kirkko on ollut suoraan kuuden Paavin alaisena. 

Anastasia osiomartire representerade i en miniatyr av det femtonde århundradet.

Pyhä Anastasia roomalainen, eli kaksisataa luvulla Roomassa, mahdollisesti asui kirkon paikalla.


Nykyinen kirkko on 1700-luvulta uuskorjarttu versio. Pääalttarilla on Pyhän Anastasian patsas. Kirkkosalin molemmin puolin on kappeleita joissa on useita korkea-arvoisia henkilöitä saanut viimeisen lepopaikkansa. Kirkossa luetaan sakramenttejä jatkuvasti ilman taukoa joten kirkot ovet ovat avoinna ympäri vuorokaudet. Pyhää Anastasia juhlitaan 25. joulukuuta ja messu pidetään hyvin aikaisin aamulla.


Palatino tai Palatium, Via di San Gregorio 30

 Bussit: 7581, 87

 Sisäänpääsymaksu:

Normaalihinta 12 €, 
 18-25-vuotiaille  EU-kansalaisille alennettu hinta 7,5 €.

Yhdistelmä lipuista infoa täällä!

Palatino latinaksi Colli Palatium  tai Mons Palatinus, suomeksi Palatium on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta. Se sijaitsee noin 40 metriä Foro Romanon/Forum Romanumin yläpuolella kukkualla. Sen eteläisellä sivulla sijaitsee Circo Massimo/Circus Maximus. Palatino on saanut nimensä kaiketi sanasta Palazzo sillä kukkulalle rakennuttivat keisarit asuntojaan, joita nimitettiin palatseiksi, Palazzo. Palatinolla on asunut jo vuonna 10 eaa asukkaita arkelogisten kaivausten perusteella.

Koska Palatinolle on nykyään vain yhdistelmäpääsylippu, yhdessä Foro Romanon ja Colosseumin kanssa, niin ehdotan että  kannattaa mennä Palatinon portille, Via di San Gregoriolle ensin, ja ostaa sieltä pääsylippu. Säästyy jonottamasta Foro Romanolle ja Colosseumiin, sillä näissä kahdessa on aina pitkät lippujonot. Palatinon portilla on harvoin jonoja ja portilta ostetulla lipulla sitten pääsee Colossseumin jonon ohitse. Ainoa haittapuoli on se että Palatino on sen verran laaja alue jotta sitä kiiruhtaa eteenpäin Foro Romanolle ja Colosseumiin eikä ehdi juuri nauttia Palatinosta. Mutta pääsylipullahan voi palata saman päivän nimissä takaisin Palatinolle...

Fil: Lupercal grotto.jpg

Palatinolla sijaitsee myös legendaarinen Lubercalia, joka kertoo Romuluksen ja Remuksen syntyneen Palatinolla sudenluolassa, josta nimi Lubercalia. Vuonna 2007 ilmoitti arkeologi Irene Iacopi että he ovat löytäneet Domus Augustaniasta ja Domus Livian alta Lubercalian 15-metrin syvyydestä. Keisari Augustus jonka asuinrakennuksen alta Lubercalia löytyi oli aikeissa ottaa nimekseen Romulus kun hänestä tuli keisari. Hänen alkuperäinen nimensä oli Octavianus. Livia oli Augustuksen vaimo jolla oli oma asuinrakennuksensa, Domus Livia, Augustuksen Domuksen vieressä. Molemmista on raunioita jäljellä. Augustus rakennutti Apollotemppelin aivan Domuksensa viereen. Tässä kartta jossa Lubercalian paikka on merkattu, Apollon temppelin ja Santa Anastasian basilikan välissä. Faustulus oli se paimen nimeltään joka löysi sudenluolan jossa Romulus ja Remus asuivat.

File:Romolo e remo.jpg

Museo Capitolo/Kapitolisessa museossa Campidogliolla on tämä Rubensin maalaus, joka kuvaa sudenpesää, vastasyntyneitä Romolo/Romulus  ja Remo/Remus ja puun takaa tulee Faustilo/ Faustulus. Paikasta tuli kulttipaikka jossa Lupercus papit pitivät messujaan vielä vuoteen 494 jaa kunnes paavi Galasius I kielsi sen. Sisääkäyntiä luolaan ei ole vieläkään löydetty.


Domus Augustana/ Septimus Serviuksen palatsi, Circo Massimo/Circus Maximilta päin nähtynä

Rooma sai alkunsa Palatinolta. Kerrotaan että kun sabinit ja albanit valloittivat Rooman, asettuivat roomalaiset asumaan Palatinon kukkulalle. Neljän keisarin asuintalon rauniot ovat vieläkin jäljellä Palatinolla, Augustus, Tiberius, Domitianus ja Septimus.


Palatinon stadioniHorti Farnesiani, Via dei Cerchi, Kardinaaali Odoardo Farnese, Parman herrttua, osti alueen Palatinon periltä, korkeimmalta ja kauniimmalta kukkulalta 1700-luvulla. Hän rakennutti upean puutarhan ja huvittelutilat puutarhan Rakennusmestariksi hän valitsi Rooman silloisen kuuluismman rakennusmestarin Carlo Rainaldin. Horti Farnesianassa vietettiin yötä päivää juhlia joissa ruokapöydät notkuivat ja juoma virtasi. Ilotytöt viihdyttivät niin aatelisia kuin kardinaalejakin. Kerrotaan että paavikin taisi usein osallistua ilonpitoon ja huvitteluun Horti Farnesianissa.


Palatinon puiston portti, Del Vignola, sisäänpääsy Via San Gregoriolta. Palatinolle voi siirtä myös Foro Romanolta tai päinvastoin.
Clivus Palatinus, antiikinaikainen katu joka yhdistää Foro Romanon ja Palatainon.


Kuvassa Domus Flavia joka rakennettiin Titus Flavius Domitianuksen aikana asuntorakennukseksi. Asuinkompleksissa sijaitsi basilikakin, Aula Regina. 


Domus Flavia

Orti Farnesiani sul Palatino

Orti Farnesiani silloin aikoinaan kun paikka oli  ennen kaikkea Farnese herran ja hänen ystäviensä  "ilottelupaikka".Orti Farnesiani, Farnesen suvun puutarha ja huvipuisto

Farnesianin puistoalueella on mukava istuskella ja nauttia matkaeväät. Täältä löytyy penkkejä ja varjoisia paikkoja erittäin kauniissa ympäristössä. Alessando Fanrese oli renssanssiin ajan herra jonka isosiä oli paavi Paulo III Farnese. Alesssandrolla oli upea palatsi Piazza Farnesella ja hän rakennutti ja ksutansi Il Gesu kirkon rakentamisen. Alessandro oli suuri taiteen ja antiikin ihailiaja. Orti Farnesiani on melkein yhtä mielenkiintoinen kuin rauniotkin Palatinolla, vaikka se on rakennettu paljon myöhemmin. 
Domus FlaviaDomus Flavia

Domus Augustana

Palatinolla sijaitsee kaksi munkkiluostaria, San Bonaventuran Franseskaninen munkkiluostari ja San Sebastianon kirkko ja luostari. Kuvassa San Sebastianon luostarin portti.Palatino on omasta mielestäni paljon antoisampi kuin Foro Romano. Palatino on yksi pakollisista nähtävyyksistä. Palatinolla muutaman tunnin maleskelun ja aikansa penkeillä istuttuaan ja maisemia katsottuaan alkaa tajuamaan Rooman "suuruuden" ja kauneuden. Paaltinolla on todella nautinnollista istuskella penkeillä ja katsella maisiemia. Jos sää sallii niin siellä voisin viettää vaikka kokonaisen päivänkin kaukessa rauhassa.

Palatinolta on kerättyy "irtotavaraa" pois museoihin. Palatinolla sijaitsee pieni ikioma arkeloginen museokin. Tähän museoon on koottu viimeisimpiä Palatinolta löydettyjä arkeologisia löytöjä.  Museoon on erikseen sisäänpääsymaksu, 4€. 
Domus FlaviaSan Bonaventuran luostari

Museo Palatino

Kuvassa näkyy San Gregorio al Celion kirkko  ja sen luostari, Via  di San Gregorion tien  toisella puolen, Celion kukkulalla.

Ei kommentteja: